Cele mai bune 3 stațiuni de schi din Elveția

19 ianuarie 2023 | Locuri cool

Nu este un secret că unele dintre cele mai bune locații de schi din lume se găsesc în munții remarcabili ai Elveției. Așadar, fie că ești în căutarea unor pârtii potrivite pentru întreaga familie, fie că vrei zăpadă multă, potrivită stilului de freeriding, aici găsești tot ce vrei! Uite 3 dintre cele mai bune stațiuni de schi din Elveția.

barbat fotografiat din spate care admira vârful Matterhorn din Elveția, la apus

Elveția e top când vine vorba de multe lucruri – cele mai bune ceasuri, brânzeturi bune, ciocolată rafinată, asta ca să nu intrăm în discuții despre nivel de trai și altele de genul. Și ca și cum nu era de ajuns, Elveția este și una dintre cele mai renumite destinații de schi din lume. Pe bună dreptate! Cu peisaje uimitoare, cu o mulțime de stațiuni excelente – de la cele mai mari și mai moderne, la cele mai tradiționale și mai pitorești –, dar și cu unele dintre cele mai bune pârtii de schi din lume, Elveția trebuie să fie pe lista ta de destinații dacă vrei o vacanță de calitate!

De ce să mergi la schi în Elveția?

Elveția oferă variante pentru toată lumea care vrea să se bucure de sporturile de iarnă. Găsești aici pârtii de schi cu dificultate mare, pentru experți, la pârtii line, pentru începători și familii cu copii. În plus, Elveția e recunoscută în toată lumea pentru infrastructura excelentă, cu telecabine moderne și telescaune care asigură accesul rapid la pârtiile de schi, precum și servicii de calitate (cum ar fi școli de schi și o mulțime de locuri de unde poți închiria echipament).

Elveția are peste 4.000 de km de schi (fie că vorbim de schi alpin, de fond sau de tură), 74 de vârfuri peste 4.000 m și peste 80 de stațiuni. Printre cele mai înalte vârfuri se numără Matterhorn, care se află în Zermatt și este unul dintre cele mai fotografiate vârfuri din lume, și Eiger, Mönch și Jungfrau, care se află în Grindelwald și oferă o mulțime de pârtii pentru schiori de toate nivelurile.

Dar un turism bine pus la punct înseamnă să oferi absolut tot ce și-ar putea dori cineva venit în vacanță. Iar elvețienii știu asta foarte bine! Așa că ai a dispoziție orice vrea inimioara ta ca să te simți bine – de la restaurante pentru toate gusturile (și buzunarele), baruri, pup-uri și zone de après-ski excelente, la localuri unde se țin petreceri super cool. De la activități distractive (curse de schi, plimbări nocturne cu rachetele de zăpadă sau drumeții la lumina torțelor), până la răsfăț maxim (saună, masaj, spa, fitness etc.).

Vârfurile Eiger, Mönch and Jungfrau din alpii elvețieni, unde să mergi la schi în Elveția
Foto: Vârfurile Eiger, Mönch and Jungfrau / ©MySwitzreland

Cele mai renumite stațiuni de schi din Elveția

Stațiunile de schi cele mai cunoscute sunt Zermatt, St. Moritz, Verbier și Grindelwald. Zermatt este cunoscut pentru faptul că oferă acces la Matterhorn și pentru pârtiile de schi de înaltă calitate, dar și pentru viața de noapte. St. Moritz este una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din lume, cu o istorie bogată și o mare varietate de pârtii pentru schiori de toate nivelurile. Verbier este una dintre cele mai exclusiviste stațiuni din Elveția, cu pârtii de schi de dificultate mare și o viață de noapte animată. Iar Grindelwald este cunoscut pentru accesul pe care îl oferă la vârfurile Eiger, Mönch și Jungfrau.

Dar să le luăm pe rând…

ZERMATT

fotografie panoramica asupra statiunii Zermatt, fotografiata seara, cu luminile aprinse la case si in fundal muntii acoperiti de zapada, unde sp mergi la schi în Elveția

Cunoscut pentru: emblematicul Matterhorn  – sau „muntele Toblerone“, cum îi spun copiii, uneori chiar și adulții.

Atracții:

  • Perfect pentru toți, de la copiii începători la freeriders
  • Peisajul montan extraordinar
  • Restaurante și cazări luxoase
  • Tratațiile premium de peste tot

Sezon de schi estimat 2022/2023: 26 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023

Cele mai apropiate aeroporturi:

  • aeroportul Geneva – aprox. 230 de kilometri (2,5 ore cu mașina)
  • aeroportul Zürich – aprox. 260 de kilometri (3,5 ore cu mașina).
  • cu trenul, dar trebuie schimbat la Visp, cu trenul numit Matterhorn Gotthard Bahn, care vă lasă chiar în centrul satului (3 ore și 40 de minute). Aici toate trenurile. Aici oferte și date despre călătorie.
Switzerland Alps Matterhorn Snow Mountains at Gornergrat bahn train station, Zermatt, Switzerland

De ce Zermatt

Zermatt este un sat situat la poalele muntelui Matterhorn. În sat nu ai voie cu mașina, există niște vehicule electrice – inclusiv pentru transportul în comun. Dacă sosești în Zermatt cu mașina, va trebui să o lași în parcarea din Täsch, ultima localitate care mai este accesibilă cu vehiculele pe patru roți. De aici se poate continua drumul cu trenul.

Zermatt este considerat diamantul din coroana stațiunilor de schi în Elveția. Aici vei găsi numai ceea ce este mai bun, dacă ai și bani pentru acest lux! Restaurante fantastice sunt răspândite pe tot muntele, care servesc fondue de brânză elvețiană și alte capodopere culinare. Aici este locul pentru orice tip de schior. Cei mici vor învăța să schieze pe pârtiile de „pepinieră”, iar schiorilor experți li se vor prezenta posibilități nelimitate. Jos, în istoricul Zermatt, poți face cumpărături la magazine de lux și să iei parte la legendara distracție après ski de la Papperla Pub.  

barbat care face snowboarding la munte munte in Zermatt, unde să mergi la schi în Elveția

Unde mănânci în Zermatt?

Ghidul de schi ADAC, un ghid autoritar care evaluează stațiunile de schi din întreaga lume, a acordat în mod repetat acestei stațiuni titlul de cea mai bună. Unul dintre criteriile de analiză a experților este mâncarea, adică restaurantele. Din acest punct de vedere, Zermatt e înaintea tuturor. 5 stele atât pentru restaurantele de înaltă clasă, marcate cu stele Millau și Michelin, dar tot atâtea stele chiar și pentru restaurantele MacDonalds. Sau chiar și pentru mâncarea de pe strada principală – adică pentru celebri cârnați, incredibil de delicioși cu muștar.

Dintre cele mai bune restaurante din stațiunea Zermatt, le amintim pe:

  • Findlehorf (pentru o panoramă superbă de la 2020 m, unde au o mâncare tradițională excelentă)
  • Alpine Gourmet Prato Borni (restaurant cu o stea Michelin, aflat în cel mai vechi hotel – Mont Cervin Palace)
  • Zum See (restaurant într-un cătun de sus, de pe munte, unul dintre cele mai bune restaurante dacă vrei să mănânci fructe de mare)
  • Musai să încerci gustul fondue și rețete cu miel tradițional elvețiene, cum ar fi mielul în baiț cu rozmarin, de la restaurantul Stockhorn. Un alt preparat culinar local, tradițional, este platoul cu mezeluri și cărnuri, asociate cu diferite murături și/sau sosuri. Încearcă-l, nu lasă pe nimeni indiferent!

SAAS-FEE

acoperisul caselor din statiunea  Saas-Fee , acoperite de zapada, iar in fundal muntele unde să mergi la schi în Elveția

Cunoscut pentru: pârtii foarte lungi și teren intermediar excelent, toate dintr-un sat pitoresc

Atracții:

  • zăpadă bună, fiabilă, datorită altitudinii mari
  • mai ieftin și mai puțin aglomerat decât în stațiunea vecină Zermatt
  • pârtiile au o reputație puternică în rândul freestyler-ilor

Sezonul de schi estimat 2022/2023: 29 octombrie 2022 – 30 aprilie 2023

Cele mai apropiate aeroporturi:

  • Aeroportul Geneva – aprox. 225 de kilometri (3 ore cu mașina)
schior care coboara muntele iarna, în stațiunea Saas-Fee din Elveția

De ce Saas-Fee

Saas Fee a luat naștere în momentul în care localitatea Saas a fost împărțită în patru sate. Celelalte trei sunt Saas-Grund, în centrul văii, Saas-Almagel, faimoasă datorita unui baraj, și Saas-Balen, cu o biserică circulară, în stil baroc.

Dintre toate cele patru sate, Saas-Fee este cel mai faimos și se află în partea cea mai de sus a văii Saas. Oferă 150 km de pârtii de schi diverse și 350 km de trasee. Dacă ai de gând să mergi la schi în Eleveția, să știi că aici poți avea parte de schi alpin excelent, pe pante blânde. Motiv pentru care este un loc favorit mai ales printre începători și cei de nivel intermediar, dar și pentru familii. Pentru schiorii avansați ar putea să nu fie chiar ceea ce își doresc în materie de pârtii, dar freestyler-ii vor găsi mai mult decât suficient pentru a-și testa abilitățile. Există, de astfel, un întreg versant dedicat tuturor sporturilor de zăpadă care nu sunt schi și snowboarding. Spre exemplu, cursele cu caiacul pe zăpadă au la dispoziție aici pârtii de 5 kilometri lungime, dar există și trasee pentru plimbări încălțai cu rachete de zăpadă.

Unde mănânci în Saas-Fee?

  • Pentru prânz, treci pe la Boccolino (aproape de pârtiile pentru începători), care servește pizza, paste și specialități regionale.
  • La polul opus, se află somptuosul Fletschhorn, unul dintre cele mai bune restaurante din regiune, cu o stea Michelin și 18 puncte în ghidul gourmet Gault Millau. Este situat la hotelul Relais & Chateaux, care se află la 10 minute cu taxiul de oraș.
  • Popcorn, un pub și un club aflat sub hotelul cu același nume, este un loc de întâlnire popular atât pentru tineri, cât și pensionari. Iar dacă încă zâmbești după o zi petrecută pe pârtii, du-te la Poison, cel mai aglomerat și mai nebun club de noapte din oraș, deschis până la primele ore ale dimineții.

Dar dacă vrei într-adevăr să bifezi Saas-Fee-ul elvețian, du-te la restaurantul Allalin, suprinzător din mai multe puncte de vedere. Ca să ajungi la el, ia Métro Alpin –Saas Fee, funicularul situat la cea mai mare înălțime din lume,  construcție în totalitate subterană, pentru a proteja frumusețea naturală a Alpilor elvețieni. Funicularul te duce către o zonă panoramică incredibilă, de unde poți admira splendoarea vârfurilor masivului Mischabel: Allalinhorn, Alphubel, Täschhorn, Dom, Lenzspite.

Lângă staţia din vârf a funicularului, te așteaptă o surpriză. Este vorba despre acest restaurant rotitor, situat la cea mai mare înălțime din lume (3.500 m). Îți oferă o panoramă de 360 de grade ale lanțurilor muntoase din jur și ale masivului ghețar Chessjen, aflat de dedesubt. Face o rotație completă abia într-o oră, deci cu greu vei ști că te miști. Dar până când îți vei termina prânzul (care este, de asemenea, excelent), vei fi admirat priveliștile uluitoare din toate unghiurile!

ST. MORITZ

Saint Moritz town in winter season at sunset. Switzerland beauties - Stațiunea St. Moritz unde să mergem la schi în Eleveția

Cunoscut pentru: strălucirea, glamour-ul și pârtii de schi de aici.

Atracții:

  • calitatea uimitoare a zăpezii datorită localizării stațiunii la mare altitudine
  • vederi incredibile asupra lacului și munților înghețați, atât unii, cât și alții considerați emblematici
  • mulțime de activități de care să se bucure și cei care nu sunt schiori
  • este o stațiune luxoasă fără pic de rușine

Sezonul de schi estimat: 2022– 2023: 26 noiembrie 2022 – 10 aprilie 2023

Cele mai apropiate aeroporturi:

  • Aeroportul Samedan – aproximativ 8 kilometri (11 minute cu mașina)
  • Aeroportul Zurich – aproximativ 200 de kilometru (3 ore cu mașina)

De ce St. Moritz

Elegant, orbitor de scump, dar merită din plin! Fie că îți dorești o viteză serioasă pe traseele de calitate alei Cupei Mondiale sau doar să vrei să te rupi în figuri în pantalonii trei-sferturi tradiționali elvețieni, vino la St. Moritz.

Aici ai ocazia de a practica o gamă largă de sporturi de iarnă ciudate și minunate. De exemplu, lacul său înghețat este o arenă pentru orice, de la patinaj și curling, până la curse de cai și cricket!

Chiar și atunci când lași sporturile de iarnă deoparte, poți face o vizită la muzeul Segantini, la cazinou sau la buticurile de designer de pe Via Serlas. St. Moritz nu trebuie ratat dacă doriți să experimentați o destinație diversă pentru sporturi de iarnă și nu vă deranjează prețul mai mare.

3 tineri in costum de schi, care cara placile de snowboard pe partie in ST. Moritz

Unde mănânci în St. Moritz

  • Primul pe listă, dacă te țin buzunarele, ar fi Ecco St. Moritz din cadrul hotelului Giardino Mountain, cu 2 stele Michelin și 18 puncte Gault Millau. Un restaurant de super fine dining, unde chef Rolf Fliegauf și echipa sa fac minuni! Au un meniu inspirat din gastronomia internațională, care păstrează însă aromele bucătăriei locale, reinterpretate în manieră modernă. Locația în sine arată fabulos, iar servirea este ireproșabilă.
  • O altă recomandare, tot la un restaurant cotat ca fiind foarte bun (inclusiv de ghidul Michelin, la categoria Bib Gourmand), este Dal Mulin. Un restaurant italian, amenajat în stil rustic, cu mult bun gust. Este bine cunoscut pentru mâncarea bună și servirea prietenoasă, dar și pentru preparatele elegante și gustoase.
  • Chesa al Parc este un restaurant din cadrul hotelului Kulm și se numără printre cele mai bune din regiune. În meniu au preparate tradiționale elvețiene, la prețuri decente, iar atmosfera este foarte plăcută. Au și o terasă mare și însoriră unde poți servi un prânz sau o cină care să-ți meargă la suflet!
interior elegant, luxos, cu mese rotunde, in restaurant Ecco St. Moritz
Ecco St. Moritz

Acestea fiind zise… îți dorim să nu rămâi doar cu informația din articol, ci chiar să ai ocazia de a merge la schi în Elveția. Și dacă tot am vorbit despre sporturi de iarnă și Alpi, găsești aici și un articol și despre top 3 stațiuni unde să mergi la schi în Franța