De vorba cu Chef Foa despre street food, pauza de pranz si mii de arome

5 iulie 2016 | Noutati

Chef Foa este o figura foarte importanta pentru tot ce inseamna viata culinara a Romaniei, gastronomia simpla, aromata si pe intelesul si placul tuturor. A inceput sa gateasca de mic, a cucerit apoi publicul prin participarea la MasterChef, dar adevaratul K.O a venit cand a creat Flavours, un concept tradus printr-un restaurant, catering cu dichis, o cantina intr-o scoala in care cei mici invata sa manace corect si sanatos, dar si multe alte activitati culinare. Misiunea Flavours se traduce simplu: e usor sa mananci bine.

Vara aceasta, Chef Foa, pe langa toate activitatile deja bine stabilite, a devenit si imaginea Street Food Festival, un festival al mancarii stradale din Cluj, un eveniment la care mancarea buna va fi la indemana tuturor curiosilor timp de 4 zile. Mai multe despre acest festival gasiti aici si in interviul de aici.

foa 4

Acum va lasam pe mana lui Chef Foa, un optimist cand vine vorba despre tendinte culinare, un educator cand vine vorba de o masa de pranz corecta, un showman al tigailor si un iubitor al aromelor.

Restograf: Tu gatesti de mic. Dat fiind trecutul tau in ale lumii culinare, care e prima ta amintire legata de mancare, una care te-a facut sa te gandesti ca DA, vrei sa te faci bucatar? 

Chef Foa: Prima amintire este de fapt o serie de amintiri, in care ma furisam in bucatarie pentru mici experimente culinare. Imi placea sa stau pe langa mama atunci cand gatea si sa prind secrete si de fiecare data cand nu era acasa, ma strecuram in bucatarie sa exersez. De atunci a fost clar pentru toata lumea ca vreau sa fiu bucatar si ma bucur ca a fost un “microb” care i-a prins si pe fratii mei.

Restograf: Care e definitia ta pentru Street food, ce inseamna pentru tine mancarea stradala? 

Chef Foa: Sunt de ajuns cateva cuvinte: arome, creativitate, simplitate – este vorba despre tipuri de mancare ce se regasesc de sute de ani in istoria culinara a unui popor, pe care reinvatam sa le savuram, sa le intelegem la adevarata lor valoare. In esenta, ceea ce defineste o mancare „traditionala” pentru street food in zilele noastre este de fapt felul in care ne-o insusim noi, consumatorii, iar rolul meu, ca sustinator al acestei miscari, este sa aduc tot ce este mai bun din lumea larga si sa ma asigur ca ceea ce facem noi, Flavours, e cu adevarat savuros. Am pus in practica aceasta definitie chiar la ultimul nostru eveniment, un Night Market savuros, primul de acest gen din Bucuresti, care a reunit tinerii gurmanzi pana tarziu in noapte.

foa
sursa foto

Restograf: Unde ai gasit un street food de care sa te indragostesti, in ce loc din lume ti se pare ca acest concept e facut ca la carte? 

Chef Foa: Clar in Asia conceptul este pus in valoare cel mai bine, dar sunt si cateva orase europene care au happening-uri (asa cum avem si noi) prin care incearca sa recreeze acest spirit si practic sa il introduca si celor cu mai putina experienta in domeniu.

Restograf: Cum a fost primit Stradale de catre bucuresteni, restaurant cu un concept inedit pentru orasul acesta? Care au fost cele mai mari curiozitati ale clientilor sau cele mai interesante remarci legate de acest loc?

Chef Foa: Din fericire a prins tare bine inca de la inceput, avem parte de oameni frumosi care ne calca pragul, mereu pregatiti sa incerce ceva nou. Ceea ce ne-am dorit a fost sa luam preparatele romanesti si internationale pe care le iubim cu totii si sa le dam un nou twist, sa le facem si mai savuroase si mai aratoase. Clientii nostri sunt mereu incantati sa descopere meniul (gatim altceva in fiecare zi) si locatia (au diferite cornere in care pot lua masa, astfel incat de fiecare data e o experienta noua). Cat despre remarci, sunt mai degraba sugestii cu ce le-ar placea sa mai gaseasca in meniu si ne bucuram ca ne inspira.

foa 3
sursa foto

Restograf: In cat timp crezi ca vei reusi, tu cu Flavors si altii cu aceeasi misiune, sa revolutionati felul in care oamenii de la birou mananca de pranz? Cum crezi ca s-ar putea intampla asta?

Chef Foa: E intr-adevar o misiune complicata si va mai dura ceva vreme. Cred ca aceasta schimbare tine de o schimbare de mentalitate si de un shift al modului in care oamenii se raporteaza la viata, care le sunt prioritatile. Am facut un prim pas cu Stradale, sa le aratam ca pranzul poate fi si altfel si vom continua cu noi locatii. In plus, gatim in scoli si speram ca noile generatii vor creste cu ideea importantei mesei de pranz. Sper ca in urmatorii ani sa vedem din ce in ce mai multi oameni care iau pranzul cu prietenii si colegii si nu cu monitorul calculatorului si voi continua sa ma implic activ in aceasta cauza.

Restograf: Ce inseamna pentru tine live cooking-ul, e un spectacol, e un soi de tutorial, cu ce impresii ai vrea sa ramana oamenii in urma participarii la un live cooking cu Chef Foa? 

Chef Foa: E o invatare distractiva, sau asa as vrea sa fie. Imi place sa fac cooking show-uri de mici dimensiuni in care sa pot interactiuna cu fiecare participant in parte, sa vad la ce se pricepe cel mai bine in bucatarie, ce-i place sa faca si la ce mai are de lucrat. De aceea ii implic pe toti participantii in toate etapele: cineva spala legumele, cineva taie fructele si cineva e responsabil cu glumele. La final poate ca nu vor sti sa faca singuri o reteta complicata cap-coada, dar cu siguranta vor fi invatat ceva ce nu stiau pana atunci.

foa 2
sursa foto

Restograf: Ce ne poti spune despre participarea ta la Street Food Festival, ce vei pregati acolo si la ce sa se astepte participantii? 

Chef Foa: Sunt un mare sustinator al miscarii Street Food, sunt convins ca e o experienta care devine addictive la un moment dat si ma bucur ca sunt din ce in ce mai multe ocazii pentru romani sa experimenteze aceasta zona. La Cluj va fi o nebunie de arome si culori, ii vom astepta pe vizitatori la standul nostru Stradale cu gusturile autentice Flavours si le-am pregatit si o cina speciala.

Restograf: Cum ai ajuns ambasadorul acestui festival? Care e povestea din spatele acestei colaborari?

Chef Foa: Asa cum ziceam, street food-ul este un stil de viata si imi doresc tare mult sa il popularizam si in Romania, asa ca atunci cand am discutat pentru prima oara despre Street Food Festival Cluj si am vazut ca cei din spatele proiectului sunt la fel de pasionati ca mine, am zis ca e o potrivire foarte buna. Ma bucur ca lucram impreuna in acest proiect si sper sa depaseasca toate asteptarile.

Restograf: Care crezi ca ar putea fi street food-ul caracteristic Romaniei, o mancare care sa devina emblematica pentru ideea de mancare stradala in Romania?
Chef Foa: Multa lume crede ca Romania nu are street food, ca nu ne putem compara cu tari in care poti pune degetul clar pe un preparat din aceasta categorie. Ii contrazic de fiecare data, pentru ca pe langa binecunoscutii mici, sunt multe alte mancaruri care pot intra in categoria asta, de la covrigi si merdenele pana la sarmale.

Restograf: Cea mai simpla si cea mai buna mancare pentru tine este…

Chef Foa: Mi-este imposibil sa iti raspund la intrebarea asta, pentru ca mancarea preferata sau mancarea cea mai usor de facut depinde la mine de stare sau de moment. Chiar acum insa as pofti la un preparat nou – il numim Foa’s pastrami si e o minune cu piept de vita scos din „brine” dupa 14 zile, dupa ce a prins toata savoarea condimentelor.

 

Detalii despre Street Food Festival Cluj

Mai multe despre Street Food Festival direct de la organizatori