10 alimente care combat răceala și gripa

15 ianuarie 2020 | Noutati

Pe lângă vaccinul antigripal, una dintre cele mai bune metode de a ține virozele departe este să consumi cât mai multe alimente care combat răceala și gripa. Care sunt cele mai cele dintre ele și cum îți poți întări sistemul imunitar, îți spunem noi.

„Hapciu!” în stânga, „Hapciu!” în dreapta. La metrou, la serviciu, ba chiar și la masa vecină de la restaurant… oriunde întorci capul cineva e răcit. Oricât ai încerca să te ferești și indiferent de câte ori te speli pe mâini pe zi, dacă organismul tău nu este înarmat bine cu un sistem imunitar puternic, virusurile tot îți vor da… dureri de cap sau în gât, nas înfundat, tuse și tot felul de alte simptome supărătoare.

Așa că cel mai bine ar fi ca, în această perioadă, să consumi cât mai multe alimente pline de vitamine și minerale, care să te apere de răceală și gripă.

Cum funcționează alimentele care combat răceala și gripa

Toată lumea știe că vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru sănătatea organismului. Dar cum funcționează ele, mai exact, și cum pot combate răceala și gripa? Anumite alimente au proprietăți puternice care dau forță organismului în momentul în care intră în luptă cu virusurile. Ameliorează simptomele neplăcute și te ajută să te vindeci mai repede.

Spre exemplu, vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, cu un rol important pentru imunitate. Deși nu există studii care să afirme cu siguranță că previne virozele, este dovedit, însă, că vitamina C reduce mult din severitatea simptomelor și scurtează boala.

La rândul său, zincul este un mineral care te ajută să te vindeci mai repede, în special în cazul infecțiilor tractului respirator superior. De asemenea, unele studii arată că, dacă este consumat regulat, previne virozele.

Vitaminele B6, D, dar și magneziu se pare că au, de asemenea, efecte beneficie majore asupra sistemului imunitar.

10 super alimente anti viroze

1. Supa de pui

supa de pui in bol alb, cu morcovi taiati rondele si taitei, patrunjel, unul din alimente care combat răceala și gripa
Supa de pui este cel mai vechi remediu pentru a trata răcelile. Un fel de „antibiotic” natural, foarte bun la gust!

Supa de pui este recomandată de secole drept remediu împotriva răcelii. Și pe bună dreptate! Este o sursă bună de vitamine, minerale și proteine, nutrienți necesari organismului în cantități cât mai mari atunci când are de luptat cu o viroză. De asemenea, asigură necesarul de fluide și electroliți, ambele necesare pentru o hidratare corectă – mai ales că, atunci când ești răcit, trebuie să ai un aport mai mare de fluide.

Supa de pui are, totodată, acțiune decongestionantă și reduce mucozitățile. Asta deoarece puiul conține un aminoacid denumit cisteină, care are efecte antivirale și antiinflamatorii. În plus, inhibă acțiunea neutrofilelor, celule albe care pot cauza simptome precum tuse sau nas înfundat.

2. Usturoiul

prim plan cu un usturoi alb, cu irizații moc, unul din alimente care combat răceala și gripa
Pe lângă faptul că este unul din cele mai utilizate condimente în bucătăria românească, usturoiul are o mulțime de beneficii pentru sănătate!

Folosit de secole în scop medicinal, usturoiul are efecte demonstrate antibacteriene, antivirale și anti-fungice. Totodată, stimulează sistemul imunitar. Spre exemplu, un studiu arată că cei care consumă usturoi în mod regulat, se îmbolnăvesc mai rar (cu 70% mai puțin decât cei din grupul placebo) și se vindecă mai rapid (cu 3-4 zile mai repede decât cei din grupul placebo).

Îl poți chiar adăuga la supa de pui despre care vorbeam mai sus, pentru un plus de savoare și mai multă eficiență împotriva virozelor.

3. Ceaiul fierbinte

cana si farfurie din portelan alb, cu motive florale, plina cu ceai de musetel, cu flori de musetel in jurul farfuriei
Mușețelul te scapă de insomnie, dar este ideal și în combaterea răcelii. Calmează durerea de cap, dezinfectează și reduce efectele rinitei alergice.

Este unul din remediile cele mai folosite pentru a te face să te simți mai bine când răceala își face de cap. La fel ca supa de pui, funcționează ca un decongestionant natural, eliberând sinusurile. Important este să bei ceaiul cald, însă nu fierbinte (pentru că atunci mai rău îți va irita gâtul). Așa că ține aproape de tine cana de ceai pe tot parcursul zilei și mai ia, din când în când, câte o gură.

Ceaiul conține polifenoli, substanțe naturale care să găsesc în plante, cu acțiune antioxidantă și antiinflamatorie. Taninurile se numără printre aceștia și au, în plus, efecte antivirale și antibacteriene. Un studiu efectuat pe rozătoare arată că acidul tanic din ceaiul negru reduce numărul de bacterii din gât. Alt studiu arată că ceaiul de hibiscus grăbește vindecarea și ameliorează simptomele gripei.

4. Mierea

două borcane cu miere pe un suport alb, de lemn, cu felii de lămâie lângă
Amestecă un vârf de linguriță de scorțișoară cu o linguriță de miere. Înghite acest amestec de două ori pe zi și vei scăpa de răceală mai repede.

Mierea are importante proprietăți antibacteriene datorită conținutului mare de compuși antimicrobieni. De fapt, are o acțiune atât de puternică încât, în trecut, egiptenii o foloseau pentru vindecarea rănilor.  

Mierea stimulează sistemul imunitar și funcționează foarte bine în cazul durerilor în gât (în special dacă sunt cauzate de bacterii). De asemenea, multe studii arată că oprește tusea la copii (nu uita că celor mai mici de un an nu trebuie, sub nicio formă, să le dai miere – cauzează botulism). Pune o linguriță de miere într-o cană de ceai sau lapte și ai să vezi că te vei simți mai bine.

5. Ghimbirul

două buvăți de ghimbir, una mai mare alta mai mică, pe fundal alb, ghimbirul fiind un aliment bun pentru tratarea virozelor
Ceaiul de ghimbir este foarte bun atunci când te doare în gât, calmând iritația. De ajutor este și în cazul sinuzitelor, dacă ai răgușit sau faci febră.

Deși este recunoscut pentru că taie greața (în sarcină sau în cazul celor cu rău de mașină), ghimbirul funcționează și ca un medicament antiinflamator non-steroidian. Are, de asemenea, un efect demonstrat antioxidant, antimicrobian și anti-cancerigen.

Așadar, dacă ai stare de vomă, ghimbirul este unul dintre cele mai bune remedii la care poți apela. Și chiar dacă nu, restul proprietăților sale benefice îl fac unul din alimentele recomandate în viroze.

Folosește ghimbir proaspăt în preparate, bea un ceai sau un fresh.

6. Fructele de pădure

farfurie cu fructe de padure, afine si zmeura, pe masa de lemn
Fructele de pădure sunt pline de antioxidanți și sunt recomandate pentru un mic dejun care să îți dea energie. Consumă-le ca atare sau împreună cu cereale și iaurt.

Bogate în vitamine, minerale și fibre, fructele susțin buna funcționare a organismului și a sistemului imunitar. Anumite fructe, precum cele de pădure, conține niște compuși denumiți antocianine, un tip de flavonoide care dau fructelor culoarea roșie, albastră sau mov. Cele mai bune surse sunt căpșunile, merișoarele, rodiile, afinele și zmeura.

Antocianinele au puternice efecte antiinflamatorii și antivirale. Studiile arată că inhibă dezvoltarea virusurilor comune și împiedică bacteriile din a ataca celulele. De asemenea, stimulează răspunsul imunitar de apărare al organismului.

7. Iaurtul

bol galben cu iart si mure, tinut in palma de cineva, cu o lingurita in bol
Dacă tot vorbeam de fructe de pădure, ce-ai zice de un iaurt acrișor, în care să adaugi și câteva mure?

Un păhărel de iaurt înseamnă 150 de calorii și 8 grame de proteine. De asemenea, este bogat în calciu, precum și alte vitamine și minerale. În plus, unele sortimente conțin probiotice, despre care s-a dovedit că scad numărul răcelilor și te ajută să te vindeci mai repede. Totodată, reduce cazurile în care este necesară administrarea de antibiotic.

Flora microintestinală joacă un rol important în sănătatea sistemului imunitar, iar alimentele fermentate, precum iaurtul, asigură aportul de probiotice necesar.

8. Legumele cu frunze verzi

frunze de spanac crud, intr-un bol alb pozat de sus, pe un blat de lemn, cu un cutit langa
Frunzele de spanac conțin un întreg complex de vitamine și substanțe nutritive care ajută la revitalizarea organismului.

Este important ca, atunci când ești răcit, să ai un aport cât mai mare de vitamine și minerale. Iar legumele cu frunze verzi, precum spanacul, salata verde sau kale sunt adevărate „bombe” din acest punct de vedere, fiind surse importante în special de vitamina A, vitamina C, vitamina K și folați. În plus, conțin antioxidanți care protejează celulele și reduc inflamația.

Mănâncă o omletă cu spanac, sau fă-ți o salată cu cât mai multe legume!

9. Somonul

somon la cuptor, in farfurie alba, cu salata verde, rosii, lamaie, o combinatie care combate răceala și gripa
Există studii care arată că acizii grași omega 3 cresc fluxul de aer și protejează plămânii de răceli și infecții respiratorii.

Somonul este una din cele mai bune surse de proteine și de acizi grași omega 3, care au un puternic efect antiinflamator. În plus, conține vitamina D, care întărește sistemul imunitar (o porție de somon sălbatic, spre exemplu, conține aproximativ 360 UI de vitamina D).

Somonul sălbatic are și mult zinc, despre care îți povesteam la început că joacă un rol important în combaterea răcelii și gripei.

10. Citricele

prim plan cu felii de lamaie suprapuse
Lămâia este un fruct bogat în vitaminele C și E, dar și în fier, potasiu, calciu, magneziu și fosfor. Lămâia ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Cu siguranță ai auzit asta de o mie de ori: dacă vrei să nu răcești, îți trebuie multă vitamina C. Adevărul adevărat este că vitamina C nu previne virozele, oricât ai vrea, însă cu siguranță te va ajuta. Mai ales dacă apelezi la „ajutoare” de cum observi primele simptome. Portocalele, lămâile, limele – sunt surse excelente de vitamina C, un nutrient esențial atunci când nu prea ești în apele tale și simți că te ia o răceală. Plus că sunt și foarte gustoase!

Acum că știi exact care sunt cele mai bune alimente care combat răceala și gripa, știi ce să alegi din meniu atunci când ieși la masă. Alege din Restograf la ce restaurant vrei să mergi, verifică meniul lor (îl găsești în pagina restaurantului), rezervă o masă online și gata! Primești confirmare pe loc!