5 cărți de bucate care te vor ajuta în bucătărie cât timp #staiacasă

29 aprilie 2020 | Noutati

Nu-i așa că zilele acestea, de când cu starea de urgență impusă de coronavirus, ai stat mai mult timp în bucătărie? La fel au făcut și 67% din bucureșteni, care au gătit mai mult decât de obicei în ultimele două luni (potrivit unui studiu Restograf). Așa că noi am pus cap la cap o listă cu 5 cărți de bucate care te vor ajuta, cu siguranță, și îți vor fi o sursă de inspirație.

5 carti de bucate dintre care una asezata pe o masa, deschisa

Știm că majoritatea preferă să caute pe google o rețetă video, însă noi ne-am hotărât să abordăm varianta „old school”. Asta deoarece cărțile își păstrează farmecul lor, autorii sunt Chefi cu experiență sau buni cunoscători ai gastronomiei și, în plus, găsești la un loc o adevărată colecție de rețete, pe baza cărora nu ai cum să dai greș. În fiecare casă ar trebui să existe minim o carte de bucate, fie pentru a te inspira în a găsi idei noi de rețete sau combinații culinare, fie că vrei să impresionezi persoana iubită cu calitățile tale de „master chef”.  

5 cărți de bucate ale unor autori celebri

Alegerea cărții de bucate potrivite nu este un lucru ușor, asta din pricina multitudinii de variante disponibile pe piață. În primul rând, trebuie să ai în vedere cuprinsul acesteia, să vezi dacă preparatele prezentate ți se par interesante – un vegetarian nu o să achiziționeze niciodată o carte cu multe rețete bazate pe carne! În al doilea rând, uită-te la ingredientele folosite. Am achiziționat la un moment dat o carte cu rețetele unui binecunoscut bucătar și am ajuns la concluzia că, pentru majoritatea dintre ele, îmi era imposibil să găsesc ingredientele necesare pe piața românească. Ai grijă și ca unitățile de măsură să fie cele cu care suntem obișnuiți – altfel vei avea nevoie de un convertor de măsuri (englezii folosesc livre și uncii pentru exprimarea cantităților).

Dar hai să revenim la cele 5 cărți de bucate pe care noi ți le recomandăm. Așteptăm, cu drag, să ne trimiți poze ale preparatelor apetisante pe care le-ai pregătit!

Cursuri de Gătit

Martha Stewart

Pentru aceia dintre noi care intrau în bucătărie doar pentru a prepara cafeaua sau a savura mâncarea livrată la domiciliu, Cursuri de gătit este exact ceea ce trebuie! Martha Steward prezintă un număr de circa 200 de rețete, dar cartea este și un manual de tehnici esențiale. Înveți de la cum să faci o omletă, până la cum să filetezi un pește oceanic sau să degresezi o tigaie.  Dacă ești începător într-ale gătitului, îți recomandăm o carte de genul acesta, întrucât altele, mai „avansate”, sar peste anumite detalii și te poți trezi cu un preparat gătit incorect. Cartea poate fi achiziționată aici.

Românește. Punct și de la capăt

Florin Dumitrescu

Dacă ești un împătimit al bucătăriei românești, atunci aceasta este cartea de bucate pe care ți-o recomandăm. Chef Florin Dumitrescu este primul bucătar român care a publicat rețete clasice ale bucătăriei locale, adaptate la vremurile moderne. Vei găsi în ea 60 de preparate împărțite în 4 capitole: aperitive, ciorbe, feluri principale și deserturi. Toate sunt descoperite de autor în diferite regiuni ale țării, iar fiecare rețetă are o poveste a sa. Amintim aici balmoșul originar din Bucovina, storceagul Deltei Dunării, precum și laptele de bou ardelenesc. Prefața cărții a primit semnătura lui Yannick Alleno, deținător de 3 stele Michelin care a declarat: „Într-adevăr, sunt tare impresionat să văd că bucătăria românească a progresat în acești ultimi ani. Totul este bine gândit – aromele, partea vizuală și chiar selecția ingredientelor – pentru a descoperi o adevărata identitate culinară, (…)”. Cartea poate fi achiziționată aici.

Maramureș în bucate

Nicolai Tand

Ca să rămânem pe plaiuri mioritice, îți recomandăm cartea lui Nicolai Tand, proprietarul restaurantului La Cantine de Nicolai în București. Acesta s-a născut în Rozavlea, iar mâncarea gătită de mama sa, precum și obiceiurile și tradițiile din Maramureș, i-au alimentat bucuria de a găti. „Rețetele sunt așa cum le-am moștenit de la mama, gătite întocmai ca în vremurile de demult”, ne spune Nicolai despre cartea dedicată mamei sale. Cartea poate fi comandată aici.

Bucate, vinuri și obiceiuri românești

Radu Anton Roman

Și tot din capitolul bucătăriei românești, nu putem să nu amintim o carte care se află în acest moment la ediția jubiliară de 15 ani, a celebrului Radu Anton Roman, pe care cu siguranță ni-l amintim, cu drag, de la emisiunile televizate. Atlasul culinar al României, cum o putem denumi fără greșeală, conține tot ce are bucătăria românească mai bun, cu minunate povești sau amintiri care ne emoționează și ne învață istoria culinară a țării noastre, gust, tradiție, cultură. Fiecare rețetă este prezentată în limbajul simplu românesc, de la țară, unde uleiul este untdelemn, iar mâncărurile sunt bucate. Autorul are grijă să ne recomande și vinurile autohtone ce merită savurate pentru ne bucura din plin de un meniu autentic românesc. Cartea poate fi achiziționată aici.

Jamie gătește în Italia

Jamie Oliver

Nu puteam încheia fără a-ți recomanda o carte cu rețete italienești. Culegerea de 140 de rețete, creată de Jamie Oliver împreună cu mentorul său Italian, Gennaro Contaldo, o să-ți demonstreze faptul că bucătăria italiană nu înseamnă numai pizza și paste. Gătitul și mâncarea reprezintă o parte esențială a vieții de familie în Italia, indiferent de regiune. Pentru un plus de savoare, bucătarii italieni recomandă folosirea, pe cât posibil, a ingredientelor proaspete, de sezon. Cartea poate fi achiziționată aici.