De vorba cu un bucatar indian la Bucuresti – Chef Rajiv Sharma Kumar
25 ianuarie 2016 | Noutati
Bucurestiul incepe sa fie multiculinar dezvoltat, ne place noua sa credem. Ce intelegem noi din asta? Restaurante care se inspira din bucatariile altor culturi si, mai mult, bucatari veniti din tara respectiva care sa preparare mancarea traditionala gastronomiei respective chiar aici, in buricul targului romanesc.
Ne-am gandit sa cautam bucatari de alta nationalitate si sa aflam de ce-au venit in Bucuresti, ce gatesc aici si cum sta treaba cu mancarea specifica tarii lor gatita in alt loc. Deschidem aceasta serie editoriala cu raspunsurile Chef-ului Rajiv Sharma Kumar, maestru in bucataria restaurantului indian Taj din Bucuresti.
Restograf: Spuneti-ne cate ceva despre dumneavoastra: unde v-ati nascut, unde ati copilarit, care sunt cele mai frumoase amintiri care va leaga de locul in care v-ati nascut?
Chef Sharma: In New Delhi. Amintirile cele mai frumoase sunt legate de familia mea si de jocul de cricket si imi lipsesc aici in Romania.
Restograf: Cand ati avut primul contact cu bucataria si cand ati descoperit pasiunea pentru arta culinara?
Chef Sharma: Primele contacte au fost in copilarie, dar placerea de a gati am descoperit-o la 16 ani, cand m-am inscris la scoala de bucatari. Cand am absolvit, la 19 ani deja gateam aproape toata mancarea din casa.
Restograf: In Romania cand ati ajuns si de ce ati ales sa va stabiliti tocmai aici?
Chef Sharma: Am ajuns in 1997, ca bucatar la un restaurant Indian din Bucuresti, apoi m-am casatorit si am ramas aici de tot.
Restograf: Care au fost primele diferente cultural-culinare pe care le-ati observat intre bucataria indiana si cea romaneasca?
Chef Sharma: Diferenta majora a fost legata de condimente, marea lor majoritate fiind total necunoscute de clientii romani. Intre timp lucrurile au evoluat, acum multe dintre condimentele indiene fiind chiar folosite de romani.
Restograf: Ati observat si diferente intre publicul indian si cel roman? Daca da, care?
Chef Sharma: Daca acum 15 ani romanii se fereau sa manance picant, acum pot spune ca multi dintre ei mananca mai picant decat indienii. Singurele diferente sunt legate de proportia anumitor condimente in mancare.
Restograf: Din ce ati observat, care sunt preparatele preferate ale clientilor romani?
Chef Sharma: Mancarurile cu carne de pui si sos curry, lipiile indiene si orezul basmati.
Restograf: Cat de autentica este mancarea pe care o serviti in Bucuresti? Ati adaptat-o cumva la publicul roman si in functie de ingredientele pe care le gasiti aici sau e cat se poate de fidela celei de acasa?
Chef Sharma: Mancarea gatita de mine la Taj este autentica 100%. Nu am adaptat-o la gustul europenilor, am preferat sa avem rabdare sa-si adapteze ei gustul la mancarea Indiana, ceea ce se pare ca am si reusit. Ca o recunoastere de exemplu, clientii englezi, care sunt familiarizati cu mancarea Indiana, recunosc ca la Taj gustul este mai bun decat la Londra.
Restograf: Exista preparate din bucataria indiana foarte dragi sufletului dvs pe care v-ar placea sa le gatiti in Bucuresti? Daca da, care?
Chef Sharma: Nu exista preparat pe care sa nu il pot gati, am toate ingredientele necesare pentru acest lucru. Nu am manacaruri preferate, imi place tot ce gatesc.
Restograf: Cum ati descrie mancarea indiana?
Chef Sharma: Rafinata, complexa si delicioasa.
Restograf: Credeti ca exista o legatura intre mancare si cultura unei tari? Daca da, care ar fi povestea spusa prin mancare legata de cultura indiana?
Chef Sharma: Faptul ca in India, momentul mesei este cel mai important moment al zilei, toata familia participa, iar acest lucru nu se face in graba, ci dureaza un timp pentru a arata respect atat pentru mancare cat si pentru cel care a pregatit-o, cred ca este elementul de legatura intre arta culinara si cultura noastra, care are in centru dragostea pentru familie si respectul pentru munca.
Voua va place mancarea indiana, aveti vreun mesaj pentru Chef Sharma?