În vizită la Moș Crăciun, în Rovaniemi, Laponia
8 decembrie 2022 | Locuri cool
Mic sau mare, cred că oricare dintre noi își dorește să poată ajunge acasă la Moș Crăciun, în Finlanda. Mai exact în ținutul Laponia, la câțiva kilometri de orașul Rovaniemi. Acolo unde încep poveștile și începe magia, în ținutul în care domnește zăpada de care nouă a ajuns să ne fie atât de dor… Hai cu noi în vizită la Moș Crăciun, în Laponia!
Cred că visul oricărui copil (și chiar și al celor care au încă o doză de copilărie în suflet) e să aibă ocazia de a experimenta o zi acasă la Moș Crăciun. Un loc plin de clădiri de poveste, ca de turtă dulce și decorate cu lumințe. Un loc plin de spiriduși, reni și jucării. Cu multă, multă zăpadă în jur. Și cu un cer magic deasupra. Nu e descrierea unui vis, e chiar ce se întâmplă în Rovaniemi, Laponia – locul despre care se știe că e acasă la Moș Crăciun. Poate nu toți avem norocul de a ajunge acolo… dar putem mereu visa la asta, nu?
Hai cu noi în vizită acasă la Moș Crăciun, în Laponia! Dacă urmează să-l vizitezi, îți vor prinde tare bine informațiile. Dacă nu, măcar faci o vizită virtuală. 😊
Cum ajungi acasă la Moș Crăciun?
Departe pentru un drum cu mașina (sunt aproape 3.000 km până acasă la Moș Crăciun), dar la numai patru ore distanță cu un zbor charter, sălăsluiește tărâmul magic al lui Moș Crăciun.
Ajungi acolo cu avionul (curse de linie), cu escale, în funcție de compania aeriană călătoria poate dura de la 7 până la peste 21 de ore. În afară de deplasarea cu mașina personală sau cu avionul, mai există încă o variantă: de a călători cu avionul până la Helsinki, de unde îți poți continua drumul cu trenul până în orășelul arctic (trebuie să fie minunat!).
Despre prețurile biletelor de avion, ce să spunem… sunt pe măsura acestei aventuri mult-visate și diferă de la o companie la alta. Doar așa, ca preț orientativ, îți spunem cât costa un pachet complet de patru zile: de la 2000 de euro în sus. De persoană, normal! Prețul include zborul cu avionul, cazare cu demipensiune (mic dejun și cină), întâlnire cu Moș Crăciun, cină festivă cu Moșul, excursie cu sania trasă de câini husky și vizită în Satul lui Moș Crăciun.
Să nu stricăm bucuria de a visa la o astfel de călătorie cu… amănunte precum prețul. Mai bine visăm în continuare și aflăm cât mai multe lucruri despre ce vei putea face acolo (dacă va fi să ajungi vreodată). Îți spunem câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi și informații care îți vor fi de mare folos. Și, bineînțeles, care sunt mâncărurile tradiționale ale zonei (pe care ar fi bine să nu le ratezi) și unde le poți găsi.
Detalii de organizare:
- Când mergi acasă la Moș Crăciun, primul lucru de care trebuie să ții cont este acela că vei avea nevoie de haine călduroase. Chiar termoizolante dacă ești o persoană friguroasă, pentru că la Rovaniemi nu e Miami! În luna decembrie temperaturile diurne se situează între -5 și 15 grade, iar noaptea pot coborî până la -25 (cu real feel ca de -30, -35 grade)! Ninsorile abundente sunt ceva obișnuit, asta cred că deja ți-am zis. Deci în niciun caz nu uita acasă costumul de schi.
- Trebuie să știi că iarna soarele răsare la ora 10:00 și apune la ora 14:00. Privește acest lucru ca pe un avantaj, pentru că te vei putea bucura de luminițele feerice ale locului fără să fii nevoit să aștepți până târziu căderea serii.
- În Rovaniemi nu prea sunt autobuze, iar cursele de taxi sunt piperate (cam 40 de euro pentru 10 km!). Și cum probabil că dacă tot ajungi acolo vei vrea să explorezi împrejurimile, este mai avantajos să închiriezi o mașină, care îți va oferi absolută libertate de mișcare. Și „afacerea” este foarte avantajoasă, pentru că închirierea unei mașini costă pe zi cât cursa de 10 km cu taxiul… Doar că, mai ales în luna decembrie, rezervarea pentru închirierea mașinii trebuie să o faci din timp, cu câteva luni înainte.
- Dacă te cazezi în Rovaniemi, trebuie să știi că multe hoteluri asigură transfer, așa că înainte de a închiria mașina, vezi dacă ai această variantă (dacă dorești, desigur).
- Supermarketurile sunt deschise non-stop.
Unde te cazezi?
Dacă mergi în vizită la Moș Crăciun, atunci trebuie să știi că te poți caza chiar în satul lui. Găsești aici opțiunile pe care le pun la dispoziție. În orașul Moșului opțiuni de cazare sunt suficiente – de la cabane, vile și hoteluri.
Vrei o experiență inedită? Petrece o noapte la hotelul de gheață, sau într-un igloo de sticlă. Snow Hotel și Glass Igloos se află în interiorul Cercului Arctic, la aproximativ 26 km de Rovaniemi. Pe de altă parte, orașul e foarte aproape de satul Moșului, așa că e absolut ok dacă îți rezervi cazare chiar în Rovaniemi – au niște căsuțe de lemn foarte frumoase, iar peisajul e superb!
Ce poți face în vizită la Moșul
Dacă mergi în Laponia cu un pachet turistic, agenția îți va face programul fiecărei zile, deci nu mai trebuie să-ți bați tu capul. Însă dacă mergi pe cont propriu, trebuie să știi ce poți face odată ajuns acolo, care sunt cele mai importante destinații și atracții.
- Satul lui Moș Crăciun (Santa Claus Village) este situat la 7 km de Rovaniemi și construit chiar pe Cercul Polar. Va fi primul pe listă, că doar de asta ai bătut atâta drum și-ai băgat atât de adânc mâna în buzunar. Aici sunt o mulțime de lucruri minunate pe care le poți face. Spre exemplu:
- Travesezi Cercul Polar – zona este foarte bine marcată și delimitată, ca un prag pe care să-l treci – și primești și atestat pentru asta!).
- Vizitezi Oficiul Poștal al Moșului, unde ajung scrisori din lumea întreagă (reale!) – e un raft plin cu ele!
- Desigur, nu trebuie să ratezi întâlnirea cu Moșul (după câteva ore de stat la coadă), întâlnire care este gratuită. Căsuța în care își are „biroul” este fermecătoare, desprinsă parcă din povești, și vă va emoționa pe toți, mai mici sau mai mari. Poți face fotografii cu Moș Crăciun – pe suport de hârtie, costă 35 de euro, iar un pachet digital (foto și video), costă 70 de euro (să ți-l descarci și să intri în posesia lui).
- Te distrezi la Snowman World – un „loc de joacă” minunat, cu tot felul de activități distractive în zăpadă – te dai pe tobogane, patinoar, te poți da cu sania, au chiar și o „ice disco” etc. Intrarea în parc se plătește separat, iar biletele sunt valabile o zi întreagă.
- Faci cunoștință cu renii Moșului la ceea ce se cheamă Santa Claus Reindeer Resort și, desigur, nu ratezi plimbarea cu sania trasă de reni. Au mai multe trasee, de lungimi diferite – 400 m, 1 km sau 13 km. Prețurile pornesc de la 18 euro de adult / 14 euro de copil, pentru traseul cel mai scurt. Tot ei administrează și o fermă de reni, aflată la 20 km de Rovaniemi (la aproximativ 25 de minute de mers cu mașina de Satul lui Moș Crăciun). De acolo poți porni într-un safari cu reni, în căutarea Aurorei Boreale.
- Vizitează ferma elfilor – Elf’s Farmyard– și hrănește reni, lame, alpaca și alte animăluțe (alături de care te poți și plimba). Îți împrumută ei și echimaamentul potrivit dacă nu ești îmbrăcat corespunzător.
- Treci pe la Husky Park să faci cunoștință cu husky siberieni și chiar să mergi la o plimbare cu sania trasă de frumoșii cățeluși.
- Academia Elfilor e o academie cum nu e alta – ai ocazia să-i vezi la treabă și să participi alături de ei la pregătirile pentru Crăciun – bineînțeles, primești și o diplomă pentru asta.
- Altceva? Poți vizita, de exemplu, o și o expoziție de sculpturi în gheață sau Hotelul de Gheață ori poți merge în plimbare cu snowmobilul. Poți cumpăra suveniruri și poți servi masa într-unul din nenumăratele restaurante și bistrouri. (Asupra acestui subiect vom reveni imediat).
Satul îl poți vizita oricând pentru că este deschis non-stop, dar principalele lui atracții sunt accesibile doar în intervalul orar 10-18.
Și încă ceva – merită să rezervi o zi și pentru Santa Park, unde se află un nemaipomenit parc de distracții la interior, votat drept una din cele mai frumoase destinații de Crăciun din lume. Totul se petrece sub pământ și ai să găsești aici Biroul lui Moș Crăciun, Școala și atelierul Elfilor, Poșta de scrisori, un trenuleț magic, un atelier de turtă dulce plus multe alte lucruri minunate!
Ce și unde poți mânca în vizită la Moș Crăciun
Experiența unei vizite acasă la Moș Crăciun este completată de… ceva bun. Și nu, nu e vorba de turta dulce, pentru că asta găsești și acasă. Bucătăria scandinavă este una simplă, care încă mai păstrează caracteristici de pe vremurile vikingilor. Gastronomia este dominată de produsele din cereale, de fructele de pădure, de lapte și produse lactate care sunt ingrediente principale pentru o mulțime de preparate. Și desigur, peștele – în special somonul, dar și codul, heringul și păstrăvul. Peștele este frecvent consumat afumat, alături de cartofi și fructe de padure. Și tot din pește, mai exact din somon, la care se adaugă smântână, cartofi și mărar, se prepară o supă consistentă numită Loikki. Mai este consumată carnea de ren (cu textură asemănătoare celei de vită) în tocănițe. Dar, spune tu, cum ai putea să-l mănânci pe Rudolph?!
Dintre mâncărurile tradiționale mai amintim cârnații pentru grătar (grillimakkara), serviți cu muștar, și leipäjuusto, o brânză moale preparată din lapte de vacă. Băștinașii preferă să o consume la desert, cu dulceață de mure.
Dintre deserturi sunt de încercat, la o cafea, korvapuusti, brioșele cu scorțișoară, și mustipiirakka, plăcinta cu afine.
3 restaurante pe care și noi le-am încerca
Iată și trei recomandări de locuri unde poți merge să iei masa – fie preparate scandinave, fie dintre cele care îți sunt familiare, dacă nu ești deschis experiențelor culinare.
- Restaurant Nili – e un local mic, din inima orașului, cu un aspect foarte… deosebit, sălbatic am putea spune. Au o bucătărie deschisă și la ei se pot servi atât preparate din bucătăria scandinavă, gătite cu ingrediente locale – pește din lacurile lapone, vânat, fructe de pădure și ciuperci, spre exemplu. Dar au și preparate mai… europene, plus variante vegetariene. Vrei să le testezi mâncarea? Încearcă „Rovaniemi Market” un platou cu un mix special cu delicatese locale. Pentru Crăciun au un meniu special, care include pastrami de somon din Oceanul Arctic, friptură de ren și gingerbread créme brulé.
- Lapland Restaurant Kotahovi este situat în Satul lui Moș Crăciun și are o bucătărie modernă, care pleacă de la conceptul de mâncare laponă autentică. Locul e tare primitor, cald (amenajat cu mult lemn și decorațiuni handmade) și cu o vatră în care trosnesc lemnele pe foc – tocmai bine după cer ai înghețat de frig. Designul recreează colibele tradiționale lapone – de la care își și trage restaurantul numele – „Kotahovi”. În meniul lor găsești supă de ciuperci de pădure sau supă de somon, dar și carne de ren sautée, cu piure de cartofi, merișoare și castraveți murați (da, au și ei varianta lor!). Atenție! Funționează doar între orele 12:00-17:00.
- Glass Restaurant e locul unde să iei masa și să te bucuri de priveliște! Prin geamurile mari poți privi de la căldură frumusețea naturii și a parcului. Restaurantul are un meniu A la Carte, iar rezervările sunt încurajate (dacă vrei să prinzi loc la masă). Și ei au un meniu cu mâncare tipic finlandeză – destul de generos comparativ cu celelalte. Ovăz cremos în stil risotto, cu mazăre și ciuperci, păstrăv auriu artic cu legume, antricot gătit peste noapte, cu cartofi laponi și rădăcinoase… sunt doar câteva exemple. Sau poate vrei să încerci carne de elan sotat cu piure de cartofi și sos verde cu merișoare…
În final, îți mai lăsăm câteva poze care să-ți încânte ochii.
Iar dacă ți-am făcut poftă de călătorii, dar nu vrei să pleci prea departe, avem ceva frumos și de la noi din țară. Ce zici de un spa muntenesc (la o pensiune cu ciubăr)?