Cuisine de Jardin (Bucataria din gradina)

3 august 2013 | Noutati

Ce Chef nu a visat vreodata ca intr-o zi sa aiba propria gradina?

Sa poata sa-si cultive propriile legume, acele plante aromatice a caror aroma imbie bucataria, sa poata avea propria varietate de salata, sa poata vedea cum se inrosesc rosiile. Visul meu s-a realizat de acum 4 ani – de aceea am ales ca gradina mea sa se regaseasca in Contesti, o mica localitate rurala – foarte autentica, cu o buna mireasma romaneasca.

O localitate primitoare si pitoreasca, la doar 40 de kilometri de Bucuresti, avand pe o latura Dambovita, inconjurata de padure, cu copaci mai mult decat centenari. Este un loc ritmat de cantecul cocosului, unde sistemul monetar actual nu isi regaseste intregul mers, unde oamenii locului gasesc ca banii nu sunt decat bucati de hartie imprimata, ce nu reprezinta nici macar valoarea lor de imprimare.

Aici schimburile “comerciale” se fac prin intermediul trocului, un sistem monetar, consacrat si atat de vechi in istoria omenirii. Aici, dolarul sau euro sunt reprezentati de oua, lapte, varza, de cartofi, unt, crema, lapte si de pui. Aici gasim si “Carrefour”, cum am supranumit micul magazin local – locul de intalnire sau de aprovizonare; dar si locatia care iti da pulsul Contesti-ului. Am fost surprins sa regasesc atat de multe tipuri de produse si rafturile bine amenjate, cu stocul necesar. Nu lipseste nimic celor din Contesti, si mai ales veti fi surprinsi, primiti de fiecare data cu un zambet larg, un calduros salut de bunvenit si acelasi la revedere. Vanzatoare plina de zambete acorda tot timpul necesar persoanelor in varsta, acceptand sa faca un mic credit, pana la urmatoarea data a pensiei, care nu depaseste de obicei mai mult de 100 de euro pe luna. Aici principiile fundamentale ale comunitatii eurpoene inca nu si-au gasit calea sa ajunga la Contesti. Aici, mai mult decat in alte locuri, am inteles sensul adevaratelor valori, departe de aceasta globalizare mondiala – munca, sanatate si un camin al fiecarei familii. Destul de des pare destul de spartiad, pentru noi, consumatorii, cei ce ne regasim atat de des in societatea de consum. Nu prea gasim semne ostentative de bogatie, pe drumurile din Contesti vad de fiecare data bicilete sau oameni mergand incet pe jos, sau chiar cu calul. Veti fi surprinsi de fiecare data de salutul calduros al oamenilor din Contesti, de ficare data cand treceti pe langa poarta casei lor umile. Destul de diferita intalnirea pe care o avem aici in Bucuresti cu vecinii, cand chiar in lift privirile se scurg in jos si poate regasim doar un simplu si rece salut, in timp ce secundele parca nu se mai termina si parca te bucuri cand se deschid usile si fiecare isi continua drumul sau agitat in oras sau inspre casa.

Aici insa, in Contesti, oamenii traiesc in armonie, in armonie cu principiile lor de viata. La fel era si inainte de intrarea Romaniei in comunitatea europeana. O Europa despre care aud deseori vorbindu-se, dar pe care nu au vazut-o niciodata si despre care inca nu au inteles cum functioneaza. Cei de aici inca nu au gaz sau apa curenta – ai nevoie sa-ti faci propriul put sau poti inca si astazi sa regasesti acele fantani din vremurile de alta data.

Nu au atat de multa incredere in banci, exista doar un singur ATM la Primaria din Contesti. Insa nu va faceti griji, nu este niciodata coada acolo.

Dar acum sa inchidem paranteza despre aceasta lume din Contesti si sa revenim la bucataria din gradina – cuisine de jardin.

Legumele sunt bune pentru sanatate si atat de necesare pentru echilibrul alimentar. De altfel, raportul caloric este relativ scazut. Putem asadar sa mancam atat de mult cat dorim. Aceasta bogatie are un singur incovenient, acela de a se volatiliza rapid.

Trebuie sa invatam sa avem un echilibru pentru legumele noastre, sunt sesibile la lumina, la caldura excesiva – doar cand au ajuns cu adevarat la maturitate este momentul recoltei, atunci contin maximum de vitamine – dupa 24 de ore au pierdut deja 30% din aportul de vitamine si jumatate in 3 zile de cand au fost recoltate.

Avand in vedere cantitatile mari de ingrasiminte si produse chimice folosite in ziua de astazi, acele legume pe care le gasiti in marile lantui de magazine, pentru a avea o alimentatie sanatoasa, este nevoie sa consumam pe cat posibil legume bio sau cultivate in mod natural. Aici este cazul legumelor si fructelor din Contesti. Doar o aprovizionare cat mai directa poate limita decalajul intre recolta si consum.

Legumele sunt extraordinare mai ales cand sunt consumate crude, precum alimentatia mediteraneana. S-a demonstrat ca acesta cuisine este foarte sanatoasa. Atfel, pregatite si preaparate, dar cu un timp de gatire foarte scurt, asezonate cu putin ulei de masline, astfel incat sa nu le alteram consistenta, gustul si culoarea. Cand una dintre mese este compusa din legume proaspete si gatite, se recomanda inceperea mesei cu cruditatile.

Pentru a va introduce in lumea aromelor despre care va povestesc, va trimit si reteta mea Ratatouille de Contesti, cu gust si savoare solare, cu accente mediteraneene, pentru a aprecia toate virtutile legumelor:

4 dovlecei micuti
2 vinete
4 ardei gras (doi rosii, doi verzi)
4 rosii mari
2 cepe
3 catei de usturoi
8 linguri de ulei de masline
Cimbru, rozmarin si dafin

Taiati dovleceii in rondele de 1 cm, vinetele in cuburi, ardei in bucatele si indepartati pielea rosiilor. Fierbeti apa si puneti rosiile la fiert pentru maxim 10 minute. Incalziti uleiul de masline intr-o oala mare, adaugati ceapa si cubuletele de vinete si ardeiul. Dupa cateva minute adaugati dovlecei si rosiile pregatite. Sare si piper dupa gust si presarati usturoi deasupra. Amestecati si adaugati plantele aromatice – cimbru, rozmarin si dafin. Lasati la gatit pentru o ora la foc redus si amestecati din cand in cand.

Bucurati-va, asadar, de acest ratatouille inmiresmat…din Contesti, din zona Moldovei, din Transilvania, Muntenia – oriunde va gasiti alaturi de gradina dumneavoastra!

Culinary regards,

David Contant

www.davidcontant.com