7 cocktailuri faimoase și povestea lor (+ rețetele, desigur)

13 octombrie 2022 | Locuri cool

Deși scena modernă a mixologiei este plină de băuturi grozave, multe dintre cele mai populare cocktailuri au fost create cu peste un secol în urmă. Majoritatea celor mai iubite cocktailuri de astăzi sunt variații ale băuturilor emblematice vechi sau bazate pe remedii care au fost folosite pentru vindecarea unor boli. Însă unele lucruri devin clasice dintr-un motiv anume și foarte adesea acesta este simplitatea! Descoperă 7 cocktailuri faimoase și povestea lor.

barman care stoarce o lămâie intr-un pahar, iar langa el, pe bar, sunt insirate mai multe pahare goale - imagine reprezentativă pentru cocktailuri faimoase

Un cocktail clasic este totodată o chestiune de eleganță. Aceste băuturi au rezistat testelor timpului, au supraviețuit prohibiției, războaielor, revoluțiilor ideologice și modei, devenind astfel niște bunuri comune de patrimoniu. În timp, rețetele au fost îmbunătățite, ingredientele s-au rafinat, dar plăcerea stârnită de complexitatea unui cocktail clasic a rămas aceeași.

Back to basics: 7 cocktailuri faimoase și cum le prepari

Fie că îți perfecționezi meniul de mixologie de acasă sau că dorești puțină inspirație pentru următorul cocktail party, aceste clasice în viață nu îți vor înșela așteptările niciodată. În plus, cele mai multe astfel de preparate au doar 2 sau 3 ingrediente. Deci, deschide dulapul, curăță paharele de martini și adu-ți câțiva prieteni pentru o rundă de băuturi cu adevărat spectaculoase.

GIN TONIC

pahar rotund, cu picior, plin cu gin tonic, unul din cocktailuri faimoase, iar alaturi cate o jumatate de portocala si lamaie, totul pe fundal negru
Gin tonic este una dintre cele mai simple și răcoritoare cocktailuri pe care le poți prepara.

Că tot am menționat, acest cocktail are origini semi-medicinale. Pe vremea Indiei coloniale, soldații britanici staționați aici sufereau adesea de malarie. Pentru a-i feri de această boală, li s-a dat apă tonică cu chinină care, cel mai probabil, avea un gust groaznic în acele vremuri. Așadar, în încercarea lor de a face mai ușor de înghițit „medicamentul”, soldații l-au amestecat într-un final și cu tradiționalul lor gin. BINGO – au exclamat câțiva! Așa că, întorși acasă, unii au păstrat obiceiul și l-au popularizat în Marea Britanie.

Cum se face? Ia un pahar cu picior și toarnă o singură măsură de gin peste o cantitate generoasă de cuburi de gheață, apoi completează cu o apă tonică de calitate. Decorează cu o fâșie de coajă de lime pentru acel punch fresh și gata! Dacă vrei o abordate mai contemporană, îți recomandăm să pui și 50 ml de cold brew în pahar, pentru un Coffee Gin & Tonic.

Unde-l bei în oraș? Treci pe la Ever After să descoperi colecția lor de cocktailuri cu gin, foarte bine pusă la punct. Iar aici îți mai povestim și despre alte locuri unde poți bea un gin excelent.

MARTINI

pahar cu martini si cu masline, langa care se afla un mixer de barman, toate asezate pe un bar de granit, pe fundal negru
Cunoscătorii spun că măslina se trece mai întâi prin uleiul în care a stat, apoi se introduce lent în pahar, pentru a nu perturba amestecul de gin cu vermut.

Potrivit legendei, protipendada anilor 1860 din San Francisco obișnuia să ia un feribot de seară către orașul din apropiere, Martinez. Speculând acest obicei, barmanul Jerry Thomas de la Hotelul Occidental din portul orașului își creează rapid o semnătură din amestecul său special de gin și vermut sec. Având în vedere popularitatea acestui mix, barmanul și-a numit cocktailul „Martini” cu referire directă la destinația către care oamenii se îndreptau după ce consumau băutura lui.

Cum se face? Într-un pahar cu picior lung și gura largă pune 100 ml de gin sau vodka și 15 ml de vermut sec. Îți mai trebuie una sau două măsline verzi fără sâmbure, înfipte într-o scobitoare, și ești gata să te relaxezi cu stil. Este foarte important să răcim paharul înainte de asamblare, iar în ciuda renumitei versiuni a lui James Bond, un Martini corect este întotdeauna amestecat, nu agitat.

Unde-l bei în oraș? Mergi la Energiea pentru atmosfera super faină și pentru un Martini făcut ca la carte.

MOJITO

pahar mic plin cu mojito cu lămâie și mentă, unul din cocktailuri faimoase, pe fundal negru
Există zeci de rețete după care poți prepara Mojito, însă rețeta clasică rămâne cea mai bună.

Este atât de popular, încât este prima opțiune a multora dintre noi. O formă primitivă a Mojito poate fi datată încă din secolul al XVI-lea, în Cuba. Acest amestec a fost făcut inițial cu un lichior dur numit Aguardiente, iar sucul de lămâie și zahărul erau adăugate pentru a îmblânzi gustul aspru, foarte vegetal, al ei. Referitor la numele băuturii, știm că este o referință la condimentul cubanez, făcut din lime, numit mojo.

Cum se face? Pentru acest cocktail ai nevoie de mentă, rom, zahăr brun și suc de lime bio. Zdrobește câteva frunze de mentă alături de o jumătate de linguriță de zahăr brun și un sfert de lime într-un pahar cu fund plat. Atenție, nu tăia menta, zdrobește-o! Adaugă 50 ml de rom de calitate și umple paharul cu gheață pisată și apă minerală. Garantat, în câteva minute va începe o petrecere.

Unde-l bei în oraș? În mijlocul orașului, la Aria TNBe unul dintre cele mai cool locuri din oraș!

PINA COLADA

pahar inalt plin cu pina colada si decorat cu o felie de ananas, fotografiat pe fundal negru
Foto: KamranAydinov / Freepick

Un cocktail clasic a cărui origine o știm clar este Piña Colada. Acest amestec de rom fructat, cremă de cocos și suc de ananas pare a fi, fără echivoc, meritul barmanului portorican Ramón „Monchito”. Acesta, într-o seară din 1954,  a avut inspirația divină să combine cele trei ingrediente la barul hotelului Caribe Hilton din San Juan și BOOM! Răsfățul de vară irezistibil, preferatul tuturor, a fost creat. În scurt timp, cu puțin ajutor din partea Hollywoodului, acest cocktail devine extrem de popular în cele două Americi și exponentul perfect al unei petreceri pe plajă.

Cum se face? Pune în shaker câteva cuburi de gheață, 50 ml rom alb, 30 ml de cremă de cocos (sau 50 ml lapte de cocos) și 100 ml de suc de anans. Agită shakerul timp de 30 de secunde și toarnă-ți acest nectar al zeilor într-un pahar „poco grande” sau, de ce nu, într-un borcan mai fancy. Aici ai voie să fii cât de cheesy vrei. Ornează-ți paharul cu cât de multe umbreluțe kitsch dorești, paie colorate și felii de ananas.

Unde-l bei în oraș? În lounge bar-ul Ganesha Caffe de pe Primăverii, un loc zen cu o atmosferă liniștitoare și relaxantă.

COSMOPOLITAN

closeup cu un barman care toarna un cocktail cosmopolitan intr-un pahar asezat pe bar
Fun fact: Cosmopolitan a devenit un cockatil foarte popular în anii ’90, mai ales datorită serialului Sex and The City.

Indiferent de context sau vremuri, Cosmopolitan rămâne relevant în orice bar. Este echilibrul perfect al aromelor dulci și acrișoare, împletite în jurul notelor delicioase de citrice. Toate astea datorită barmanului Neal Murray. El susține că a fost cel care, în 1975, într-un restaurant din Mineapolis, a avut inspirația să toarne un strop de suc de merișoare peste cocktailul ce era deja cunoscut sub numele de Kamikaze. (Povestește mai multe despre asta aici). Tot el ne spune că prima persoană care a gustat acel pahar i-a spus barmanului nostru „wow, ce cosmopolit” și așa i-a rămas numele.

Cum se face? Pentru această experiență vei avea nevoie de 50 ml de vodka (sau gin), 30 ml de Cointreau triplu sec, 30 ml de suc de lămâie și 100 ml de suc de merișoare. Amestecă-le pe toate bine într-un shaker alături de gheață și toarnă până sus într-un pahar de martini răcit bine în prealabil. Secretul pentru prepararea unui Cosmopolitan remarcabil sunt calitatea sucului de merișoare și neapărat o sticlă de Cointreau Triple Sec.

Unde-l bei în oraș? La Reper by ESS, pe Calea Victoriei la nr. 176, un loc modern, elegant și foarte chic!

NEGRONI

Negroni cocktail asezat pe o masa inchisa la culoare, din piatra. Unul din cocktailuri faimoase pe care să le incerci
Negroni Week este un evenimentul global dedicat celebrului cocktail italian, care se desfășoară anual în luna septembrie. Mii de barmani de top îl sărbătoresc prin experiențe speciale și băuturi „with a twist”.

Întunecat și extrem de complex, clasicul Negroni și-a croit un loc de cinste în majoritatea meniurilor bune de cocktailuri în cei peste 100 de ani de viață. Istoria îl atribuie Contelui Camillo Negroni care, plictisit de Americano-ul din fața lui a cerut să i se înlocuiască apa minerală din băutura sa cu gin. Astfel, cele trei ingrediente cheie s-au întâlnit în același pahar pentru prima dată, contele a fost încântat, iar noi ne-am ales cu un alt aperitiv excelent de sorginte italiană.

Cum se face? Ia un pahar de whiskey și toarnă în el 50 ml Campari sec, 50 ml gin și 50 ml Vermut roșu dulce. Taie o felie de portocală și pune-o în pahar. Acum poți să te relaxezi și să te bucuri de aromele complexe ale acestui clasic spectaculos mereu la modă. Dar, ține minte: NU e un Negroni veritabil dacă nu are o felie de portocală.

Unde-l bei în oraș? La etajul 36 al clădirii Sky Tower, admirând priveliștea superbă asupra orașului care se lasă dezvăluită de la NOR – Sky Casual Restaurant.

CAIPIRINHA

Cockatail fresh si delicios Caipirinha cu lime, menta și gheață sfărâmată, fotografiat pe fundal negru
Te întrebi care e diferența între Caipirinha și Caipiroska? Cea din urmă este o variație a primei, însă este pe bază de vodka în loc de cachaça.

Ca în cazul multor alte cocktailuri, istoria Caipirinha este puțin încurcată. Cei mai mulți sunt de acord cu varianta conform căreia a fost preparat inițial ca medicament pentru a atenua efectele gripei spaniole, spre sfârșitul Primului Război Mondial. Rețeta originală consta într-un mix de cachaça, lămâie verde, miere și usturoi. Lime-ul a fost folosit pentru concentrația sa ridicată de vitamina C, usturoiul pentru antioxidanți, iar cachaça conținea alcoolul necesar pentru a accelera absorbția vitaminelor în organism. Cândva, undeva, cineva a decis să înlocuiască mierea cu zahărul și usturoiul cu gheață, iar întreaga lume i-a rămas recunoscătoare. Mai ales brazilienii, care au decretat-o băutura lor națională.

Cum se face? Vei avea nevoie de o sticlă de Cachaça bună (o băutură spirtoasă făcută din trestie de zahăr), zahăr brun, gheață pisată și lime. Dacă nu găsești cachaça (deși a devenit și pe la noi destul de ușor de găsit), o poți înlocui cu vodka sau sake.  Pune sucul a două fructe de lime peste gheața pisată, jumătate de lingură de zahăr brun și alcoolul direct în pahar, amestecă puțin și gata!

Unde-l bei în oraș? La Freddo Bar & Lounge din Centrul Vechi, un loc în care să mergi cu prietenii la una din petrecerile lor super reușite.

Nu ne înțelege greșit! Iubim inventivitatea și punem la încercare fiecare părere fermă în materie de gust. Dar putem cădea de acord cu toții că există unele arome atemporale, cu care nu prea putem da greș. De aceea te invităm să urmezi rețetele în forma lor tradițională, încearcă să înțelegi ce a determinat milioane de oameni să iubească acea „potriveală”, apoi experimentează și modifică-le după bunul plac.

Iar dacă vrei să ieși în oraș și să savurezi unul din aceste cocktailuri faimoase, îți recomandăm și câteva locuri cool din București.