5 ponturi pentru luat masa în oraș, dacă ești vegan

1 noiembrie 2019 | Locuri cool

Cum dieta vegetariană, vegană sau raw-vegană are din ce în ce mai mulți adepți, restaurantele au inclus în meniu preparate care să le satisfacă cerințele. Chiar și așa, sunt câteva lucruri de care ar trebui să ții cont.

Atunci când iei masa în oraș cu prietenii sau familia, vrei să te simți cât mai bine și nimic să nu-ți strice buna dispoziție. Cu atât mai puțin să te streseze! Însă pentru cei care au o dietă vegană, lucrurile nu sunt mereu chiar atât de simple. Dacă și tu ai decis să adopți acest stil de viață, e posibil să te afli în situația în care studierea atentă a meniului la restaurant să îți dea bătăi de cap – mai ales dacă nu ai avut încă timp să acumulezi experiență din acest punct de vedere. Nu te stresa – te poți bucura de o masă în oraș și să te simți bine, în continuare.
Și pentru că astăzi este Ziua Mondială a Veganilor, ne-am gândit să-ți împărtășim câteva trucuri de care să ții cont.

Găsește restaurantul potrivit

Înainte de toate, este cel mai bine să-ți faci lecțiile de acasă. Asta înseamnă să cauți un restaurant care să ofere ceea ce tu-ți dorești. Uită-te în meniu și vezi ce opțiuni vegane găsești – în Restograf spre exemplu, găsești atât meniul restaurantelor care te interesează, dar ai și posibilitatea de a filtra rezultatele căutării așa încât să vezi doar restaurantele cu specific vegan/vegetarian. De asemenea, verifică meniul localului ales de tine și vezi ce preparate ar putea suferi modificări (minore) așa încât să corespundă dietei tale.

Restograf recomandă: Rawdia, restaurant şi magazin vegan şi raw-vegan, unde găseşti atât preparate şi ingrediente predominant raw-vegane cât şi prieteni care împărtăşesc cu tine aceleaşi convingeri despre un mod de viaţă sănătos şi curat. În galantar te aşteaptă, pline de vitalitate, preparate de hrană vie şi superfoods, specialităţi din pâine dospită cu maia, pâinici raw, gustări, creme, pate-uri, supe, salate, deserturi şi sucuri & smoothies, toate super delicioase! Fiecare preparat este făcut din ingrediente crude selectate cu mare atenţie, 100% naturale, preparate la temperaturi care să păstreze cât mai nealterate vitaminele, mineralele, şi proteinele din conţinut. 

Spune clar ce-ți dorești

În ziua de astăzi, bucătarii sunt obișnuiți să primească tot felul de cereri din motive ce țin de restricții dietetice, așa că nu te feri să le adresezi această rugăminte. Nu-ți fie jenă să pui întrebări așa încât ce primești în farfurie, să fie exact ce-ți dorești. Și asta înseamnă să afli mai multe despre ingrediente și mod de preparare. În plus, ospătarul îți poate face anumite sugestii în funcție de preparatele care pot fi modificate așa încât să fie vegane.

Fii atent la detalii

Nu poți avea pretenția ca oricine – inclusiv ospătarul de la restaurant – să știe exact ce presupune dieta vegană. Unii poate nu știu de anumite restricții sau nu-și dau seama de faptul că inclusiv modul de preparare contează. De aceea, verifică de două ori meniul și fii atent la detalii, chiar dacă un anumit preparat nu conține, în mod evident, ingrediente de origine animală. De exemplu, grăsimea folosită la gătire (e ulei sau unt?), supa cu care se prepară risotto (este de pui sau de legume?), dressingul (este cu iaurt?) și tot așa. Nu uita nici că majoritatea deserturilor se fac cu ouă și lactate – o opțiune în acest caz este să ceri un sorbet sau un desert pe bază de fructe.

Când nu ai variante…

… alege garnituri. De cele mai multe ori, poți schimba ingredientele preparatelor. Spre exemplu, în loc de carne la o salată, îi poți ruga să-ți pună ciuperci sau avocado. Dar sunt și situații în care chiar nu ai ce alege. Și atunci, ce poți face este să mizezi pe garnituri și să le combini, rugând ospătarul să ți le servească pe toate în aceeași farfurie.

Verifică iconițele

Multe restaurante au în meniu anumite iconițe trecute în dreptul anumitor preparate – spre exemplu, în cazul celor care sunt iuți, sau vegetariene. Și, în multe cazuri, un preparat vegetarian poate fi transformat cu ușurință într-unul vegan – doar întreabă dacă lactatele sau ouăle pot fi scoase din felul respectiv de mâncare. Spre exemplu, dacă îți iei un burrito sau un burger vegetarian, roagă ospătarul să nu pună brânză sau sos de iaurt.

Concret: ce comanzi la un restaurant cu specific…

  • italian: bruschette, legume la grătar, măsline, salate, paste cu sos marinara (majoritatea pastelor nu conțin ou, dar poți întreba, să verifici), pizza vegetariană fără brânză. Dacă nu ești sigur, întreabă ospătarul dacă un anumit preparat conține brânză (parmezan, spre exemplu) sau ouă.

Restograf recomandă: La Fattoria, restaurant din Herestrău renumit pentru bucătăria în stil italian și atenția acordată pregătirii fiecărui preparat. Îți recomandăm să încerci bruschetele, Insalata verde (cu salată verde, rucola și valeriană), Spaghetti Aglio Olio e Pepperoncini (cu usturoi, ulei și ardei iute), orezul cu legume și Sorbeto, la desert.

  • grecesc/mediteranean: hummus, tahini, măsline, pită, sărmăluțe de post, în foi de viță (dolmathakia), salată grecească, vinete trase la tigaie, legume pe grătar, gyros vegetarian. Asigură-te că nu conțin brânză sau iaurt.

Restograf recomandă: Artemis – Mediterranean Cuisine care, așa cum spune și denumirea, are un meniu mediteranean, creativ, cu tot felul de combinații originale și o abordare modernă. Hummusul este foarte bun, la fel și Tapas românesc cu vinete, supa cremă de spanac sau piureul de păstârnac.

  • japonez: edamame, tempura cu legume, role cu legume, supă miso, supă de tăiței, tofu. Roagă-i să nu pună ou, sos de pește și nici fulgi de ton bonito (ton uscat).

Restograf recomandă: Sushi Terra Dorobanți, este mai mult decât un simplu restaurant cu specific japonez. Aici găsești, pe lângă bucătăria japoneză, preparate cunoscute din bucătăria thailandeză precum şi mâncăruri specifice insulelor Seyschelles. Noi îți recomandăm să încerci Avocado Maki sau Vegetarian Maki, supa Miso, salata de mango, tempura de legume sau noodles cu legume.

  • arăbesc/turcesc/oriental: linte, fasole, falafel, cus cus, tahini, samosa cu legume, lipie, tabouleh, orez, salată de vinete, legume la grătar. Asigură-te că nu conțin unt, brânză, ouă, sau iaurt.

Restograf recomandă: By Sultan Restaurant, unde găsești o varietate de preparate cu specific oriental, proaspăt preparate de către cei mai buni bucătari din Turcia, după reţete autentice. Încearcă ciorbele cu linte, humusul cu snubar (semințe de pin), falafel, pilaful turcesc cu bulgur, pide vegetariană. La desert îți recomandăm Asure (cu fasole, smochine, caise, stafide, nucă, alune, amidon, zahăr, scorțișoară, muguri de pin și rodie).

  • franțuzesc: aici vei avea o provocare, căci multe dintre preparate conțin unt sau smântână. Ce poți alege sunt supe de legume, legume la grătar, baghete, salate sau ratatouille. Întreabă ospătarul dacă alegerea ta din meniu conține unt, smântână sau supă de pui/vită.

Restograf recomandă: Cișmigiu – Bistro La Etaj, un restaurant care recreează atmosfera Micului Paris, o oază de bun gust situată la granița dintre centrul istoric și unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraș. Îți recomandăm să încerci Le Risotto (cu sfeclă, trufe și sparanghel) și Salata de iubire vegană cu avocado (și mango, susan negru, dressing de fructul pasiunii, baby spanac, cartof dulce copt și toast crocant de secară).

  • indian: samosa cu legume, kebab cu legume, orez, saag, dal (linte), chana masala, pâine naan și multe alte preparate pe bază de legume. Asigură-te că nu conțin unt, unt ghee, smântână sau brânză (paneer).

Restograf recomandă: Berestroika Beer Revolution, singura micro-berarie-restaurant din Bucureşti unde poți bea o bere fabricată în locație proprie și savura o mâncare gustoasă (printre care și preparate indiene). Încearcă Samosa (pateuri vegetariene umplute cu cartofi, mazăre și condimente indiene), Veg kebab (cu legume asortate), tigaie picantă cu legume și pâinea naan.