Back to school: Ce-i dai să mănânce la școală? Gustări sănătoase, la pachețel
18 septembrie 2020 | Noutati
După eterna întrebare „Noi ce mâncăm azi?”, odată cu reînceperea școlii se va mai ivi una (pentru cei care au un „junior” în dotare) – „Eu ce-i pun în cutiuţa cu mâncare?”. Așa că ne-am gândit că n-ar strica să venim și noi cu câteva recomandări legate de ce ai putea să-i dai celui mic să mănânce la școală, la pachet.
Toată lumea îşi aduce aminte de celebrul sandviş şi de mărul pe care le mânca în recreaţie, nu-i aşa? Ei bine, dincolo de această variantă, ar mai fi câteva demne de luat în seamă!
Gustările copiilor reprezintă o categorie de mese intermediare, între mesele principale, care aduc un aport caloric mai redus decât al meselor principale. În mod corect, au o valoare între 100-200 kcal/ gustare, având rolul de a asigura un nivel energetic organismului copilului, cât mai constant de-a lungul zilei. De aceea e important să alegi gustări sănătoase, care să aducă energie de bună calitate și cu o eliberare lentă, pe intervale de timp cât mai lungi. Adică să tempereze senzația de foame mare la mesele principale și să facă o trecere lentă de la o masă principală la următoarea. Iată ce poți alege.
Ce-i dai să mănânce la școală?
Un sandviș
În primul rând, uită de mezeluri! Sandvișul trebuie să conţină cât mai mulţi nutritienți, într-o combinaţie cât mai fericită. Folosește pâine din cereale integrale (cu fibre sau semințe, nu din faină albă), care să-i aducă energie, și o proteină gustoasă și sățioasă. Mai exact, poți să-i faci un sendviș cu carne (la cuptor, friptură), pește (la cuptor sau fish fingers dietetice, făcute în casă), pastă de ficat făcută în casă, brânză și cremă de brânză făcută în casă, sau telemea ușor sărată sau desărată. Chiar și oul poate fi folosit, ca omletă. Și nu uita să adaugi legume!
Învață-ți micuțul ca, înainte de a mânca, să se spele bine pe mâini și să apuce întotdeauna sandvişul de ambalaj (şerveţele sau plastic) fără a atinge pâinea cu degetele.
Iaurt cu fructe
Majoritatea copiilor acceptă bine această combinație, dar regula esențială este să fie preparat în casă, nu cumpărate din comerț (căci au zahăr, aditivi și conservanți). În loc de iaurt, poți folosi și sana, kefir sau lapte bătut. Iar fructul se consumă separat – fructul proaspăt, felii sau bucăți, și o porție de iaurt simplu. Este o variantă bună mai ales în aceste zile, când e bine să ne luăm măsuri extra de precauție. Dacă are un iaurt de băut, nu mai pune mânuțele pe mâncare.
Nuci / semințe cu fructe
Oleaginoasele sunt proteine vegetale de foarte bună calitate! Dă-i nuci, alune, caju, fistic, nuci de macadamia, sâmburi de semințe) și un glucid energizant – fructe proaspete. Oleaginoasele au uleiuri de foarte bună calitate și fibrele atât de necesare unei diete zilnice echilibrate, utile pentru combaterea constipației (frecvent întâlnite la copii).
Sticks-uri de legume și fructe
Acestea sunt pe un palier de mijloc al piramidei nutriționale și ar trebui să consume cinci porții, combinate, pe zi. Trebuie să le pape crude, în plin sezon, pentru a beneficia de întreaga lor valoare nutritivă.
Dacă vrei să-i dai fructe proaspete, alege dintre mere, pere, struguri, caise, piersici, banane sau prune. Merele şi perele tăiate felioare pot fi ferite de oxidare dacă le stropeşti cu zeamă de lămâie şi le înveleşti individual, în folii de plastic. Legumele proaspete (unii copii le adoră) ce pot deveni gustare sunt morcovii, castraveţii, ardeii (tăiaţi în formă de beţişoare), chiar şi roşiile cherry.
,,Ceva dulce”?
Da, dacă e de casă, așa încât să ai control total asupra rețetei și a compoziției. Marea capcană a dulciurilor, zahărul, trebuie folosit cu moderație! La capitolul „făcute în casă“, cele mai indicate sunt biscuiţii, checurile, brioşele, mini-pizza, croissantele, fursecurile, cozonacul.
Trucuri utile
Pentru a transforma pachețelul de școală într-unul sănătos și iubit de copil, folosește-te de toată imaginația! Iată câteva sfaturi utile:
- folosește culoare și diverse forme în combinațiile făcute, pentru a nu se plictisi copilul de monotonia aceleiași gustări zilnice;
- dă-i fructe de culori și texturi diferite, mereu altele de la o zi la alta;
- „bețele“ de legume jucăușe, amestecate printre fructe sau oleaginoase, sunt mai ușor de acceptat de mofturoși;
- taie bucățile de fructe în forme amuzante și servește-i-le cu mini-furculițe, în caserole personalizate;
- dă-i fructul întreg la pachet, pentru a nu se oxida. Dacă acceptă doar bucăți tăiate de-a gata, stropește-le cu puțină zeamă de lămâie.
Și ține minte: pentru a păstra calitățile nutritive ale alimentelor din pachețelul de școală, folosește o gentuță termoizolantă în care să transporte caserola cu mancare (așa se mențin proaspete până la trei-patru ore.
Știai că…
Sandvişul îşi trage numele de la Sandwich (varianta englezească) denumit aşa după inventatorul său: al patrulea Earl of Sandwich, pe numele său John Montagu – un lord englez care a trăit la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Lordului Sandwich îi plăcea la nebunie să mănânce pâine prăjită cu friptură de vacă şi, în acelaşi timp, era un împătimit al jocurilor de cărţi. Apariţia acestui nou mod de a se hrăni (sandviş) nu a fost cauzat de vreun scop nobil, ba dimpotrivă – domnul Montagu s-a arătat extrem de încântat de sandvişul pregătit de bucătarul său pentru că „împuşca două plăceri” deodată: în timp ce-şi mesteca mâncarea favorită, una dintre mâini îi era liberă, fapt ce îi permitea să joace cărţi în continuare fără a se întrerupe!
Citește și: