Trenduri de food în 2019: făina de insecte 😉
8 martie 2019 | Noutati
Înainte să ziceți că nu vreți să auziți de așa ceva și să ieșiți din articol, să știți că 2 miliarde de oameni de pe planetă obișnuiesc să consume insecte sub o formă sau alta.
Restul care preferăm ceafa de porc sau măcar o salată din ingrediente care au avut rădăcină suntem destul de reticenți la astfel de obiceiuri, însă bucătăria evoluează și chefii caută mereu ingrediente noi, interesante și, bineînțeles, bune. Cum ar fi făina de insecte 😊.
Vrem, nu vrem, făina de insecte e unul din trendurile bucătăriei în restaurantele care dau tonul în domeniu. De ce au ales bucătarii acest ingredient?
- este, culmea, plin de nutrienți. Are o cantitate foarte mare de proteine, profil de aminoacizi complet, nu are gluten, are foarte puțini carbohidrați. Plus fier și vitamina B12 (de 10 ori mai multă decât somonul).
- are un gust neutru, ușor spre nucă, ceea ce i-a făcut pe mai mulți bucătari din restaurante clasificate Michelin să o folosească pentru a dă o aromă deosebită mâncării.
- este o sursă concentrată de proteine (cu un conținut de proteine de 3-4 ori mai mare decât carnea de vită) și este săracă în grăsimi.
- are un cost scăzut.
- se potrivește multor feluri de mâncare, iar făina de greier de exemplu poate fi folosită pentru a face pâine și produse de patiserie. În restaurante e folosit mai ales în restaurantele italiene și asiatice, în produse ca Antipasto Burrata, tempura, supa de dovleac, Fusilli cu pesto arugula și tarte.
- restaurantele de top sunt preocupate de aspectul ecologic al sursei de ingrediente, deoarece clienții lor sunt din ce în ce mai orientați spre ecologie și consum sustenabil. Creșterea insectelor este mult mai puțin poluantă decât cea a ierbivorelor și este mult mai economică. Pentru aceeași cantitate de produs final e nevoie de doar o cincime din mâncarea pentru un animal mare, de mult mai puțină apă și nu e nevoie să fie tratate cu antibiotice și hormoni de creștere.
În Europa startul trendului a fost dat în Finlanda în ultimii ani, iar produsele cu făină de insecte se găsesc de ceva vreme în magazine, în țări ca Finlanda, Elveția, Germania, Spania sau Marea Britanie. În plus, destule restaurante din Finlanda, Cehia, UK servesc preparate cu acest ingredient.
Concluzia e că restaurantele știu ce fac și făina de insecte nu pare deloc o idee rea. Singura problemă este reticența de a trece peste ideea de „Cum să mănânc eu gândaci?”. Asta deși consumăm deja o mulțime de ingrediente și suplimente care, o dată ce sunt incorporate în ceva, nu mai prezintă nicio problemă. De exemplu, spirulina este un supliment foarte des consumat. Asta deși majoritatea dintre noi nu s-ar apuca să mănânce alge la masă 😉.