Rețete vegetariene pentru masa de Crăciun (și locuri de unde poți comanda preparate)
20 decembrie 2022 | Noutati
Pentru unii, masa de Crăciun nu înseamnă nicidecum porc și preparate din porc. Câteodată, nici măcar carne. Dar asta nu înseamnă că nu simt gustul sărbătorilor. Există zeci, sute de rețete – chiar și cârnați, sarmale, friptură, răcituri și caltaboși – care nu au văzut carnea în viața lor, dar care sunt foarte bune. Dacă ești adepta/ul unei astfel de diete, uite câteva rețete vegetariene pentru masa de Crăciun. Și îți recomandăm și câteva locuri de unde poți comanda astfel de preparate.
Un vegetarian este un „vânător neiscusit“, spune o glumă care circulă pe Internet. Asta din cauză că, se zice, regimul vegetarian ar fi apărut înaintea erei noastre. Dar cum în zilele noastre nu mai pleacă nimeni la vânătoare pentru a găti (sau, poate, cel mult la vânătoare de prețuri mai mici, aici sunt de acord), regimul vegetarian nu te face un vânător mai prost, ci un om mai sănătos.
Hai să definim puțin diferitele concepte de vegetarianism
Mulți vegetarieni aleg astăzi acest regim fie din principii sănătoase, fie religioase, fie din motive care țin de cruzimea față de animale. Însă oricare ar fi motivele, nu rămân nemâncați ori nesatisfăcuți. În sens larg, rețetele vegetariene sunt preparate care nu conțin carne sau derivate din aceasta. Vegetarienii își procură necesarul de substanțe nutritive din legume, fructe, cereale, semințe și pot sau nu să consume produse lactate, ouă sau miere. De aici derivă diferite tipuri de regimuri vegetariene:
- Regim lacto-ovo-vegetarian, în care se evită consumul de carne, dar nu și cel de produse lactate, ouă și miere;
- Regim lacto-vegetarian, care presupune evitarea cărnii și a ouălor, dar nu și cel al produselor lactate;
- Regim ovo-vegetarian – fără carne, fără lactate, dar cu ouă;
- Regim semivegetarian, în care se consumă pește și fructe de mare, evitându-se total sau parțial consumul de carne (uneori puțină carne de pasăre). Aici intră flexitarianismul (se consumă carne la ocazii speciale sau din motive de sănătate) și pescetarianismul (se consumă carne de peste, dar se evită orice tip de carne). Sau pollotarianismul (se consumă doar carne de pasăre) și pesco-pollotarianismul (aceasta este o combinație între pescetarianism și pesco-pollotarianism).
- Regim vegan, în care se evită orice produse din carne, dar și derivate, precum și consumul de ouă, produse lactate, miere sau orice alt produs sau subprodus de origine animală. Acest regim se împarte în raw-vegan (dincolo de faptul că nu se consumă carne și derivate din carne, nici nu se prepară termic ingredientele; raw = crud) și paleo-vegan (consum de alimente așa cum se găsesc în natură, așa cum le consumau oamenii preistorici, minus consumul de carne, ouă, etc.).
Rețete vegetariene pentru masa de Crăciun
Aperitive, supe, feluri principale sau desert – orice se poate face fără carne, chiar și fără ouă, lapte, miere. Rețete vegetariene pe care te invităm să le descoperi și, cine știe, poate chiar să le adopți în dieta ta. Te asigurăm că vor avea gust și că s-ar putea să te îndrăgostești de ele.
#1. APERITIVE
Salata „boeuf“
cu maioneză vegetală (fără ou)
În compoziție pot fi doar legume fierte (morcovi, țelină rădăcină, cartofi) și fulgi de soia, legate cu o maioneză vegetală. O găsești și de cumpărat, dar se prepară foarte ușor și în casă.
Ingrediente:
- brânză tofu (acest ingredient este înlocuitorul gălbenușului)
- ulei
- 2 lingurițe de zeamă de lămâie
- 1 linguriță de muștar
- 2 căței de usturoi pisați
Mod de preparare:
Folosește un mixer cu picior și amestecă treptat uleiul cu brânza tofu. Adaugă zeama de lămâie, muștarul și usturoiul pisat.
Acum că ai rețeta de maioneză vegetală, o poți folosi și în alte preparate – spre exemplu, salată a la russe, salată cu ton și porumb dulce, ouă umplute, ciupercuțe cu maioneză sau, de ce nu, ca sos lângă „fripturile“ vegetale.
Chifteluțe vegetariene
(cu ouă) din legume coapte la cuptor
Ingrediente:
- cartofi
- morcovi
- țelină (rădăcină)
- pătrunjel (rădăcină)
- dovlecel
- ceapă
- usturoi
- ouă (întregi)
- mărar
- sare și piper
- 4-5 linguri de făină (sau pesmet fin)
Mod de preparare:
Toacă mărunt sau dă pe răzătoare rădăcinoasele fierte. Adaugă mărarul, sarea, piperul și ouăle bătute. Modelează chifteluțele, apoi dă-le prin făină sau pesmet și pune-le pe hârtie de copt, în tavă, la cuptor, până se rumenesc.
Cig Kofte
(sau, altfel spus, chifteluțe turcești)
Ingrediente:
- 1 cană de bulgur fin de grâu
- 1 cană de apă fierbinte
- 1 ceapă
- 1 linguriță de sare
- 1/3 cană de nucă măcinată
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură pastă de roșii
- ½ lingură de pastă de ardei dulci
- 4-5 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță fulgi de ardei iuți
- ½ linguriță de boia iute
- ½ linguriță de piper negru măcinat
- ¼ linguriță de chimen măcinat
- ¼ linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de ghimbir măcinat
- zeama de la o jumătate de lămâie
- ½ de legătură de pătrunjel verde
Mod de preparare:
Pune bulgurul într-un vas încăpător, adaugă nuca măcinată și pune apa fierbinte peste. Lasă la înmuiat vreo 30 de minute. Adaugă ceapa tocată fin, usturoiul presat, pasta de roșii și pe cea de ardei. Pune apoi toate mirodeniile, zeama de lămâie, uleiul și verdeața tocată. Mixează totul în blender (dacă iese uscat amestecul, mai poți adăugă ulei de măsline). Modelează chiftele sub formă de mici și servește-le cu salata verde cu zeamă de lămâie sau sos de rodie.
Cremă de „brânză“
din caju
Ingrediente:
- 200 g caju proaspăt (hidratat în prealabil)
- ½ ceapă albă
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 1 legătură de mărar
- sare
Mod de preparare:
Pune caju-ul la înmuiat peste noapte. Scurge apa, pune-l în blender și adaugă ceapa tocată, 2-3 linguri de apă proaspătă, mărarul tocat și sare. Pasează toate ingredientele. La final, adaugă zeama de lămâie.
#2. FELURI PRINCIPALE
Felurile principale tradiționale ale mesei de Crăciun sunt reprezentate în cultura poporului nostru de sarmale, cârnați și friptură. Uite câteva rețete vegetariene care reinterpretează aceste preparate.
Sarmale
cu ciuperci și nucă
Ingrediente:
- 200 g ciuperci
- varză murată
- 1 ceapa
- 100 g nuci mărunțite
- 150 g orez
- 1 cartof dulce
- 1 legătură pătrunjel verde tocat
- 1 legătură mărar tocat
- cimbru uscat
- 1 vârf de cuțit de nucșoară
- 1 linguriță boia dulce
- sare și piper
- ulei
- 1 conservă de sos de roșii (reglează tu cantitățile în funcție de câte sarmale vrei să faci)
Mod de preparare:
Toacă ceapă și călește-o foarte puțin în ulei, cât să devină sticloasă. Adaugă ciupercile cubulețe, cartoful dulce ras și boiaua. Apoi adaugă orezul și nuca. Amestecă pe foc mic, până ce scade apa lăsată de ciuperci. Pune cimbrul și nucșoara, sarea și piperul, pătrunjelul și mărarul. Trage de pe foc, lasă să se răcească și apoi începe să împăturești amestecul în foile de varză murată, ca la sarmalele cu carne. Pune într-o oală un stat de varză murată tocată (mai pune cimbru și mărar), apoi un strat de sarmale și iar un strat de varză murată tocată. Toarnă sosul de roșii și dă la cuptor vreo oră. Încercate! Garantate! Te vei îndrăgosti de gustul lor!
Cârnați vegetarieni
cu ciuperci și fasole
Ingrediente:
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă tocată mărunt
- 1/4 cană de ciuperci
- jumătate de ardei gras tocat
- 400 grame de fasole uscată fiartă
- 100 grame de pesmet
- 100 grame de brânză rasă
- 1/2 lingură de ierburi tocate (cimbru, busuioc, mentă, pătrunjel verde, mărar)
- 1 gălbenuș de ou
- făină
Mod de preparare:
Toată ceapa și ardeiul, taie cubulețe ciupercile și trage-le pe foc iute la tigaie în 2-3 linguri de ulei. Zdrobește fasolea fiartă și amestec-o cu apa în care a fiert, până obții o consistență cremoasă, mai groasă. Adaugă legumele trase la tigaie, pesmetul, brânza și ierburile. Amestecă și adaugă gălbenușul care îl va lega. Modelează cârnații, dă-i prin făină și pune-i la frigider 30 de minute. Apoi îi poți pune pe grătar 15 minute.
Pont: dacă vrei să faci niște cârnați mai… clasici, să știi că găsești în comerț carne tocată vegetală, plant-based. Uite aici trei variante: Future Mince, Alternativă vegetală la carne Green Course sau Carne vegetală tocată Verdino.
Friptură de soia
Ingrediente:
- 1 pachet soia felii
- suc de roșii
- 3-4 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 ceapă
- ½ țelină (rădăcină)
- 1 păstârnac
- rozmarin, cimbru, busuioc,
- sare, piper
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Pune feliile de soia la fiert în apă cu ceapa, morcovul, țelina și păstârnacul. Legumele îi vor da savoare. După 30 de minute, scoate feliile, lasă-le la scurs și mută-le apoi într-o tavă de yena. Adaugă peste ele bucăți de morcov, cățeii de usturoi și verdețurile, stropește cu ulei de măsline și pune și sucul de roșii. Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă la cuptor. După 20 de minute, înlătură folia și mai lasă la cuptor să scadă sosul și să se rumenească.
Servește cu cartofi sau cu o salată de cuscus cu roșii și castraveți tăiați mărunt, puțină sare și ulei de măsline.
#3. Deserturi vegetariene
N-ai idee câte deserturi delicioase poți face după rețete vegetariene, pentru masa de Crăciun! Prima rețetă pe care ți-o ofer este una de cremă de ciocolată cu alune făcută din… avocado. E perfectă la ornat alte prăjituri sau torturi cu ciocolată.
Cremă de ciocolată cu alune
Ingrediente:
- 2 avocado mari genul ready-to-eat
- 3-4 linguri de miere sau sirop de arțar
- 1linguriță extract de vanilie
- 50 g cacao
- 10 alune de pădure
- un praf de sare
Mod de preparare:
Rumenește câteva minute alunele într-o tigaie. Pune-le în blender după ce s-au răcit, mixează de câteva ori (depinde cât de mari sau mici le dorești). Adaugă avocado-ul, extractul de vanilie și sare. Mixează. La final, adaugă îndulcitorul după gust. Pune creme într-un recipient cu capac și dă-o la rece câteva zeci de minute.
Cum spuneam, e perfectă pentru ornarea prăjiturilor sau a torturilor, ori servită ca atare, alături de fructe. Poți să-i adaugi câteva bucățele de ciocolată și alune pe deasupra.
De unde poți comanda preparate vegetariene pentru masa de Cărciun
Dacă nu ai timp să gătești tu toate preparatele pentru masa de Crăciun, poți conta pe ei:
1. Vyro Raw Vegan Bistro
Meniul de Crăciun pentru o persoană la ei este 219 lei și conține:
- Cremă anghinare cu busuioc (raw) – 150 g (22 lei)
- Cremă de amaranth (raw) –1 50 g (21 lei)
- Salată de boeuf (vegan) – 300 g (20 lei)
- Aperitiv de ciupercuțe champignon (vegan) – 200 g (17 lei)
- Sarmale cu mămăliguță și cremă din caju (vegan) – 500 g (40 lei)
- Ardei umplut cu legume și sos de caju (vegan) – 500 g (30 lei)
- Chifteluțe la cuptor cu legume și sos de caju cu muștar (vegan) – 270 g (30 lei)
- Pâine din făină integrală (vegan) – 100 g (5 lei – conține gluten)
- Mix crackers (raw) – 100 g (14 lei)
- La alegere:
- Tort Amoraws – 130 g
- Ruladă de migdale cu ciocolată (raw) – 130 g (20 lei)
2. Rawdia
Este un restaurant și magazin cu produse și ingrediente raw-vegane. Au și ei o oferta pentru masa de Crăciun. Astfel pentru 2 persoane, pachetul costă 350 de lei și conține:
- salată boeuf – 200 g
- aspic de legume – 150 g
- chiftele din dovlecei – 4 buc.
- salată de rădăcinoase cu maioneză de soia – 200 g
- sarmale vegane în foi de varză cu dressing de caju – 6 buc.
- drob de linte cu dressing de caju – 500 g
- cozonac raw – 500 g
- bomboane de cacao – 10 buc.
- fursecuri de migdale și chia – 10 buc.
Pachetul pentru 4 persoane costă 650 de lei.
3. Food Nation
Și ei vin cu o variantă de meniu bazat pe rețete vegetariene pentru Crăciun. Îl recomandăm pentru mâncarea cu gust, dar și pentru prețuri, mai ales în perioada asta… scumpă.
Iar dacă cu mâncarea ai rezolvat, pune la punct și lista de băuturi! Avem noi o listă de vinuri recomandate pentru masa de Sărbători.