Putem ieși din nou în oraș. Dar suntem în siguranță la terasă?
3 iunie 2020 | Noutati
Terasele sunt din nou deschise de la 1 iunie. Și noi toți de abia așteptam să putem ieși iar în oraș! Însă teama prin care am trecut nu se uită ușor și e normal să rămânem cu un semn de întrebare: suntem în siguranță la terasă?
Odată ce am putut ieși din nou din casă, ne-am dorit cu toții să ne bucurăm de libertatea proaspăt redobândită. Iar străzile și parcurile s-au umplut din nou de oameni. Dar o ieșire parcă nu era completă dacă nu ne puteam opri și la o terasă! Așa că de îndată ce s-au deschis, terasele nu au dus lipsă de clienți – chiar și așa, cu regulile de rigoare. Semn că viața își reia, ușor-ușor, ritmul normal!
Este însă de înțeles dacă există unele întrebări legate de siguranță – chiar dacă de cele mai multe ori reducem rapid la tăcere astfel de gânduri. Așa că noi am vrut să lămurim lucrurile.
Cât de mare este riscul acum?
Adevărul este că, atâta vreme cât nu există un vaccin, un risc există – chiar dacă la noi în țară el este mult mai mic față de alte țări din Europa sau America. Chiar și așa, numărul de cazuri noi continuă să urmeze un trend descendent – în ultimele zile, numărul celor diagnosticați cu COVID-19 a fost de maxim 141. Nimeni nu știe cât va mai dura până vom avea un vaccin, chiar dacă există teste promițătoare. Și adevărul este că, probabil, mai avem destul de mult de așteptat. Atât de mult încât, între timp, vom învăța cum să trăim cu virusul printre noi, fără a-l mai lăsa să ne guverneze întru totul viața. Așa că, în acest moment, decizia de a ieși sau nu la terasă este una personală. Trebuie să iei în cacul măsurile de siguranță care se iau în localuri, dar și să-ți asumi respectarea regulilor impuse de autorități. Pentru că nu putem vorbi de risc zero, așa că este important să știi cum poți, în schimb, să-l reduci la minim. Și dacă am ajuns la acest punct, hai să vedem…
Ce reguli au impus autoritățile pentru a fi în siguranță la terasă
În primul rând, așa cum explicam într-un articol precedent, mesele trebuie să fie amplasate la o distanță de 2 metri una de alta, iar la o masă nu pot sta mai mult de 4 persoane între care trebuie să existe o distanță de 1,5 m (excepție fac membri aceleiași familii, care au același domiciliu).
În al doilea rând, rezervarea în prealabil este obligatorie – așa încât să se evite aglomerările, dar și pentru a se putea face o anchetă epidemiologică în cazul în care apare un caz de îmbolnăvire. Asta înseamnă că localurile trebuie să aibă datele tale de contact – nume, număr de telefon etc. Apropo – nu uita că prin Restograf poți rezerva on-line o masă, în doar câteva secunde – fie de pe site, fie din aplicație. Doar alegi terasa unde vrei să mergi, ziua, ora și numărul de persoane, click și gata! Primești confirmare pe loc!
Odată ajunși la terasă, la intrare se va face un triaj observațional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecție respiratorie va fi interzis. O altă regulă prevede ca fiecare masă să aibă un set de solnițe, oliviere și meniu – acestea nu se pot pasa de la o masă la alta. Vei avea la dispoziție soluții dezinfectante, iar localurile trebuie să dezinfecteze frecvent suprafețele și ustensilele. Personalul trebuie să poarte măști și mănuși, iar autoritățile au venit și cu recomandarea de a crea circuite cu sens unic de parcurs în interiorul teraselor, așa încât să se minimizeze contactul între clienți.
Și să știi că nu sunt vorbe în vânt, pentru că localurile trebuie să aibă un plan bine pus la punct și să poată dovedi prin documente toate măsurile implementate. Nimeni nu riscă să i se închidă localul sau să pună în pericol sănătatea oaspeților ori a personalului!
Să revenim la regulile de bază
În primul rând, să nu uităm cum se răspândește virusul – prin contact cu o persoană infectată, aflată la o distanță de mai puțin de 1,5 metri – prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală. Tocmai de aceea și trebuie să existe o distanță de 2 m între mese și de 1,5 m între cei aflați la aceeași masă. Și din același motiv, personalul din local trebuie să poarte măști și mănuși.
A doua modalitate de îmbolnăvire este indirectă, prin atingerea unor suprafețe contaminate -dacă mâna nespălată sau nedezinfectată va fi dusă la nas, gură sau ochi. De aceea e bine să folosești soluțiile dezinfectante puse la dispoziție la terase și să nu uiți o clipă de regulile de igienă.
Contează temperatura la care e gătită mâncarea sau modul de preparare?
Nu există în momentul de față dovezi care să arate că mâncarea ar putea fi asociată cu transmiterea coronaviruslui – are nevoie de o „gazdă” vie pentru a se dezvolta. În plus, prepararea termică a alimentelor ar putea distruge virusul.
În plus, restaurantele sunt obligate să ia măsuri stricte de siguranță – de la măsuri ce țin de igiena spațiilor, a echipamentelor și a ustensilelor, la verificarea stocurilor de alimente, și până la reorganizarea circuitelor de producţie şi livrare, sau limitarea numărului de persoane care lucrează în bucătărie și servire.
Apoi, gândește-te la ceva: dacă în toată această perioadă nu ți-a fost frică să comanzi acasă, măcar o dată, mâncare de la restaurant, atunci de ce ți-ar fi teamă să o servești la terasă (dacă e să ne referim strict la siguranța alimentară)?
Cum rămâne cu tacâmurile, meniurile, solnițele sau alte obiecte?
E adevărat că virusul poate supraviețui pe suprafețele de plastic, sticlă, carton sau pe cele metalice, pentru o perioadă destul de lungă – ore sau chiar zile. Dar nu se știe clar care este riscul de contaminare în aceste cazuri și nici cantitatea de virus la care o persoană trebuie să fie expusă pentru a se contamina.
Chiar și așa, atât restaurantele cât și oaspeții lor sunt încurajați să limiteze interacțiunea cu astfel de obiecte. Tocmai de aceea a fost introdusă măsura potrivit căreia meniul, solnița și oliviera nu pot fi pasate de la o masă la alta, iar de îndată ce clienții se ridică de la masă, acestea trebuie dezinfectate. O soluție ar putea fi meniurile de unică folosință (de tip coală de hârtie) sau în format electronic, pe care să le poți vizualiza on-line – fie pe site-ul restaurantului, fie pe o platformă precum Restograf (în pagina restaurantelor găsești și meniul lor). În aceeași idee, ar putea fi instalate chiuvete touchless la toaletă sau uși activate automat. Și, chiar dacă nu ne plac, în astfel de cazuri tacâmurile de unică folosință ar putea fi o soluție.
Oricum, cel mai sigur este să te speli cum trebuie pe mâini sau să folosești dezinfectant după ce atingi aceste suprafețe, înainte de a duce mâna la față.
Poți folosi toaleta în siguranță?
Desigur, dar trebuie să îți „ajustezi” puțin comportamentul așa încât să păstrezi distanța socială. Cum spuneam deja, autoritățile au recomandat localurilor să creeze circuite cu sens unic de parcurs în interiorul teraselor, așa încât să se minimizeze contactul între clienți. Chiar și așa, va trebui să ai și tu grijă! De exemplu, evită să stai la coadă, la toaletă. Sau măcar păstrează distanța de 1,5 m față de ceilalți care așteaptă. De asemenea, ideal ar fi ca atunci când intri în spațiu închis, să folosești mască și încearcă să limitezi vizitele la toaletă.
Igiena mâinilor este, desigur, foarte importantă după folosirea toaletei (dar asta cred că deja știi prea bine!) și evită să atingi robineții sau mânerul ușii, după ce te-ai spălat (folosește cotul sau dă-te cu dezinfectant când ajungi la masă, dacă le-ai atins).
Cash sau card?
În teorie, folosirea banilor cash implică riscuri mai mari din moment ce bancnotele se plimbă de la o persoană la alta – de aceea se recomandă să efectuezi plata cu cardul. Din acest punct de vedere, cele mai sigure sunt plățile contactless – astfel nici nu atingi bancnotele, dar nici butoanele POS-ului sau pixul cu care semnezi.
Dar, din nou, cel mai mult contează să respecți regulile de igienă (este un lucru pe care nu vom obosi să-l repetăm mereu): spală și dezinfectează mâinile după astfel de interacțiuni!
Furnizarea datelor personale
Așa cum spuneam, terasele pot primi clienți numai în baza unei rezervări. Ei sunt obligați să păstreze un registru zilnic al rezervărilor, în care să existe datele personale ale clienților – nume, număr de telefon, e-mail etc. Este o măsură care să permită reducerea aglomerărilor, dar și posibilitatea de a efectua o anchetă epidemiologică, la nevoie. Cu alte cuvinte, tu poți refuza, dar restaurantele sunt obligate să aibă aceste date, așa că e posibil să te refuze și ei pe tine dacă nu le furnizezi. Pe de altă parte, aceste date pică sub incidența GDPR. Așa că localurile ar trebui să afișeze o notificare în acest sens și să îți spună cum vor fi folosite datele tale. Spre exemplu, nu le vor putea folosi pentru a-ți trimite SMS-uri sau newslettere. Și nu oricine din local va avea acces la aceste date – sunt persoane desemnate pentru a ține acest registru.
În concluzie… ieșirea la terasă este atât de sigură pe cât orice alt spațiu public. Cu siguranță mergi deja la hipermarket, poate ai fost deja și la coafor/frizerie, ori poate ai mers cu mijloace de transport în comun. Până la urmă, contează foarte mult să respecți regulile și să ai mare grijă de propria igienă personală!
Iar dacă ți-e dor de o ieșire la terasă și vrei să-ți faci planuri, nu uita că prin Restograf ai totul la îndemână. Intră și vezi terasele la care poți face rezervare, alege una, specifică ziua, ora și numărul de persoane, click și gata! Have fun!
Citește și alte articole, pe aceeași temă: