5 destinații „experiență” din România, pentru un Crăciun de neuitat

24 noiembrie 2022 | Locuri cool

Crăciunul e sărbătoarea familiei în care singurele zgomote acceptate sunt râsetele copiilor, clinchetul paharelor cu vin fiert și onomatopeele pe care le stârnește mâncarea bună. Aia, tradițională, că de aceea e Crăciun! Pentru toate astea, ți-am pregătit 5 locuri superbe, speciale, destinații „experiență” le-am numit noi, ca să simți Crăciunul ăsta ca și cum ar fi o poveste. Căci așa și trebuie să fie.

Casuta din Scobai fotografiata iarna, casuta autentic maramureseana, cu curte si acoperis pline de zapada, una din destinații experiență pentru Crăciun
Foto: Căsuța din Scobai

Petrece Crăciunul într-o locație de vis! Alege o destinație „experiență”

DESTINAȚIE #1: Valea celor XII

EXPERIENȚĂ: deconectarea de lume și conectarea cu oamenii

casuta mica, din lemn, de la Valea-celor-XII, fotografiata iarna cu curtea plina de zapada, una din destinații experiență pentru Crăciun

Valea celor doisprezece este o legendă care a căpătat viață în Dobreni, județul Neamț. Proprietarii au creat un sătuc după o poveste, reușind să aducă la viață vremuri de care azi doar citim în povești:

„Vântul bătea prin pădurea de brazi, mirosul florilor de câmp se ridica în și plutea prin aer, ciute și cerbi deopotrivă se îndreptau spre lacul ce se ițea la marginea pădurii, dealuri de un verde crud se zăreau printre crengi, iar mai jos, la poalele dealurilor, se vedeau hornurile fumegând din vetrele caselor. Trecând de lacul albastru în care se oglindea razele soarelui, făcându-l să arate ca de cristal, intrai într-un sătuc cu case mici, care abia se ițeau din iarba deasă, cu pământuri arate, pline de roade, cu copiii veseli care fugeau în picioarele goale după florile de păpădie, cu femei în straie de sărbătoare și vorbind tare, creând un zumzet în toata valea, cu vița-de-vie care înmiresma tot sătucul.“

Așa începe povestea gazdelor, care au creat un loc care să te ajute să te rupi de cotidian, un loc în care toți cei care vin pentru o zi sau pentru o săptămână, să poată visa. Valea celor doisprezece este un loc care să ne aducă aminte de vremuri în care fericirea venea din lucruri mici.

Sătucul Valea celor doisprezece poate caza până la 12 persoane în patru căsuțe de lemn și pământ. Două căsuțe pentru câte 2 persoane și celelalte două pentru câte 4 persoane. Gazdele oferă plimbări montane cu ghid, plimbări cu trăsura, biciclete gratuite, ședințe de masaj, ciubăr, saună, terasă, tavernă și un mic dejun continental. Dar nu doar atât! Purcel copt la ladă, cartofi la ceaun cu mărar și usturoi, sos de brânză de burduf și dulceață de ardei iute. Dulcețuri făcute în casă. Sărmăluțe cu smântână și mămăliguță. Ce vă spuneam, un Crăciun autentic românesc.

Dacă nu ai în plan să rămâi peste noapte în satul Valea celor XII, poți doar să-l vizitezi. De marți până duminică, între 12.00 și 16.00. Dacă vrei să rămâi la masă, trebuie să faci o rezervare din timp.  

Oferta de Crăciun o găsești aici: Pachete de Sărbători la Valea celor XII

DESTINAȚIE #2: Căsuța din Scobai

EXPERIENȚĂ: Crăciun autentic maramureșean, într-o casă tradițională

prim plan cu Căsuța din Scobai, mica, din lemn, cu pridvor, casa maramureseana fotografiata iarna, cu zapada in curte - destinație experiență de Crăciun

Pensiunea Căsuța din Scobai este situată pe malul râului Mara, în localitatea Vadu Izei din Maramureș. Elementele de temelie ale căsuțelor au aparținut unor țărani maramureșeni și au fost aduse pe apă până în scobai, unde s-a început construcția. Un colț de rai, ridicat și îngrijit de Ionuc și Ilenuca, gazdele locului.

Cele două căsuțe vechi de 100 de ani ale pensiunii oferă câte 3 camere: 4 camere duble și 2 camere triple, iar fiecare cameră are baie proprie. Deși păstrează detalii autentice, cele două căsuțe tradiționale au fost dotate cu apă curentă și încălzire centralizată. Au acces la internet, televizoare în fiecare cameră și un frigider în camera comună de la intrarea în căsuță. Totodată, fiecare căsuță are o bucătărie comună cu aragaz, ustensile de bucătărie, tacâmuri, veselă și aparat de cafea. Aici vă puteți pregăti masa, pe care o puteți servi fie în camera comună, fie afară, în foișor. Acolo puteți găsi grătarul și cuptorul pe care să le folosiți după bunul plac.

Tot ce înseamnă mobilă a fost sculptată de Ionuc, tâmplar de meserie, iar decorul și detaliile din camere lucrate de Ilenuca contribuie la experiența autentică și primitoare din acest loc. Odăile au farmecul simplității de odinioară, îmbie la trai liniștit și aduce oamenii aproape. Căsuța din Scobai este o experiență cum mulți n-am apucat să trăim. Dar te oprește din ritmul nebunesc al vieții din zilele noastre și te aruncă într-o liniște și o căldură cum numai satele și oamenii gospodari care le locuiesc știu să o mai redea.

Cu un anunț făcut în prealabil, gazdele pot pregăti mâncare pe gustul tuturor, tradițională și sănătoasă.

DESTINAȚIE #3: Valea Verde

EXPERIENȚĂ: fine dining și wine pairing 

Complex Valea Verde Retreat, fotografiat din departare, iarna, cu totul in jur plin de zapada - destinație experiență de Crăciun

Schimbăm puțin registrul, rămânând însă tot în zone autentic românești, pline de tradiție și de zăpadă. Mergem în inima Transilvaniei, în satul Cund. Și vă spunem povestea soților Ulrike și Jonas Schäfer, cei care au renovat casele vechi din sat, transformându-le în Valea Verde Retreat. Le găsiți pe toate în Cund. Le-au fost redat farmecul de odinioară, dar au primit în plus și confortul zilelor noastre. Tocmai de aceea spuneam că schimbăm puțin registrul, pentru că experiența de la Valea Verde Retreat, deși este tradițională și autentică din punctul de vedere al cazării, te va fermeca mai degrabă prin prisma gastronomiei reinterpretate.  

Astăzi, există patru apartamente confortabile în clădirea principală, lângă Restaurant, fiecare cu intrare separată și câte o terasă spațioasă. Cei care doresc să intre mai profund în viața rurală, vor fi fermecați de camerele duble sau de casele renovate din sat (situate la aproximativ 300-400 metri de Restaurantul Valea Verde).

Da, știu, am promis Crăciun autentic, iar gastronomia românească tradițională nu are nicio treabă cu fine dining-ul. Dar dacă tot te-am făcut curios, hai să vedem ce oferă Valea Verde Retreat când vine vorba de-ale gurii. 

Restaurantul Valea Verde este amenajat într-un vechi hambar restaurat. Într-o atmosferă relaxată și primitoare, dar și rafinată, restaurantul este locul perfect să vă relaxați și să savurați un prânz sau o cină delicioasă, la finalul unei zile de explorări prin Transilvania. Oaspeții care caută un pic mai multă intimitate pot lua masa în pavilionul adiacent, în care încap maxim 12 persoane. În timp ce lounge-ul, cu vedere la dealurile dimprejur, poate găzdui până la 90 de persoane. Atunci când vremea permite, se poate servi masa în aer liber, în curte sau în jurul lacului. Sau, de ce nu, o experiență culinară inedită, servirea mesei chiar în mijlocul naturii, într-o poiană frumoasă sau pe o costișă de unde puteți admira în zilele foarte senine chiar și Munții Carpați.

Jonas Schäfer, gazda și chef-ul de la Valea Verde, își răsfață oaspeții cu o abordare modernă a bucătăriei rurale, folosind doar cele mai proaspete ingredient locale. Explorându-și rădăcinile culinare franțuzești și mediteraneene, Jonas combină ingrediente locale în stilul său unic. În fiecare zi meniul fix, preparat din produse locale delicioase, are trei, cinci sau șapte feluri. Dacă aveți cerințe speciale, trebuie doar să spuneți și gazdele vor face tot posibilul să vă răsfețe.

Uite ce conține un pachet de Crăciun: Pachete de Crăciun – Valea Verde Retreat

DESTINAȚIE #4: Casa Timiș

EXPERIENȚĂ: un fel de Toscana, dar la noi, în Prahova

cladire aprincipala de la Casa Timiș, fotografiata seara, impodobita cu luminite de Crăciun, iar in prim plan bbraduti decorativi impodobiti cu beculete - destinație experiență de Crăciun

La periferia Ploieștiului, la doar 80 kilometri de București și doar 10 kilometri de Ploiești, în mijlocul unor dealuri pline de viță-de-vie, se ridică falnic un conac boieresc care îți taie răsuflarea. Casa Timiș este o casă neromânească ce datează de la începutul secolului XX și poartă semnătura celebrului arhitect Ion Mincu. Conacul a fost complet restaurat, păstrându-i-se toate elementele autentice, de către doi talentați arhitecți contemporani, Călin Hoinărescu și Elena Costache, care au construit în jurul său un loc feeric, desprins din povești, fără a-i putea ghici originile temporale.

Și cum pentru familia Timiș, actualii proprietari ai locului, turismul nu înseamnă doar un simplu loc de cazare și o masă care să potolească foamea (nici noi credem asta!) a rezultat acest loc. Indiferent că ești în căutarea unei experiențe gastronomice de neuitat, că vrei să deguști unele dintre cele mai valoroase vinuri românești sau pur și simplu să faci o drumeție printre viile înșirate cât vezi cu ochii pe dealurile dimprejur, de aici vei pleca mai bogat cultural și spiritual.

Experiența culinară la Casa Timiș este una de neuitat. Dincolo de mâncarea care întrece așteptările și celor mai exigenți critici gastronomici, experiența nopților la conac te va transpune în viețile tihnite și îmbelșugate ale boierilor de altădată, fără a te lipsi de confortul prezentului.

Oferta de Crăciun o găsești aici: Crăciunul în Familia Casa Timiș – Casa Timis.

DESTINAȚIE #5: Ursa Mică Glamping Resort

EXPERIENȚĂ: un Crăciun de mii de stele 

corturi de glamping la Ursa Mica Glamping Resort, fotografiate iarna, cu pajistea acoperita de un strat subtire de zapada - destinație experiență de Crăciun

Ursa Mică Glamping Resort este un loc mirific, situat la porțile Transilvaniei, între satele Ciocanu și Șirnea. 40.000 de metri pătrați unde s-au amplasat 12 corturi încălzite, băi, saună, ciubere cu apă fierbinte și un restaurant. De anul acesta li s-au alăturat și 12 bungalow-uri premium, cu baie proprie. Ca să nu se mai închidă sezonul de cazare la Ursa Mică!

Locul oferă pensiune completă, are un restaurant-bar construit din 9 containere maritime, de 12 metri, dispuse pe 3 niveluri, parțial îngropate în consolă, asigurând astfel o zonă adăpostită, pe terasa principală. La parter intri în salonul principal al restaurantului, cu 61 de locuri, din care 44 la mese și 17 la bar. Realizat din patru containere alăturate două câte două, barul se ridică peste nivelul terenului, oferindu-ți o splendidă priveliște prin geamurile mari, către masivele Bucegi și Piatra Craiului ce străjuiesc resortul.

Tot aici, în apropierea terasei principale, te așteaptă grătarul în aer liber, dispus într-o structură de container modular de 6 metri, deschis. Are vedere directă dinspre salon și terasă către peisajul spectaculos ce te înconjoară. La etaj se află al doilea salon, cu 35 de locuri, dintre care 16 la mese, 5 la bar și 14 în zona de lounge, încălzită de un șemineu. Poți intra fie de pe terasă, fie printr-o rampă metalică din salonul de la parter. La demisol, într-un container de 6 metri, s-a amenajat zona de SPA, ce conține un mic salon de masaj și un grup sanitar, cu acces direct din exterior. La doi pași, direct pe teren, te îmbie la relaxare o saună și două jacuzzi.

Cum ieși din restaurant, coboară aleile din dale de beton și scânduri din lemn pe pat de pietriș și oprește-te să savurezi priveliștea de 360 de grade spre piscurile și pădurile ce împodobesc munții Bucegi și Piatra Craiului, în timp ce sorbi dintr-un ceai, o ciocolată caldă sau un vin bun.

La Ursa Mica Glamping Resort, iarna, ai nenumărate activități de explorat! De la schi de tură, la drumeție și trekking asistate de ghizi atestați, până la intro în alpinism.A ici ai oportunitatea să fii sportiv și în vacanță!

Oferta de Crăciun o găsești aici: Crăciun 2022 la Ursa Mică Glamping Resort

Am intrat în linie dreaptă, iar Sărbătorile se apropie cu pași repezi. Dacă nu ți-ai făcut încă planurile, nu dispera… Încă mai poți găsi destinația potrivită. Noi își spunem și unde să mergi dacă vrei să petreci un Crăciun autentic românesc. Și avem și câteva sugestii pentru un Revelion la munte.