8 cele mai bune documentare gastronomice de pe Netflix, la care merită să te uiți
21 aprilie 2020 | Noutati
Dacă ești pasionat de lumea culinară, sau dacă pur și simplu te-ai plictisit de seriale și nu știi la ce să te mai uiți, îți recomandăm noi câteva documentare gastronomice de pe Netflix, foarte interesante și bine realizate!
Nu știu tu, dar eu cunosc câteva persoane pentru care relaxarea supremă constă în a urmări emisiuni culinare. Și într-adevăr, e ceva foarte reconfortant în a te ghemui pe canapea și a urmări cum cineva (nu neapărat profesionist într-ale gătitului) prepară ceva gustos, în timp ce povestește cu o pasiune și o plăcere… de-ți lasă gura apă!
Documentarele gastronomice au evoluat însă, iar Netflix a schimbat modul în care privim conținutul de calitate, dar și standardele și așteptările pe care le avem. Astfel, dincolo de a-ți oferi un simplu refugiu de relaxare, astfel de producții se dovedesc a fi surse extrem de interesante de informații noi! Urmărindu-le, ai ocazia de a intra în bucătăriile celor mai mari chefi ai lumii, poți descoperi povești și tradiții culinare, sau afla informații despre anumite alimente care să-ți schimbe stilul de viață și de alimentație.
Documentare gastronomice pe Netflix, pe care merită să le urmărești
Lumea gastronomiei și industria restaurantelor a evoluat enorm în ultimii ani! De la cercetări amănunțite privind calitatea alimentelor, până la chefi care revoluționează modul în care se gătește și felul în care arată farfuriile sau resturantele în care luăm masa, această lume este una plină de surprize! Pe multe dintre ele le poți descoperi în documentarele despre mâncare, pe care le găsești acum pe Netflix.
The Game Changers
Un documentar revoluționar în care James Wilks, antrenor al Forțelor Speciale și căștigător al The Ultimate Fighter (reality-show din SUA), călătorește prin lume pentru a afla adevărul despre carne, proteine și forță, în căutarea dietei optime pentru performanță sportivă. Documentarul își propune să desființeze mituri legate de veganism și să dovedească cum o astfel de dietă se împacă foarte bine cu sportul de performanță.
Produs de supervedete ca James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton, Novak Djokovic și Chris Paul, The Game Changers prezintă sportivi de cel mai înalt nivel, soldați de elită, oameni de știință vizionari, oameni de cultură, dar și oameni simpli a căror viață a fost permanent influențată pozitiv cu ajutorul dietei.
What the health
Este un alt documentar care promovează, cumva, alimentația vegană și o dietă bazată pe plante. What the health este produs în 2017 și pune sub semnul întrebării impactul pe care îl au consumul de carne și produsele procesate, asupra sănătății noastre. Kip Andersen și Keegan Kuhn (aceeași regizori care au făcut documentarul premiat „Cowspiracy”) investighează corupția guvernamentală și practicile companiilor farmaceutice, care câștigă trilioane de dolari și au interesul de a menține populația bolnavă.
Documentarul este promovat ca fiind unul de investigație, care să ne deschidă ochii asupra stării de sănătate a populației la nivel mondial și asupra modului în care este impactată de marile afaceri farmaceutice.
Chef’s Table
Dacă vrei să descoperi cele mai bune restaurante din lume și geniile care le-au creat, care sunt cei mai mari bucătari ai planetei și care este povestea vieții lor, de unde își iau inspirația și cum își definesc stilul, Chef’s Table răspunde la toate aceste întrebări. Explorând talentul și specialitatea fiecărui chef, urmărindu-i în timp ce prepară câte un dish spectaculos, documentarul ne arată cum pasiunea este cea mai puternică motivație, care i-a ajutat să treacă peste greutăți și să ajungă unde sunt astăzi.
În plus, din punct de vedere cinematografic, cele 30 de episoade ale celor șase sezoane sunt produse spectaculos, cu filmari de cel mai înalt nivel, aproape de perfecțiune (drept dovadă că a fost nominalizat pentru premiile Emmy).
Un must see!
Street Food: Asia
Tot de la producătorii Chef’s Table, David Gelb și Brian McGinn, vine și documentarul Street Food: Asia, care ne poartă prin câteva dintre cele mai vibrante orașe ale acestui continent. Explorând cultura de street food, facem cunoștință cu preparatele, tradițiile și, cel mai important, oamenii din spatele bucătăriilor pe care le vizitează, situate în cele mai neașteptate locuri – precum un colț de stradă, sau o piață în aer liber.
Așa avem șansa de a face cunoștință cu bucătari care, deși nu beneficiază de luminile scenei sau de promovare, sunt apreciați pentru mâncarea lor de mult mai mulți oameni decât cei mai cunoscuți chefi ai lumii.
În primul sezon călătorim prin Bangkok (Thailanda), Osaka (Japonia), Delhi (India), Yogyakarta (Indonesia), Chiayi (Taiwan), Seoul (Coreea de Sud), Ho Chi Minh City (Vietnam), Singapore, și Cebu (Filipine).
Barbecue
Că noi, românii, suntem fani grătar, asta se știe. Dar ce poate nu știai este că poveștile și tradițiile din jurul preparării cărnii direct pe flacără sunt împărtășite de majoritatea țărilor din lume. Grătarul nu este doar despre a prăji o bucată de carne, ci este un ritual dus la nivel de religie în multe părți ale globului.
Fiecare cultură are un mod aparte de a face grătar – din Africa de Sud în Suedia, din Siria în Australia, această „artă” aduce oamenii laolaltă și are o mulțime de secrete ce așteaptă să fie descoperite.
Filmat în 12 țări, cu tehnologie 4K, Barbecue este o odă adusă grătarului, în toate formele sale!
Salt Fat Acid Heat
Samin Nosrat este chef și scriitoare. Pornind de la cartea cu același titlu (pentru care a și fost premiată), în seria limitată Salt Fat Acid Heat ea ne poartă într-o călătorie culinară în jurul lumii, pentru a explora cele patru elemente care stau la baza mâncării fabuloase. Patru episoade, fiecare a câte 45 de minute, în care Samin intră în bucătăriile oamenilor simpli din Italia, ajunge în insulele din sudul Japoniei, în inima Yucatanului și înapoi la Berkeley (acolo unde și-a început cariera culinară), pentru a explora principiile care stau la baza unor preparate delicioase și a ne arăta că fiecare din noi se poate folosi de ele în propria bucătărie.
Forks Over Knives
Cum ar fi dacă o schimbare minoră te-ar putea ajută să scapi de boli cronice, precum diabetul sau afecțiunile cardiace? Acest documentar a influențat milioane de oameni s-o facă!
Forks Over Knives demonstrează cum majoritatea bolilor cronice pot fi controlate sau chiar evitate prin renunțarea la mâncarea de origine animală și la alimentele procesate. Documentarul se bazează pe cercetările făcute separat de Dr. T. Colin Campbell, biochimist nutriționist la Cornell University, și Dr. Caldwell Esselstyn, chirurg la Cleveland Clinic.
Ideea de a folosi mâncarea ca și medicament este pusă la încercare, iar filmul documentează oameni cu boli cronice, care încearcă să reducă dependența de medicamente, compensând cu mâncare bazată pe plante, neprocesată.
The Truth about Alcohol
Dr. Javid Abdelmoneim, doctor la camera de urgență a spitalului St. Mary din Londra, recunoaște că este un consumator ocazional de alcool. Asta deși, în activitatea sa medicală, a văzut ce probleme îți poate crea aceasta. De aceea, el începe o cercetare pentru a vedea care sunt adevăratele efecte ale consumului de alcool asupra oamenilor. Își măsoară cantitatea de alcool pe care o consumă într-o săptămână și estimează dacă aceasta îi poate afecta în mod direct ficatul – organul asupra căruia alcoolul are cel mai mare impact negativ.
Dar nu se oprește aici. Dr. Abdelmoneim face, de asemenea, un experiment într-un bar, și încearcă să determine impactul pe termen scurt pe care alcoolul îl are asupra abilităților cognitive, dar și de ce unele persoane se îmbată mai repede decât altele. Ce descoperă, afli urmărind The Truth about Alcohol.