Bistrouri din București unde ne place să mâncăm

7 aprilie 2022 | Locuri cool

Dacă ești în căutarea unui loc frumos în care să bei o cafea și să iei o gustare, sau să bei un pahar de vin cu prietenii, un bistro e perfect! Sunt localuri micuțe, cu atmosferă relaxată, cu mâncare simplă și gustoasă, la prețuri accesibile. Uite câteva bistrouri din București care nouă ne plac foarte tare.

Ne plac ideile franțuzești în materie de mâncare și localuri, iar una din ele a fost să facă niște restaurante mici, cu un meniu simplu și accesibil, pe care le-au numit bistrouri. Au luat naștere în Franța, dar conceptul a fost ușor adaptat și de alte culturi gastronomice, așa că nu e ceva neobișnuit să găsești un bistro chinezesc, italian, spaniol sau german. Mâncare bună, la prețuri decente, și atmosferă prietenoasă să aibă, și îi putem spune bistro.

Ce este un bistro?

Originare din Franța, bistrourile sunt localuri micuțe și intime, unde se servesc preparate calde și reci, dar și băuturi. Ideea de bistro are la bază ceea ce se numea „room&board” – în secolul 19, proprietarii apartamentelor pariziene le închiriau cu tot cu masa asigurată. Pe lângă camere, ei le puneau oaspeților la dispoziție și bucătăria, astfel încât subsolul casei era, de obicei, deschis publicului.

Pe de altă parte, se spune că astfel de localuri își trag denumirea din limba rusă. În timpul ocupației ruse din 1814, ofițerii ruși își cereau mâncarea rapid pe la locațiile din Paris. Când strigau „repede” (adică „bystro” în rusă), parizienii erau nevoiți să-i servească pe loc. Alte surse susțin ca numele de bistro vine de la „bistrouille”, o cafea cu lichior care se servește în restaurantele mai distinse.

Revenind la zilele noastre, bistrourile au devenit restaurante casual. În mod obișnuit, meniul nu este foarte mare și poți găsi preparate ca mâncare gătită (tocănițe, preparate locale sau tradiționale), supe, omlete, baghete în diverse combinații, clătite, salate și alte preparate simple. Desigur, poți găsi și preparate mai alese, dar nu se pune accentul pe acest tip de bucătărie. Ideea principală e ca mâncarea să fie bună, proaspătă, cu ingrediente de calitate, iar servirea e rapidă și nu există împărțirea pe mic-dejun / prânz / cină. Așa cum spuneam, prețurile sunt medii, iar decorul este de obicei simplu și plăcut, fără a fi extrem de elaborat sau elegant.

Bistrouri din București la care ne place să luăm masa

Update 2022

Găsim destul de multe bistrouri în București, doar că aici s-a replicat varianta elegantă și rafinată, mai șic și mai aproape de ideea de restaurant franțuzesc, decât de cea de afacere de familie la subsolul unei clădiri pariziene. Uite câteva dintre recomandările noastre.

Cismigiu – Bistro la Etaj

Cel mai roz și mai feminin bistro al Bucureștiului, Bistro Cișmigiu se află la etajul 6 al celebrului Hotel Cișmigiu și e destinația preferată a fetelor. E perfect pentru un meeting de afaceri, o ieșire între prietene sau un date night (domnilor, o impresionați sigur cu localul acesta). Deși inspirat din bucătăria franțuzească, meniul nu duce însă lipsă de preparate internaționale. Un meniu scurt, foarte bine pus la punct, cu preparate gustoase. Servirea este excelentă și prăjiturile sunt senzaționale.
Tip: vino pregătit pentru multe selfie-uri 😊.

Rezervă o masă la Cișmigiu Bistro la Etaj

Fior di Latte

Ieși la o plimbare prin Herăstrău apoi treci strada și intră pe Primăverii. La nr. 19-21 oprește-te să iei masa la Fior di Latte, un restaurant-bistro cochet, cu bucătărie italiană fină. Decorul cald, pastelat, îți induce starea de bine și sentimentul de confort, iar mâncarea ca de casă e fix ce trebuie pentru a completa acest tablou. Gustă din tot ce are mai bun bucătăria italiană – de la paste de casă, la fripturi delicioase, la pește și fructe de mare.

În plus, zilnic de la ora 08:00 la 11:00 (și sâmbăta până la 13:00, iar duminică chiar până la ora 14:00), la Fior di Latte poți servi un mic dejun care să-ți facă ziua mai frumoasă! Produse de patiserie abia ieșite din cuptor, pâine de casă, ingrediente de calitate și o perfectă.
Tip: la ei găsești gelato artizanal, făcută după rețete italiene inedite, tradiționale.

Rezervă o masă la Fior di Latte

Gram Bistro

Un loc foarte bun de luat masa în zona Piața Victoriei, și în special brunch-ul sau prânzul, este Gram. Un bistro prietenos cu o bucătărie urbană, preparate cu ingrediente fresh, mâncăruri şi băuturi homemade, produse româneşti artizanale şi reţete pentru plăceri alese. Sâmbăta șu duminica au all day brunch cu tot felul de opțiuni deosebite – ouă în fel și chip (omletă, poșate, turcești, norvegiene, Shakshuka etc.), clătite, hummus, avocado toast și multe alte bunătățuri. Localul are un design original de inspirație industrial, foarte la modă acum.
Tip: dacă le faci o vizită, încearcă și specialitățile casei de gin și cocktailuri.

Rezervă o masă la Gram Bistro

Fratellini Bistro

Super șic și foarte dichisit Fratellini Bistro recreează de minune atmosfera tipică a unui bistro franțuzesc. Un loc relaxat, foarte frumos amenajat și cu o terasă foarte drăguță, e locul perfect pentru mic dejun sau prânz, ceaiul de la ora cinci sau o întâlnire de afaceri. Micul dejun, disponibil zilnic între 09:00 și 17:00, este foarte variat – în special când vine vorba de preparatele din ouă (fie că vorbim de ouă poșate, omlete sau ochiuri) și produse de patiserie. Iar meniul pentru prânz și cină (disponibil între orele 12:30 – 22:00) vine cu o selecție interesantă de aperitive, salate, feluri principale (fie că vorbim de paste, pește, preparate din carne și garnituri) și desert. 

Tip: încearcă specialitatea casei, piept de pui gătit la cuptor cu piure de anghinare, iar la desert comandă faimosul lor „Mitzu” (bezea crocantă cu nucă umplută cu cremă de vanilie).

Rezervă o masă la Fratellini Bistro

Les Bourgeois

Revenim de unde am plecat, de la atmosefera tipic pariziană, însă de data aceasta cu un ușor aer burghez. Les Bourgeois bistro & caffe bar încearcă să reînvie atmosfera boemă a Micului Paris pentru toți care încă păstrează ritualul cafelei de dimineață și al meselor luate pe îndelete alături de prieteni. Locația ajută, căci este situat în Centru istoric, la fel și faptul că micul dejun te așteaptă cu ziarul și croissantul gata să fie servite.

Tip: Începe ziua cu un Croque Madame, îndulcește-te cu un Crème Brülée cu coacăze și înghețată de mere, și încheie cu o cafea franțuzească.

Rezervă o masă la Les Bourgeois

Boutique du Pain

Ești pe fugă și vrei ceva cu adevărat yummy? La bistroul franțuzesc Boutique du Pain e locul perfect pentru mic dejun sau pentru pauza de prânz (mai ales dacă ești prin zona Universitate). Bine, nici cina nu e deloc de neglijat! În meniul zilei găsești o mulțime de preparate din care să alegi ce-ți place, iar specialitățile A la Carte te poartă printr-o călătorie internațională cu destinații surprinzătoare. La Boutique du Pain, indiferent că vii pentru a savura prăjituri artizanale, sau pentru a gusta din energia unei cafele de specialitate, aromate, vei fi întâmpinat cu brațele deschise.

Tip: Nimic nu se compară cu un croissant proaspăt și o cafea de specialitate! Ai parte de ambele, la Boutique de Pain.

Rezervă o masă la Boutique du Pain

Pio Bistro

Pio Bistro, de pe str. Puțul lui Zamfir nr. 2, este un bistro urban foarte fresh, care adună la masa tot felul de oameni cool! La ei găsești o atmosferă originală și o bucătărie extrem de inventivă și gustoasă! Gătesc pe cât se poate cu ingrediente de la fermele locale din jurul Bucureștiului, iar preparatele sunt foarte creative, moderne, cu un gust bine echilibat și cu accent pe latura de nutriție sănătoasă. Crede-ne, farfuriile arată foarte, foarte bine!

Tip: Ia-ți și prietenul blănos cu tine data viitoare când mergi la ei pe terasă, pentru că este un locat pet-friendly.

Rezervă o masă la Pio Bistro

Bistro 15A

Cum se vede viața de la 15A? Culoare. Muzică. Vin bun. Preparate delicioase. O oază de bine în inima orașului! Meniul este conceput pentru a-i satisface și pe cel mai pretențioși pofticioși. Iar dacă nu ne crezi, fă-le o vizită și află cu papilele tale gustative despre ce vorbim.

Povestea lor a început de la pasiunea pentru vinuri bune. Iar vinurile bune aveau nevoie de preparate pe măsură, așa că a urmat și meniul care să le facă cinste. A intrat în ecuație și un spațiu cochet și ce a ieșit e un bistro tare drăguț, într-o casă antebelică din inima orașului (între Piața Romană și Piața Victoriei), cu o terasă colorată și atmosferă relaxantă.

Tip: Sâmbăta și duminica sunt zile cu meniu special de brunch. Și tot în weekend ai mari șanse să asiști la un concert dacă îi vizitezi.

Rezervă o masă la Bistro 15A

Tasting Room by Ethic Wine

Amplasat în Floreasca, pe strada Puțul lui Zamfir 64, Tasting Room este un amestec interesant de wine bar și gastronomie. Spațiul în sine este foarte intim, iluminat discret, cu un design bine punctat de influențe asiatice – care, de altfel, se regăsesc și în meniu. Targetul locului fiind pasionații de vinuri, era de așteptat ca preparatele culinare să fie la rândul lor bine alese, gândite și gătite.  Paste de toate felurile, brânzeturi alese pe sprânceană, charcuterie și delicii din carne de toate felurile. 

Tip: Contra unei taxe de dop, se poate servi în restaurant orice vin din magazinul de vinuri Ethic Wine (aflat chiar lângă).

Rezervă o masă la Tasting Room

Sandwicheria

Fă o plimbare prin Cotroceni și oprește-te să iei masa la Sandwicheria (Joseph Lister nr. 1). Restaurantul, deschis în februarie, are ceva din farmecul Micului Paris și intenția declarată de a ne cuceri cu arome franțuzești. 

Meniul e semnat de fondatorul restaurantului, Chef Laurențiu Neniu (a fost semin-finalist în primul sezon de Chefi la Cuțite și a lucrat într-un restaurant cu stele Michelin din UK). Au o mulțime de omlete și ouă preparate în fel și chip (ouă benedict, anyone?), sandwichuri de tot felul, startere franțuzite, salate și paste, plus ceva feluri principale.

Tip: nu rata desertul și încearcă cocktail-urile. 

Rezervă o masă la Sandwicheria

Ce alte bistrouri își mai recomandăm?

Cum spuneam la început, sunt multe bistrouri drăguțe în București, la care merită să ieși la masă. Dintre ele am vrea să mai amintim și de Bucătăria.localfood, un bistro cu mâncare românească, de tip comfort food, cu ingrediente aduse din nostalgia bucătăriei oldschool, dar puse-n dishuri actuale. De la burger cu parizer pané sau grilled cheese cu ghiudem până la Hot Pleșcoi. Și multe spumante cu savoare locală, de pe la noi.

Iar la Voilà ai șansa să vezi (și să mănânci, normal!) bunătățile preparate de Chef Radu Dumitrescu și echipa lui. Localul are un renume foarte bun și e tot timpul fully booked, ceea ce spune multe. Meniul e mereu altul, în funcție de ingredientele proaspete de la piață sau de la producători locali. Iar atmosfera e boemă, intimă, super relaxată.

J’ai Bistrot e un local aflat într-o casă pe Calea Griviței cu o terasă mare şi o grădină superbă în spate. Aici se ţin concerte, evenimente, festivaluri şi diverse târguri. În rest, e un bistro urban cu un meniu scurt de mâncare, meniu de prânz, variante de mic-dejun şi diverse preparate gătite la evenimente speciale. Iar Papila este „o sufragerie a gusturilor unde ieși cu toți ai tăi la masă, familie și prieteni”.  Meniul e unul internațional, ca să zicem așa – adică au cules câte ceva de prin toată lumea. Au un mic dejun super bun și găsești mereu o supă fină sau un sandviș gourmet să-ți potolești foamea. Un loc care se concentrează pe mâncare gătită corect, delicioasă, și un interior impresionant, lucrat în detaliu. 

Din articolul inițial:

Le Bistrot Francais

Dacă vrei atmosferă, mâncare și vinuri ca la Paris, dar nu ai timp să te duci până acolo, Le Bistro Francais e o alternative foarte bună. Îl găsești în centru, pe una din străduțele dintre Magheru și Calea Victoriei, într-o frumoasă vilă din secolul XIX. Te așteaptă cu un meniu bistro-gastro și ingrediente de cea mai bună calitate, o bucătărie modernă care îmbină bucătăria românească cu cea franțuzească. Totul într-un cadru elegant, ca o galerie de artă – au o colecție impresionantă de tablouri create de pictori români

Tip: lasă berea pentru o zi și încearcă un vin din lista lor compusă din cele mai prestigioase domenii din toată lumea – au peste 1000 de etichete!

Aida Bistro


O experiență de tip boutique gourmet, show-uri de live cooking, atmosferă de palat (e deschis în Palatul Bragadiru). Bucătărie mediteraneeană reinterpretată. Locul este pur și simplu frumos, iar mâncarea și servirea sunt pe măsură.
Tip: la primăvară vă puteți bucura și de o terasă minunată.

Bistro Guxt

Update 2022: În ianuarie 2020, Bistro Guxt a devenit restaurant Noeme, cu o nouă locație, și un nou concept.

Noeme

Update 2022:

Noeme (fostul Guxt) este restaurantul a trei surori care, ieșite din încorsetările impuse de joburile lor anterioare (corporație, medicină și film), și-au propus în 2017 să aducă relaxarea în fine dining-ul din București. Mai intai a fost Bistro Guxt, restaurantul în care au testat, au învățat și au crescut. Și pentru că multor oameni le-a plăcut, aă decis să ducă totul la un alt nivel, mai înalt – cel al unui restaurant de fine dining, cu o bucătărie rafinată.

 

Descrierea inițială:

O afacere de familie care a reușit să ajungă pe locul 1 în topul Tripadvisor al restaurantelor din București cu mâncarea ei extraordinar de gustoasă și de specială de inspirație mediteraneană.  Îl găsiți în zona rondului de Izvorul Rece, cum îl știu localnicii (sau intersecția Pache Protopopescu cu Moșilor). Deserturile sunt home-made și atmosfera e de home, ca să zicem așa. Oamenilor e evident că le place ce fac și asta se vede în tot ce ține de local.
Tip: duminica e închis și în rest ar fi bine să vă faceți rezervare înainte.

Bistro Taupe

Update 2022 – Închis definitiv

Și lista se încheie, dar nu se închide, cu o noutate de pe Magheru, un bistro chic, cu servire bună și prăjituri delicioase.
Tip: vineri seara au muzică live.


Citește și: