Cele mai bune 7 cherhanale de pe litoralul românesc
19 august 2022 | Locuri cool
Fie că eşti în căutarea unei mese de prânz cu gust aparte sau a unei cine cu preparate din pește mai elaborate, există multe cherhanale excelente care să te surprindă cu preparatele lor proaspete şi savuroase într-o vacanţă pe litoralul românesc. Poţi alege una în staţiunea unde te-ai cazat, însă pentru o masă ca-n poveşti, merită să faci şi o scurtă plimbare cu maşina spre un restaurant ce promite aroma la care pofteşti. Mai ales dacă localul beneficiază şi de o terasă unde poţi admira peisajul Mării Negre în voie.
În acest articol ne-am propus să-ţi listăm cinci cherhanale de pe litoralul românesc şi sperăm ca cel puţină una să-ţi transforme masa într-un festin delicios cu peşte sau fructe de mare. Nu te opri la un singur fel… Adună un grup mare de prieteni şi comandă cât mai multe specialităţi. De la salate savuroase din icre de peşte până la platouri pentru mai multe persoane, cu fructe de mare variate, completate de sosuri potrivite sau asezonate cu condimente ce le pun în valoare gustul unic. Vestea bună: ai de unde alege, de fiecare dată când vizitezi litoralul Marii Negre!
Specialităţi pescăreşti din Marea Neagră
Dacă vacanţă la mare e deja planificată, dar nu te-ai gândit prea mult la preparatele din peşte care te aşteaptă acolo, iată câteva idei delicioase ce au ca ingredient principal peşte sau fructe de mare:
- Storceag
- Zacuscă de peşte
- Burger de peşte
- Păstrăv la cuptor
- Crochete de Peşte
- Midii cu sos de vin
- Scrumbie prăjită
- Calcan la cuptor
- Paste cu creveţi
Cele mai bune 7 cherhanale de pe litoralul românesc
Pescăria lui Matei
– Agigea –
Meseria de şef de pescărie s-a transmis în familia Datcu încă de pe vremea bunicului lui Matei, proprietarul cherhanalei din Agigea. Familiarizat cu ştiucile, cu scrumbiile, cu guvizii, cu stavrizii şi cu bibanii de mare încă de când era copil, cel mai natural lucru din lume a fost să continue şi să dezvolte un domeniu pe care-l stăpâneşte. Iar Pescăria lui Matei a devenit rapid un nume de referinţă printre iubitorii de carne de pește datorită reţetelor gătite excelent, dar şi a peştilor proaspeţi, din Marea Neagră dar şi din alte mari.
Meniul include şi preparate moderne, precum burgeri sau sandvişuri cu peşte, dar şi reţete clasice de platouri cu delicatese pescăreşti, icre de diferite tipuri, zacuscă pescărească, calcan, chefal sau pălămidă prăjită ori diferite sortimente de peşte la grătar. Una dintre cele mai gustoase supe este storceagul, cu sturion de acvacultură. Nu încheia masa fără un desert: sunt printre cele mai apetisante de la malul mării.
Adresă: Strada Barbu Ștefănescu Delavrancea 2
Popasul Pescarilor
– Olimp –
Popasul Pescarilor din Olimp este un complex ce cuprinde o cherhana cu tradiţie, unde se găsesc toate bunătăţile din peşte la care ţi-ar putea fugi gândul, dar şi o plajă, o pescărie şi un hotel. Deschis în 1996, restaurantul cu specific pescăresc este unul dintre cele mai vechi din sudul litoralului românesc, unde continuă să se servească şi astăzi exclusiv peşte prins de echipa de pescari a complexului.
Gustările includ diferite tipuri de icre, de la 20 la 60 de lei, şi mai multe reţete de midii la 200 sau la 700 de grame. Poţi comanda şi un platou pescăresc cu variate feluri de peşte sau fructe de mare, preparate din carne ori salate. Însă cele mai căutate sunt porţiile individuale de peşte proaspăt.
Adresă: Lot 1 Olimp
Casa Veche
– Corbu –
Corbu este printre puţinele localităţi care încă se păstrează aproape de natura sălbatică, fără a fi capturată de agitaţia turiştilor şi comercianţii care vin după ei. Însă Casa Veche din localitate pare să nu deranjeze liniştea locului şi nici peisajul frumos, ci doar să poarte mirosul de peşte proaspăt spre turiştiii ce caută un loc potrivit să ia o masă sănătoasă şi gustoasă, fără să-şi golească buzunarele.
De altfel, această clădire înlocuieşte un aşezământ cu o istorie veche. Până la Primul Război Mondial, în Corbu era un centru de comandă al subunităților armatei germane. Mai târziu, după război, armata română a folosit aceste cazemate ca popotă, după care construcțiile au fost folosite și de ruși. Pe zidurile vechilor cazemate s-a ridicat localul Casa Veche, păstrând parcă noblețea timpului.
Întorcându-ne la mâncare, aici totul se învârte în jurul ingredientelor pescăreşti: poţi servi icre cu pâine de casă, lup de mare, dar şi midii pane.
Adresă: Năvodari
Cherhanaua Taşaul
– Năvodari –
Cherhanaua Taşaul este una dintre cele mai mari restaurante de peşte de pe litoralul românesc, situat pe malul lacului Tașaul. O oază de linişte şi un loc perfect pentru a privi apusul, acest local oferă toate deliciile din peşte la care ai putea pofti, cu promisiunea că întregul meniu este gătit proaspăt, din peşte prins de echipa lor.
Aşadar, te poţi înfrupta din gustări şi aperitive din peşte, din borş şi storceag, din paste cu diferite tipuri de fructe de mare, din peşte prăjit sau pe plită, din saramură de peşte şi din specialitatea bucătarului. În plus, ai o varietate de deserturi locale, dar şi torturi pe gustul tuturor.
Adresă: Ferma Piscicolă Tasaul
La Năvod
– Năvodari –
Cherhanaua La Năvod din Năvodari e locul perfect pentru a-ţi înăbuşi pofta de peşte, dar şi pentru a sărbători evenimente de familie ori pentru a te bucura de o seară muzicală, susţinută de invitaţii restaurantului.
Cu un meniu pescăresc, cu influenţe mediteraneene, oaspeţii localului sunt răsfăţaţi cu borşuri pescăreşti, dar şi cu supă de fructe de mare, cu fel de fel de salate, cu icre sau nu, cu creveţi, cu scoici, rapane sau caracatiţă şi cu multiple opţiuni de peşte, dintre care nu lipseşte nici fileul de somon.
Adresă: Strada Salvamar
Vadu Pescarilor
– Vadu –
Dacă vrei să fugi de lume și să te bucuri de natura sălbatică, de plaje libere (pe cât se poate) și de liniște, atunci te rupi de confort și pleci frumușel la Vadu. E drept că drumul nu-i chiar cel mai bun printre dunele de nisip, dar parcă e mai bine că e așa, că doar am plecat în căutarea naturii, nu a betoanelor. Ei bine, și dacă ajungi acolo, atunci e clar că treci să mănânci pe la cherhanaua din capătul nordic al plajei. Vadu Pescarilor nu e nimic pretențios. Plajă, nisip, stuf, mese și băncuțe din lemn… un loc simplu, cu mâncare simplă, dar proaspătă de tot și buuuuunăăăă-bună! Se gătește doar cu pește prins în ziua respectivă, borușul e și el mereu proaspăt, mămăliga e zdravănă, iar crema de usturoi nu lipsește. Așa cum îi stă bine oricărui ospăț pescăresc!
Adresă: Plaja Vadu
Cherhana Vama Veche
– Vama Veche –
Nu puteam încheia seria de recomandări fără cherhanaua din Vamă. Pentru toți cei care iubesc locul ăsta (chiar și așa schimbat, cum deseori ne plângem cei din „garda veche”, care au prins drag de Vamă acum hăt, mulți ani). Pentru toți cei care încă regăsesc spiritul acela liber pentru care Vama a devenit un simbol. Și partea cea mai frumoasă e că regăsești aceeași relaxare, aceeași atmosferă, același tip de oameni. Cherhanaua e faimoasă și ea. Și mâncarea e și aici proaspătă și bună. Fac niște midii excelente, peștele e și el gustos, că doar de abia ce e scos din mare, au și rapane (toate făcute pe plită), borș, icre… plus un sarmuzac foarte bun (un sos dens de usturoi). Ce să mai, meniu de cherhana, într-un loc cu super vibe și o priveliște superbă!
Adresă: Vama Veche
Alege o cherhana după pofta inimii, de la micile localuri de pește conduse de familii de pescari până la localurile cu ştaif ce promit o ambianță elegantă. Există, desigur, câteva caracteristici comune: în majoritatea cazurilor, peștele expus este invariabil din cea mai proaspătă varietate, adus chiar de pescarii ce alimentează restaurantul. Rămâne doar să decizi reţeta care-ţi face cel mai mult cu ochiul, decorul în care îţi doreşti să savurezi masa în tihnă şi distanţa faţă de staţiunea în care te-ai cazat deja. Toate aceste detalii contribuie la o vacanţă pe gustul tău!
Harta locațiilor:
Citește și: