La microfon pe scena festivalurilor culinare: Luș Covaliu despre Street Food Festival (Cluj)

10 mai 2016 | Noutati

Continuam sa inspectam scena marilor festivaluri culinare din Romania, invitandu-l acum la microfon pe Luș (Constantin) Covaliu, owner-ul asociatiei Why Not, care se va ocupa de organizarea Street Food Festival din Cluj. Pasiunea pentru bucatarie a inceput din familie, de la tatal lui care a fost bucatar in armata.

Ca o pasiune adevarata, si aceasta a fost cimentata mai bine pe masura ce Luș s-a plimbat prin lume si a descoperit cate-un targ culinar, cate-o piata bogata si alte activari care l-au impins sa puna pe roate o treaba buna si in Cluj: un street food festival. Si despre toate acestea ne vorbeste mai jos:

 

Street food-ul din Romania: dintotdeauna

 

Luș

Restograf: Street Food Festival am vazut ca e organizat de Why Not, echipa de organizari evenimente care s-a ocupat de mai multe happening-uri culturale, dar acest festival observ ca e primul care are o conexiune cu mancarea. De ce acum, cum v-a venit ideea sa organizati un festival culinar?

​Luș Covaliu: Why Not grupeaza o echipa tanara de oameni pasionati de evenimente si de mancare. Street Food Festival e modalitatea prin care reusim sa punem in comun doua din pasiunile noastre principale. O „intamplare” face ca biroul nostru sa fie la mai putin de 1 minut de o cantina si la 2 minute de alte 3 restaurante.

Restograf: De ce ati ales tocmai nisa street food-ului si nu alta, care e povestea din spatele conceptului?

​Luș Covaliu: Ideea mocneste in mine de 2 ani. De fiecare data cand calatoresc ​in strainatate, imi place sa testez street food-ul din zona si tot timpul mi-am dorit sa gasesc aceasta experienta si in Romania. In ultimii ani au aparut si ​la noi antreprenori pasionati care au pornit ​​initiativ​e​ street food. ​Totodata​, din ce in ce mai multe restaurante au inceput sa „iasa” in strada la evenimentele muzicale in care suntem implicati, astfel incat am reusit sa interactionez cu foarte multi care, atunci cand le-am povestit despre idee, au fost foarte incatanti si se regasesc inca de la inceput in randul expozantilor de la Street Food Festival Cluj-Napoca.

Dar cum spuneam si mai sus, suntem abia la inceput in domeniu. Mai pregatim si alte evenimente culinare.

SFF 3 SFF 2 SFF 1

Restograf: Cum ai descrie tu street food-ul si cum ti se pare cel din Romania in comparatie cu ce exista in alte tari europene?

Luș Covaliu: In opinia mea, chiar daca nu ne dam seama, interactionam cu street food-ul in Romania dintotdeauna. Micii de la taraba, covrigii, placintele, merdeneaua, langosul, sunt tot forme de street food. Doar ca nu atat de spectaculoase ca in restul Europei si nu pe structuri mobile. In Belgia si Olanda gasesti la tot pasul cartofi prajiti cu diverse sosuri. In Romania gasesti peste tot covrigi. ​Sa nu uitam de shaorma care a patruns in toata Romania, ca de altfel in toata Europa. Problema e diversitatea si lipsa de mobilitate in acest domeniu in Romania. O rulota e mult mai atragatoare. O rulota te face sa te gandesti la vest. Te astepti ca intr-o rulota sa regasesti un spectacol.

Restograf: Care crezi ca e mancarea emblematica pentru Romania din categoria street food?

Luș Covaliu: ​Micii. Cu mustar si franzela. Pe carton si cu scobitori. Apropo de mici, nu o sa uit niciodata lozinca cu care isi promova o simpatica doamna din orasul natal, Botosani, produsul: „Doriti mici? Avem mari!”.​

Mici

Restograf: Conform unei teorii necercetate, oamenii care organizeaza festivaluri culinare sunt cu adevarat indragostiti de mancare. Care e „povestea ta de dragoste cu topping culinar”?

Luș Covaliu: Tata a fost bucatar in armata. Si acest lucru l-a tinut in weekend-uri in bucatarie. Si pe mine pe langa el. Asadar, de prin liceu am inceput sa gatesc. In facultate gateam in camin, in oficiu, la comun cu colegii. Aveam 2 colegi din Republica Moldova care aveau ingrediente foarte interesante si gateam impreuna cu ei. Mancarea buna face oamenii fericiti. De asta, cand gatesc imi place sa am oameni dragi aproape.​

Restograf: Food Road pare o zona mai mult decat apetisanta din cadrul festivalului. Ai putea sa ne spui ce food trucks si standuri cu mancare va gasi publicul la festival?

​Luș Covaliu: Suntem foarte atenti la selectia vendorilor, astfel incat sa aducem cele mai interesante experiente culinare si nu numai pe food road. O sa avem de la burgeri (evident), la carnati, sushi, arrosticini (specialitate italieneasca din carne de oaie)​, paste, pizza, quesadilla, torttilas, costite, dinnede, porchetta…(deja mi-e foame) la gulyas, kurtos kalacs. De asemenea strada va fi presarata cu standuri cu bere artizanala, bere neagra, vinuri, cocktailuri.

Dinnede Arrosticini

Sa nu uitam si de Pop-up Market unde vizitatorii vor putea gasi cele mai bune ingrediente de luat acasa.

Restograf: Ai fost la vreun festival culinar in alte tari? Daca da, ce anume te-a impresionat acolo?

Luș Covaliu: Am participat la 2 festivaluri de Street Food​ in Germania, la cel din Dortmund si la cel din Wolsburg. La cel din Wolsburg m-a impresionat faptul ca, desi era prima editie a festivalului si desi ploua de 2 zile, era plin si erau cozi la majoritatea standurilor. Si m-a mai impresionat si acest smoker train.

Smoker

Mi-a mai placut mult la Mercado de San Anton Madrid, care e tot un fel de Street Food Festival, doar ca era intr-o cladire si tine cred tot anul. Dar era o multitudine de street food cu specific spaniol.

Restograf: Care e feedback-ul pana acum legat de Street Food Festival? Ce au zis restaurantele, ce a zis potentialul public?

Luș Covaliu: Feedback-ul este destul de bun. De la autoritati la sponsori. Potentialul public a zis ca vine. Restaurantele ne-au contactat mai multe decat putem primi anul acesta. Unor restaurante le e greu sa iasa din „zona de confort” si sa iasa in strada, ​dar majoritatea au reactionat bine si sunt multi care pornesc acum un side business in street food.

Restograf: Chef Foa este imaginea acestui festival. De ce l-ati ales tocmai pe el sa fie imaginea Street Food Festival?

Luș Covaliu: Chef Foa este cel care ​cel care a deschis primul restaurant de street food din Romania​, Stradale din Bucuresti, si din punctul nostru de vedere este o figura emblematica in domeniul culinar. De asemenea, de la primul telefon, entuziasmul lui a fost foarte mare legat de proiect astfel incat a a decis sa fie alaturi de noi si, cu atat mai mult, ​se implica si​ in selectia vendorilor in cadrul festivalului.​ ​Publicul clujean va avea in premiera sansa de a-l cunoaste pe Chef Foa si de a gusta din preparatele sale. Noi abia asteptam sa il vedem in actiune, deoarece am pregatit deja o serie de activitati interesante pentru toti gurmanzii.

SFF FOA

Restograf: Ce ti-ai dori de la Street Food Festival, care ai vrea sa fie urmarile acestui festival si impresiile publicului care va veni la eveniment?

Luș Covaliu: Imi doresc foarte mult ca dupa aceasta prima editie de Street Food Festival din Romania publicul sa plece cu o experienta completa. ​Vreau ca in pozele de dupa si in aftermovie sa vedem multi oameni fericiti cu mancare in mana. Vreau sa vad restaurante care la urmatoarea editie sa investeasca si mai mult in experienta pe care o ofera publicului. In acelasi timp, imi doresc foarte mult sa reusim sa schimbam in curand cadrul legislativ care reglementeaza si nu prea comertul stradal cu mancare in Romania, fapt pentru care am pus bazele, alaturi de cateva restaurante din Cluj, a primei Asociatii de Street Food din Romania.

 

Cititi si: 

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Dragos Gurarosie despre BurgerFest

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Florin Itu despre Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival