De vorba cu un bucatar japonez la Bucuresti – Chef Ishii Makoto

21 martie 2016 | Noutati

Yuki e mai mult decat un restaurant din Bucuresti, e chiar un loc in care proprietarul si-a propus sa recreeze o atmosfera unui camin japonez. De aceea, Yuki nici nu are cuvantul „restaurant” in completare, ci isi spune „japanese home dining”, pentru ca a fost gandit ca o casa in care oaspetii sa descopere cultura si bucataria japoneze.

Aici, maestru culinar este Chef Makoto, care ne-a dat o lectie despre ce inseamna pretuirea vietii private, dar si bucuria de a impartasi traditiile culinare ale tarii sale si lectia oferita romanilor de a invata sa imparta din mancarea lor cu cei dragi de la masa.

Ce alte lucruri interesante am mai aflat de la Makoto-san puteti descoperi in interviul de mai jos, raspunsuri transmise via echipa de la Yuki:

yuki 3
sursa foto

Restograf: Spuneti-ne cate ceva despre dumneavoastra: unde v-ati nascut, unde ati copilarit, care sunt cele mai frumoase amintiri care va leaga de locul in care v-ati nascut?

Chef Makoto: Makoto-san, pe numele lui complet Ishii Makoto, s-a nascut si a crescut in Tokyo. Mai mult de atat nu vrea sa dezvaluie, fiind o persoana foarte atenta in ceea ce priveste viata lui privata.

Restograf: Cand ati avut primul contact cu bucataria si cand ati descoperit pasiunea pentru arta culinara?

Chef Makoto: Pasiunea pentru arta culinara a decoperit-o cam pe la 20 de ani si a lucrat destul timp ca ucenic in diverse tipuri de restaurante din Tokyo.

Restograf: In Romania cand ati ajuns si de ce ati ales sa va stabiliti tocmai aici?

Chef Makoto: A ajuns in Romania in iarna lui 2013, motivul fiind, evident, acela de a incerca sa prezinte publicului roman bucate japoneze traditionale si autentice.

Restograf: Care au fost primele diferente cultural-culinare pe care le-ati observat intre bucataria japoneza si cea romaneasca?

Chef Makoto: Sunt mai multe, printre ele enumeram:

– baza mancarii japoneze traditionale este una singura: DASHI (un amestec de fulgi de peste Bomito uscat si afumat timp de 3 luni alternativ si fulgi de alga Kombu tratata in aceeasi forma);

– procesul termic in cazul bucatariei japoneze este mult mai scurt decat in cazul celei romanesti;

– pregatirea materiei prime (legume, fructe, carne, etc) este mult mai scurta decat in bucataria romaneasca;

– bucataria traditionala japoneza NU are produse pe baza de lactate;

– bucataria japoneza traditionala pune accent pe legume si peste foarte putin procesate (70%).

yuki echipa
sursa foto

Restograf: Ati observat si diferente intre publicul japonez si cel roman? Daca da, care?

Chef Makoto: Da, si anume faptul ca publicul roman nu este obisnuit sa imparta din mancarea proprie cu ceilalti de la masa. Publicul japonez este obisnuit (educat) sa imparta totul cu ceilalti de la masa, singurele exceptii fiind bolurile proprii de orez si supa miso.

Restograf: Din ce ati observat, care sunt preparatele preferate ale clientilor romani?

Chef Makoto: Romanii prefera mancarurile deep fried gen „Ika no Tatsuta age” (calamar deep-fried pane cu amidon de cartof), steak-ul de porc gen „Buta no Zuke Yaki” (steak de porc marinat in prealabil in ghimbir si sos de soia), dar si omleta „Dashimaki” (omleta rulouri facuta cu baza dashi si ceapa verde), dar mai putin legumele si salatele traditional japoneze.

Un restaurant japonez Yuki la Piata Dorobantilor in Bucuresti
sursa foto

 

Restograf: Cat de autentica este mancarea pe care o serviti in Bucuresti? Ati adaptat-o cumva la publicul roman si in functie de ingredientele pe care le gasiti aici sau e cat se poate de fidela celei de acasa?

Chef Makoto: Este autentica pentru stilul Tokyo, care prefera mancarurile mai putin sarate decat stilul zonal Kyoto. Am observat ca mancarurile preparate in stilul Tokyo au prins mai bine la publicul roman, de aceea ne-am si adaptat si am marit volumul felurilor de mancare in stilul TOKYO.

Restograf: Exista preparate din bucataria japoneza foarte dragi sufletului dvs pe care v-ar placea sa le gatiti in Bucuresti? Daca da, care?

Chef Makoto: Daca ar putea, Makoto-san ar prepara pentru publicul roman sushi adevarat si ramen original japonez, deoarece calitatea face toata diferenta.

yuki 2
sursa foto

Restograf: Cum ati descrie mancarea japoneza?

Chef Makoto: Mancarea japoneza este echilibrata din punct de vedere al aportului de nutrienti, foarte apropiata de modul in care se manca in mod traditional.

Restograf: Credeti ca exista o legatura intre mancare si cultura unei tari? Daca da, care ar fi povestea spusa prin mancare legata de cultura japoneza?

Chef Makoto: Da, exista. Mancarea japoneza ar fi cea care ar spune frumoasa poveste despre legatura profunda dintre japonezi si Natura 🙂

yuki
sursa foto

Restograf: Ce preparate va place sa pregatiti cel mai mult, cu ce ingrediente va place sa lucrati?

Chef Makoto: Lui Makoto san ii place sa gateasca tot ce inseamna mancare traditionala japoneza, iar ingredientul preferat este, desigur, baza mancarii japoneze: DASHI!

 

Cititi si: 

De vorba cu un bucatar indian la Bucuresti

De vorba cu doi bucatari thailandezi la Bucuresti

De vorba cu un bucatar spaniol la Bucuresti