Hai cu noi să petreci un Crăciun autentic românesc!

16 noiembrie 2022 | Locuri cool

Niciunde în lumea asta mare nu e mai frumos Crăciunul cum e la noi în țară. Acasă! Pentru că sărbătoarea asta este esența familiei, a meselor pline care ne cheamă în jurul ei pe toți de-o seamă. Uite câteva locuri unde poți petrece un Crăciun autentic românesc, tradițional.

peisaj de munte, cu un munte inzepazeit, brazi ninsi, air intre ei doua cabunute foarte mici - locuri unde sa petreci un Crăciun autentic românesc
Foto: Iuliu Illes / Unsplash

Dacă n-ai trăit niciodată bucuria unui Crăciun autentic românesc, e vremea să o faci. Măcar o dată-n viață! Iar spiritul Crăciunului se simte mai abitir acolo unde oamenii nu s-au lepădat de tradiții și obiceiuri. Evenimentul Nașterii Domnului se sărbătorește altfel la sat, unde timpul se scurge altfel, iar mesele încep cu rugăciunea spusă de cei de-ai casei.

Cele mai frumoase locuri din România, unde să petreci un Crăciun autentic, tradițional

Chiar dacă nașterea Domnului este sărbătorită pe 25 decembrie, pregătirile încep cu 40 de zile înaintea Crăciunului. De la masa tradițională până la vestimentație, daruri și împodobirea caselor și a bradului. Hai cu noi să descoperi cîteva locuri fermecătoare, pentru un Crăciun autentic românesc. Departe de agitația urbană. Acolo unde zăpada e glazura groasă de pe case, unde focul cu lemne miroase a tihnă și aerul rece de afară te face să te strângi lângă ai tăi dragi.

barbati si femei in costume traditionale romanesti, barbatii cu haine negre iar femeile cu haine albe, decorate cu flori tesute, purtand masti infricosatoare pe fata - traditii de sărbători pentru un Crăciun autentic românesc
Foto: Gabriela Preda / Adobe Stock

CRĂCIUN ÎN BUCOVINA

Bucovina este locul unde tradițiile de Crăciun sunt cel mai bine păstrate, așa că dacă îți dorești un Crăciun autentic acesta e locul unde trebuie să fii. În satele bucovinene, preoții umblă din casă în casă și sfințesc bucatele pregătite de gospodari. Tăiatul porcului de Ignat (20 decembrie) reunește familiile pentru acest sacrificiu. Acesta are loc dimineața, când porcul este stropit cu apă sfințită, așezat cu capul spre răsărit și este crestat cu cuțitul pe frunte sau pe ceafă. Apoi încep pregătirile preparatelor tradiționale.

Ai idee cum arată o masă tradițională de Crăciun în Bucovina?!

În unele gospodării, se menține vie tradiția mesei compusă din 12 feluri de mâncare. Eu doar zic, tu imaginează-ți: poale-n brâu, slană afumată, tobă, chișcă, cârnați, zacuște și șorici fragezi. Asta numa’ așa, de antren! A, uitasem să-ți zic de afinată și pelinaș. Câte-un chiștoc, să deschidă pofta de mâncare! C-apoi vine zama de carne de porc, borșul de sfeclă roșie ori ciorba câmpulungeană. Nu, nu-i gata! Mai apoi apar pomana porcului, sarmale, friptură, tochitură cu mămăliguță de barabule, balmuș cu lapte acru, chiroste, cnedeli, hribi cu smântână, murături asortate. Și dacă ți s-o făcut sete, se stropește gâtul din belșug cu vin fiert. Mult și bun, ca să se simtă din gât în obraji unde trebuie să întindă zâmbetul pe toată fața și-abia apoi să se ducă în picioare! Ai lăsat loc de desert? Nu cumva să spui pas cozonacilor bucovineni, că degeaba te-ai pornit pân-aici!

Bucovinenii nu împodobesc doar bradul de Crăciun, ci și casele. Camerele lor se umplu de mirosul levănțicii, mentei și busuiocului, pentru a spori magia aromelor, dar și pentru a atrage norocul.

Pensiunea muzeu Casa Poveste, fotografiata din exterior, iarna, imbracata in lemn de culoare ainchisa, cu acoperis nins, si multa zapada in jurul casei - un loc unde să petreci un Crăciun autentic românesc
Foto: Casa Poveste

Unde te cazezi?

Dacă ți-am făcut chef de Crăciun în Bucovina, ia verifică și locul ăsta: pensiunea-muzeu Casa Poveste. Găsești aici oferta lor de Crăciun.

„Locul pentru un altfel de timp“, cum singuri se recomandă, Casa Poveste este un ansamblu de case situat în partea nordică a Masivului Rarău, pe valea pârâului Șandru. Cele cinci case de la sfârșitul secolului XVIII, secolul XIX și începutul secolului XX au perfect conservată structura din lemn și estetica vremii. Locul se întinde pe o suprafață de aproximativ 2 hectare și cuprinde un iaz în care puteți pescui crapi și carași, un foișor cu grătar și ‘rulă’ (cuptor), grădină și terasă, loc de joacă pentru copii și parcare proprie. Parcul Aventura Casa Poveste vă așteaptă cu tiroliene și sisteme de escaladă și cățărare – o experiență de neuitat la înălțime. Din 2021, are și 2 saune, una umedă și una uscată, o salină terapeutică, un jacuzzi de 4 persoane, un jacuzzi de 6-7 persoane și un ciubăr de 4 persoane.

CRĂCIUN ÎN APUSENI

Frumusețea sălbatică a Munților Apuseni acoperiți de zăpadă se îmblânzește în fața ospitalității oamenilor locului și a bucatelor tradiționale de Crăciun. Colindatul este o veche tradiție, rămasă neschimbată din cele mai vechi timpuri aici. Copiii se strâng în cete și merg să colinde pe la toate casele. Colindul Junilor, cete de flăcăi conduși de un tânăr însurat, a intrat în patrimoniul cultural al umanității în urmă cu 8 ani. În Țara Moților, Țara Zarandului și în zona Bradului se merge cu Craii. Tinerii crai, în cete de șase, întruchipează personaje: Irodul, Preotul, Îngerul și cei 3 crai – Gașpar, Melchior și Valtazar –, și redau scena în care Craii de la Răsărit ajung în Palestina ca să-l cinstească pe pruncul Iisus cu aur, smirnă și tămâie.

peisaj de iarna la munte, imagine panoramica, cu brazi acoperiti de zapada si o cabanuta intre ei, iar deasupra un cer limpede albastru
Foto: Cabana Moților

Bunătăți din Apuseni

Pe lângă sarmalele făcute din trei feluri de carne și fierte în oale de lut, localnicii te îmbie cu cărnuri afumate la ei în bătătură, cârnați de toate soiurile, dar și celebra lor brânză amestecată cu leuștean, o specialitate locală. Aici, pentru poftă de mâncare, ți se servește secărică. Localnicii-s tare mândri de băutura lor, pe care o numesc „whisky de Apuseni“. Arde pe gât, dar îmblânzește graiul, așa că după două ciocănele deja le știi vorba!

În Apuseni, pâinea se face în cuptor, acasă la fiecare și împrăștie o aromă de cald și tihnit.

În Maramureș, dimineața de Crăciun aduce ritualul spălării pe față cu apă curată din fântână sau cu apă de izvor în care a fost pusă o monedă de argint – ca să fii sănătos tot anul!

Cabana Moților Apuseni, cu o curte mare marginita in stanga de brazi ninsi si in dreapta cabana de lemn, fotografiate iarna, cu totul acoperite de zapada - un loc unde să petreci un Crăciun autentic românesc

Unde te cazezi?

Dacă vrei să petreci un Crăciun autentic românesc, să știi că un loc de poveste este Cabana Moților, de la Mărișel. La numai o oră depărtare de Cluj, la vreo 20 km de Lacul Tarnița și la 1.250 m altitudine, Cabana Moților te așteaptă și anul acesta cu o ofertă de Crăciun. Ela și Sebastian, gazdele locului, oferă de Crăciun cazare cu demipensiune (mic dejun, cină), prânz festiv în ziua de Crăciun și nelipsitele băuturi tradiționale.

Cabana oferă și plimbări cu sania în perioada sărbătorilor, organizează plimbări și drumeții în natură, activități de aventură pe lângă cabană, jocuri de cabană celor care nu vor să stea în frig, dar și o colecție de filme de vizionat în livingul comun prevăzut cu Home Cinema.

CRĂCIUN ÎN TRANSILVANIA

sanie trasa de cai, pe un drum inzapezit care merge pe langa nistea dealuri pline de zapada, in Transilvania
Foto: Adobe Stock

Sărbătorile în Transilvania au o magie aparte. Pe lângă tăierea porcului de Ignat, colindatul a fost și este încă una dintre cele mai vechi tradiții. Cetele de colindători, mereu în număr par pentru a primi daruri la colindat, încep dis-de-dimineață. La primele ore, ies la colindat copilașii, fete și băieți, îmbrăcați în straie populare. În anumite zone, grupurile acestea se numesc Pitirei sau Pitărăi. Spre seară, după ce micuții au obosit, ies tinerii și, după ce toată ziua au pregătit bucatele pentru masa de Crăciun, vârstnicii.

Sunt mai multe grupuri care pornesc cu colindul: Steaua, Viflaimul, Irozii, Capra, fiecare dintre ele având o piesă proprie, trebuie să respecte un scenariu. Pentru a merge cu Steaua, grupul își confecționează o stea din lemn sau carton, iar in centrul stelei lipesc o poza cu Nașterea Domnului. Pentru Viflaim, grupul duce o biserică în miniatură, care simbolizează staulul în care s-a născut pruncul Iisus. Colindatul durează până în zorii zilei, iar satele par să se aprindă în noaptea de colindat ca niște vetre de lumină în negura dealurilor acoperite de nămeți. Nimeni nu doarme în noaptea de colindat, toți așteaptă vestea nașterii Domnului ca să se înveselească.

grum de colindatori intr-o curte a unei case batranesti, inconjurati de spectatori, imbracati in costume de blana de oaie si masti pe fata - traditii de Craciun In Transilvania, pentru un Crăciun autentic românesc
Foto: Dan Vodea / Transilvania Reporter

Bucate tradiționale

În Ardeal, sărbătorile de Crăciun încep de la Sf. Nicolae (6 decembrie), când fetele se adunau să coacă plăcintele pentru a doua zi. Flăcăii apărea la ora 9 seara și se încingea petrecea, cu glume și lapte parfumat. Carnea de porc este folosită la prepararea multor rețete tradiționale de Crăciun, precum: cârnatul, toba, răcitura, sarmalele și caltaboșii. Cozonacii se împletesc cu nucă și zahăr, iar mirosul lor îți vor aminti de poveștile spuse de bunici în lumina blândă a bradului de Crăciun.

pensiunea cotiso fotografiata din departare, printre ramurile unui copac, fotografiata iarna, cu zapada, un loc unde să petreci un Crăciun autentic românesc în Ardeal
Foto: Pensiunea Cotiso

Unde te cazezi?

Dacă vrei să trăiești un Crăciun autentic românesc, transilvănean, hai într-o pensiune situată în locul unde a fost o veche vatră a unui sat dacic. Nu departe de Sarmisegetusa. Pensiunea Cotiso este amplasată într-un cadru mirific, în inima munților Orăștiei. Gazdele au lansat deja oferta de Crăciun, însă e bine de știut că pensiunea se poate închiria atât individual, cât și unui singur grup. 30 de persoane pot să se cazeze aici în 15 camere cu băi proprii. În ajunul Crăciunului, cei care optați să petreceți la Pensiunea Cotiso, îl veți aștepta pe Moș Crăciun stând la focul șemineului cu un pahar de vinars și bucurându-vă de familie și colinde, iar a doua zi de Crăciun veți primi vizita Călușarilor.

CRĂCIUN ÎN MOLDOVA

grup de uratori la Iasi, barbati imbracati traditional romaneste, cu costume pupulare, de colind de Crăciun pentru un Crăciun autentic românesc
Foto: Descoperlocuri.ro / Ozolin Dusa

Bogată în tradiții, Moldova nu se dezminte când vine vorba de datini, meșteșuguri, folclor și obiceiuri străvechi. Crăciunul în Moldova înseamnă o veritabilă întoarcere în trecut, încununată cu cele mai multe tradiții și ritualuri populare.

Sărbătoarea Crăciunului se ține întotdeauna în „casa mare“, cea mai frumoasă odaie dintr-o casă moldovenească. Pereții ei sunt decorați cu prosoape brodate din stofă de casă, iar în jurul mesei se adună toată familia. Și că veni vorba de masă, bucatele moldovenești tradiționale de Crăciun își dezvăluie aromele pentru oricine decide să petreacă acolo.

În Ajunul Crăciunului, femeile coc colăcei numiți Crăciunei. Sunt niște colaci în formă de 8, pe care îi agață lângă icoane, unde vor rămâne până pe 23 martie, la echinocțiul de primăvară. În martie, colacul este rupt în 3 bucăți și împărțit astfel: o bucată se pune sub brazda săpată pentru prima oară în an, o parte se oferă animalelor din gospodărie și ultima parte revine gospodarului. Păstrarea luminii este un o tradiție care însă se păstrează în Moldova. În seara de Ajun, cea mai scurtă zi din an (solstițiul de iarnă) moldovenii aprind un foc mare, din bușteni și întrețin focul toată noaptea pentru a ține cât mai mult timp aprinsă lumina. Tot în noaptea de Ajun, fetele nemăritate pun la geam bucatele gătite pentru Crăciun ca să-și viseze ursitul.

porc fript la protap, iar in fundal dealuri cu brazi. Una din tradițiile care se respectă pentru un Crăciun autentic românesc
Foto: Pensiunea Domeniul Cerbilor

Obiceiuri culinare

Mâncare pregătită de Crăciun are semnificații în cultura și tradițiile localnicilor. Astfel, plăcinta de dovleac zice-se că îl ferește de boli pe care o mănâncă, probabil de culoarea dovleacului, asociată cu pielea rumenă și sănătoasă. Prunele uscate au darul de a-l îndulci pe cel care le mănâncă, asigurându-i un an liniștit, plin de armonie. Scutecele Domnului, niște turte umplute cu nucă și pline de sirop de miere, sunt nelipsite de pe mesele moldovenilor.

A, lichiile, uitasem de ele! La colindat, copiii oferă lipii, niște turte din aluat nedospit, făcute în casă, rudelor și prietenilor pe care îi colindă. Și ei, la rândul lor, primesc lichii făcute de gospodina casei, nuci, bomboane și bani.

pensiunea Domeniul Cerbilor foto grafiata iarna, din departare, cu lumini aprinse si decorata cu beculete, intr-un peisaj plin de zăpadă - un loc unde să petreci un Crăciun autentic românesc
Foto: Domeniul Cerbilor

Unde te cazezi?

Pentru un Crăciun de vis în Moldova, încearcă Pensiunea Domeniul Cerbilor. Situată în nordul Carpaților românești, în localitatea Fundu Moldovei, județul Suceava. Complexul dispune de 28 locuri de cazare în 3 corpuri de clădire. Clădirea principală este compusă din 8 camere duble, clădirea Cramă este compusă dintr-un apartament și două camere duble, iar Casa Bufnița este compusă din 2 apartamente, fiecare pentru două persoane.

Bucătărie tradițională, organică, bazată pe cele mai proaspete ingrediente locale și pe preparate vânătorești, o selecție excelentă de vinuri în cramă, plus un teren propriu de sport și un foișor cu arhitectură modernă, utilizabil în orice anotimp.

Sunt multe locuri de vis la noi în țară, iar noi suntem tare curioși tu ce alte locații ai mai descoperit! Unde poți spune că ai trăit, cu adevărat, un Crăciun autentic românesc?

Iar dacă vrei și alte idei pentru sărbători, aruncă un ochi pe articolul nostru despre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.