Invitație la degustare: 6 vinuri românești premiate pe bune!
22 februarie 2023 | Locuri cool
Nu-i un secret că vinurile românești sunt apreciate – și nu de ieri, de azi – la nivel internațional. Asta pe bună dreptate, atâta timp cât suntem în continuare unul dintre cei mai mari producători din Europa și pe locul 13 la nivel mondial. Drept urmare, sunt anual invitate, plimbate, gustate și apreciate pe orice meridian, culegând premii și medalii cu fiecare ocazie. Descoperă câteva vinuri românești premiate, pe care sigur le vei aprecia!
Deși, în zilele noastre, numărul medaliilor și al premiilor acordate oricărei băuturi este limitat doar de strategia departamentului de marketing și puterea financiară a producătorului, e clar că majoritatea consumatorilor de vin din România au nevoie de repere valorice atunci când vor să alegă un vin cu adevărat bun. Tot așa, comercianții și cramele își doresc, la rândul lor, să beneficieze de produse a căror calitate a fost certificată cât mai obiectiv. Drept urmare, în mod firesc dar și speculativ, au apărut sute de festivități de premiere, mai mut sau mai puțin dătătoare de valoare, cu care unii dintre producători își împopoțonează etichetele de la an la an.
Cu toate acestea, unele gale sau concursuri oenologice rămân repere ale calității din industrie. Surprinzător sau nu, de cele mai mute ori aceste evenimente nu adaugă pe gâtul sticlei încă un bănuț printat cu auriu, ci doar o confirmare a drumului bun pe care a apucat-o producătorul respectiv. Cu toată bunăvoința, dar nu lipsiți de subiectivitate, am „cupat” o listă de vinuri românești premiate –zicem noi- pe bune!, pe care le-am bea iar și iar și iar…
Răsfăț oenologic: descoperă 6 vinuri românești premiate, excelente
Smerenie 2016 de la Crama Oprişor
Începem cu Smerenie 2016 de la Crama Oprişor. Acest vin a fost votat cel mai bun vin roșu românesc în 2019, fiind creditat cu 94 de puncte din 100 posibile la gala Gault & Millau 2019. O astfel de sticlă este un trofeu pentru orice pasionat de vinuri, datorită complexității sale, dar și pentru gustul atipic pentru un vin românesc. Pentru acest vin, Crama Oprișor a cupat trei soiuri de struguri roşii: Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder, fiecare dintre vinurile folosite fiind maturat în baricuri de stejar câte 8 luni. Aromatic și totuși fin, acest vin surprinde prin uşoare tente de fum de tămâie împletite armonios cu note de vişine coapte. Se recomandă a fi băut imediat, însă este foarte potrivit și pentru înnobilare prin învechire. Poate acompania cu succes o friptură roșie sau un platou de brânzeturi și fructe.
Constantin Premium Red Blend de la Crama Gârboiu
Acest vin de la Crama Gârboiu este de-a dreptul aparte, cu premii câștigate în România, Franța, Belgia și Germania! Un cupaj modern de Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, într-o ediție limitată de 11.000 de sticle. Miros puternic de fructe roșii și negre precum zmeură, prune, coacăze negre și cireșe. Maturarea în baricuri noi de stejar franțuzesc aduce densitate vinului dar și complexitate prin notele fine de vanilie, scorțișoară, tabac și piele tăbăcită. Gustul vinului este echilibrat, intens, cu o aciditate pe măsură. Peste toate, un post-gust condus de taninurile catifelate dar puternice și elegante. Numai bun de savurat alături de o tartă cu ciocolată.
Abstract Rose 2020 de la Crama Trantu
Acest vin a obținut, în cadrul galei Vinul.ro 2021, titlul de cel mai bun Rose românesc și asta nu-i puțin lucru. Abstract Rose 2020 este un cupaj de Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, cu note olfactive de fructe roșii, zmeură și mure. Gustul este ușor dulceag și catifelat, continuând cu aromele fructate într-un after taste persistent. Uniunea celor două soiuri creează un parfum puternic fructat, cu note clare de ananas, piersici și flori de câmp. Este un vin care se potrivește de minune cu paste sau salate, dar și cu pește la grătar și preparate din carne albă. Temperatura optimă de servire a acestui rose delicat este de 8-12 grade Celsius.
Chardonnay Barrique David – Crama Viișoara
Dacă vorbim de vinuri românești premiate, n-avem cum să nu pomenim de unul dintre albele noastre preferate. Dacă ai de făcut un cadou special unei persoane dragi sau dacă vrei să te „premiezi” cu un vin aparte, acest Chardonnay este la fix! Medaliat cu aur în 2019 la premiile Vinarium (și nu numai) David este un Chardonnay cu o personalitate elegantă, în care regăsim din plin caracterul tipic al acestui soi de strugure. David Barique Chardonay este un vin onctuos, cu note intense de vanilie, datorită maturării în butoaie de stejar. Se distinge prin arome susținute de miere și alune coapte. Se recomandă a se consuma alături de carne albă, fructe de mare sau legume la grătar.
Cuvée de Purcari Alb Brut
Dacă vorbim despre vinuri spumante, avem și aici reprezentanți de seamă, apreciați la nivel internațional. În cadrul competiției internaționale dedicată celor mai bune vinuri spumante din lume, Effervescents du Monde 2021, cei de la Purcari au reușit o clasare mai mult decât onorantă pentru al lor Cuvée de Purcari Alb Brut. Acest spumant moldovenesc a fost medaliat cu aur și inclus în topul celor mai bune 10 vinuri spumante din lume. Vorbim despre un cupaj al soiurilor Chardonnay (60%), Pinot Blanc (30%), si Pinot Noir (10%), refermentat și maturat timp de 3 ani în sticle. Acest procedeu îi conferă un perlaj persistent și fin, capabil să susțină aromele fructate ale acestui spumant. Poate acompania cu succes momentele festive din viața ta. Poate de aia și merge de minune servit alături de o prăjitură cu fructe, sau ca starter.
Mysterium Roze Brut Vintage 2017 de la Jidvei
Și dacă tot am amintit și de spumante, neapărat trebuie menționat și acesta! Mysterium Roze Brut Vintage 2017 este primul vin spumant românesc care a obținut Marea Medalie de Aur și trofeul Revelație, la Concours Mondial de Bruxelles – Rose Wine Session 2022. Și nu-i puțin lucru, fiind în competiție directă cu peste 1.000 de alte vinuri care au fost jurizate. Tot în cadrul celeiași competiții a fost, de asemenea, singurul vin spumant distins cu trofeul Sparkling Rosé Revelation.
Totuși, cum spuneam și mai devreme, astfel de titluri pot fi deseori cumpărate de către producătorii de vinuri. Garantăm că nu este cazul și în aceste situații. Însă, ce vrem să spunem este că atunci când vrei să alegi o sticlă dintre cele mai bune vinuri românești, nu este neapărat necesar să te iei după astfel de distincții. De cele mai multe ori e mai indicat să-ți urmezi instinclul și curiozitatea. Drept urmare, e important să fii tu cel care decide dacă un vin e bun sau nu!