Remedii anti mahmureală. Ce e mit și ce funcționează?
5 ianuarie 2023 | Noutati
Mâna sus cine n-a spus niciodată, printre gemete, într-o dimineață „nu mai beau în viața mea!” Mhm… așa ne gândeam și noi… Oricui i se poate întâmpla ca, prins de inerția bunei-dispoziții, să uite numărul paharelor ca mai apoi să aibă de îndurat o zi cu greață, dureri de cap înfiorătoare și oboseală. Dacă ai avut o… noapte grea, îți împărtășim noi câteva remedii anti mahmureală care să te scape de chin și jale. Pe de altă parte, demontăm câteva mituri legate de soluții care, în realitate, nu funcționează.
Foarte puțină știință, pentru înțelegerea cauzei
Alcoolul ingerat în cantități mai mult decât recomandate suprimă hormonul natural numit vasopresină care, de obicei, spune organismului să rețină apa. De aceea, atunci când bei vei face mai multe drumuri la toaletă. Și de aici încep veștile proaste. Prin urină vei elimina electroliți precum sodiul, potasiul, calciul și magneziul. Acestea îndeplinesc funcții importante, precum menținerea pH-ului, echilibrarea cantității de apă din corpul tău și reglarea contracțiilor musculare. În lipsa lor la nivelul optim, atunci când corpul începe să proceseze alcoolul, acesta îl descompune în acetaldehidă – un compus chimic care este, în esență, o otravă.
Pe măsură ce corpul tău se luptă să o metabolizeze, ritmul cardiac crește și astfel apare greața. În plus, alcoolul funcționează ca un diuretic, iar corpul va vrea să scoată ce poate prin transpirație, vărsături sau și mai rău… Acestea, la rândul lor, deshidratează și mai mult corpul și astfel apare și acea durere de cap înfiorătoare. Iar peste toate astea, toate resursele rămase corpului tău sunt automat dedicate refacerii și tu rămâi cu o senzație de epuizare fizică copleșitoare.
Okay… și cum o evităm?
Din capul locului trebuie menționat că singura modalitate de a preveni complet mahmureala este să stai departe de alcool. A doua cea mai convenabilă variantă ar fi să bei cu moderație, alternând băuturile tale preferate cu apă sau cu o altă băutură nealcoolică. Dar dacă tot ajungi la mahmureală, trebuie să știi că este unul dintre acele lucrurile pe care doar timpul le rezolvă și nu poți face nimic să accelerezi procesul. Însă, cât timp aștepți ca efectele toxice ale alcoolului să dispară, poți face câte ceva să te simți mai bine.
Și nu, treaba cu „cui pe cui se scoate” nu este altceva decât o scuză cel mult amuzantă. Medicii spun cu toată gura că încă o bere nu te va ajuta deloc în diminețile grele. În ciuda poveștilor, consumul de alcool în astfel de situații îți poate afecta pe termen lung metabolismul. Corpul tău știe că alcoolul este toxic și trebuie să-i oferi șansa de a se recupera. Acea băutură de dimineață te poate scuti de ceva greață, însă va face recuperarea mai lungă și efortul de refacere mai mare. A te hidrata (și nu cu o bere sau Bloody Marry) este primul pas spre vindecare. Bea cât de multă apă poți, băuturi cu electroliți precum cele recomandate sportivilor sau sucuri naturale.
Cafeaua nu te ajută prea mult
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), cofeina nu are niciun efect asupra metabolizării alcoolului de către ficat și, prin urmare, nu reduce concentrația de alcool din respirație sau sânge. În plus, cofeina poate determina creșterea tensiunii arteriale – la fel și alcoolul. Deci, dacă te știi hipertensiv, ar fi bine să cauți alinare în altă parte, nu în a treia ceașcă de cafea.
Dar murăturile?
Zeama de murături este în esență apă, oțet cu sare și câteva ierburi sau condimente. Asta înseamnă că te-ar putea ajuta să recuperezi în mod natural electroliții pe care i-ai pierdut cu o seară înainte. Dar să dai iama în frigider după borcanul de castraveți nu va fi destul dacă nu bei foarte multă apă, astfel încât beneficiile acriturii să fie asimilate. Iar pentru asta, din nou, va fi nevoie de cel puțin câteva ore și multă odihnă.
Remedii anti mahmureală din farmacii
Există o mulțime de „remedii” anti mahmureală pe piață, dar foarte puține dovezi care să susțină afirmațiile de pe ambalajele lor. Studiile au demonstrat că pastilele vândute în acest sens ajută doar în câteva direcții, dar nu te scapă complet de „mizerie”. În principiu, fie că sunt recomandate pentru administrarea înainte sau după seara de pomină, acestea sunt un cocktail de electroliți și nutrienți destinați înlocuirii celor sacrificați în timpul binge-ului. Dacă tot ai ajuns la farmacie, poți încerca o tabletă cu multivitamine. Costă mai puțin și de cele mai multe ori sunt mai complexe (și mai eficiente) decât remediile comerciale.
O pastilă ajută…
Cel mai detestabil efect al mahmurelii trebuie să fie durerea de cap. Pentru aceste situații indezirabile, analgezicele antiinflamatoare precum ibuprofen pot oferi o oarecare alinare. Însă vor contribui și ele (de parcă mai era nevoie!) la obosirea ficatului. Mai poți încerca o tabletă efervescentă Alka-Seltzer, un antiacid care are în componență bicarbonat de sodiu, aspirină și acid citric. În teorie, acest cocktail poate ajuta la scăderea acidului din stomac și alinarea durerilor de cap, dar îți pot crea alte neplăceri dacă te știi cu un stomac mai sensibil.
Ia-o ușor cu efortul fizic
Un lucru e sigur. Nici n-ai chief și nici nu trebuie să faci mare lucru după o petrecere de pomină. Corpul tău are mare nevoie de odihnă. Dacă ai băut mult, se prea poate să fii încă deshidratat. Metabolismul tău se simte lăsat în urmă, iar exercițiile fizice vor crea senzația că rezervele corpului se consumă și mai abitir. Mai degrabă ieși la o plimbare relaxată de 30 de minute și încearcă să-ți oxigenezi corpul.
Dormi cât poți de mult
După o astfel de seară, deși ai toate șansele să cazi lat, fii sigur că vei avea parte de un somn prost. Iar asta o spun studiile clinice. Alcoolul te ajută să adormi rapid, dar când începe să dispară din corp, câteva ore mai târziu, somnul tău devine din ce în ce mai prost. Dacă ai luxul de a putea dormi cât de mult vrei a doua zi, fă-o. Corpul are o capacitate uimitoare de a se vindeca pe cont propriu, așa că dă-i timp și lasă-l pe el să facă partea grea.
Recuperarea după o mahmureală durează aproximativ 24 de ore și își atinge vârful atunci când nivelul de alcool din sânge revine la aproape zero. Și, din păcate, nu prea există remedii anti mahmureală care să facă minuni…