10+ restaurante din Brașov pe care nu trebuie să le ratezi

15 martie 2022 | Locuri cool

Brașovul este la două ore de condus de București (mai mult sau mai puțin, în funcție de traficul de pe Valea Prahovei) și este un loc minunat pentru a evada dintre betoanele și haosul din capitală. Așa că ne-am gândit să-ți recomandăm câteva restaurante din Brașov pe care să nu le ratezi data viitoare când vizitezi orașul.

Asta ca să rătăcești pe frumoasele străduțe din Centrul Vechi al Brașovului cu un sens anume și o destinație finală, unde să îți răsfeți simțurile și să-ți odihnești picioarele.

Orașul Brașov, Piața Sfatului, fotografiat de sus
Foto: Maria Teneva / Unsplash

Restaurante frumoase din Brașov, la care să iei masa

Update martie 2022

Dacă n-ai ajuns în locurile de mai jos, trebuie s-o faci! Fie că e vorba de mâncare, de priveliște sau de atmosferă, restaurantele de mai jos trebuie trecute în revistă de oricine ajunge în Brașov, fie că e vară sau iarnă.

Bistro de l’Arte

Restaurantul Bistro de l'Arte din Brașov, close up cu mese din lemn pe care sunt asezate vaze cu trandafiri, si canapele din piele, cu un tablou pe perete
Bistro de l’Arte
Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al Brașovului (în Piața Enescu, 11bis). Restaurantul se află într-o clădire construită la sfârșitul secolului al XVI-lea, care a fost depozit de grâne și piață de mărfuri. Astăzi, spațiul „ascunde” acest bistro unde găsești mâncare corectă, proaspătă, sănătoasă, din surse locale. „Astăzi” e impropriu spus, pentru că localul are deja o tradiție de peste 20 de ani. 

Bistro de l’Arte a devenit cunoscut mai ales pentru abordarea diferită a gastronomiei românești, într-o perioadă în care puține restaurante aveau curajul să iasă din rând. De atunci, an de an, respectând sezonalitatea ingredientelor, colaborând cu producătorii locali și aducând în actualitate rețete românești uitate, bistroul a devenit din ce în ce mai cunoscut și în țară și peste hotare.

Oana Coantă, bucătarul și co-proprietarul Bistro de l’Arte, a fost desemnată de ghidul Gault&Millau „Woman Chef of the Year” și este unul dintre cei mai respectați bucătari din România. Urmând cursuri de bucătar, cofetar şi patiser, învăţând să lucrez cu legume, cărnuri, gusturi noi şi vechi, la cursuri renumite alături de bucătari cunoscuţi, a „construit” meniuri şi a inventat mâncăruri. „Nu prea fac concesii. Cred cu tărie că fiecare dintre noi este destinat să facă ceva anume, că suntem buni fiecare pe o altă direcţie, că suntem liberi să ne îndreptăm spre oamenii, clienţii, gusturile şi locurile pe care le alegem de bună-voie”, adaugă ea.

Sub Tâmpa

imagine din restaurant Sub Tâmpa din Brașov, amenajat elegant, cu ferestre mari prin care se vad copacii
Sub Tâmpa

Sub Tâmpa e un loc minunat, de care te vei îndrăgosti garantat! La poalele muntelui, imediat dincolo de zidurile orașului, vei descoperi acest restaurant înconjurat de pădure, care parcă invita natura înăuntru. Mesele din lemn masiv, plăcile din granit întunecat (făcute și pictate manual), ferestrele imense – toate spun o poveste frumoasă.

Restaurantul aduce un concept unic în România: gastronomia transilvăneană neo-tradițională. Culese cu migală din cărți și manuscrise din timpuri îndepărtate, rețetele tradiționale românești sunt reinterpretate cu măiestrie, în stilul bucătăriei clasice.

„Bucătăria tradițională românească așa cum o știm astăzi, este în mare parte limitată doar la a doua jumătate a secolului XIX, însă autentic românesc, înseamnă printre altele, stridii, scoici de râu și raci. După luni de cercetare, aducem la lumină rețete de la 1600 până la 1900, atât din bucătăria nobilimii, cu influențe franțuzești și austrieci, cât și din cea a oamenilor de rând, care își trimiteau de multe ori, rețete pe vederi și cărți poștale.”

Cel mai bine este să le faci o vizită și să te lași purtat de povestea lor. Sigur n-o să-ți pară rău deloc! Îi găsești imediat la sud de centrul orașului și de Biserica Neagră, trecând prin cea mai îngustă stradă din lume și prin una din porțile cetății, apoi mers timp de 10 minute, pe Aleea Tiberiu Brediceanu 1.

Dei Frati 

Încăpere din Restaurant Dei Frati din Brașov, cu mese mici, pereti albi, un corp de iluminat mare, rotund, si tavan cu barne din lemn
Dei Frati

Dei Frati este un restaurant de familie, un local micuț de pe o străduță îngustă și ascunsă, dar aici se mănâncă cele mai bune paste din Brașov. Se gătește și se servește în familie, iar tu mănânci, bei și te simți ca acasă. Ca într-o trattoria, doar că pe meleaguri de-ale noastre.

Totul este făcut din ingrediente de calitate, iar pastele sunt home made. Așa că e de ținut minte ca atunci când ajungi prin Brasov și ți se face poftă de paste, să treci pe aici. Este un restaurant excelent, cu personal foarte prietenos, și mai mereu plin (motiv pentru care n-ar strica sa ai rezervare). Îi găsești în P-ța. George Enescu nr 16. 

La Ceaun

Restaurante frumoase Brașov La Ceaun Weiss
La Ceaun Weiss

La Ceaun este un mic restaurant tradițional, un bistro care servește în principal supe și tocane, pregătite proaspăt în fiecare zi, cu ingrediente locale. Un local cu puține feluri de mâncare și toate cu specific românesc. Însă tocmai pentru că sunt puține, sunt pregătite cu mai multă atenție și gust. Iau tot ce-are mai bun zona de oferit, le învârtesc în ceaune, așa cum o zic rețetele locului, și aduc la masă o întreagă experiență.

Locul are o atmosferă intimă, mâncarea e bună, prețurile decente. E ideal pentru un prânz rapid sau o cină târzie. Au două locații: în Piața Sfatului 11-12 și Str. Michael Weiss 27.

Casa Hirscher

Restaurant Casa Hirscher din Brașov, fotografiat in lumina difuza, cu mese elegante si un perete decorat cu coarne de cerb
Casa Hirscher

Casa Hirscher este printre localurile din Brașov care atrag cele mai multe priviri. Cunoscută și sub numele de „Casa de negoț”, a fost ridicată între anii 1539-1545. Apollonia Hirscher, soția fostului jude al Brașovului, a construit această casă ca omagiu adus memoriei soțului ei, „mic de statura, dar mare de înțelepciune”. Concepută în stilul vechilor hale occidentale, cu numeroase camere și pivnițe boltite pentru mărfurile aduse la târgurile săptamănale care se țineau în „piață”, cu pilastrii și arcade între care își etalau produsele iscusiții meșteri ai celor 50 de bresle brașovene, clădirea a fost secole de-a rândul una simbol. Ce să mai… arată foarte bine și are o fabuloasă grădină exotică acoperită.

Mâncarea este pe măsură: o îmbinare perfectă între gustul rafinat al preparatelor și aspectul lor deosebit. Iar servirea foarte bună. Prețurile sunt ceva mai ridicate, ca să știi. Îi găsești în Piața Sfatului 12-14.

Sergiana

Restauraant Sergiana din Brașov, cu aspect medieval, cu bolte si pereti din caramida aparenta, cu tablouri prinse pe pereti
Restaurant Sergiana

Când ți se face poftă de o mâncare românească bună, bună, de preparate ardelenești, atunci neapărat trebuie să dai o fugă la Sergiana. Mai ales că multe dintre ingrediente provin chiar de la fermele proprii și totul e foarte proaspăt.

De cum te așezi la masă o să primești o farfurioară cu jumări, ceapă roșie și pâine pe vatră. De multe ori ni s-a întâmplat să ne săturăm doar din acest aperitiv sățios. Prețurile sunt bune, iar restaurantul este tot timpul plin – un lucru care spune multe despre calitatea serviciilor, a mâncării și despre atmosfera locului.

Cartea lor de bucate e deja vedetă pentru umorul autentic, dar și pentru preparatele consacrate care se mănâncă-n trei limbi – săseşte, ungureşte şi româneşte. Făcute după vechi rețete și cu produse de la fermele proprii de pe dealurile transilvane, care păstrează gustul de odinioară, mâncarea e foarte bună iar porțiile sunt cât de mari se poate ca să-ți domolească pofta. 

Ograda

intrarea in restaurantul Ograda din Brașov, cu o roaba si ladite cu legume la intrare, si mese de partea cealalta, iar in fundal interior luminat cu multe siruri de becuri atarnate
Ograda

Ne place să onorăm gusturile locale cum se cuvine. Așa că nu puteam să nu trecem în listă și Ograda, un loc în care ai parte de o  experiență completă, cu toate bunătățile locale din zonă – mâncare și povești de luat acasă. „La Ograda găsești piața: producători locali înconjurați de bunătățile pe care le pregătesc cu grijă – mâncare de care noi ne-am îndrăgostit de la prima îmbucătură. La Ograda găsești și restaurantul: locul în care preparăm mâncărurile din acest meniu cu ingrediente din zonă, pentru ca tu să poți gusta și înțelege câte se pot face”.

Mâncarea este, într-adevăr, excelentă (și au și opțiuni vegetariene). Locul are un design inedit, interesant, iar atmosfera chiar e specială. Îi găsești în Piața Sfatului nr 14.

Prato Restaurant

Imagine din restaurant Prato Brașov, cu barul și scaune la bar in partea dreapta si mese de 4 persoane in stanga, in dreptul geamurilor mari
Restaurant Prato

Prato se numără și el printre restaurantele din Brașov la care merită să te oprești pentru a lua masa. Este un local italian, cu specific mediteranean, care folosește ingrediente de calitate în prepararea mâncării. „Optăm pentru cele mai proaspete legume, fructe aromate, brânzeturi gustoase, o carne fragedă, care îmbinate ne ajută să creăm și desăvârșim pentru dvs. savuroase meniuri alcătuite din salate, supe, paste, preparate din carne și pește precum și cele mai delicioase torturi și prăjituri”.

Restaurantul se află în inima Brașovului (pe str. Michael Weiss nr 11) și păstrează aroma și farmecul locului. Meniul e destul de bogat, acompaniat de vinuri din podgorii românești și internaționale.
Iar serviciile de aici sunt printre cele mai lăudate din oraș.

Gaura Dulce

Imagine din restaurant Gaura Dulce din Brașov, cu arcade medievale aurii, si trepte care duc la o sala de masa cu mese traditionale si perete acoperit cu cergă
Restaurant Gaura Dulce

Localul este unul cu poveste. Se spune că în spatele restaurantului Cerbul Carpatin din Piaţa Sfatului, se afla celebra Gaura Dulce. Odinioară, la acest birt se servea o specialitate a Braşovului – flechii. Cele mai frumoase bucăţi de carne din măcelărie erau cumpărate dimineaţa, de birtaş. Grătarele sfârâiau non-stop la Gura Dulce. Carnea friptă se aducea pe un fund mare de lemn, numit cârpător, iar chelneriţa o tăia cu mare iuţeală în formă de tăieţei, peste care se presărau sare şi piper, dând naştere la delicioşii flechii. Delicioasele flechii se stropeau din belşug cu vin cu borviz, adică apă minerală, în limba maghiară. Circula prin oraş şi o glumă pe seama acestui local. Când cineva întreba unde era Gaura Dulce, i se răspundea s-o caute în fundul Cerbului.

Și dacă în perioada interbelică acesta era un local de seamă al Brașovului, azi restaurantul trăiește o nouă viață. Mâncarea este foarte bună, tradițional românească, iar restaurantul arată foarte bine. Îi găsești în Piața Sfatului 12-14.

Restaurant Belvedere

Restaurant Belvedere din Brașov, fotografiat seara, cu interior elegant si salon circular cu ferestre mari prin care se vede de sus orașul plin de lumini
Restaurant Belvedere

Restaurantul Belvedere este un local mai scump, dar a cărui panorama face toți banii! Este situat deasupra orașului, pe drumul spre Poiană, iar spaţiul a fost conceput așa încât să ofere o imagine panoramică asupra Braşovului Vechi şi Nou. E un loc elegant, contemporan, în care să te simți răsfățat.

Nu este de neglijat nici meniul. Toate specialitățile sunt creațiile proprii ale maestrului bucătar Ioan Florescu, câștigător a multor concursuri de artă culinară. El propune o bucătăria elaborată, fără cusur, și un meniu de fine cuisine, care se schimbă la fiecare trei luni. 

În concluzie, o experienţă cu totul şi cu totul aparte, de la peisajul minunat, până la servirea ireproşabilă și mâncarea desăvârșită. 

Mai vrei și alte recomandări?

Atunci îți mai spunem că ar trebui să treci pe la Brasserie Luther pentru un brunch. Localul arată grozav și îți oferă combinația perfectă între bucatele tradiționale românești și cele internaționale. De asemnea, dacă ai poftă de mâncare italienească foarte gustosă, însoțită mereu de vinul potrivit, treci pe la Vino e Sapori. Iar dacă apreciezi bucătăria ungurească și ardelenească, atunci musia să dai o tură pe la Pilvax.

Brasserie Luther

Recomandări mai vechi

Taverna Sârbului

Restaurantul s-a închis

Taverna Sârbului unul din restaurante frumoase Brașov, cu mese din lemn si multe plante decorative
Taverna Sârbului Brașov

În inima Brașovului, la intersecția pașilor desenați de mii de turiști între serpentinele Tâmpei și impozantele ziduri ale Bisericii Negre, te îmbie aroma preparatelor de la Taverna Sârbului.
Micuț și cochet, cu 80 de locuri în interior și 55 de locuri pe terasă, restaurantul e impregnat de atmosfera tipic sârbescă a veacurilor trecute: de la construcția și mobilerul de lemn la platourile încărcate de mâncăruri preparate după rețete originale, de la șlibovita parfumată la muzica plină de vigoare a marelui cântăreț Goran Bregovici. 

Îi găsești la câțiva pași de Piața Sfatului, pe str. Republicii nr. 55.

Rezervă o masă la Taverna Sârbului

Bella Musica

restaurant Bella Musica din Brașov, cu aspect medieval, cu bolte din caramida aparenta
Bella Musica

Revenim la clădirile monument istoric din sec. al XVI-lea, și ajungem la restaurantul Bella Musica. Situat într-o construcție medievală, cu arcade de cărămidă și piatră, restaurantul are o atmosferă care se mulează perfect pe arhitectura locului. 

Meniul este românesc, unguresc și mexican, iar mâncarea este foarte bună. Face parte din hotelul cu același nume – asta dacă ești interesat și de un loc de cazare în Brașov. Îi găsești în Piața Sfatului nr 19.

Millenium Pub & Cafe

barul de la Millenium pub & cafe Brașov, cu scaune inalte din bar, din piele, copruri d eiluminat suspendate, un ceas mare decorativ si multe obiecte de decor vintage
Millenium Pub & Cafe

Millenium este un alt loc din Brașov care pune mare accent pe detalii, fie că este vorba de mâncare sau felul în care arată localul.

Interiorul este ticsit cu obiecte vintage, iar meniul este plin de bunătăți care vin la prețuri foarte bune. Există și o terasă de vară răcoroasă și cu o atmosferă foarte plăcută.

Festival ’39

Restaurantul s-a închis


Aflat pe strada Republicii, principala stradă de promenadă din Brașov, Festival ’39 este un local care te teleportează în trecutul orașului, având o atmosferă interbelică cu decoruri extrem de interesante.

Prețurile sunt medii, iar preparatele din meniu gustoase și vin în porții „pe săturate”.

Festival '39 // sursa foto: Facebook

Tu pe unde ai mai mâncat ceva bun în Brașov? Dă-ne un semn și spune-ne!