Ce este Dry January și de ce e bine să dai reset câteodată?

12 ianuarie 2023 | Noutati

Dacă simți că în ultima vreme ai cam exagerat cu numărul de pahare consumate și te bate gândul să mai „cureți” un pic din alcoolul din organism, avem o provocare pentru tine: Dry January. Nu e ideea noastră, ci a britanicilor (cum altfel?) și presupune să nu te atingi de alcool timp de o lună. Ce zici, te bagi? Hai să vezi despre ce e vorba înainte de a respinge ideea din start.

colaj foto cu gata unui barbat cu corpul desenat care tina in mana un pahar - imagine reprezentativă pentru Dry January

Luna trecută, fie că a fost vorba de o vizită la rude, de petrecerea de la birou sau una dintre nopțile în oraș cu prietenii, numărul paharelor de alcool consumate a crescut cel mai probabil. Iar dacă asta nu-ți convine, avem o provocare pentru tine: ce zici de Dry January?

Adică să stai o lună întreagă (nu neapărat ianuarie, dar musai 31 de zile) fără să te atingi de alcool. Acum, cât timp entuziasmul asociat începutului de an încă ne mai ține, Dry January poate acționa ca un buton de resetare a corpului și a minții. Care vine la pachet cu o serie de beneficii. Ca de exemplu: o stare generală de sănătate mai bună; mai multă încredere în sine (pentru că ai puterea să reziști); pierdere în greutate; sau chiar reducerea cheltuielilor.

Cum a apărut ideea de Dry January?

Provocarea a fost lansată pentru prima dată în 2013, de către organizația non-profit Alcohol for Change din Marea Britanie. Nu mai puțin de 4.000 de participanți au fost convinși să doneze banii pe care i-ar fi cheltuit în decursul unei luni întregi pe băutură pentru cauza de prevenire și combatere a abuzului de alcool. Atât încasările, cât și nivelul de conștientizare din rândul eșantionului au depășit orice așteptări. Drept urmare cauza a devenit rapid un trend global.

După aproape 10 ani, abstinența bahică preț de o lună a devenit, practic, o mișcare. La care aproape 20% dintre adulții din SUA spun că intenționează să participe în 2023. Deloc surprinzător deoarece, potrivit sociologilor, încă încercăm să ieșim din umbra unei pandemii globale. Cu toate că șocul inițial al COVID-19 s-a disipat, suntem încă blocați în „noua normalitate” în care mulți oameni s-au străduit să se reintegreze în situații sociale. Problema este că folosirea băuturii ca mecanism de adaptare poate agrava de fapt anxietatea și depresia.

pahar de bere desenat, pe fundal negru, cu o banda desenata peste, pe care scrie „ia o pauză”

Dry January se potrivește oricui

Și nu, Dry January nu este doar pentru un anumit tip de persoane. Chiar dacă bei moderat sau simți că deja ai o „relație” cu alcoolul, un astfel de challenge îți poate da o doză de încredere în sine și un boost de pozitivism chiar acum, la începutul anului.  În primul rând, este ocazia perfectă să înțelegi că alcoolul e, până la urmă, o substanță nocivă corpului uman. Consumul regulat de alcool are efecte negative, uneori ireversibile, asupra sănătății și poate genera probleme medicale cronice precum boli hepatice, hipertensiune arterială, predispoziție în fața anumitor tipuri de cancer, osteoporoză, afecțiuni neuronale și tulburări mentale.

Însă nu trebuie să ai o problemă cu alcoolul sau să fii ipohondru ca să încerci Dry January. Sunt multe alte beneficii pe care o astfel de provocare îndeplinită ți le poate aduce.

gif cu 3 pahare de cocktail pe fundal portocaliu - imagine pentru Dry January

6 motive de bine

  1. Dormi mai bine și ai mai multă energie

Poate pare contraintuitiv, însă nopțile în care cazi buștean după o petrecere nu sunt deloc odihnitoare. După câteva pahare, corpul tău nu mai poate ajunge la faza de somn profund (somnul REM) de care are nevoie pentru a se elibera de stres, a se reface și recupera pentru ca ziua următoare să fii ca nou. După doar câteva zile de la abstinență vei sesiza că somnul tău este mai odihnitor, iar dimineața ai mai multă energie.

 

  1. Piele mai hidratată și mai curată

Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că te poate face să mergi mai des la baie – și în cele din urmă te poți deshidrata. Cel mai mare organ al nostru, pielea, este astfel privat de elementele esențiale și are de suferit. În plus, nivelurile ridicate de zahăr din băuturile alcoolice pot declanșa hormonul IGF-1 care provoacă o supraproducție de sebum la nivelul pielii (Hello, ten gras și coșuri!). Drept urmare, o pauză de la alcool poate diminua acneea dar și restabili nivelul optim de hidratare a pielii. Prin eliminarea alcoolului și creșterea aportului de apă vei avea un dublu câștig pentru sănătate, iar asta îți va conferi pielii un aspect mai sănătos și mai strălucitor.

 

  1. Îți e mult mai ușor să slăbești

Dacă te-ai trezit cu câteva kilograme în plus după aceste Sărbători, este un motiv în plus să încerci Dry January. n greutate atunci Când iei o pauză de la băutură e mai ușor să scazi în greutate,  chiar și fără să elimini altceva din dieta ta. O băutură alcoolică are, de obicei, între 150 și 250 de calorii care, vrei-nu-vrei, se adună. În plus, atunci când bem mai mult, avem tendința să și mâncăm mai mult. Așa că reducerea consumului de alcool va contribui și la o alimentație mai echilibrată – concept care se abstractizează de obicei după a treia (sau a patra, a cincea) rundă de cocktailuri.

 

  1. Sistem imunitar mai puternic

Corpul alocă resurse importante să combată efectele alcoolului. Așa că poate fi ușor depășit de situație. Starea de beție îți poate suprima temporar funcția imunitară, ceea ce te face mai vulnerabil la agenții patogeni care provoacă răceala și gripa, printre altele. În plus, consumul frecvent de alcool poate provoca inflamații în întregul organism. Toate acestea înseamnă că o pauză de la băutură te poate ajuta să lupți mai eficient împotriva oricăror boli sezoniere.

 

  1. Mai puțină anxietate

Ghici ce se mai întâmplă dacă nu bei o lună? Ai zero șanse să fii mahmur timp de 31 de zile! Asta înseamnă tot zero șanse să experimentezi dimineți cu greață, dureri de cap înfiorătoare și restul simptomelor care te fac să regreți deciziile de cu o seară în urmă. Anxietatea specifică acestor dimineți va fi doar o amintire care, cel mai probabil, te va ajuta să conștientizezi luxul unei dimineți tihnite după o noapte liniștită, dar și absurditatea abuzurilor de alcool.

 

  1. Stare generală de sănătate mai bună

Pe măsură ce organismul se adaptează la lipsa de alcool, tensiunea arterială scade iar ficatul se reface treptat. Beneficiile acestui proces le vei simți încă din primele zile, iar durerile de cap asociate mahmurelii vor deveni doar niște amintiri. Dinții și oasele tale se vor bucura de niveluri optime de minerale din nou, iar digestia se va accelera. Ce zici, merită?

desen retro cu un barbat desenat care inchina un pahar de sampanie de Dry January

Și totuși, cum faci practic să reziști?

Dacă plănuiești o astfel de provocare, trebuie să știi că sunt unele trick-uri care pot face experiența mai ușor de parcurs:

  • În primul rând, trebuie să te gândești și să stabilești ce motive ai să-ți asumi o astfel de provocare personală. Un motiv clar te va menține mai atent la factorii declanșatori sau la momentele în care vrei să cedezi te răzgândești.
  • Găsește un prieten sau un membru al familiei care să „țină cura” odată cu tine. Dacă nu ești singur în treaba asta s-ar putea să-ți fie mai ușor să rămâi treaz la întâlnirea de sâmbătă seara. În plus, motivația primită de la un „omolog” poate fi exact lucrul de care ai nevoie.
  • Dacă vrei să cauți susținere în afara cercului tău, să știi că poți folosi rețelele sociale să găsești grupuri de sprijin pentru Dry January. Aici găsești sfaturi și trucuri testate deja, care-i ajută pe alții să mențină sobrietatea timp de o lună.
  • Dry January este ocazia perfectă să descoperi gusturi și arome noi. Propune-ți să bei câte un ceai diferit în fiecare zi. Vezi care-i treaba cu Matcha, Oolong sau Pu-Erh și schimbă barul pe ceainărie. Învață să gătești. Ia la rând cafenelele de specialitate și vezi ce le diferențiază. Dă-le o șansă mocktailurilor. Apucă-te de făcut smoothie-uri acasă. Este posibil să descoperi că alcoolul este doar una dintre micile plăceri pe care le poți găsi într-un pahar.
  • Schimbă tradiționala ieșire cu prietenii la berărie cu o ieșire cu bicicletele în parc, o plimbare prin cea mai apropiată pădure, o sesiune de cardio la sală. Sau, de ce nu, invită-i la teatru. Pentru că nu ai nevoie de alcool în orice context social.
  • Pune într-un borcan transparent banii pe care i-ai fi dat pe alcool în fiecare săptămână. Se prea poate să fii suficient de motivat de suma care se adună la finalul lunii. În plus, sigur vei avea șansa să-ți îmbogățești colecția de sneakers.

Ce zici, te-am convins? Chiar nu-i așa de greu, iar beneficiile sunt considerabile. Ni te alături în această provocare?