Iubirea pentru peste si grija pentru ecoturism fac casa buna in restaurantul Ivan Pescar

18 august 2015 | Locuri cool

In Tulcea, pe faleza, s-a deschis restaurantul Ivan Pescar, un restaurant exclusiv pescaresc, care sta sub bagheta magica a asociatiei Ivan Patzaichin – Rowmania.

Ivan Pescar. sursa foto
Ivan Pescar. sursa foto

Restaurantul Ivan Pescar face parte dintr-un concept mai complex, aici functionand si un centru de informare pentru ecoturism si un magazin de suveniruri. Acum vreo doi ani, Ivan Patzaichin a fost denumit ambasador al ecoturismului si asta incearca de atunci sa faca, o exploatare turistica a Deltei facuta cu bun-simt. Ca vorbim de pescaturism – activitate la care oamenii pot trai o zi alaturi de niste pescari autentici, intr-un sat pescaresc cu tot ce prespune viata acolo – sau de experienta gastronomica de la Ivan Pescar, cert e ca ecoturismul in aceasta zona e facut cu drag si responsabilitate.

Ecoturismul inseamna servicii turistice in care se pune accentul pe resursele locale (traditii, gastronomie locala, locuri pitoresti, cat mai putin transport cu masina intr-un perimetru, mai multe zile petrecute intr-o anumita zona pana cand te imprietenesti cu oamenii locului, cat mai multe servicii prestate de oameni din zona).

Ivan Pescar. sursa foto
Ivan Pescar. sursa foto

Restaurantul vine ca o incununare a tuturor eforturilor facute in zona de turism in Delta Dunarii. Aici, la Ivan Pescar, curiosii pot degusta peste proaspat si local, aceste 2 caracteristici nefiind doar niste adjective care suna bine. Din meniul de la Ivan Pescar clientii vor putea sa-si comande storceag, ciorba de peste, clasicele saramuri, plachie, celebrul crap pe varza, dar si preparate de sezon, in functie de ce trage si ce se prinde.

Ivan Pescar e un restaurant cu mancare gatita asa cum o fac pescarii cand ies la iarba verde cu ceaunul dupa ei. Totusi, au integrat in meniu si o componenta de fast food, fast fish, adica sandvisuri cu file de macrou si burger cu peste. Da, si fast food-ul e sanatos cand e cu astfel de peste. Mai mult, ca sa mai dea o mana de ajutor ecoturismului, pentru deserturile de la Ivan Pescar, echipa apeleaza la alti operatori de alimentatie publica, tot de pe faleza Dunarii, din apropiere. Ei au la restaurant bucatari specializati in peste si pentru ca nu pot sa-i priveze pe comeseni de desert, ii roaga pe cei care se pricep mai bine la asta sa ii ajute.

Ivan Pescar. sursa foto
Ivan Pescar. sursa foto

Conceptul restaurantului Ivan Pescar e simplu si absolut savuros: “Asta am vrut, ca lumea sa se simta relaxata, nu ca la un restaurant cu fite, sa bea un pahar de vin, sa se uite la Dunare, sa manance un peste bun”, spune Ivan aici.

Ivan Pescar e un restaurant care clar merita incercat, mai ales de iubitorii preparatelor pescaresti. Ce ziceti, dam o fuga pana la Tulcea?

 

Autoportret Ivan Pescar: 

Un fish bar ca o declaratie de dragoste

Ivan Pescar este o mica pasare de un albastru aproape electric, un fel de colibri de Delta, mare amatoare de peste, cunoscuta international sub numele de Kingfisher. I-am imprumutat numele pentru ca Ivan Pescar nu este doar singurul restaurant exclusiv de peste din Tulcea, ci este o declaratie de dragoste pentru Delta Dunarii.

Este un proiect nascut din prietenie si pasiunea comuna pentru gusturile si miresmele Deltei. Ivan Patzaichin, echipa lui care dezvolta programe de gastronomie locala si de promovare a patrimoniului imaterial al Deltei, Dan Buhai, un producator local cu un business de succes in prelucrarea pestelui cu retete traditionale, impreuna cu Sorin Zaharia si arhitectul Bogdan Mihalca au imaginat un Fish Bar cool si trendy, in care traditia e reinventata pentru secolul XXI (cu o romgleza in limite rezonabile).

Ivan Pescar ofera o experienta sincera, bazata pe calitatea si prospetimea pestelui. Bucatele noastre sunt gatite respectand retetele locului si perioadele de prohibitie, din peste proaspat, local si de sezon, din capturi responsabile, pentru ca noi vrem sa fim aici, pe faleza de Tulcea, mult timp de-aici inainte, si ne protejam viitoarele surse de peste.
Borsul de peste si storceagul de sturion vor fi nelipsite din meniul zilnic. Sturionul este de cultura, pentru ca vrem sa aratam ca se poate pastra traditia fara sa faci braconaj (sturionul este in prezent protejat la nivel international, din cauza pericolului de disparitie). Plita incinsa si prajitul in ulei la tigaie facut cu masura (doar pentru carasul prajit in malai, care rupe inima oricarui pescar) sunt de baza in bucataria noastra, in care apelam la cuptor doar pentru câteva feluri, cum ar fi crapul pe varza.

Cu experienta lor de traitori la Dunare cu state vechi, initiatorii proiectului s-au situat clar contra curentului care vinde povestea ca secretul borsului pescaresc ar fi „apa din Dunare”. Secretul sta in prospetimea pestelui („aproape viu” cum spunea Radu Anton Roman) si in mixul maiastru de specii de peste. Bucataria pescarului este simpla si la indemâna. Aici, la Tulcea si in Delta. Cuptorul, tabla, ceaunul si prajitul in ulei sunt instrumente simple si divine, cu conditia sa nu le complici. Mai e ceva: saratul pestelui este o arta de care depinde totul, chiar totul!

Asezat pe Faleza Dunarii, Fish Barul Ivan Pescar, impreuna cu Centrul de promovare a Pescaturismului si magazinul de suveniruri locale, alcatuiesc un hub de promovare a Deltei si a culturii locului. Traditia nu inseamna intoarcere in trecut, ci este vie si in pas cu mersul vremurilor, asa ca locul pe care noi il propunem este cool si trendy. Vrem sa-i facem pe toti care ne trec pragul sa inteleaga ce este ecoturismul, sa se familiarizeze cu pescaturismul, dar mai ales sa plece de la noi vorbind despre slow-tourism – varianta româneasca a turismului de bun simt; sa vina la noi pentru fast-fish (daca sunteti de acord sa interpretam parjoalele lipovenesti ca hamburger-ul local), dar sa se bucure mai ales de slow-fish. Iar daca suvenirul cu care pleaca din fish-bar-magazinul de pe Faleza are un usor iz de peste, inseamna ca proiectul nostru e de succes.