The Wine Book of Romania – cea mai ampla evaluare a vinurilor de top din Romania

20 august 2015 | Noutati

Experti internationali realizeaza, in premiera, cea mai ampla evaluare a vinurilor de top din Romania

Un juriu de 8 experti internationali va evalua, in premiera, vinurile romanesti pentru realizarea primei editii a Cartii Vinurilor din Romania si Republica Moldova (The Wine Book of Romania).

wine book of romania

Pe 26 si 27 august 2015, un juriu international se va reuni la Valea Verde, in satul Cund din judetul Mures pentru a degusta si a evalua aproximativ 250 de vinuri de top din Romania si Republica Moldova. Rezultatele evaluarii vor fi incluse in ghidul „The Wine Book of Romania”, primul proiect care reuneste vinurile din zonele vini-viticole ale celor doua tari, un produs editorial ce urmeaza sa fie lansat in martie 2016.

Se spune ca exista mai multi oameni care sa fi calatorit in spatiu decat cei care detin in lume titulatura de Master of Wine. Cu toate acestea, juriul „The Wine Book of Romania” include trei astfel de specialisti: Caroline Gilby (Master of Wine – Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine – Franta), Luiz Alberto (Master of Wine – Brazilia). Alaturi de cei trei se afla importanti experti din domeniu precum Paul Robert Blom (degustator international de vinuri – Olanda), Helmuth Koecher (Presedintele Merano Wine Festival – Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Presedinte al ROvinHUd – Romania), Cosmin Grozea (degustator international de vinuri – Romania), Mi Yeun Hong (jurnalist si degustator international de vinuri – Coreea).

Presedintele juriului este Marinela Vasilica Ardelean, expert international in vinuri si initiatoarea acestui proiect.“In perioada aprilie – august am vizitat personal in jur de o suta de crame din Romania si Republica Moldova si am degustat aproape trei mii de vinuri. De la fiecare producator am ales intre zero si cinci etichete pentru vinurile tinere si maxim patru etichete ale celor de peste zece ani. Avem in Romania vinuri exceptionale si tocmai de aceea este important sa le cunoastem si sa le promovam, ceea ce va putea aduce beneficii imense industriei vinurilor din Romania. Ca romanca, sunt fericita ca specialisti de cel mai inalt nivel vor putea intalni pentru prima oara soiuri autohtone precum: Cramposie, Sarba, Busuioaca, Rara Neagra, Tamaioasa Romaneasca si multe altele”, a declarat Marinela Vasilica Ardelean.

11887962_1647998392079628_3285297417169950022_n

Juriul va fi impartit in patru echipe ce vor degusta toate vinurile selectionate si vor nota fiecare vin cu puncte de la 3 la 5 (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent). Specialistii vor avea posibilitatea sa descalifice un vin daca acesta nu se ridica la nivelul de 3 puncte. Membrii juriului vor discuta fiecare vin in parte, astfel incat nota finala sa reprezinte acordul lor unanim.

Prima editie „The Wine Book of Romania” se va lansa in martie 2016 in versiune bilingva (romano-engleza) si va reprezenta un instrument complex de cunoastere si clasificare a vinurilor de top din Romania si Moldova, atat pentru publicul larg, cat si pentru specialisti si importatori. Acest volum va ajunge catre institutele culturale, ambasadele Romaniei, precum si la cele mai importante targuri si festivaluri internationale.

594_0_1Initiatoarea acestui proiect, Marinela Vasilica Ardelean, este unul dintre cei mai cunoscuti si premiati specialisti in domeniul vinurilor si un veritabil ambasador al vinurilor romanesti peste hotare. Anul trecut, ea a lansat cartea bilingva “50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum care a primit, in 2015, locul al doilea la competitia mondiala Gourmand Drinks Awards si mentiune speciala din partea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV). Marinela Ardelean este profesor la Italian Chef Academy si a participat, in calitate de jurat si de presedinte de juriu, la mai multe concursuri nationale si internationale de vinuri.

Care e vinul romanesc care va place cel mai mult, pe care l-ati vrea inclus in aceasta carte? 

Descoperiti si cramele si podgoriile frumoase din Romania pe care sa le vizitati