Vinuri recomandate pentru masa de Crăciun
15 decembrie 2022 | Noutati
Cina de Crăciun este, fără îndoială, cel mai iubit și așteptat moment al întregii perioade de Sărbători. Însă, indiferent în ce tabără te prind zilele astea, cea a musafirilor sau cea a gazdelor, vinul este o parte esențială a întregii ecuații. Uite câteva vinuri recomandate de noi pentru masa de Crăciun.
Alegerea nu e deloc ușoară, pentru că mesele copioase și cinele luuuungi alături de familie și prieteni trebuie lubrifiate corespunzător. Vinul face mai tolerabile discuțiile nedorite despre politică sau despre copilăria ta și tot el îndulcește puțin reacția oricui în fața cadourilor neinspirate.
Alege vinul potrivit în asociere cu mâncarea
În lista de mai jos am inclus câteva sugestii de asociere a vinului în funcție de carnea pe care ai ales-o pentru ziua cea mare. Odată ales meniul culinar, este foarte important să te asiguri că texturile și aromele mâncării se completează perfect cu vinul ales. Regula de aur spune că vinurile ușoare se cer servite alături de dish-uri lejere, în timp ce vinurile puternice și aromate vor fi puse în valoare alături de mâncăruri bogate și condimentate. Însă oricum ai da-o se prea poate să nu poți mulțumi pe toată lumea cu un singur soi. De aceea ar fi bine să alegi două-trei sticle diferite.
Vinuri recomandate alături de carnea de porc
Nimeni nu poate ignora tandemul dintre carnea de porc și sezonul sărbătorilor de iarnă, așa că aici trebuie să fii bine pregătit și tocmai de aceea începem cu el. Porcul este o carne albă și grasă, drept urmare poate fi asociată cu o varietate de stiluri de vin roșu sau alb, în funcție de cum este gătit.
Propunerile noastre:
Vin roșu
Aici îți sugerăm să te ferești de vinurile tari sau grele. Complexitatea cărnii de porc îi va da ficatului tău suficientă treabă, așa că ar fi bine să alegi un vin roșu fructat, cu corp mediu și nu foarte taninos. Nouă ne-a plăcut Cadarca de la crama italienilor de la MaxiMarc și credem că este cel mai potrivit vin pentru tradiționala masă de Crăciun. Extra points – este un soi autentic românesc. Cu o abundență de arome de fructe roșii și notele discrete de piper, va completa magistral o friptură bogată de porc.
Vin alb
Oenologii ne recomandă să găsim un vin alb fructat, care să aibă suficientă aciditate pentru a face față aromei pe care o are carnea de porc. Alb 2021 de la aceeași cramă MaxiMark este un cupaj îndrăzneț de Mustoasă de Măderat, Fetească Regală, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel care ne-a impresionat tocmai datorită acidității sale pregnante și a gustului mineral intens. Combină cu succes nuanțele proaspete de măr verde și citrice și este unul dintre acele vinuri care curg foarte ușor.
Vinul potrivit la friptura de curcan sau pui
Propunerile noastre:
Vin roșu
Deși cărnurile albe sunt asociate de obicei cu vinul alb, să știi că nu greșești deloc nici dacă deschizi o sticlă de vin roșu. Mai ales dacă garnitura cărnii este bazată pe legume. Pinot Noir Premium 2019 de la Villa Vinea este un vin cu arome de fructe roşii suculente, învăluite în note subtile taninoase, ca urmare a timpului petrecut în baricuri. Îl alegem și-l includem în lista noastră de vinuri recomandate pentru masa de Crăciun pentru că este un vin roșu complex, care poate completa o carne delicată fără să fie prea puternic.
Vin alb
Aici ai două opțiuni cu adevărat imbatabile. Un Sauvignon Blanc mineral sau un Chardonay elegant și parfumat merg la fel de bine alături de orice carne albă și au și acel aer festiv necesar meselor de Crăciun. Navigo Compas Chardonnay este un vin plin de caracter, onctuos, cu note puternice de fructe tropicale și arome exotice. Dacă preferi Sauvignon Blanc, varianta celor de la Crama Gabai este cealaltă recomandare de vin alb demnă de luat în calcul. Buchet aromatic proaspăt cu note de grape-fruit și fructe tropicale balansate de o aciditate foarte vivace.
Vinuri recomandate dacă servești rață la masa de Crăciun
Sigur vei impresiona dacă pe masa de Crăciun pui o friptură de rață, ca alternativă la carnea de porc. Tradiționaliștii vor fi fericiți că ați ales o carne bogată și grasă, în timp ce cei care vor o pauză de la friptura de porc vor fi încântați de perspectiva unei cărni de pasăre. Rața este mai dulce decât alte tipuri de carne, ceea ce înseamnă că vinul tău ar trebui să prezinte propriile sale note dulci.
Propunerile noastre:
Vin roșu
Dacă dorești cu adevărat să-ți impresionezi oaspeții de Crăciun, asociază carnea de rață cu un Chianti autentic. Pe noi ne-a impresionat Chianti DOCG 2018 de la Cantine Guidi și garantăm că va fi un minunat conversation starter la masă. Notele dulci și subtile de prune, cireșe și lemn dulce se echilibrează perfect, completând în mod rafinat dulceața cărnii de rață.
Vin alb
Riesling este o opțiune minunată pentru o carne de rață, mai ales dacă este servită cu glazură de miere sau cu portocale. Rhein Riesling de la Daniel’s Wine este o expresie modernă a soiului Riesling de Rin, cu aciditate și mineralitate peste medie. Gustul de piersică și citrice acompaniat de aromele florale, duc spre un final intens și lung, ceea ce înseamnă că acest vin va putea tăia perfect greutatea cărnii de rață.
Vinul potrivit alături de pește/fructe de mare
Propunerile noastre:
Vin roșu
Știm cu toții că vinul alb este cel mai bun însoțitor pentru pește și fructe de mare. Asta pentru că vinurile roșii au un nivel al taninilor mult mai ridicat, care în combinație cu peștele poate da un gust metalic neplăcut. Cu toate astea, secretul unei asocieri reușite între farfurie și pahar stă mai degrabă în potrivirea texturilor. Astfel, devine mai important cum este pregătit peștele, sosul sau garnitura și ce combinații sunt dezvoltate, decât ideea de carne albă în sine. Chiar și un pește alb foarte delicat, precum codul, dacă este servit cu un sos roșu picant, se poate combina cu un vin mai îndrăzneț, cum ar fi Pagaia Merlot Rose, de la Crama Hamangia. Până la urmă, un vin făcut la Gura Portiței nu are cum să nu se potrivească cu un pește.
Vin alb
Sigur vei impresiona pe toată lumea cu o sticlă de White Queen Ediție Limitată 2021 de la Crama Ferdi. Un Chardonnay onctuos, fermentat și maturat în baricuri noi, de stejar francez. Aromele sale de caise si piersici te vor fascina de la prima înghițitură, iar aciditatea sa moderată oferă o senzație de prospețime, ideală în jurul dish-urilor care au la bază pește sau fructe de mare.
Acestea fiind zise, sperăm că recomandările noastre îți vor fi de folos și te vei bucura de o masă pe cinste alături de ai tăi. Iar dacă vrei câteva sugestii și băuturile care deschid masa (și apetitul) aruncă un ochi și pe articolul despre băuturi românești tradiționale – țuică, palincă &Co.
Sărbători fericite!