10 ierburi aromatice pe care le poți crește în ghiveci (și cum să faci)
25 octombrie 2022 | Locuri cool
Secretul unui preparat savuros stă, desigur, în priceperea celui care-l pregătește. Dar și mirodeniile folosite au contribuția lor. Care nu este deloc mică. Ele sunt cele care dau viață și personalitate preparatului, care îl completează, îl flatează și îl îmbogățesc. Uite 10 ierburi aromatice pe care le poți crește ușor acasă, în ghivece.
În lume există mii și mii de condimente, unele de care nu am auzit și poate nici nu vom auzi vreodată. Altele sunt folosite în bucătăriile noastre dintotdeauna, iar altele sunt mai nou adoptate și introduse. Nu e nevoie să ai sertare întregi de mirodenii dacă nu-ți sunt toate de folos. Important este să le ai pe cele de bază, care se folosesc frecvent. Iar din ele, chiar poți cultiva unele în grădină sau în ghivece, astfel încât să fie folosite proaspete. Sau congelate, eventual. (Nu uita să aduci condimentele congelate la temperatura camerei înainte de a le deschide, pentru a preveni condensarea.) Cele uscate pot fi păstrate în borcane de sticlă sau cutii metalice, în loc întunecat, dar nu la nesfârșit, pentru că aromele lor dispar în timp.
Uite câteva ierburi aromatice pe care le poți crește în ghiveci, acasă, și care nu ar trebui să-ți lipsească din bucătărie.
10 ierburi aromatice pe care le poți crește în ghiveci, acasă
#1 Oregano
Oregano uscat este un condiment fundamental în multe mâncăruri mediteraneene și latino-americane. Grecii îl folosesc mult în salate, iar italienii la pizza. Aroma lui caldă și ușor amăruie, îl face un condiment minunat pentru o mulțime de mâncăruri cum ar fi creveții la grătar, puiul prăjit sau pur și simplu presărat peste cartofii prăjiți sau salată de roșii.
Cum să-l crești în ghiveci
Oregano este o plantă foarte rezistentă, dar care are totuși nevoie de multă lumină. Cel mai bine este să-i găsești loc pe pervazul unei ferestre orientate către sud. Poți folosi atât semințe, cât și răsaduri și ai să vezi că va crește foarte repede. Nu e nevoie să-l uzi din abundență, dar e important ca solul să fie drenat bine. Așteaptă să se usuce pământul și abia atunci udă planta. Cât despre temperaturi, rezistă bine și la temperaturi mai scăzute, cât și la temperaturi mai mari.
#2 Mărar
Mărarul este una din ierburile aromatice cel mai des folosite în bucătăria noastră. Cu aroma lui ușor dulceagă, este perfect pentru mâncărurile pe bază de cartofi (tocană sau salată), cele cu carne de pui, mâncarea de mazăre sau conopidă, în salatele de castraveți sau varză dulce.
Cum să-l crești în ghiveci
Sădește semințe de mărar într-un ghiveci cu găuri de drenaj și așează-l la un loc însorit (îi place mult căldura și lumina). Udă-l la câteva zile, asigurându-te că pământul este permanent umed. Recoltează-l prin tăierea vârfurilor după ce a ajuns la o înălțime de 20 cm sau mai mult. Acesta va continua să crească din nou pe tot parcursul verii. Mărarul nu este o plantă perenă. Așa că păstrează semințele și replantează-le din nou anul următor.
#3 Pătrunjel
Nu puteam vorbi de ierburi aromatice fără să menționăm pătrunjelul, desigur! Această plantă este intens folosită în bucătăriile multor țări. Este potrivit în mâncărurile pe bază de cartofi, orez, miel, porc și vită, pe legumele înăbușite sau la cuptor, dar și în supe. Unde mai pui că din pătrunjel se prepară și vestita salată tabbouleh, un deliciu oriental.
Cum să-l crești în ghiveci
La interior, cultivarea pătrunjelului este similară celei a mărarului. Plantează semințele la aproximativ 2 cm adâncime, distribuite uniform. După ce cresc firele, le poți rări. Pătrunjelul are nevoie de un ghiveci înalt, de o temperatură relativ constantă și de 6-8 ore de soare pe zi (fără însă a fi expus direct la razele soarelui). Întoarce ghiveciul la fiecare trei sau patru zile, astfel încât planta să nu se aplece spre soare. Și udă-l zilnic, câte puțin, așa încât pământul să fie mereu umed. Se regenerează repede, așa că poți tăia fără grijă frunzele. Vor apărea altele, rapid. Dacă sunt prea rare și firave, pentru a le îndesi, taie-le cât mai aproape de sol și udă bine planta.
#4 Tarhon
Aroma amară subtilă a tarhonului este un adaos excepțional la preparatele cu carne și la supe. Este una din ierburile aromatice populare în bucătăria franceză, fiind utilizat pentru condimentarea sosurilor, preparatelor cu pește și carne, salatelor, fructelor de mare, supelor sau pentru aromatizarea untului. Aroma de tarhon este mai pregnantă dacă este combinat cu produse acide precum oțetul, muștarul, vinul sau sucul de lămâie.
Cum să-l crești în ghiveci
Tarhonul se înmulțește aproape exclusiv pe cale vegetativă (prin butași). Ideal ar fi să cumperi planta, pe care să o muți în ghiveci primăvara sau toamna. Important este ca solul să fie bine drenat și să-i asiguri un substrat fertil. După ce crește, taie planta în mod regulat, pentru a preveni înflorirea și pentru a nu o lăsa să crească mai mult de 50 cm. Iubește soarele și are nevoie de cantități moderate de apă. Frunzele de tarhon se recoltează vara și le poți pune la uscat, pentru a le păstra apoi în pungi de hârtie.
#5 Leuștean
O ciorbă acrită cu borș dacă nu are leuștean este… neterminată. (Din leuștean se poate prepara și un sos pesto genial!) De la leuștean se pot folosi nu doar frunzele ci și rădăcinile, semințele și fructele care, odată adăugate în mâncare, îi vor da acesteia un gust deosebit. În special dacă este în stare proaspătă sau păstrat la congelator. După ce ai spălat frunzele de leuștean, ia-le și pune-le rapid într-o oală cu apă clocotită. Nu ține frunzele acolo ci doar introdu-le cu o mișcare scurtă. Pune-le apoi imediat într-un bol cu apă foarte rece, în care poți adăuga și câteva cuburi de gheață. Lasă-le în apă rece pentru câteva minute, scurge-le și pune-le în pungi din plastic speciale pentru congelator.
Cum să-l crești în ghiveci
Te poți bucura oricând de aroma leușteanului proaspăt dacă îl crești în ghiveci, pe pervazul bucătăriei. Se numără printre ierburile aromatice foarte rezistente și deloc pretențiose, așa încât poți ține ghiveciul și în semi umbră (mai mult, e chiar indicat să nu stea în bătaia soarelui). Leușteanului îi place apa, dar solul trebuie să fie bine drenat (așa că udă-l atunci când vezi că pământul s-a uscat). Și pentru că se poate dezvolta până la 70 cm, alege un ghiveci mai mare. Atenție! În primul an de creștere, pentru a rezista cu bine peste iarnă, nu tăia mai mult de o tremie din lungimea plantei (începând de la vârf).
#6 Busuioc
Lasă, nu te mai gândi la busuioc ca la planta care pusă sub pernă îți arată în vis ursitul… Termenul de busuioc provine din limba greacă (basileus), care înseamnă „rege”. Și este, într-adevăr, un adevărat rege al bucătăriei mediteraneene. Nu trebuie să-ți lipsească (proaspăt sau uscat) pentru a-l folosi la salata de roșii, la pizza (frunzele, pentru decor), paste, sosuri și supe.
Cum să-l crești în ghiveci
Busuiocul este una din ierburile aromatice mai pretențioase și sensibile. Are nevoie de multă lumină directă (6-8 ore pe zi), căldură (e o plantă care nu rezistă la frig), un sol bine drenat (deci udă-l cu moderație), dar și de o bună aerisire a spațiului în care este ținut. Când tai frunzulițe pentru a le folosi, începe de la vârf și mergi către bază, așa încât să se poată regenera. Dacă face flori, taie-le pentru a stimula creșterea plantei și îndesirea ei.
#7 Rozmarin
Rozmarinul este un condiment clasic deja pentru carnea de miel și de oaie dar și pentru cartofii la cuptor. Merge bine și cu carnea de porc, vită sau curcan, de asemenea și mâncărurile din legume. Se potrivește cu roșiile, vinetele, morcovii, dovleceii și fasole verde. Nu te feri de el când vine vorba de supe, sosuri sau marinate, cartofi prăjiți sau omletă.
Cum să-l crești în ghiveci
Rozmarinul crește sub formă de arbust și este o plantă perenă, care se înmulțește prin butași ținuți într-un vas cu apă până când dezvoltă rădăcini. Provine din zona mediteraneeană și iubește soarele (are nevoie de minim 6 ore de lumina pe zi). Asigură-te că îl plantezi într-un sol care se drenează bine, nisipos, și udă-l moderat, doar atunci când pământul este bine uscat. După ce rozmarinul a înflorit, taie-le pentru a stimula creșterea plantei. E ceva mai dificil de crescut, pentru că îi place umiditatea mai mare (ceea ce e mai dificil de obținut la interior).
#8 Cimbru
Originar din zona mediteraneeană, cimbrul este o iarbă aromatică înrudită cu oregano. Frunzele proaspete sau crenguțele de cimbru pot fi folosite la prepararea cărnii (de orice fel, inclusiv de pește). Este apreciat alături de roșii și de fasole (delicioasa ciorbă de fasole!), în sarmale și tocănițe
Cum să-l crești în ghiveci
Spre deosebire de rozmarin, cimbru rezistă foarte bine la umiditate scăzută. Așa că pune-l fără grijă pe un pervaz însorit – chiar îi place lumina și soarele! Rezistă foarte bine la secetă, drept pentru care nu are nevoie de prea multă apă, și preferă pământul nisipos și argilos. Crește destul de înalt, așa că are nevoie de un ghiveci de dimensiuni mari – mai ales că va crește destul de repede. E indicat să tunzi vârfurile plantei după ce au înflorit, pentru a-i permite să se dezvolte mai repede.
#9 Mentă
Menta este extrem de ușor de cultivat și crescut, chiar și la interior, în ghiveci. Cunoscută pentru parfumul său deosebită, se folosește în special la aromatizarea băuturilor – fie ele cocktailuri, limonade sau ceaiuri, dar și în bucătărie, la mâncare, pentru o notă de prospețime. E drept că are un gust puternic, pregnant, așa că merge foarte bine în special la deserturi (inclusiv pentru decorarea lor), dar și în salate, supe (ca de exemplu în supa de mazăre), la carnea de miel sau ca sos, pentru dressing.
Cum să o crești în ghiveci
Există numeroase tipuri de mentă, unele sălbatice, iar altele cultivate, având arome și frunze ușor diferite. Mentă olandeză, mentă egipteană, menta pisicii și tot așa… Cele mai cunoscute varietăți sunt însă Mentha spicata (Spearmint) și mentha piperita (Peppermint) sau izmă. Menta este o iarbă aromatică invazivă, care se întinde foarte repede, motiv pentru care e chiar mai bine să o crești în ghiveci, decât în grădină. Are însă nevoie de un ghiveci mare, umplut cu pământ bine drenat. Se simte foarte bine la loc ușor umbrit, dar îi place apa. Menta se regenerează foarte repede, așa că îi poți recolta frecvent frunzulițele.
#10 Salvie
Salvia nu este cel mai popular condiment din bucătăria noastră, dar este folosită de sute de ani în bucătăria italienească. Cu un gust puternic aromat, astringent, picant și ușor amărui, funzele de salvie sunt bogate în uleiuri esențiale. Tocmai de aceea, se folosește în cantități mici pentru a da aromă preparatelor consistente, din carne de miel sau porc. O poți însă folosi la fel de bine și la pește, la marinate, chiar și la legume, supe sau ciorbe. Și în special la umpluturile folosite la carnea de pasăre (curcan umplu sau pui).
Cum să o crești în ghiveci
Salvia se înmulțește prin semințe, dar poți cumpăra și răsad, dacă vrei să te bucuri de ea mai repede. Este una din ierburile aromatice care pot fi crescute acasă, în ghivece ținute în locuri luminoase și îi place căldură (nu o deranjează sorele direct). Îi plac solurile mai nisipoase, argiloase, și rezistă foarte bine și dacă o uzi mai rar. E chiar indicat să îi pui apă doar când pământul e uscat, altfel poate face mucegai. În primul an de cultură, salvia se culege doar toamna. Începând cu cel de al doilea an de cultură, planta se poate culege de 2 sau 3 ori pe sezon.
Bine de știut
Cultivarea ierburilor aromatice în interior îți permite să te bucuri de prospețimea lor și, automat, și de preparate mai gustoase. Doar tai câteva crenguțe sau culegi câteva frunze proaspete și le folosești la o mâncare delicioasă! Și nici măcar nu ai nevoie de foarte multe lucruri pentru a-ți pune la punct propria „grădină” de apartament: ghivecele potrivite, pământ de calitate, lumină naturală, o temperatură constantă și apă (eventual, și ceva îngrășământ). Uite câteva lucruri de care e bine să ții cont dacă vrei să ai succes.
- Alege ghivece care permit drenarea apei. Poți folosi aproape orice recipient, atâta timp cât are orificii pentru scurgerea surplusului de apă. În locul ghivecelor poți folosi și lădițe, jardiniere, chiar și borcane (caz în care trebuie să pui câteva pietricele la bază pentru a absorbi excesul de umiditate).
- Așează-le într-un loc însorit. Chiar dacă sunt și plante care nu au nevoie de lumină directă, majoritatea preferă locurile însorite. Asta înseamnă să le asiguri zilnic cel puțin 6 ore de lumină naturală. Din acest motiv, de obicei cele mai potrivite sunt pervazele ferestrelor îndreptate către sud.
- Udă-le, dar nu în exces. La cât de micuțe sunt, nu au nevoie de prea mult. Pentru a le asigura creșterea, asigură-te că ierburile tale aromatice au pământul umed, dar nu excesiv de ud. E suficient să le treci pe sub un jet de apă și gata. Dacă observi că frunzele se îngălbenesc sau se veștejesc, atunci poți mări cantitatea de apă folosită.
- Culege câte puțin o dată. Taie doar câteva rămurele ori rupe doar câteva frunzulițe pe rând – nu mai mult de un sfert din plantă, pentru că altfel riști să o omori. Pe de altă parte, tăierile regulate încurajează creșterea.
- Folosește pământ pentru flori, la care poți adăuga îngrășământ organic. Fiecare plantă are propriile preferințe, așa că alege îngrășământul ținând cont de ele.