Unde mâncăm o ciorbă bună, ca la mama acasă?

11 ianuarie 2023 | Locuri cool

Nu e nimic mai bun ca o ciorbă zdravănă sau o supă caldă dacă vrei să te dregi după toate mesele grele pe care le-ai servit în perioada sărbătorilor! E soluția perfectă când vrei o masă ușoară, gustoasă și plină de vitamine. Data viitoare când ieși să iei masa de prânz, ține cont de recomandările noastre: îți spunem unde mâncăm o ciorbă bună în București. Sau o supă, ce preferi!

3 boluri cu ciorba fotografiate de sus - imagine reprezentativa pentru unde  mâncăm o ciorbă bună în București

Nu e așa că ori de câte ori pleci în concediu prin afara țării primul lucru pe care vrei să-l mănânci când te întorci acasă e o ciorbă? Mai fac și alții de prin lume zămuri, dar știi cum e… seamănă, dar nu aduce. Când îți intră frigul în oase sau ești răcit, tot la supa e aia bună și caldă te întorci. Când te simți ghiftuit de mâncare și vrei ceva ușor, iar ajungi aici. Iar dacă ții dietă, la fel. Ce să mai… ciorbă rules

Unde mergem să mâncăm o ciorbă bună în oraș?

Supele și ciorbele sunt hrana perfectă îmtr-o zi de iarnă! Pline de vitamine și nutrienți, nimic nu se compară cu un bol care să te încălzească și să îți dea acel sentiment reconfortant, de stare de bine. Și tocmai pentru că sunt așa „vitaminizate” țin și guturaiul departe (sau se luptă cu răceala, dacă ți-a venit de hac). Te și hidratezi, e și ușor de digerat, ce să mai… ai o mulțime de beneficii! 

Și ca să nu zici că te trimit la cratiță, te trimit mai bine frumușel și confortabil la restaurant. Uite câteva restaurante din București unde măncăm o ciorbă bună.

Borș Românesc

– Nor Sky Casual Restaurant –

farfurie cu borș românesc pe masa de lemn si o lingura langa, la restaurant Nor Sky Casual București unde mănânci o ciorbă bună în București
Borș Românesc @ Nor Sky Casual Restaurant

Hai să începem cu un borș de-al nostru, românesc. Și pentru asta te trimit la Nor Sky Casual Restaurant. Dacă lucrezi în zona Barbu Văcărescu / platforma Pipera, e la fix… Sunt o mulțime de birouri în arie și o mulțime de guri flămânde de hrănit la orele prânzului. E drept că restaurantul e mai elegant, dar îți prinde bine să e rupi un pic din treburi și să urci „cu capul în nori”, la etajul 36. Priveliștea este exact ce recomandă doctorul ca să scapi puțin de stres, iar borșul ăsta de care îți spunem e la fix să te încălzească. Un pic de food for soul, așa. Farfurie caldă din cultura populară, cu un twist: carne de pui rumenită pe cărbuni, cu anghinare, sparanghel și țelină. Poate nu punea mama ta sparanghel la ciorbă, dar combinația e așa bună încât nici nu mai contează!

Dacă vrei finețuri și delicatețuri, vorba poetului, să știi că au și supă mediteraneeană cu fructe de mare – senzație de la malul mării, cu midii, creveți și caracatiță, dar și supă cremă fină de ciuperci, cu ciuperci de pădure, hribi, brânză de capră și un strop de vin alb.

Rezervă o masă la Nor Sky Casual Restaurant

Supă cremă de sparanghel

– Casa di David –

close up cu un bol de lut cu supa cremă de sparanghel si 2 fire de sparanghel deasupra la restaurant Casa di David din București unde să mănânci o ciorbă bună în București
Supă cremă de sparanghel @ Casa di David

Rămânem un pic în zona fancy shmancy și mergem în vizită la Casa di David. Dacă ai o întâlnire de afaceri la prânz, ăsta e un loc tare potrivit. Restaurantul se află pe malul lacului Herăstrău și e cunoscut ca un local elegant și rafinat, frecventat de o clientelă selectă – exact la ce te-ai aștepta de la un restaurant situat în această zonă. Serviciul este de nota 10 și, e drept, prețurile sunt ceva mai ridicate. Dar dacă vrei să impresionezi, este exact ce trebuie.

La ei găsești o supă cremă de sparanghel sen-za-ți-o-na-lă! Cu ciuperci Morel (zbârciogi, adică) și trufe negre. Ce să mai… la crème de la crème!

Supe și ciorbe pe alese

– Taverna Sârbului –

În zile mohorâte, când stresul te apasă, nimic nu te unge pe suflet mai bine decât o supă de la Taverna Sârbului! Adaugă o ceapă roșie sau un ardei iute, împreună cu o lipie sârbească și ziua nici că putea să devină mai bună! Suntem curioși ce ai alege dintre: cremă de vită, cremă de pui, cremă de legume, ciorbă de pește sau ciorbă de fasole? Sau poate vrei să le încerci pe rând, pe fiecare…

Și dacă tot ești acolo, gustă câte ceva și din specialitățile lor sârbești… Ca de exemplu Mesanica (carne de vită în sos de legume), un preparat de top al bucătăriei sârbești. Sau carnea ciupită – un amestec de carne de vită tocată, cu cașcaval, șuncă presată, usturoi, boia iute și pătrunjel, un fel de „chifteluțe” la grătar.

Rezervă o masă la Taverna Sârbului București

Borș tradițional pescăresc

– Ancora Restaurant –

Revenim în Herăstrău la unul dintre cele mai bune restaurante din București unde poți mânca pește și fructe de mare: Ancora Restaurant. Și dacă e vorba pe-așa, e clar că de aici îți recomand borșul de pește (de pește sălbatic, nu orice fel!). Este foarte, foarte, foarte bună! Te numeri printre cei care nu agreează o astfel de ciorbă (am observat că, deseori, la ciorba de pește e ca la ciorba de burtă – ori îți place, ori nu pui gura…)? E ok, că au și supă de fructe de mare fină și extrem de aromată (e senzație!), dar și supă clară din pui de țară, preparată cu tăiței și legume (pentru cei mai tradiționaliști).

Despre Ancora trebuie să mai știi că are o echipă condusă de un chef foarte bun (și cunoscut): chef Florin Ivan, care reușește să imprime o finețe și un gust delicat fiecărui preparat. Meniul te poartă într-o călătorie gastronomică de-a lungul căreia peștele devine eroul principal – fie că este adus din Dunăre, Marea Neagră, Marea Mediterană sau chiar oceanele din jurul lumii. Preparatele pe care le vei găsi în meniu sunt inspirate de rețete vechi și noi, clasice și (re)create, printre care delicioasele icre, fructe de mare cu gust de vacanță, tradiționalul borș și pește gătit în numeroase feluri, fără să uităm de ineditul tartar.

Rezervă o masă la Ancora Restaurant

Ciorbă de potroace / Ciorbă de burtă

– Lacrimi și Sfinți –

Odată cu finalul cursei de îmbuibare națională cu sărmăluțe și porcării, cu pălinci și șampanii fine, hai la restaurant Lacrimi și Sfinți să te îți dregi sufletul la o ciorbă de potroace. Inimioarele, pipotele, inutilitățile de curcă și cocoș îndulcesc momentele crunte în care realizezi că trebuie să revii la realitatea de zi cu zi. Acrită cu borș și parfumată cu leuștean, e ciorbița perfectă pentru început de an!

Iar dacă îți lasă gura apă după o ciorbă de burtă, tot pe la ei trebuie să treci! Știi sigur că e din burtă de vițel și-atât de bună de plâng toți sfinții că nu pot mânca. Ciorba e mereu pe meniu și de fiecare dată la fel de gustoasă.

Preferi o supă? Au și de-astea! Cum ar fi supă cremă de hribi (din hribi ardelenești, cu praz și dovlecei, stinsă cu smântână) sau supă cremă de roșii de Maglavit (puse toamna la păstrare, cu vin, ulei de măsline, chimen, busuioc și semințe de dovleac).

Rezervă o masă la restaurant Lacrimi și Sfinți

Ciorba zilei

– White Horse Restaurant & Pub –

Supă cremă de legume cu piept de curcan la White Horse Restaurant București
Supă cremă de legume cu piept de curcan @White Horse Restaurant & Pub

La White Horse Restaurant & Pub fac mâncare foarte bună mereu. Și de luni până vineri vin cu un meniu de prânz de nota 10! În fiecare zi au câte ceva nou, întotdeauna proaspăt. Tocmai de asta nu o să îți recomand o ciorbă anume – trebuie să urmărești meniul zilei. Dar, spre exemplu, la ei am mâncat de curând o ciorbă de curcan acrită cu zeamă de varză care a fost nemaipomenită! Am mai văzut în meniu și ciorbă de gâscă cu leuștean, ciorbă de rață, sau supă cremă de legume cu porumb ori supă cremă de roșii cu mozzarelline și busuioc.

Îți spun, mergi la sigur acolo!

Rezervă o masă la White Horse Restaurant & Pub

Ciorbă de fasole cu costiță afumată

– Restaurantele La Mama –

Ciorbă de fasole cu costiță afumată in bol alb, la restaurant La Mama din București unde mâncăm o ciorbă bună
Ciorbă de fasole cu costiță afumată @ La Mama

Unde mâncăm o ciorbă bună în București dacă nu chiar la restaurantul care și-a asumat să ne facă mâncare ca la mama acasă? La Mama sunt bine cunoscuți pentru mâncarea lor tradițională. Mâncare cinstită, simplă și gustoasă, așa cum ne place nouă! Și pentru că e un restaurant românesc, ciorbele și supele nu aveau cum să nu ocupe loc de cinste în meniu… Drept dovadă că au și multe sortimente din care să alegi.

Mie îmi place ciorba de fasole cu afumătură de la ei. Ciorba asta are nevoie de răbdare: să fierbi oasele să dea gust, să fierbi bine de tot fasolea, să adaugi costiță din belșug și să pui legume care să completeze perfect… gustul de acasă. Așa că de ce să te complici? Mai bine mergi la restaurant și scapi de gătit! Rămâi doar cu savuratul gustului. Iar dacă și tu ești ca mine și nu te împaci prea bine cu ciorba de burtă (o au și ei în meniu), poate preferi varianta care aduce mult ca gust: ciorba rădăuțeană. E o ciorbă gustoasă, savuroasă, consistentă, scăldată în smântână și plină de pui franjurat. Mai poți să alegi ciorbă de văcuță sau de perișoare, dar au și supă cremă de legume cu crutoane (dacă vrei o supă fără carne).

Rezervă o masă la La Mama

Alte restaurante unde mâncăm o ciorbă bună

Pentru că recomandări ar fi multe și nu vreau să te plictisesc, mai amintesc pe scurte alte câteva locuri din București unde mergem să mâncăm o ciorbă sau o supă bună:

  • La Băcănia Veche de la romană au mereu în meniul zilnic câte o ciorbiță bună – eu am nimerit la ciorbă țărănească de pui și a fost yummy yummy!
  • Și la Bucătăria.localfood se gătește mereu foarte, foarte bine! Iar pe anul acesta primul new entry în meniu a fost chiar o ciorbă: ciorbă de potroace din gâturi de curcan. E de încercat!
  • Dacă vrei să mănânci o supă vegană sau vegetariană bună, atunci eu zic să treci pe la Arome (au un meniu zilnic cu supe creme fantastice!) sau pe la Vyro Raw Vegan (la ei poți să faci și abonament și să-ți livreze mâncare sănătoasă).
  • Dacă pentru tine sunt un hit zămurile asiatice, atunci la Zen Sushi e de tine. Au tot ce vrei… supă miso, udon, ramen, supă cu porc, cu fructe de mare, supă thai… pe alese!
  • Iar dacă vrei ceva mai special, treci pe la Zexe Zahana pentru o ciorbă de ied sau un borș bucovinean cu ciuperci. Sau pe la Dancing Lobster pentru o supă cremă de crab.