Studiu Restograf: Situația restaurantelor în contextul pandemiei COVID-19
25 mai 2020 | Noutati
Peste 97,3% dintre restaurante se vor redeschide de îndată ce legea o va permite, sau la scurt timp după. Odată cu aceasta, cele mai mari provocări vor fi plata salariilor și revenirea clienților. Despre situația reală a localurilor în contextul COVID-19, afli din studiul de piață Restograf.
Terasele s-ar putea redeschide de la 1 iunie, urmate de redeschiderea localurilor în spații închise, la 50% din capacitate, de la 15 iunie. La 1 iulie, restaurantele și-ar putea relua complet activitatea, în măsura în care situația evoluează bine. În aceste condiții, noi am vrut să aflăm care este situația reală din acest moment a localurilor – câte se vor redeschide, care este impactul pe care criza l-a avut asupra cifrei de afaceri, care sunt cele mai mari provocări la care se așteaptă, dar și ce așteptări au din partea statului.
Studiul Restograf s-a desfășurat în rândul proprietarilor și managerilor de restaurante, în perioada 11-22 mai, și a colectat date de la 573 de respondenți.
Cât de grav a afectat pandemia de COVID-19 industria HoReCa, potrivit studiului Restograf
Pe data de 17 martie, autoritățile luau decizia de a închide barurile și restaurantele. De atunci s-au scurs aproape două luni și jumătate, două luni care au însemnat o luptă de supraviețuire pentru toți cei din industria HoReCa – una dintre cele mai afectate de această criză. Dar cât de afectate, mai exact?
La nivel de afacere
Majoritatea celor care au răspuns în cadrul studiului Restograf administrează cel puțin un restaurant (76,8%), iar vechimea medie a localurilor este de șapte ani și jumătate. Dintre acestea, 36,5% sunt restaurante cu o activitate de peste 10 ani, iar 14,4% sunt pe piață de peste 9 ani. Cu alte cuvinte, vorbim de specialiști HoReCa, oameni cu experiență în administrarea afacerii. Chiar și în aceste condiții, cifra de afaceri s-a redus, în medie, cu 83% față de anul 2019. Astfel 41,1% spun că au înregistrat pierderi de 100%, 21,9% din respondenți spun că cifra de afaceri a scăzut cu 90%, iar 9,6% estimează o scădere de 80%.
Niciun respondent nu a înregistrat scăderi mai mici de 20% sau impact pozitiv asupra cifrei de afaceri! Situația este mai mult decât dificilă, iar cifrele vorbesc de la sine! În aceste condiții, peste 50% din respondenți cred că va dura undeva între 6-12 luni pentru ca cifra de afaceri să revină la nivelul din 2019.
Chiar și așa, 97.3% din operatori declară că vor deschide imediat ce legea le va permite, sau la scurt timp după și doar 2,7% din respondenți declară că nu vor mai redeschide localurile.
Momentul redeschiderii va veni însă cu o serie de provocări, dintre care top 3 sunt legate, în opinia proprietarilor, de reîntoarcerea clienților (64,4%), plata salariilor (64,4%) și a chiriilor (61,6%). Sănătatea personalului și a clienților este îngrijorarea cu numărul patru pentru angajatori.
La nivel de angajați
Industria HoReCa era un segment în care activau peste 320.000 de angajați, cu un număr mediu de 32,5 înainte de pandemia COVID-19. Dintre aceștia, 27,3% au fost trimiși, în medie, în șomaj tehnic, iar 1,3% au fost disponibilizați. Odată cu redeschiderea localurilor, numărul mediu al celor care se vor întoarce la muncă este de 28,1.
În ceea ce privește banii pentru șomaj tehnic, 20,3% dintre localuri nu au primit încă sumele aferente, iar 59,4% spun că i-au primit în mai mult de 15 zile.
Doar 25% din respondenți se declară mulțumiți de măsurile luate de stat
Odată cu decizia de a închide restaurantele, statul a venit și cu o serie de măsuri care să sprijine industria HoReCa – precum ajutorul de șomaj tehnic sau programul de creditare finanțat de stat, IMM Invest. Majoritatea proprietarilor de restaurante spun însă că aceste măsuri nu sunt suficiente și se declară nemulțumiți (41,7%) și foarte nemulțumiți (33,3%). Pentru programul IMM Invest au aplicat doar 51,4% din aceștia.
Una dintre măsurile pe care HoReCa le solicită din partea autorităților este ajutor la plata chiriilor – 81,7% dintre participanții la studiu consideră că statul ar trebui să intervină. Și asta în condițiile în care doar 13,4% au fost scutiți de la plata chiriei pe perioada pandemiei.
Livrările la domiciliu
În încercarea de a supraviețui, multe restuarante s-au reorientat către sistemul de home delivery, chiar și cele care nu ofereau acest serviciu înainte. Dintre acestea, 52,8% livrează prin intermediul aplicațiilor, în timp ce 48,6% au pus la punct propriul serviciu. În continuare, 36,1% din restaurante nu oferă livrări la domiciliu.
Chiar și așa, 91,4% din proprietarii de restaurante spun că afacerea nu se poate susține doar din livrări, iar 98,4% dintre respondenți consideră comisionul plătit către platformele de livrări, ca fiind foarte ridicat (80,4%) și ridicat (18%). Majoritatea sunt nevoiți să plătească un comision de 31-35% (afirmă 39% din respondenți) sau de 26-30% din valoarea comenzii (susțin alți 23,8% din proprietari).
Infografic Studiu Restograf: Situația restaurantelor în contextul pandemiei COVID-19