Alimentația în hipotiroidism: Ce alimente să consumi și ce să eviți dacă ai probleme cu tiroida?
25 ianuarie 2023 | Noutati
Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian. Iar asta îți poate provoca tot felul de simptome neplăcute – de la creștere în greutate, oboseală extremă, intoleranța la frig și constipație. Tratamentul este medicamentos, dar o dietă și un stil de viață sănătos te ajută. Uite ce ar trebui să includă alimentația în hipotiroidism, dar și ce e mai bine să eviți.
De ce e important să urmezi o dietă corectă
Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este boala Hashimoto, o boală autoimună care duce la distrugerea treptată a țesutului tiroidian de către celulele albe din sânge. Multe studii au arătat că schimbările dietetice pot aduce beneficii persoanelor cu boala Hashimoto în mai multe moduri, inclusiv îmbunătățirea funcției tiroidiene, promovarea unei greutăți corporale sănătoase și reducerea simptomelor hipotiroidismului. Dietele fără gluten și dietele antiinflamatorii sunt doar două dintre modelele alimentare care s-au dovedit a fi utile pentru cei cu boala Hashimoto.
În plus, unele studii sugerează că dietele de eliminare, cum ar fi o dietă Paleo modificată, care elimină alimente precum cerealele și lactatele, ar putea ajuta la reducerea simptomelor precum oboseala și la îmbunătățirea calității vieții la cei cu boala Hashimoto.
Urmând o dietă nutritivă, controlată din punct de vedere al caloriilor, poate ajuta și la pierderea în greutate – ceva cu care persoanele cu hipotiroidism se luptă de obicei. În plus, deficiențele în nutrienți precum vitamina D, zinc, tiamină, B6, iod, magneziu și seleniu pot exacerba simptomele hipotiroidiene cum ar fi oboseala și anxietatea. Așa că este esențial să te asiguri că ai o dietă completă, care furnizează cantități optime de micro și macronutrienți. În general, o dietă bogată în alimente nutritive și săracă în alimente proinflamatorii, cum ar fi zahărul adăugat și alimentele ultraprocesate, poate fi de ajutor pentru majoritatea tuturor celor cu hipotiroidism.
Nutrienți importanți pentru persoanele cu hipotiroidism
Există o serie de nutrienți care sunt esențiali pentru sănătatea tiroidei.
Iodul
Este un mineral esențial, necesar producției de hormoni tiroidieni. O deficiență a acestui nutrient poate duce la hipotiroidism. Persoanele care nu folosesc sare iodată, femeile însărcinate și persoanele care urmează diete vegane sunt mai expuse riscului de a dezvolta un nivel scăzut de iod. Dacă a hipotiroidism, suplimentarea cu iod se face doar la recomandarea medicului. Consumul de cantități excesive de iod este dăunător pentru tiroidă și poate provoca hipertiroidism.
Seleniul
Alt mineral necesar pentru sănătatea tiroidei, atât pentru producerea de hormoni tiroidieni cât pentru protejarea tiroidei împotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ. Adăugarea alimentelor bogate în seleniu în dietă este o modalitate excelentă de a crește nivelul de seleniu. Acestea includ nucile de Brazilia, tonul, sardinele, ouăle și leguminoasele.
Zincul
Este necesar pentru producerea de hormoni tiroidieni și pentru funcția tiroidiană.
Pe lângă nutrienții enumerați mai sus, există și alte vitamine și minerale importante pentru persoanele diagnosticate cu hipotiroidism: vitamina A, vitamina B12, vitamina C, vitamina D, calciu, magneziu, fier.
Alimente de evitat în hipotiroidism
Din fericire, o persoană care suferă de hipotiroidism nu trebuie să evite foarte multe alimente. Mai degrabă este recomandată o limitare a consumului unora dintre ele. Este vorba despre alimentele ultra procesate, cele care conțin gluten, alimentele și băuturile bogate în zahăr adăugat și alimentele prăjite, pentru că toate acestea pot promova stresul oxidativ și inflamația. În plus, o dietă bogată în aceste alimente este legată de supraponderalitate și obezitate, așa că reducerea lor ar putea ajuta și la menținerea unei greutăți sănătoase.
O altă categorie de alimente al căror consum este bine să fie redus este cea a alimentelor care conțin goitrogeni, substanțe care interferează cu producția de hormoni. Este vorba despre legumele crucifere (varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli) și produsele din soia.
Ce e bine să includă alimentația în hipotiroidism
O dietă bogată în alimente hrănitoare poate fi de mare ajutor în îmbunătățirea sănătății generale și menținerea greutății corporale. În plus, o dietă bogată în nutrienți poate ajuta la reducerea riscului afecțiunilor legate de hipotiroidism, a complicațiilor acestuia, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2. O dietă bogată în fibre poate ajuta, de asemenea, la scăderea riscului de constipație, care este un simptom comun al hipotiroidismului. Iată ce alimente este bine să consumi:
- Legume fără amidon: verdeață, anghinare, dovlecei, sparanghel, morcovi, ardei, spanac, ciuperci.
- Legume cu amidon: cartofi dulci, cartofi, mazăre, dovleac.
- Fructe: fructe de pădure, mere, piersici, pere, struguri, citrice, ananas, banane.
- Pește și crustacee, ouă, carne de pui și de curcan.
- Grăsimi sănătoase: ulei de măsline, avocado, ulei de avocado, ulei de cocos, nucă de cocos neîndulcită, iaurt gras.
- Cereale fără gluten: orez brun, fulgi de ovăz, quinoa, paste din orez brun.
- Semințe, nuci și unturi de nuci: migdale, caju, nuci de Macadamia, semințe de dovleac, unt de arahide natural.
- Năut, fasole, linte.
- Lactate și înlocuitori: iaurt neindulcit, brânză, lapte de cocos, lapte de caju, iaurt de cocos, lapte de migdale.
- Condimente și ierburi aromatice: busuioc, rozmarin, boia de ardei, șofran, turmeric, muștar.
- Băuturi: apă, ceai neîndulcit, cafea, apă minerală.
Această listă îți poate fi de ajutor ca să știi ce ar trebui să includă alimentația în hipotiroisim, ce să consumi și ce e recomandat să limitezi. Dar ideal este să apelezi la ajutorul profesionist al unui dietetician. Acesta te poate ajuta să identifici alimentele care ar putea sau ar trebui să fie eliminate din dietă și să construiești un plan alimentar echilibrat, care să nu elimine în mod inutil ingredientele bogate în nutrienți.