@acasă: Jos telefoanele, sus șorțurile! Fă pizza împreună cu copiii
12 octombrie 2021 | Noutati
Ți se pare că trebuie să duci lupte tot mai aprige ca să-i faci să lase telefonul din mâini și să mai uite puțin de TikTok ori de Roblox, Minecraft sau cine mai știe ce joc e la modă? O idee ar fi să-i implici într-o activitate care chiar e distractivă: fă pizza împreună cu copiii.
Când vremea e urâtă și nu prea ne lasă să ieșim pe-afară (că, de… pe ploaie nu prea e rost de mers în parc) și nici situația cu pandemia nu e deloc roz (asta ca să nu zic că e chiar disperată), nu prea avem încotro și stăm mai mult @acasă. Iar dacă ai copii, știi bine că într-un final fac ce fac și ajung tot să-și petreacă timp pe telefon. Mai încerci tu să-i atragi într-un joc, ceva, vă mai uitați la un film, mai citiți o carte sau mai știu eu ce faceți, dar de tehnologie nu e chip să uite!
Așa că am zis să-ți mai venim în ajutor cu o idee care să-i mai țină ocupați o vreme și să le dea și altă ocupație: fă pizza împreună cu copiii! Cina oricum trebuie s-o pregătești, lor sigur le place pizza, așa că de ce nu ți-ai lua niște (mici) ajutoare de bucătar?! În plus… există ceva mai bun decât o pizza făcută de casă? Nu! Se face super ușor, miroase divin, plus că e și o metodă super-distractivă ca ei să mai dobândească niște „skill”-uri noi.
De ce e important să gătești cu copiii
Să pregătiți masa împreună după-amiaza sau seara e un mod tare plăcut de a te deconecta de la ritmul de peste zi. Când mânuțele celor mici sunt ocupate cu o sarcină, căile de comunicare se deschid și ei devin mai dispuși să-ți povestească și să împărtășească ce li s-a întâmplat peste zi și ce gândesc. Mai mult…:
- Copiii care gătesc, devin copii care gustă. Asta e valabil mai ales pentru cei mofturoși. După ce alegeți împreună roșiile, verdețurile sau alte ingrediente, după ce se chinuie să le taie atent și să le pună în salată, chiar crezi că nu va fi curios să vadă ce i-a ieșit? Are astfel șansa de a descoperi noi gusturi, noi mâncăruri preferate și poate chiar va ajunge să îndrăgească legumele!
- Copii care gătesc spun „da, pot!“ în loc de „nu pot!“. În momentul în care reușește să decojească o portocală, să taie bucățele un morcov sau să pudreze o prăjitură, în mod sigur e mândru de el, că a reușit. Prinde încredere în forțele proprii! Iar dacă la final, după ce mâncați, tu te lingi pe degete de plăcere, va fi mai mult decât încântat!
- Ora de gătit este și o oră de nutriție. Asta pentru că în timp ce prepară fructele, legumele sau carnea, spre exemplu, tu ai ocazia să îi spui cât de importante sunt ele pentru sănătatea noastră. Să îi vorbești despre vitamine, minerale și rolul lor în organism. În plus, dacă preparați înghețată, spre exemplu, și vede exact ce ingrediente a folosit, va înțelege de ce cea din comerț (a cărei etichetă include și multe alte chimicale) nu este deloc varianta ce mai sănătoasă.
- Ora de gătit este și o oră de calitate, în familie. Pentru că în acea oră puteți vorbi câte în lună și în stele, puteți râde și vă puteți juca. Iar dacă preparați vreo rețetă de-a bunicii, îi transmiți ceva și din valorile familiei voastre.
Lecțiile ascunse dintr-o… pizza
Dacă ai niște copii micuți, să știi că își dezvoltă abilitățile motorii fine atunci când toarnă ingredientele pentru aluat, sau când îl frământă. În cazul celor mai mari, pun în practică ce au învățat la mate măsurând ingredientele uscate și umede din rețetă. Coacerea și gătirea termică sunt și ele lecții de chimie. Și tot așa. Nu e nevoie să intri în prea multe amănunte, dar să-i înveți câte ceva despre știința care stă în spatele bucătăriei nu e o idee rea deloc și ei dobândesc astfel cunoștințe practice.
Și acum, la treabă! Rețeta de pizza
Ar trebui ca oricând doresc, copiii să fie bineveniți în bucătărie – mai ales când e rost de niscai pizza. De data asta, pentru o alegere family friendly, am ales pepperoni pizza și am împărțit instrucțiunile în funcție de vârstă – ce pot face școlarii (juniorii), ce pot face copiii de grădiniță (piticii).
Ingrediente
Pentru aluat:
- 350-400 g de făină
- 1 plic drojdie uscată (7 g)
- un vârf de linguriță de sare
- 1 cană apă caldă (aprox. 250 ml)
- 1 lingură de ulei (de preferat de rapiță – e mai sănătos)
Pentru sos
- 1 cutie de roșii cubulețe în suc propriu
- 200 g pastă de tomate
- 1 lingură ulei (de preferat de rapiță)
- 1 linguriță sare
- Condimente: busuioc, oregano, măghiran, cimbru, pudră de usturoi, piper
Topping
- 100 g salam pepperoni feliat
- 400 g mozzarella dată pe răzătoare
- 50 g parmezan ras
Mod de preparare
Pasul 1: preparați aluatul
Într-un bol mare, amestecă 250g de făină cu drojdia și sarea. Adaugă apa și uleiul, omogenizează, apoi adaugă restul de făină ca să obții un aluat moale.
Treaba juniorilor: măsoară și toarnă ingredientele umede.
Treaba piticilor: ajută la măsurarea și adăugarea ingredientelor uscate. E o idee bună să-i dai un castronel cu făină celui mic, cu care să se joace și să măsoare în timp ce tu îți vezi de treabă mai departe cu copilul mai mare.
Pasul 2: frământați aluatul
Răstoarnă aluatul pe un blat de lucru pe care ai presărat mai întâi făină și frământați-l până devine moale, fin, elastic și se poate întinde ușor (cam 7 minute). Fă o bilă de aluat, pune-o în castron, acoper-o și lasă-l să se odihnească aproximativ 10 minute.
Între timp, într-un bol mic, amestecă roșiile cubulețe, pasta de tomate, uleiul și condimentele – ei da, sosul chiar este atât de ușor de făcut.
Treaba copiilor: indiferent de vârstă, că e mai mare sau mai mic, orice copil adoră să se joace cu aluatul și să-l frământe. Norocul tău, nu-i așa?! 😊 Doar asigură-te că au suficient loc în care să se desfășoare și că suprafața e bine presărată cu făină.
Pasul 3: coaceți blatul
Împarte aluatul în două bucăți și întinde-le pe fiecare direct în tăvi de copt (de 38 x 26 cm), unse înainte cu ulei. Cu o furculiță, înțeapă blatul în cât mai multe locuri, apoi bagă tăvile la cuptor, la 220°C, timp de 12-16 minute (până capătă o culoare puțin maronie).
Treaba juniorilor: să presezi aluatul ca să-l întinzi în tava dreptunghiulară poate fi dificil pentru mânuțele mai mici, așa că asta ar trebui să pice în sarcina copiilor mai măricei.
Treaba piticilor: să înțepe aluatul cu furculița.
Pasul 4: presară ingredientele
Scoate tăvile din cuptor și întinde sos peste blaturile de pizza. Presară apoi brânza, salamul și orice alt topping doriți. Bagă din nou la cuptor și lasă-le la copt până se topește brânza (8-10 minute). Apoi taie pizza felii și… gata!
Treaba juniorilor: să presare sosul peste crustă. Atenție! Tava va fi încinsă și e important să nu se atingă de ea!
Treaba piticilor: cu atenție, presară ingredientele peste blatul uns cu sos.
Și cu asta, basta! Poftă bună să aveți! 😊 Iar dacă nu puteți mânca tot, nu arunca feliile de pizza rămase. Lasă-le să se răcească complet și pune-le la frigider în pungi ziplock, în caserole închise ermetic sau chiar și pe o farfurie acoperită cu folie de plastic.
Citește și: