Stiati ca: vita Wagyu are un gust inconfundabil

23 martie 2016 | Noutati

Stiati ca?

Vita Wagyu are un gust diferit de celelalte tipuri de vita, astfel incat poti sa-ti dai seama dupa o degustare care e acest soi de vita.

dakota restograf (58)

Despre vita Wagyu au aparut multe mituri si legende. Culmea, multe dintre ele chiar sunt adevarate. Mai exact, vitele din acest soi chiar au parte de un tratament regal in Japonia. Li se face masaj, sunt hranite cu porumb in ultimele luni de viata, ceea ce le da un gust inconfundabil, dar, cel mai important, aceste vite sunt respectate.

Wagyu e un gen de vita, familia de care apartine si faimoasa Kobe. Povestea acestei vite patentate de japonezi si care e controlata cu strictete incepe acum 100 de ani. Japonezii, pe atunci, nu prea mancau vita, o foloseau mai mult la lucrul pamantului si aveau nevoie de vite cu mai multa grasime ca sa aiba rezerve de energie pentru jobul lor. Astfel, au adus vita din Europa si au facut niste incrucisari cu soiurile lor, obtinand carnea aceea marmorata mult visata, adica avea grasime in fibra musculara, nu era carne macra asa cum erau obisnuiti pana atunci. Stati linistiti, vorbim de grasimi nesaturate, alea care sunt bune pentru organism. Carnea are un procent ridicat de grasimi oleaginoase nesaturate, adica putine calorii si o grasime care arde la temperturi mai joase, dar care da si un gust deosebit carnii.

dakota restograf (29)

Baieti destepti, japonezii au inregistrat vaca respectiva la un fel de OSIM al lor, i-au dat denumirea Wagyu (wa= japonez, gyu = vita; vita japoneza), aceasta devenind un fel de marca inregistrata. Chiar si in ziua de azi crescatorii de Wagyu trebuie sa respecte mostenirea stramosilor sai, o genetica a bovinelor care e vazuta ca o comoara nationala, dar si ca o sursa de venit destul de importanta. Exista asociatii Wagyu si in Australia, SUA si Canada.

Pentru ca da, Wagyu e scumpa. Mai ales Kobe, care e cea mai buna carne de vita dintre toate tipurile de Wagyu. E scumpa pentru ca e o delicatesa, asa cum o descrie si bucatarul Dakota: „stii cum e? Pui felia de carne in gura si puf, se topeste, nu mai exista. E ca untul”. Si nu e doar de la masaj sau de la alte rasfaturi la care sunt supuse vacile din Japonia: „masaj li se face vacilor si-n Austria, mergeam pe la ferme, vacile stau cu coditele legate sus, le spala pe spate, la maseaza, stau si asculta muzica, asta se intampla prin mai multe locuri.

Pe scurt, ca o carne de vita sa fie buna, exista cativa factori esentiali: soiul vacii si hrana vacii. De exemplu, la wagyu, vacile, in ultimele 6 luni din viata, sunt hranite cu porumb, ceea ce le da un gust inconfundabil.
Un iubitor al carnii de vita poate sa deosebeasca vita Wagyu dintre multe alte tipuri: „nu ai cum sa te pacalesti, e alta carne, arata altfel. Iar odata ce o gusti, lucrurile sunt clare.”

Daca vreti sa gustati vita Wagyu, o gasiti in meniul restaurantului Dakota.