Interviu Andreea Raicu: Cum ne regăsim starea de bine și cum depășim anxietatea în perioada de izolare impusă de coronavirus
16 aprilie 2020 | Interviuri
Nu este ușor să ne păstrăm optimismul atunci când, vrând-nevrând, trebuie să #stămacasă. Iar pentru că Andreea Raicu este unul dintre promotorii unui stil de viață sănătos și a echilibrului emoțional, am vrut să aflăm de la ea unde își găsește resursele pentru a-și păstra starea de bine în perioada de distanțare socială cauzată de coronavirus.
Se spune că nu ar trebui niciodată să te ghidezi după aparențe. Însă în cazul Andreei Raicu, dincolo de frumusețea exterioară vei descoperi o femeie cu un mod de gândire la fel de frumos. Și dacă la început era una dintre cele mai căutate vedete pentru pictoriale, Andreea a reușit în timp să-și construiască mai mult decât o simplă imagine și să devină o voce puternică. O voce care susține și promovează un stil de viață frumos, care îndeamnă la cunoaștere de sine și la găsirea echilibrului, a stării de bine. Adică exact ce ne trebuie tuturor în aceste zile.
Andreea Raicu este mind&body coach, are nenumărate discursuri TEDx la activ, ține cursuri de mindfulness, meditații, este autoare și are propria revistă online, în linie cu concepția sa despre ce înseamnă o viață trăită frumos. Pe pagina ei de Facebook poți urmări și live-urile pe care le organizează pentru comunitatea sa, tot din dorința de a împărtăși din lucrurile care ne-ar putea face bine în perioada asta.
Andreea Raicu, program riguros și meditație pentru a-și păstra echilibrul emoțional, în perioada coronavirusului
Ce mai faci tu, Andreea? Cum e perioada asta de izolare pentru tine? Cum îți umpli timpul?
Zilele sunt foarte pline. Sunt extrem de pline! Cred că mai mult decât înainte, pentru că a trebuit să readaptăm businessul și, împreună cu echipa mea să gândim tot felul de modele, programe și produse care ar putea să funcționeze bine în această perioadă. Agenda este foarte plină și, într-o primă fază, nu mi-am dat seama cât de multă treabă este. Și atunci am avut nevoie să înțeleg că trebuie să mă organizez foarte bine și să îmi fac o agendă foarte clară, în așa fel încât să nu mă pierd într-una sau în alta. Mi-am făcut un program zilnic cu ore și cu durată de acțiune, ca să pot funcționa, pentru că e foarte ușor să te pierzi în diverse acțiuni. Am un ritual zilnic: în fiecare dimineață mă trezesc la 07:00, meditez, fac sport, îmi fac micul dejun, lucrez un pic, după care la ora 11:00 intru în live cu comunitatea mea timp de o jumătate de oră, cu câte un invitat, și împărtășesc lucruri care știu că le-ar putea îmbunătăți perioada asta. Facem meditații, exerciții de respirație, mai împart cărți, povestesc ce mai fac eu. După care încep să răspund la mailuri, stau acasă și lucrez. Lunea și joia am ședință cu fetele, plus în fiecare dimineață am o ședință de câteva minute în care fiecare spune ce are de făcut în ziua respectivă.
Îți trebuie o anumită rigoare…
Da. Nu mi-am dat seama de la început cât de importantă este rigoarea asta, dar mi-am dat seama că ritualurile și regulile te ajută să diminuezi haosul, pentru că e foarte ușor să ai parte de haos. Plus că sunt foarte multe acțiuni, lucruri pe care nu obișnuiam să le fac singură. De la spălat, călcat, dat cu aspiratorul, cu mopul în casă (aveam pe cineva care venea și făcea tot timpul lucrurile astea), plus lucruri pe care le făceam pentru mine și nu le făceam acasă.
„Dacă dai energie anxietății și fricii și stării de panică, vor crește toate”
Ți se pare că e mai multă presiune? Că ai de îndeplinit mai multe roluri?
Am de îndeplinit foarte multe roluri! Mai multe decât mi-aș fi imaginat și poate mi-aș fi dorit. Dar în același timp, cred că e o perioadă care ne face să fim un pic mai umili. Mi-am dat seama cât de recunoscătoare sunt pentru toți oamenii care m-ajută în mod normal, toți oamenii care îmi fac viața mai ușoară și mai frumoasă. Sunt recunoscătoare pentru faptul că îmi permit să fac anumite lucruri, sunt recunoscătoare că am mașină de spălat în casă 😊, că am bandă de alergat, că am o curte, că am o casă mare și luminoasă… sunt foarte recunoscătoare pentru lucruri la care nu m-aș fi gândit în mod normal.
Vulnerabilitatea este esențială în astfel de momente, pentru că ne ajută să ne conectăm cu noi și mai ales cu oamenii din jur. Atunci când suntem autentici și arătăm cine suntem cu adevărat, putem să creăm relații și conexiuni autentice cu ceilalți.
Cu alte cuvinte, e important să vedem partea plină a paharului…
Obligatoriu! Asta oricum este o mentalitate de urmat, iar eu ca personalitate sunt așa, grație și lucrurilor pe care le-am învățat de-a lungul timpului. Cărui lucru îi dai energie, acela crește! E foarte simplu. Dacă dai energie anxietății și fricii și stării de panică, vor crește toate. Asta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm! Chiar în live-urile mele spun întotdeauna că e foarte important să acceptăm cum ne simțim. Avem panică? E ok să acceptăm lucrul ăsta! Avem frică? Trebuie să acceptăm asta. Cred că vulnerabilitatea este esențială în astfel de momente, pentru că ne ajută să ne conectăm cu noi și mai ales cu oamenii din jur. Atunci când suntem autentici și arătăm cine suntem cu adevărat, putem să creăm relații și conexiuni autentice cu ceilalți. Acesta este și unul dintre motivele pentru care fac acest live în fiecare dimineață și în care le spun oamenilor că da, am și momente mai grele… M-a întrebat astăzi cineva când am plâns ultima oară și am spus că ieri, pentru că am avut un moment în care m-am simțit foarte obosită, un moment în care am simțit că nu am energie și pur și simplu am acceptat asta, împreună cu toate emoțiile care au venit.
„Sportul și meditația ne ajută să facem spațiu în mintea noastră”
Cum facem să nu ne lăsăm copleșiți de toate aceste emoții negative, când simțim că ne pierdem?
În primul rând, cu un program exact și, în al doilea rând, cu niște resurse foarte clare, accesând resursele noastre. Nu putem funcționa dacă nu suntem încărcați. Cum e telefonul… nu-l încarci, nu merge! Așa și noi avem nevoie de resurse care să ne încarce. Nu suntem educați în sensul ăsta, dar poate că a venit momentul să înțelegem asta acum.
Resursele mele sunt foarte clare și nu sunt doar ale mele, sunt ale tuturor. În primul rând, somnul. E foarte important să dormim – și nu la două noaptea, ci până în ora 24:00. Creierul are nevoie să se odihnească, la fel și corpul. Foarte importantă e și alimentația sănătoasă. La fel și sportul – este foarte important să facem sport, pentru că petrecem atât de mult timp în mintea noastră, avem atât de multe gânduri care ne acaparează, pendulăm între trecut și viitor și e important să rămânem în prezent. Pentru că nu știm ce se va întâmpla, habar nu avem! Și atunci, sportul și meditația ne ajută să facem spațiu în mintea noastră și să fim în prezent, să ne reîntoarcem la noi și să fim atenți mai mult la stimulii interni și la ce simțim și la senzațiile noastre, decât la ceea ce se întâmplă în exterior. Pentru că e foarte ușor să te pierzi din cauza știrilor, din cauza panicii oamenilor din jur. E important să ne întoarcem la noi pentru că în interiorul nostru este o forță fantastică, e o pace fantastică, pe care, cu un pic de efort, putem să le accesăm.
Când spun sport, vreau ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să se așeze și să facă niște exerciții pe care nu au chef să le facă și cu care să se chinuie. Nu! E important să-ți facă plăcere. Acele 15-20 de minute, o oră… cât alegi să faci, să-ți facă plăcere! Poți să dansezi, să faci yoga, să alergi, poți faci exerciții functional… E vital să faci mișcare în perioada asta!
Un alt lucru important e să rămâi în contact cu oamenii dragi. Eu, de exemplu, fac Zoom-uri sau call-uri cu prietenii și uneori mâncăm împreună, uneori gătim împreună, uneori facem sport împreună… tot felul de activități, în așa fel încât să simțim că suntem împreună!
Tu ai și un program de 28 de meditații ghidate care poate fi achiziționat din site-ul tău. Ne povestești puțin despre ce e vorba?
Este un program de meditații ghidate, fiecare durează 10 minute și are câte o temă diferită. Te ajută să te conectezi cu tine, să te relaxezi, să capeți încredere interioară, să îți dai seama care sunt nevoile tale, să înveți să te iubești, să ai încredere, să înveți să fii vulnerabil. Sunt exerciții care te ajută să te conectezi la tine și să poți să te relaxezi. În această perioadă au și un preț special, pentru că mi-am dorit ca multă lume să aibă acces la ele. În același timp, am creat și un program de meditații, care se numește „Meditează live cu Andreea”. Când oamenii cumpără programul, primesc gratuit și acest program de meditații ghidate și pot medita 10 zile împreună cu mine.
Practic este o voce care, pe o muzică foarte relaxantă, te ghidează să respiri, să te relaxezi. Pentru că avem nevoie în momentul ăsta să ne luăm spațiu și timp. Suntem atât de stresați și panicați și anxioși, iar meditația te ajută să te relaxezi, să nu mai fii atât de copleșit, să poți să te echilibrezi.
Un alt lucru important e să rămâi în contact cu oamenii dragi. Eu, de exemplu, fac Zoom-uri sau call-uri cu prietenii și uneori mâncăm împreună, uneori gătim împreună, uneori facem sport împreună… tot felul de activități, în așa fel încât să simțim că suntem împreună!
„Alimentația ne vindecă, sau ne îmbolnăvește”
Vorbeam și despre importanța alimentației. Tu ai urmat mulți ani o dietă vegeteriană. Cum ai luat decizia asta?
Când am renunțat la carne am renunțat dintr-o nevoie, pentru că nu mă simțeam bine când o mâncam. Cred că am luat decizia chiar într-un post de Paște și am văzut cât de bine mă simțeam în absența cărnii. Și am zis „Gata, nu mai mănânc!”. Și foarte mulți ani a lipsit din meniul meu. Doar că de aproximativ trei ani, cred, am simțit nevoia să mai mănânc, din când în când. Și o fac, atâta vreme cât îmi cere corpul – dar se întâmplă o dată la lună, sau o dată la două luni. Și atunci când simt, mănânc. E foarte important să ne ascultăm corpul, care are o inteligență aparte și, dacă suntem atenți și ascultăm semnalele, el ne spune exact ce avem nevoie să mâncăm sau ce nevoi avem în general – atât fizice, cât și emoționale.
Ce i-ai sfătui pe cei care cochetează cu ideea de a trece la o astfel de dietă?
În primul rând, să învețe să-și asculte corpul. Unul dintre capitolele din cartea mea „Descoperă-te”, este dedicat acestui lucru. Pentru că noi nu am fost învățați să ne ascultăm corpul, ba din contră, să reprimăm nevoile pe care le are. Și atunci, oricât de mult ar urla organismul, noi nu-l auzim. Auzim doar când începe să somatizeze și ne provoacă niște stări de disconfort.
Deci, renunți la carne în situația în care nu-ți face bine. Și atunci când iei deciza, te sfătuiești cu un specialist, cu un nutriționist, cu ajutorul căruia faci o dietă în funcție de nevoile tale și de ceea ce-ți place. Pentru că nu scoți pur si simplu carnea din alimentație și gata! Orice schimbare presupune, de fapt, o înlocuire. Pentru că în momentul în care scoți carnea, rămâi fără proteină și trebuie să o înlocuiești, nu poți să o lași pur și simplu așa. Faci analize din șase în șase luni… E un proces de durată, pe care îl adaptezi în funcție de ce nevoi ai și de cum te simți. Îți trebuie o disciplină și foarte multă atenție, pentru că nu e de joacă! Alimentația ne vindecă, sau ne îmbolnăvește.
Peste câteva zile vine Paștele. Cum va arăta meniul tău? Îți place să gătești?
Îmi place să bucătăresc, dar nu atât de mult. Și nu știu să fac drob sau toate lucrurile de genul acesta, drept pentru care mama se va ocupa de asta. De Sărbători sunt câteva lucruri pe care îmi place să le mănânc. De exemplu, nu-mi imaginez Paștele fără drob. În alți ani am făcut drob de ciuperci, sau găseam alte variante. Dar acum voi mânca un pic de drob tradițional.
În București sunt multe restaurante cu preparate vegetariene. Îți comanzi mâncare acasă?
Da. Eu mănânc destul de mult de la rawdia, unde găsesc tot felul de variante, am mai comandat și de la Fratellini Bistro și Avocadoo. Dar în ultima vreme, mi-am și gătit.
Care este mâncarea ta preferată? Și care sunt preparatele care-ți aduc aminte de copilărie, care înseamnă „acasă”?
De copilărie… salata de vinete și cartofii prăjiți cu brânză! 😊 Nu pot spune că mănânc asta în mod normal, dar dacă am nevoie de comfort food, astea sunt! Și mazărea! Sau macaroane cu brânză.
Iar mâncarea mea preferată este sushi. Aș mânca sushi non-stop!