Care-i treaba cu butter boards? Cum se fac și de ce sunt peste tot?
2 februarie 2023 | Noutati
Dacă ai cont pe TikTok, atunci știi ce sunt butter boards, cel mai probabil. Dacă n-ai un astfel de cont, tot ai auzit vorbindu-se pe la birou sau le-ai văzut prin vreun reel. Iar dacă ești tânăr (măcar în suflet), cu siguranță le vei vedea pe la următoarele brunchuri outdoor sau la petreceri corporate. Asta pentru că în ultimele luni, untul a fost întins, mânjit, gustat și răspândit peste tot pe rețelele de socializare, datorită (sau din cauza) acestei găselnițe hip-culinare numită butter board.
Spunem aste pentru că, evident, internetul n-a ratat șansa de a se polariza nici de data aceasta. Mulți se declară fie încântați, fie dezgustați de acest aperitiv. Însă chiar simplitatea lui îl face atât de popular.
Cele mai comune ingrediente – pâine, unt, sare și câteva condimente – pot crea nenumărate posibilități de personalizare. Exact cele care de obicei te fac să zici că n-ai nimic de mâncare în frigider, te pot scoate din impas atunci când prietenii apar la ușă cu o sticlă de vin în mână, pe nepusă masă – la propriu.
Ce sunt aceste butter boards?
Cum îi spune și numele, este o placă cu unt. Placa, de cele mai multe ori, este un tocător de lemn sau un vas de ceramică plat, mai de Doamne-ajută. Iar untul este gazda unei petreceri gustative pusă în scenă de cele mai simple ingrediente, de găsit în bucătăria oricui.
Pe un pat de unt nici rece, nici cald, se adaugă fulgi de sare de mare, piper proaspăt măcinat, diferite condimente, ierburi, nuci sau semințe, coajă de citrice, flori comestibile sau miere. Sunt personalizabile la infinit și reprezintă o modalitate simplă și interactivă de valorificare a untului, datorită modului în care este prezentat. Obligatoriu, butter boards vin însoțite de pâine prăjită, biscuiți dulci sau sărați (în funcție de condimentele folosite), scones sau orice altceva se potrivește cu unt.
Termenul de „butter boards” a fost menționat pentru prima dată în cartea de bucate a lui Joshua McFadden, Six Seasons: A New Way With Vegetables. Însă popularitatea acestui aperitiv pare că se datorează contului de TikTok al criticului culinar și food influencer-ului Justine Doiron.
View this post on Instagram
De ce sunt așa populare?
Păi… de ce nu? Parcă orice servim de pe un tocător de lemn e mai savuros. De la pizza și burgeri până la platourile de charcuterie modernă sau cele de brânzeturi și fructe. Iar toată lumea iubește modul acesta de prezentare. Așa că butter boards sunt doar o extensie naturală a acestui trend. Ba chiar poate cea mai puțin constrânsă din bucătăria modernă. De la smochine la ridichi, trecând prin flori comestibile și fulgi de chilli, toate ingredientele își pot găsi locul pe un butter board. Mai corect politic decât Netflixul…
Cum se face un platou cu unt
PASUL 1:
Fiind croit în jurul untului, calitatea acestui aperitiv este direct proporțională cu calitatea untului ales. Vei avea nevoie de un unt nesărat, proaspăt și de bună calitate. Lasă untul să ajungă la temperatura camerei (aproximativ 30 de minute). Dacă nu ai timp, poți „trișa” cu un mixer cu ajutorul căruia să-l bați puțin până când devine pufos și aerat. Untul adus la temperatura camerei este mai consistent, iar untul bătut este mai ușor, mai delicat și mai pufos. Ambele sunt delicioase.
PASUL 2:
Pregătește-ți tocătorul sau farfuria. Dacă vei folosi un suport din lemn, precum un tocător de bucătărie, este important să-l folosești pe cel pe care tai doar legumele. O alternativă bună este o farfurie drăguță cu care vrei să te lauzi sau un platou ceramic. Iar dacă nu ții neapărat la prezentare și vrei să scapi și de curățenie sau riscuri de contaminare, poți folosi oricând o foaie de hârtie de copt pe care să-ți construiești butter board-ul.
PASUL 3:
Acum vei avea nevoie de puțină îndemânare. Ia un cuțit lat sau o spatulă de bucătărie și întinde cât de uniform poți untul pe toată suprafața farfuriei sau a plăcii. Un pachet de unt este suficient pentru 4-6 persoane, porția recomandată fiind de maxim 50 grame de unt per persoană.
Presară o cantitate generoasă de fulgi de sare de mare și apoi macină puțin piper negru. Acum ai format baza aperitivului și e momentul să… go wild! Adaugă orice alte ingrediente aromatice iubești. Secretul este să nu exagerezi cu niciuna dintre aromele pe care vrei să le adaugi și să lași untul să fie amfitrionul.
Servește-l cu pâine caldă de casă, pâine prăjită, biscuiți cu semințe sau orice altă „cocă” îți mai place ție în combinație cu untul.
@foodmymuse All I will say is @Justine Doiron you are an evil genius and my #butter loving heart thanks you. #butterboards #butterboard #salsamacha #recipes ♬ original sound – Nadia Aidi
Ingrediente pentru un butter board:
- Unt – neapărat unt nesărat și, cum spuneam, de cât mai bună calitate. În esență, un butter board este doar pâine și unt, așa că atât pâinea, cât și untul trebuie să fie ingrediente de bună calitate. Evident, extra points dacă ai acces la un unt preparat artizanal, cum au început să se mai găsească și pe la noi prin sat.
- Sare (de mare) – ideal ar fi să te bazezi pe acei fulgi giganți de sare de mare. Sunt drăguți, crocanți și se simt special, dar sunt și destul de scumpi. Dacă nu-i ai, orice altă sare marină reușește să dea profunzime gustului de unt mai bine decât sarea de mină. Dacă ai sare afumată, este o idee minunată să o folosești cu această ocazie.
- Condimente – nu ai nevoie de multe condimente pentru a face untul să cânte. Doar asigură-te că sunt proaspete! Amestecurile de condimente funcționează și ele, însă nu exagera.
- Usturoi – proaspăt pentru un kick de iuțeală, sau prăjit ori copt pentru o aromă mai complexă. Usturoiul granulat este ultima opțiune. Untul și usturoiul sunt a match made in heaven, fie că e vorba de vită, fructe de mare sau legume la grătar. Tot așa, un butter board cu usturoi face parte din imaginea noastră asupra Raiului.
- Ierburi – ierburile aromatice proaspete sunt superstarurile aromelor. Practic nu ai cum să greșești aici: cimbru, rozmarin, pătrunjel, busuioc, chives, salvie, tarhon, mentă, coriandru, ceapă sau usturoi verde, toată lumea plantelor aromatice este invitată la această petrecere a untului, cât timp este tocată mărunt și presărată uniform.
- Nuci – nucile mărunțite adaugă profunzime gustului și o textură diferită. Încearcă fistic, alune de pădure, migdale, nuci sau nuci pecan puțin toastate și mărunțite. Nu trebuie să exagerezi cu ele – untul trebuie să fie întotdeauna în centul atenției.
- Ceva iute – piper negru proaspăt măcinat sau diferiți ardei sau fulgi de ardei iute. Mai poți pune fâșii subțiri de ceapă roșie sau piper roșu pentru puțină căldură și iuțeală.
- Ceva dulce – un strop de miere, fructe feliate, câțiva picuri de diferite gemuri sau chiar sirop de arțar vor adăuga o notă de dulce și un contrast savuros. Ba chiar poți construi butter boards exclusiv dulci, pentru un mic dejun servit cu clătite sau vafe.
Hai că pare simplu, nu? Iar la final, e o chestiune de gusturi. La fel cum e treaba și când vine vorba de alte trenduri culinare care se anunță a fi în vogă în 2023 (despre care am povestit și noi aici).
Ție cum ți se pare? Încerci sau dai skip?