Top 3 cele mai frumoase târguri de Crăciun din România, de anul acesta

12 decembrie 2022 | Locuri cool

Craiova, București, Sibiu – așa arată topul nostru al celor mai frumoase târguri de Crăciun din România. Pe toate le vom vizita azi. Și îți recomandăm și trei restaurante la care să te oprești să iei masa, câte unul din fiecare oraș.

Targul de Crăciun din Craiova 2022 - unul din top 3 târguri de Crăciun din România
Foto: Târgul de Crăciun din Craiova

Începem cu o veste bună! În plin scandal al intrării României în Schengen, târgul de Crăciun din Craiova a câștigat locul 3 în topul realizat de europeanbestdestinations.com în urma votului care s-a desfășurat on-line, surclasând până și Viena, creatoarea acestor piețe festive în istorie (despre care poți citi aici).

După 10 zile de vot online, European Best Destinations, cel mai vizitat site turistic din Europa, a anunțat rezultatele clasamentului pentru Best Christmas Market 2023. Cu 41.884 de voturi, Craiova devine, astfel, una dintre cele mai căutate destinații turistice din Europa, pentru al doilea an consecutiv, fiind destinația din România cu cel mai mare număr de voturi de la înființarea acestei competiții.

Top 3 târguri de Crăciun din România (2022)

#1. TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN CRAIOVA

În topul lor, Craiova e pe locul 3, dar ocupă primul loc în inimile noastre!

Targul de Craciun din Craiova 2022 - cu o casuta în prim plan care se aseamana cu fata unui batranel, iar in fundal bradul de Craciun impodobit si primaria decorata cu becuelete aprinse

Ce spune site-ul European Best Destinations despre târgul de Crăciun din Craiova:

„Acesta este primul an în care o piață românească de Crăciun a urcat pe podiumul celor mai bune piețe de Crăciun din Europa. Pentru un eveniment de succes, Municipiul Craiova a organizat evenimente diverse de Crăciun, piețe, patinoar, concerte, ateliere de creație, standuri culinare în patru locuri diferite din oraș. Ele sunt legate între ele prin lumini magice (peste un milion de becuri cu LED-uri) făcând din Craiova nu doar unul dintre cele mai bune târguri de Crăciun din Europa, ci și cea mai bună destinație de lumini de Crăciun din România.

Ceea ce este uimitor în Craiova sunt căsuțele de Crăciun, pictate magic și original sculptate cu diferite personaje din basme de către cei mai talentați artiști din România. Creativitatea orașului și îndrăzneala întregului concept de târg de Crăciun transformă Craiova într-o destinație unică și uimitoare de Crăciun pentru toată lumea.“

Ce spune primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu:

„După rezultatul onorant de anul trecut, când turiști din toată lumea au apreciat că târgul de Crăciun de la Craiova merită să fie în primele șase din Europa, chiar de la prima noastră participare într-o asemenea competiție, anul acesta am început pregătirile încă din primăvară. Mai ales că promovarea de anul trecut a transformat Craiova, în doar câteva luni, într-o adevărată destinație turistică. Astfel, pentru ediția din acest an, am extins suprafața târgului în mai multe piețe, am montat cele mai frumoase decorațiuni luminoase în tot centrul orașului și am realizat căsuțe unicat, concepute special de cei mai talentați artiști pentru Craiova. Dacă anul trecut, Craiova obținea cel mai bun rezultat ca oraș nou intrat în acest clasament internațional, anul acesta avem confirmarea că investițiile făcute de administrația locală în domeniul cultural-turistic nu au fost făcute în van.”

Ce spun oamenii despre târg (deschis până pe 8 ianuarie 2023):

Mi-e clar că s-a diferențiat prin cantitatea de beculețe folosite și prin căsuțele special concepute de artiști plastici locali. Dar lumea care a fost zice clar că e în primul top și la prețurile de la mâncare. Spre exemplu, MihaiB, pe blogul personal de travel spune așa:

„Ce mi-a plăcut mult e toată atmosfera de sărbătoare din oraș. Tot Centrul Vechi este foarte frumos decorat și iluminat, mai ales strada Lipscani și English Park. Am citit că s-au folosit un milion de beculețe în acest sens. Prețurile sunt acceptabile, vinul fiert e 6-8-10 lei, depinde de unde îl iei, micii 5-6 lei, cârnăciori porc, ceafă porc 12 lei/100g, lipie 5 lei, pastramă berbecuț 15 lei/100g. Din păcate, nu peste tot se poate plăti cu card. Mici la 5 lei am găsit într-un singur loc, în Piața Mihai Viteazul, și, pe lângă faptul că erau mai mari decât cei la 6 lei, erau delicioși. Am luat și din Piața Regele Ferdinand și Regia Maria, cu 6 lei, dar nu i-am putut mânca, erau groaznici, i-am lăsat acolo. Tot de unde am luat micii cu 5 lei am mâncat și sărmăluțe excelente, porția de patru cu mămăliguță, 20 lei.“

Ce spunem noi despre restaurantul unde să iei masa în Craiova:

interiorul restaurantului The Manor din Craiova, cu scaune si canapele din catifea albastra, si peretii verde inchis, cu stucaturi

Dacă nu vrei să mănânci în târg, îți recomandăm o experiență culinară frumoasă în Craiova. Pe Nicolae Titulescu, la numărul 23, se află o casă-bijuterie, cu o intrare în stil Art Nouveau. Aici îți recomandăm să mănânci dacă pașii te-au adus prin Craiova, la restaurantul The Manor. Locul este superb – o casă veche, de prin 1911, foarte bine recondiționată, care și-a păstrat elemente de arhitectură ale vremii în care a fost construită. Tavanele și-au păstrat vechile stucaturi, pictate azi în culori calde – roșu, auriu, portocaliu. S-ar putea să ți se pară frapantă combinația dintre mobilierul modernist și pereții care respiră o arhitectură de epocă, așa că îți propun să arunci o privire prin meniu, ca să echilibrezi senzația. A, să nu uit, poți servi și micul dejun aici, între 10.00 și 13.00.

Meniul este unul mediteraneean, cu accente orientale care se regăsesc de la aperitive la desert: baba ghanoush și mutabal (salată de vinete), tabouleh, humus cu muguri de pin, falafel, kunefe (desert), dar și fructe de mare, pește, vită, berbecuț, până la burgeri.

#2. TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN BUCUREȘTI

West Side Christmas Market

West Side Christmas Market Bucuresti, in top 3 cele mai frumoase târguri de Crăciun din România, fotografiat de sus, in ansamblu, noaptea, cu luminitele aprinse

Ocupă locul 2 în topul realizat de noi datorită spațiului unde este amplasat. Probabil și pentru că ne-am săturat de piețe aglomerate printre clădiri înghesuite – definiția târgurilor de Crăciun românești. Așa că parcul Drumul Taberei i-a facilitat târgului de Crăciun din Drumul Taberei intrarea pe locul 2 în top. Este la a doua ediție.

Organizat de fondatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea printr-un parteneriat public-privat (se autofinanțează) cu Primăria sectorului 6, pare să aibă un bun pedigree, așa că am zis că merită să vedem ce a ieșit. Și e bine!

Amenajat în albia lacului din parc, organizatorii au împodobit frumos și peluzele din jur – perdeaua de luminițe de pe podul mare arată senzațional, copacii din parc sunt împodobiți, la fel și aleile parcului. Totul este aerisit și arată bine, organizat și așezat. Găsești acolo o roată panoramică, un trenuleț, un carusel, o sanie a lui Moș Crăciun unde rulează filme 6D și un patinoar.

Oferta culinară este specifică târgurilor de acest gen, dar prețurile – zic vizitatorii – sunt cam piperate.

Unde te trimitem să mănânci în apropiere de West Side Christmas Market:

Restaurant Boccsa Lupo din Cotroceni, decorat de Craciun, cu ghirlande si ursi de plus, si oameni care iau cina

În Cotroceni, la Bocca Lupo (strada dr. Lister 1), un restaurant cu specific italian, care oferă delicii din 2014 în frumosul cartier bucureștean. Una din atracțiile principale este Fiatul 850, de culoare galbenă, în care se prepară pizza și focaccia.

Dar Bocca Lupo nu e numai despre mâncare. Este mai ales despre acea atmosferă destinsă, veselă, caldă pe care o poți regăsi în toate restaurantele italienești adevărate. Iar cum acesta este în București (peste vară îi găsești și la Mamaia), cu atât mai bine că poți să simți Italia și efervescența italienilor la tine acasă, nu?

#3. TÂRGUL DE CRĂCIUN DE LA SIBIU

Pe locul 10 în preferințele celor de la Big 7 Travel

târgul de Cracăin din Sibiu, fotografiat de sus, seara, cu toate luminitele aprinse, unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun din România

Ce spune site-ul bigseventravel.com despre târgul de Crăciun din Sibiu, care ocupă locul 10 din lista lor de 50 de recomandări:

Big 7 Travel a inclus târgul de Crăciun pe lista sa cu cele mai frumoase târguri de Crăciun din lume. Iată cum au descris ei târgul de la Sibiu:

„Cea mai magică piață de Crăciun din România nu este în București, ci la 4,5 ore spre nord, pe străzile pietruite ale Sibiului. Amplasate în piața mare, peste 100 de tarabe vor vinde decorațiuni festive, jucării pentru copii și ceramică locală, precum și vin fiert, turtă dulce și castane prăjite. Anul acesta, vor fi amplasată și o roată panoramică, carusel și grota lui Moș Crăciun. Vin fiert, turtă dulce și castane prăjite sunt toate în meniu, dar păstrați loc pentru specialități locale precum Kürtőskalács și cozonac.“

Ce spun organizatorii:

„Ediția cu numărul 15 a celui mai așteptat eveniment de iarnă din Sibiu, Târgul de Crăciun, se va desfășura în perioada 11 noiembrie 2022 – 2 ianuarie 2023. Târgul de Crăciun din Sibiu este un proiect cultural inițiat de Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei în România, dr. h. c. Barbara Schöfnagel, în parteneriat cu municipalitatea sibiană. Deschis pentru prima dată în anul 2007, anul Sibiului în calitate de Capitală Culturală Europeană, Târgul de Crăciun a ajuns cunoscut la nivelul întregii țări pentru amploarea și tradiția creată.“

Ce spun localnicii:

Deși târgul de Crăciun din Sibiu este primul de acest gen care s-a organizat în România, localnicii sunt dezamăgiți de prețurile prea mari pentru ei, spunând că sunt făcute, mai degrabă, pentru turiști. Iată prețurile: turtă dulce (10-15 lei), ciocolata de casă (8 lei/100 g), choco kebab și crepes între 20 și 25 lei, acadea – 5-12 lei, bomboane vrac de la 9 lei/100 g, la tot felul de mâncăruri gătite, mezeluri locale și bunătăți maghiare, ori burgeri din carne de vită Angus și preparate de tip fast-food (8-22 de lei), bavarez XXL – 35 de lei, celebrii cartofi pe băț, întâlniți în mai toate târgurile – „Tornado Chips, 10 lei/300 g., vin fiert – 10-12 lei, ceai cald – de la 5 lei.

Ce spunem noi despre restaurantul la care să iei masa în Sibiu:

incapere din restaurant plai, unul dintre cele mai bune restaurante din Sibiu, amenajata simplu, cu caterva mese de lemn, o fereastra si barne de lemn pe tavan

Că merită, evident, că altfel nu l-am recomanda! Și pentru că e diferit, în sensul acela bun, de amintire culinară senzorială. Așadar, pregătește-te să descoperit o experiență culinară la restaurantul Plai, de pe strada Timotei Popovici 9.

„În restaurantul nostru, mâncarea nu este doar o alegere din meniu — ci o experiență senzorială integrată cu locul, anotimpul, teritoriul din care provin ingredientele și mâinile muncite ale fermierului; toate cuprinse într-o poezie pe farfurie scrisă în fiecare zi de head-chef Petra Hianu.“

Ca să te bucuri de experiența oferită de Plai, trebuie să faci rezervare. La prețul de 200 de lei de persoană (fără băuturi), oamenii locului zic că-ți oferă un concept gastronomic pe care îl numesc simplu „iarnă, hrană, poezie“.

Gazdele locului sunt Petra și Paul, exact genul acela de oameni pentru care s-a inventat vorba „omul sfințește locul“. Paul e îndrăgostit de istorie, Petra e inventatoarea rețetelor, iar restaurantul lor adună în farfurii poezia locului unde se află. Dacă vrei o adevărată experiență în gastronomie la noi în țară, fă-le o vizită. Merită!

Mai multe recomandări de restaurante din Sibiu găsești aici.

Tu ce alte târguri din țară ai mai vizitat? Și cum arată pentru din top 3 cele mai frumoase târguri de Crăciun din România?

Dacă vrei să descoperi și altele, din Europa, am scris aici despre ele.