Interviu cu Ground Zero, prima micro-berarie artizanala din Bucuresti – "Alternativa la taifunul galbui al berilor industriale"
17 iulie 2015 | Noutati
Ground Zero este prima micro-berarie artizanala din Bucuresti si cea care produce cea mai puternica bere artizanala din Romania (Imperial Fuck, 9% alc.). De cand am auzit de ei, am vrut imediat sa-i cunoastem pe cei din spatele acestei interesante afaceri.
Asa am ajuns sa ne lungim la povesti si la pahare de bere cu Alin (26 de ani) si Razvan Matache (33 de ani), frati si tineri antreprenori plini de pasiune.
Alin este jucator profesionist de poker, foarte apreciat in comunitatea online (despre cariera lui in pokerul online, puteti citi mai multe aici), iar banii pentru fabrica de bere au venit din castigurile sale. Pe de alta parte, Razvan este berarul sau artistul berii, care are cate un raspuns pregatit pentru orice intrebare despre fabricarea berii si despre bere in general.
Inainte de a va lansa in interviul de mai jos, va mai spunem ca in putin timp fabrica Ground Zero va avea si o terasa si o camera de degustare, unde veti putea incerca toate sortimenele pe care le produc fratii Matache.
Care e povestea fabricii de bere Ground Zero? Cum a inceput totul?
Acum cativa ani am descoperit berile artizanale. Si am fost uimiti de cat de putin stiam despre bere. Rapid am inceput sa descoperim din ce in ce mai multe stiluri si producatori. Ne-am apropiat mai mult de un brand si anume Brew Dog.
Baietii aia aveau o fabrica mica, un caine cu sort de berar si produceau in berariea lor artizanala o gramada de beri extraordinare. Pasiunea noastra pentru ei a crescut si, intr-un moment foarte spontan, ne-am dat seama ca daca am munci putin, am putea face si noi acelasi lucru. Si ne-am apucat de treaba… acum 2 ani!
Cat este de greu sau de simplu sa-ti faci o fabrica de bere (in Bucuresti)?
Noi am crezut ca este simplu si am sperat ca in cateva luni de la inceperea investitiilor vom putea imparti cu toata lumea pasiunea noastra pentru bere. Dar am intampinat cateva obstacole. Am reconstruit spatiul unde se afla studioul de bere, podea, acoperis, pereti. Apoi am reusit destul de greu sa obtinem energie electrica la o putere suficient de mare pentru fabrica.
Insa, de departe, cea mai dificila parte a fost obtinerea autorizatiilor de la Ministerul Finantelor pentru antrepozitul fiscal. Am avut 6 luni in care ne-am privit fabrica stand degeaba, platind cheltuieli lunare, asteptand o stampila. Dar am reusit, muncind in continuare si in domenile noastre separate de berarie.
Cam cat costa sa-ti faci o fabrica de bere in Romania?
Pentru studioul de bere craft, investitia a fost ~100.000 EUR. Dar noi suntem o micro-berarie. Am auzit ca fabricile industriale sunt scumpe.
De unde va luati materia prima?
Maltul il cumparam de la o mica moara din Marea Britanie. Hameiul folosit provine din Marea Britanie, SUA, Australia si Noua Zeelanda.
Ce tipuri de bere faceti si care este cea de care sunteti cei mai mandri?
Facem beri de tip ale. Pornim de la retete clasice britanice, pe parcurs adaugam putina creativitate si niste hamei stralucitor si impunator. Berea de care suntem cei mai mandri este mereu cea pe care urmeaza sa o facem.
In ce locuri din Bucuresti (sau tara) putem gasi berea voastra?
Sunt putine locuri in care am gasit oportunitatea de a vinde, deoarece berile industriale au acaparat locatiile prin promotii si exclusivitati. Pana cand patronii romani vor incepe sa decida singuri ce produse vand in locatiile lor, in loc sa lase furnizorii sa le impuna, pe noi ne gasiti in principal in barurile specializate pe beri craft din Bucuresti, Iasi si Timisoara (si apoi in toata tara). Cateva exemple: Zeppelin si Beer o’Clock in Bucuresti, Bereta si Viniloteca in Timisoara.
Cu ce se diferentiaza berile voastre de alte beri romanesti (artizanale sau nu)?
Ne-ar placea sa ne spuna oamenii care ne beau berea.
La un moment dat spuneati ca voi faceti o bere gourmet. Cu ce mancaruri merg cel mai bine berile voastre?
Asocierea dintre bere si mancare este un domeniu foarte vast. Fiecare bere isi poate gasi corespondenta intr-un preparat culinar. De exemplu, o bere mai amara se asociaza mai bine cu un fel de mancare hot & spicy.
O bere neagra poate surprinde placut alaturi de un platou de scoici, sau o prajitura cu ciocolata. Incercam sa colaboram cu bucatarii din restaurante pentru a livra consumatorului o experienta noua.
Care e treaba cu citatul din Jack Kerouac de pe eticheta berii Imperial Fuck?
In cautarea unei identitati pentru manufactura noastra, drumul nostru s-a intersectat cu cel al lui Sebastian Bucur si impreuna am explorat cultura generatiei beat. La un momoent dat ne-a fost clar ca, pentru noi oamenii sunt cei nebuni sa traiasca, nebuni sa discute, nebuni sa fie salvati de taifunul galbui al berilor industriale.
Ce planuri de viitor aveti? Va ganditi sa scoateti si alte tipuri de beri (weiss, de exemplu)?
Vom face mai multe tipuri de beri, dar e putin probabil sa includem stilul weiss pentru ca vrem sa exploram stiluri precum Black IPA, Imperial Stout, Amber Ale si altele asemanatoare.
De asemenea, visam sa inlocuim ayran-ul ca alegere populara din meniurile de shaorma. Cheers!
Locuri in care gasiti berea Ground Zero: