Ghid Culinar De Vacanță: Ce să mănânci în Grecia
30 iunie 2021 | Locuri cool
Dacă ți-ai plănuit vacanța de vară în Grecia, ne-am gândit că n-ar strica să-ți împărtășim câteva dintre secretele gastronomiei locale. Cu siguranță te-ai familiarizat deja cu bucătăria lor, dar poate mai sunt anumite preparate tradiționale de care nu ai aflat încă. Așa că dacă vrei să încerci ceva nou, hai să vezi ce-ți propunem noi să mănânci în Grecia. Și îți recomandăm și câteva restaurante grecești din București.
Cu apele ei turcoaz, plajele ideale pentru familii și o muuulțime de preparate proaspete și gustoase, Grecia este una dintre destinațiile preferate de vacanță. Iar toți cei care au vizitat aceste țărmuri ale Mediteranei s-au îndrăgostit iremediabil de gastronomia locală! Și cum ai putea să n-o faci? Totul e atât de proaspăt, atât de plin de arome! Preparatele sunt ușoare și chiar simple, am putea spune, dar de o simplitatea care te cucerește prin combinațiile de gusturi.
Probabil că primele cuvinte care îți vin în minte atunci când te gândești la o masă în stil grecesc sunt souvlaki, gyros, tzatziki, musaca și fructe de mare, servite la o tavernă pe malul mării. Însă gastronomia Greciei înseamnă mult mai mult de atât! Trebuie doar să ai curiozitatea de a o descoperi. Deci hai să vedem… ce mănânci în Grecia?
Câteva vorbe despre bucătăria grecească
Indubitabil, este una dintre cele mai faimoase gastronomii din lume. Și de-a lungul timpului a fost influențată (și a influențat, la rândul ei) atât de cultura estică, cât și vestică. Grecia s-a aflat sub ocupație otomană timp de mai multe secole. Drept urmare sunt o mulțime de similitudini între bucătăria grecească și turcă și originea multora dintre preparate este disputată de cele două părți. Dar, spre exemplu, chiar dacă cafeaua turcească este foarte asemănătoare cu cea grecească, nu sunt totuși chiar unul și același lucru.
În ceea ce privește mâncarea în sine, gândește-te că țara este acoperită în mare parte de munți (aproximativ 80%). Și sunt aproximativ 6.000 (!) de insule între granițele sale. Pe pantele abrupte cultivă vița de vie, măslinii și ierburile aromatice, cresc capre și oi – toate elemente de bază în gastronomia locală. Pe de altă parte, marea este întotdeauna la o aruncătură de băț. Un grec îmi spunea la un moment dat că pentru ei marea este viață. Întreaga lor cultură și trai sunt indisolubil legate de apropierea mării – ea îi hrănește, le dă o ocupație, le deschide noi orizonturi. Așa se face că peștele și fructele de mare sunt cealaltă aripă definitorie pentru bucătăria grecească.
Toate ingredientele folosite sunt cât mai proaspete, obținute local – fie că vorbim de fructe și legume, lactate și brânzeturi, pește și fructe de mare, nuci sau ierburi aromatice (cele mai populare fiind cimbru, oregano, menta și busuiocul). Uleiul de măsline este nelipsit, iar lămâile sunt folosite la o mulțime de preparate. La capitolul carne, cel mai des se folosește carnea de miel, dar și puiul, vita sau porcul își găsesc locul în gastronomia grecească.
Ce să mănânci când mergi în Grecia
Grecii își iau mâncarea foarte în serios iar mesele sunt mai degrabă un moment de pauză savurată pe îndelete, mai mult decât o simplă masă menită să domolească foamea. Nu e de mirare că uneori se pot lungi ore în șir la prânza sau la cină. În plus, e important aspectul social, plăcerea de a împărți masa cu cei dragi – de aceea, deseori, farfuriile sunt pline cu mâncare gata de a fi împărțită între meseni. De aici și dragostea pentru faimoasele „mezze” – aperitive în porții mici, pline cu tot felul de gustări reci, servite alături de ouzu (un rachiu din anason).
Mai jos îți vorbim despre câteva preparate pe care ai putea să le mănânci în Grecia. Am ales să nu îți mai povestim de celebrele tzatziki, salată grecească (Horiatiki), despre Mousaka, sau despre peștele și fructele de mare proaspete, pregătite la grătar, pentru că sunt preparate pe care toată lumea le cunoaște. În schimb, îți vorbim de alte mâncăruri, mai puțin cunoscute (poate).
Aperitive
Spanakopita
Este cea mai populară plăcintă grecească. Aluatul de foietaj este umplut cu un amestec din spanac proaspăt, brânză feta, ceapă și ierburi aromatice și preparat la cuptor. Este o gustare ușoară, care merge de minune atât la micul dejun, cât și la prânz. O vei găsi peste tot (chiar și la patiserie sau în supermarket) și porțiile sunt generoase.
Grecii iubesc plăcintele și în meniuri vei întâlni multe alte variante gustoase – precum plăcinta cu brânză (Tyropita), cu carne (Kreatopita) sau chiar în varianta dulce, la desert, Bougatsa cu vanilie, stropită cu zahăr și scorțișoară.
Dolmadakia
Dolmadakia este varianta grecească de sărmăluțe în foi de viță. Iar dacă ți se pare ceva prea comun pentru a le încerca, să știi că nu e așa. Au cu totul alt gust față de varianta românească. Frunzele de viță pot fi umplute cu orez, cu carne de vită sau oaie și diferite ierburi. În mod tradițional sunt servite reci, ca aperitiv, însoțite de lămâie.
Kolokithokeftedes
Keftedes sunt chifteluțe grecești din carne, deseori asezonate cu oregano și mentă, pe care grecii le folosesc în tot felul de preparate – fie servite ca atare, fie coapte în sos de roșii și servite cu paste (keftedes giouvetsi). Există o mulțime de rețete și fiecare le adaptează după bunul plac, folosind diverse condimente.
Kolokithokeftedes sunt însă un alt tip de chifteluțe, din dovlecei cu brânză feta. Sunt un preparat cretan, dar le găsești în multe din tavernele grecești. Și sunt foarte, foarte bune! Trebuie să fie crocante la exterior și cremoase la interior.
Bugiurdi
Bugiurdi (sau bouyiourdi ) este o brânză picantă pregătită în vas de ceramică (în mod normal) preparată la cuptor cu mirodenii și roșii. Are o aromă incredibilă, intensă! Uneori, roșiile pot fi înlocuite cu ardei gras și ceapă.
Saganaki
Tot la capitolul brânzeturi și aperitive, nu puteam trece peste Saganaki. Este un preparat dintr-un cașcaval special (kefalotyri, raviera sau kefalograviera), tras la tigaie, cu susan, miere și lămâie. O brânză prăjită, în esență, dar care este pe cât de simplă, pe atât de incredibil de bună! Numele provine de la tigaia în care se prepară în mod normal, o tigaie cu două mânere – sagani.
Fel principal
Papoutsakia
Am mai spus că bucătăria grecească e simplă, dar bogată în arome. Ei bine Papoutsakia este exact un astfel de preparat. Este vorba de vinete umplute cu carne tocată și legume și acoperite cu un strat de sos Bechamel (dar acesta din urmă poată să și lipsească), preparate la cuptor. Sunt delicioase! În traducere, denumirea înseamnă „pantofiori” și sunt considerate varianta grecească a turcescului Imam Bayildi.
Souvlaki
Sunt faimoasele frigărui din carne (de miel, porc, vită sau pui) servite cu tzatziki, roșii, ceapă și cartofi prăjiți și pită. Să mergi în Grecia și să nu mănânci Souvlaki e ca și cum ai merge în Anglia și nu ai mânca fish&chips. Carnea este de obicei marinată în ulei de măsline, condimente (oregano) și suc de lămâie, apoi pusă pe frigărui și coaptă la rotisor. E un fel de fast food local. Fun fact: în traducere, souvlaki înseamnă „frigăruie”.
Și încă ceva. Dacă faci uneori confuzie între termenii de Souvlaki și Gyros, să știi că diferența vine de la modul de preparare a cărnii. Dacă la Souvlaki se prepară bucățelele de carne, la gyros se frige carnea vertical, înfiptă pe o frigare imensă și rotisată (cam ca la shaorma).
Kleftiko
Kleftico este o mâncare tradițională cu miel, marinat în usturoi și suc de lămâie, și apoi preparat la cuptor, în folie, cu legume. Este o rețetă autentic grecească, nelipsită din meniul oricărui restaurant sau tavernă cu specific tradițional. O altă rețetă tradițională cu miel este și Youvetsi, însă în acest caz carnea este gătită într-un vas de lut și se servește alături de o porție de paste manestra.
Stifado
Specifică insulei Corfu, Stifado este o tocană de vită cu arpagic, sos roșii și vin roșu, cu scorțișoară. Este genul de mâncare slow food, lăsat să se gătească ore bune, până se îngroașă sosul, așa încât carnea să fie suculentă și fragedă și sosul scăzut. Ai șanse mai mari să găsești acest preparat mai degrabă la tavernele unde mănâncă localnicii, decât în cele turistice (pentru că durează foarte mult să se facă).
În Lefkada, varianta acestui preparat se numește Sofigado și se prepară într-un sos de usturoi și vin, cu felii de gutuie coaptă.
Desert
Baclava și Cataif
Știm c-am zis că nu vorbim despre preparatele arhicunoscute, dar sunt atââât de bune, încât meritau câteva rânduri. Ambele sunt produse de patiserie foarte dulci, cu nuci și mult sirop de miere. Dar asemănările se opresc aici. Și dacă despre baclava suntem convinși că știi cam tot ce e de știu, o să-ți povestim un pic mai multe despre Cataif. Poate nu știai, dar se prepară dintr-un foietaj de cataif (un fel de fidea). Umplutura din nuci, migdale și zahăr se condimentează cu scorțișoară. Apoi se înfășoară în aluatul de cataif uns cu unt și coaptă, pentru ca la final să fie stropite cu sirop de zahăr. Yummy!!!
Galaktoboureko
Galaktoboureko este un alt produs de patiserie, umplut cu cremă de ou și lapte. Crema este învelită în foietaj stropit cu unt, apoi se rumenește la cuptor și la final se însiropează cu suc de lămâie.
Loukoumades
Loukoumades sunt oarecum varianta grecească de gogoși. Se formează din aluat mici mingiuțe care se prăjesc și apoi se servesc cu scorțișoară și miere, la care se pot adăuga nuci pisate.
Portokalopita
Portokalopita este o prăjitură din foi de aluat fărâmițate și apoi „lipite” la loc, amestecate cu o umplutură din ou, vanilie și iaurt, și însiropată la final cu sirop de portocale. Este o prăjitură foarte pufoasă și extrem de aromată, care se servește la fel de bine caldă sau rece.
Yiaourti Me Meli
Yiaourti Me Meli înseamnă, literalmente, iaurt cu miere, servit deseori împreună cu nuci. Este un preparat ideal atât la micul dejun, cât și ca desert, cremos și plin de aromă. Gustul acrișor al iaurtului grecesc se îmbină de minune cu dulceața mierii și aroma pământie a nucilor. O combinație excelentă!
Restaurante grecești din București
Dacă tot ți-am făcut poftă, hai să-ți recomandăm și câteva restaurante, în cazul în care totuși nu-ți petreci vacanța în Grecia. 😊
- Amvrosia Restaurant. Un restaurant autentic grecesc, numai cu preparate care respectă acest specific (inclusiv băuturile din meniu sunt grecești, fie că vorbim de vinuri, bere sau apă). Evanthia Zisi, proprietara și lady chef-ul bucătăriei, surprinde cu preparatele care respectă rețetele autentice și prin gastronomia elenă din acest restaurant, în cele mai delicioase forme și gusturi ale ei.
Rezervă o masă la Amvrosia Restaurant -
La Nikos Greek Taverna vei găsi o atmosferă foarte primitoare și un meni complex, 100% autentic grecesc, bazat pe rețete din zona de nord a Greciei. Un mix de gusturi, arome și tradiții de la malul mării Egee.
Rezervă o masă la Nikos Greek Taverna Centrul Vechi / Burebista -
Povestea restaurantului Santorini este inspirată, desigur, de însorita insulă grecească. Incântați fiind de albastrul Mării Egee și de savorile Greciei, proprietarii au hotărât să aducă în inima Bucureștiului un meniu mediteranean autentic. Preparatele pline de savoare sunt realizate cu ingrediente aduse direct din piețele grecești, după rețete originale.
Invită localul în Restograf - Unul dintre cele mai vechi restaurante Grecești din București (de peste 20 de ani) este Mesogios. Au o bucătarie de inspirație mediteraneană, în care simplitatea este un element cheie alături de prospețimea ingredientelor. Ei redefinesc cumva conceptul de fine dining, adaptata la meniul grecesc.
Invită localul în Restograf -
La Taverna La Zavat meniul este aproape în întregime plin cu specialități grecești, cu mult pește și fructe de mare proaspete aduse din Grecia și din România. Prin urmare, dacă ești amator de pește și fructe de mare, aici vei mânca foarte bine și la prețuri rezonabile.
Invită localul în Restograf
Citește și: