A început sezonul socatei!
25 mai 2022 | Locuri cool
Florile de soc nu sunt doar sănătoase, dar și foarte gustoase! Și pentru mulți dintre noi, au gustul copilăriei. Deci nu e de mirare că, odată început sezonul socatei, această minunată băutură și-a făcut loc și prin meniurile restaurantelor.
Nu știu tu, dar eu îmi amintesc foarte bine cum mama și bunica întindeau frumos florile de soc pentru a le usca bine, apoi făceau ele ce vrăji știau mai bine pentru a le transforma într-o băutură plină de aromă. Nu e chiar pe gustul tuturor, dar cei cărora le place de abia așteaptă să vină sezonul socatei!
Și poate tocmai pentru că nu avem prea mult timp la dispoziție să o savurăm proaspătă, făcută (ca) de casă, e păcat să nu profităm cât putem. Așa că am zis să facem o scurtă recapitulare (ca să vezi că nu e doar gustoasă, ci și sănătoasă), apoi îți spunem și o rețetă pe care ai putea să o încerci, dar și câteva restaurante la care să mergi dacă vrei să te răsfeți cu o socată delicioasă.
Socul, tratament delicios
Socul e un arbust indigen, care creşte din zonele de câmpie până sub poalele munţilor, în cele mai neaşteptate locuri. Înfloreşte spre sfârşitul lunii mai – început de iunie, iar florile sale au un miros plăcut şi răcoritor. În popor, socul este recunoscut ca plantă de leac şi plantă magică.
Florile lui, grupate în inflorescenţe de culoare albă, sunt utilizate frecvent în sucuri, siropuri, pentru prepararea socatei, în ceaiuri pentru diferite afecţiuni, dar şi în gemuri sau ca aromă în diverse aluaturi.
Când culegi şi cum păstrezi florile de soc
Se recomandă să culegi chiar tu florile de soc în lunile mai-iunie. Folosite în stare proaspătă, florile au un efect mai puternic şi mai rapid. Dar, dacă vrei să le păstrezi pentru perioadele în care nu le vei găsi în stare proaspătă, culege-le pe timp însorit şi usucă-le fie la soare puternic, cu inflorescențele orientate în sus, fie în mansarde şi poduri bine aerisite. În acest fel, le vei putea „conserva” mai uşor.
Pentru a beneficia de efectele tonice ale socului şi în restul sezonului, poţi procura plantele uscate din magazinele specializate în fitoterapie. Verifică punga sau cutia produsului cu atenţie şi, dacă îi simţi încă aroma specifică, înseamnă că planta şi-a păstrat principiile active şi poţi prepara o băutură sănătoasă.
Beneficiile socului
Socul a fost considerat din bătrâni drept un remediu miraculos, capabil să spele toate gândurile negre şi sentimentele neplăcute, lăsând mintea curată şi sufletul uşor ca un fulg. Fitoterapia a confirmat capacitatea florilor de soc de a elimina toxinele din organism, datorită efectelor sale ca şi sudorific, diuretic şi laxativ. Ceaiul din flori de soc se foloseşte în infecţiile urinare, dar și când ești ceva mai constipat, pentru deblocarea „blândă” a tractul intestinal.
Graţie efectului tonic al florilor, ceaiul de soc se recomandă şi în perioadele de astenie, în care este necesar un regim de viaţă echilibrat, cu o alimentaţie cât mai naturală şi cu suficiente plimbări în aer liber.
Datorită acţiunii lui emoliente, care atenuează simptomele răcelii, ceaiul de soc este recomandat şi în afecţiunile respiratorii. Infuzia se prepară adăugând două linguriţe de flori de soc la 250 de ml (o cană) de apă clocotită; se acoperă şi se lasă deoparte timp de 15 minute. Cu ceaiul din flori de soc se pot face şi inhalaţii în rinite. În plus, ceaiul de soc are efect calmant în prurit (mâncărimea pielii), caz în care se administrează o căniţă de infuzie dimineaţa, cu o oră înainte de masă. Cataplasmele cu infuzie concentrată pot fi utile în contuzii sau înţepături de insecte, dar şi în afecţiuni ale ochiului, cum ar fi conjunctivita ori ulciorul.
Care este rețeta de socată?
Socata
Ingrediente:
5 litri de apă, 400 de grame de zahar, o lămâie decojită şi 5-6 flori de soc proaspete sau uscate. Dacă laşi şi coaja lămâii, aceasta îi poate da băuturii un gust uşor amărui.
Cum procedezi?
Umple cu toate cele de mai sus un borcan mare de sticlă, acoperă-l şi lasă-l două-trei zile la cald. Când consideri că socata este gata, strecoar-o şi pune-o la rece, în frigider. Există unele reţete conform cărora în borcan trebuie să adaugi şi o jumătate de linguriţă de drojdie, pentru a grăbi procesul de fermentaţie. Dar nu este obligatoriu. În loc de zahar poţi folosi, la fel de bine, şi două-trei linguri de miere.
Sirop de soc
Zdrobeşte boabele de soc cu ajutorul mixerului electric (sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn). Filtrează pasta rezultată şi pune sucul obţinut într-o sticlă curată. Se depozitează la rece. Termenul de valabilitate al acestui suc, în condiţiile păstrării la frigider, este de maximum 48 de ore. Se administrează 2 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipaţiei, a colitelor sau pentru întărirea capacităţii de aparare a organismului.
Unde poți bea socată la restaurant, în București?
Dacă este sezonul socatei iar cerere există, atunci există și ofertă. Și pe la multe restaurante și terase din București poți găsi această băutură răcoritoare și parfumată (sau diverse alte preparate pe bază de soc).
În unele locuri se prepară in-house, iar în altele se achiziționează de la producători locali. Uite pe unde am găsit noi socată (dar dacă mai știi și tu alte locuri, dă-ne un semn să completăm lista).
- Hărnicuții de la Acuarela Bistro s-au pus pe treabă și au pregătit frumos borcanele de socată, apoi le-au aliniat la soare să fie gata când le-or cere mușterii însetați. Adevărul e că grădina lor boemă, plină de verdeață și umbrele colorate, e fix locul potrivit în care să te oprești vara la terasă și să bei ceva rece și bun.
- Din același registru, menționăm și J’ai Bistrot, unde ai parte de aceeași atmosferă super relaxată, o grădină verde și oameni tare drăguți. La ei în meniu am găsit socată JamSessions. JamSessions e un brand de dulcețuri (și nu numai) din fructe și legume fericite, pregătite peste vară pentru pofticioși din toate anotimpurile. Sunt 100% naturale, nu au conservanți și potențiatori de gust, le pregătesc și le ambalează manual la Târgu Ocna, în Bacău. Și apoi ajung pe unde trebuie să ajungă, inclusiv la terasă de care tocmai ziceam.
- S-a declarat deschis sezonul socatei home-made și la Stadio Restaurants. Fie că alegi să o savurezi în parc la Herăstrău (la Stadio Park), printre copaci și umbreluțe frumos colorate, fie că te oprești pe terasă la Stadio Unirii sau la Stadio Union, pofta îți va fi cu siguranță satisfăcută! Plus că poți să și mănânci ceva bun pe lângă, că au o mulțime de preparate gustoase în meniu – de la burgeri, paste, pizza, preparate la grill, salate și câte și mai câte.
- Socată mai găsești în București și la Urbarn și am prins și în meniul de weekend de la Restaurant Mahala (dacă nu ai fost până acum să mănânci la ei, trebuie musai să încerci măcar o dată!). Iar la Gram Bistro, Suento și Ever After au niște limonadă cu soc și mentă excelentă!
- La Le Boutique – Food Concept Store au în meniu „Floare de soc” (din sirop de soc, lămâie, suc de mere, mentă și apă tonică) și „Leac de Pădure” (sirop de soc, sirop de zmeură, lămâie, mentă și afine). Iar la Fratellini Bistro poți savura Hugo Lemonade – cu sirop de soc, lămâie, lime, mentă proaspătă și 7 up.
Acestea fiind zise, rezervă o masă prin Restograf și fuga repede în oraș să savurezi o socată! Iar dacă mai găsești una care-ți place în alte locuri, dă-ne de veste! 😊
Citește și: