La creveți, înainte! Aici mănânci cele mai bune fructe de mare din București
11 august 2022 | Locuri cool
Îți plac fructele de mare? 🤤 Atunci sigur te-ai întrebat la un moment dat: „Unde putem să mâncăm niște fructe de mare BUNE în București?”. Articolul conține nu doar răspunsul la această întrebare „vitală”, ci și recomandări din localuri în care calitatea superioară se îmbină cu prețul accesibil, pentru o experiență culinară de neuitat. Astfel, dacă vrei să simți farmecul bucătăriei mediteraneene, oricare dintre aceste locații poate fi soluția!
(update 2022)
Și ție ți se întâmplă ca o farfurie cu fructe de mare să te ducă cu gândul direct la vacanță? Dar pentru asta, trebuie musai să fie proaspete (nu congelate) și gătite bine de tot, așa ca la malurile Mediteranei. Noi am alcătuit pentru voi o listă cu cele mai bune restaurante în care te poți răsfăța cu fructe de mare în București. Pește, creveți, scoici, calamari sau caracatiță… tu alegi!
Restaurante cu fructe de mare delicioase, din București
Cherhanaua Ancora
Pe malul lacului, pe Șoseaua Nordului, Cherhanaua Ancora este un loc de popas pe malul Lacului Herăstrău, un local romantic şi o pagină de foileton gurmand. La ei vei găsi tot felul de specialități din pește și fructe de mare proaspete, delicioase. Nouă ne-a plăcut extrem de mult platoul de împărțit cu prietenii, care are homar, langustine, creveți Jumbo, creveți Black Tiger, creveți cu usturoi, calamari, caracatiță, tentacule de calamar și midii în cochilie. Delicioase sunt și midiile, caracatița e fragedă și suculentă, cu un exterior crocant și o aromă ușor afumată, iar calamarul la plită cu dovlecei sote, roșii coapte și sos mediteranean este minunat! Au multe, multe bunătăți în meniu și toate savuroase. Trebuie să le faci o vizită!
Ca să ajungi la Cherhanaua Ancora, intră în Parcul Herăstrău din Șoseaua Nordului nr 7-9.
Rezervă o masă la Cherhanaua Ancora
18 Lounge
Ia masa la înălțime și bucură-te de niște preparate minunate din fructe de mare, la unul dintre restaurantele din București care-ți oferă și o priveliște minunată. 18 Lounge e un loc tare cochet, unde apusurile de soare oferă cadrul perfect pentru o cină romantică. Așa că invită-ți jumătatea la o masă delicioasă și savurați mâncarea bună, cu aromă mediteraneană.
La ei ai să găsești multe preparate de acest fel în meniu, gustoase toate: creveți Tempurah (pregătiţi în stil japonez pe ţepușe din bambus și așezaţi lângă sos teriaki); la supă mediteraneană cu fructe de mare (midii, creveți, caracatiță); salată cu creveți excelentă (cu măsline, sparanghel, ţelină murată, tapioca în sfeclă roșie și dressing de infuzii de citrice); paste cu fructe de mare (linguine cu creveți sau spaghete cu nero di seppia cu somon); sau midii amețite (așa le cheamă), cu vin alb și mirodenii provençale, parfum de usturoi și pâine prăjită. Dar ce trebuie musai să încerci e „Spectacol la etajul 18”, un platou spectaculos cu fructe de mare pregătite pe gheaţă, de la caracatiţă și creveți Black Tiger, până la calamari, rapane și midii în sos de vin. Adică WOW!
La Finca by Alioli
Dacă îți e poftă de o paella bună de tot, La Finca by Alioli e locul în care să te oprești. După cum probabil ți-ai dat seama după denumire, este un restaurant cu specific spaniol, mai exact, cu bucate valenciene și andaluze adevărate. Proprietarii au stat ceva timp prin Spania și au învățat cum să prepare corect rețetele, așa încât gustul să fie cât mai autentic.
Încearcă „Paella de mariscos”, cu creveți, midii, calamari sau „Paella Alicantina”, cu sepie, calamari și creveți decorticați, o „Paella cu homar” excelentă sau „Paella con tinta di sepia” (cerneala de sepie nu dă doar culoarea specială și naturală neagră orezului, însă aduce și un plus de gust). Sau comandă o porție de „Gambas al ajillo”, cu creveți, ardei chilli, usturoi și pătrunjel, o supă cu fructe de mare ori un dish cu gust de vacanță – calamari prăjiți cu sos alioli și lămâie fresh. Toate sunt atât de bune încât e greu să ne oprim la o singură recomandare!
La Finca by Alioli se află pe Grigore Alexandrescu nr. 77, în centrul Bucureștiului.
Rezervă o masă La Finca by Alioli
Fior di Latte
Fior di Latte este unul din cele mai bune restaurante cu specific italian, unde totul este făcut ca la carte! Un restaurant-bistro cochet, cu un strop de fine dining, un local cu o bucătărie rafinată și inventivă. În meniu au multe preparate autentic italiene și chiar dacă fructele de mare nu sunt neapărat în centrul atenției (pentru că și toate celelalte sunt foarte gustoase), cu siguranță merită menționate! Alege un risotto cu homar, taglioni cu creveți și dovlecei, mustind de diferite arome, sau tocănița din fructe de mare și pește (foarte bună!). Sau testează caracatița la grătar cu sos de cartofi și sparanghel (o neobișnuită asociere de gusturi delicioase, care se înscrie în categoria surf & turf), ori creveții picanți cu măsline, roșii și usturoi, provocator și picant (dar nu atât de fierbinte încât papilele gustative să nu simtă rafinata asociere de gusturi).
Dacă vrei să îi vizitezi pe terasă, mergi în Bd. Primăverii nr 19-21.
Rezervă o masă la Fior di Latte
Dancing Lobster
Un restaurant portughez specializat pe bucătărie mediteraneană autentică, The Dancing Lobster are un aer aparte în peisajul gourmet din București. Localul este amplasat în zona Floreasca și impresionează mai ales prin varietatea meniului. Noi ne-am răsfățat la ora prânzului cu o porție de orez zemos cu langustă suculentă și o varietate delicioasă de creveți și scoici – efectiv tot ce ți-ai putea dori de la un preparat de nota 10. Am încercat și pateul de crab servit foarte ingenios, într-o scoică (extraordinar de bun!), caracatița la grătar și paste cu homar. Foarte bune toate!
Sunt multe preparate gustoase în meniul lor și e greu să ne oprim la doar câteva recomandări. Dar îți vom spune că la ei găsești și stridii de mare portugheze, „Ostra Portuguesa”, homar albastru european și crab din Oceanul Atlantic, niște platouri cu fructe de mare excepționale, dar și preparate tradiționale portugheze (ca de exemplu „Cataplana” sau „Pastéis de Bacalhau”).
Dancing Lobster se află în Floreasca, pe str. Glodeni 3, Clădirea C22.
Rezervă o masă la Dancing Lobster
BistroMar
Hai să iei masa în port la BistroMar. Bine… vorba vine în „port”, că ești de fapt în mijlocul Bucureștiului (în Floreasca). Dar peștele și fructele lor de mare sunt la fel de proaspete ca și cum au fost proaspăt culese din mare, gătite și așezate în farfuria ta. E unul dintre cele mai populare locuri din București atunci când vine vorba de preparate „de-ale mării”, un restaurant micuț, cu mesele mereu pline și cu un renume foarte bun. Au și o vitrină de unde poți alege și cumpăra pentru acasă tot felul de specialități marine proaspete, uneori sortimente de pește rare, aduse din toate colțurile lumii. Îți recomandăm să comanzi „captura zilei”, dar să știi că și salatele sunt excelente, gustările calde (au niște creveți saganaki cu brânză feta delicioși!), supele (încearcă cacciuco siciliano, cu pește alb sălbatic, calamari, creveți, langustine, carne de scoică și midii), la fel și toate felurile principale și pastele. O nebunie delcioasă, asta ți se servește.
Sunt ușor de găsit, în Piața Floreasca, pe str. Banul Antonache nr. 41.
Osteria Zucca
Pentru italieni, osteria era un loc în care se adunau să socializeze, să bea o carafă de vin și să servească o mâncare bună și cinstită, de casă. De multe ori, meniul era stabilit în funcție de ce se găse la piață în ziua respectivă. Astăzi, osteriilor „au crescut” și servesc mâncare la nivelul unui restaurant în toată regula. Nu și-au pierdut însă aerul rustic, tradițional, și respectul pentru rețetele originale.
Așa este și cazul Osteria Zucca, un restaurant cu specific italian și mâncare bună, autentică! La ei ai să găsești multe preparate tipic italienești, multe dintre ele pe bază de fructe de mare. Spre exemplu, la ei poți încerca faimoasă supă Cacciucco și tot felul de paste în amestec cu fructe de mare. Foarte gustoase sunt și cele preparate pe grătar, la fel și cele preparate în tot felul de sosuri delicioase. Atenție, mâncarea lor dă dependență!
Îi găsești pe str. Jean Louis Calderon nr. 41.
Rezervă o masă la Osteria Zucca
Restaurant Lugo
Pentru o cină fastuoasă, puteți vizita restaurantul mediteranean Lugo de pe strada George Enescu nr 23, pentru fructe de mare delicioase. Ca și starter poți opta pentru un foie gras cu Saint Jaques, pară și sos de cireșe, pentru ca apoi să te delectezi cu unul din felurile principale. Au niște paste cu fructe de mare foarte gustoase (de exemplu spaghete cu homar sau spaghete nero di sepia cu creveți), risotto-ul cu fructe de mare sau cu Saint Jaques și șofran iarăși e foarte bun, la fel și midiile în sos sau creveții în sos de șampanie. Acolo am mâncat alta dată și un piept de rață excelent, asezonat cu piure de țelină. Meniul nu e nici prea scurt, nici prea mult, ci exact cât trebuie și alcătuit inteligent.
Rezervă o masă Restaurant Lugo
Nikos Greek Taverna
Dacă nu era deja evident din denumire, Nikos Greek Taverna e un restaurant grecesc care te răsfață cu tot ce îți place ție mai mult din bucătăria elenă. Și ceea ce face mâncarea lor cu adevărat specialã este însăși atutenticitatea sa. Totul este preparat de către bucătarul chef grec, după rețete 100% tradiționale, cu o mare atenție în ceea ce privește selecția ingredientelor și a pașilor de lucru. Au multe din bunătățile pe care le mănânci în vacanță la greci și asta include, desigur, și multe fructe de mare.
Noi îți recomandăm mixul de fructe de mare (cu caracatiță, calamar prăjit, calamar umplut, creveți, salată de crab și legume), calamarul (gătit sub ce formă îți place ție – prăjit, grill sau umplut), caracatița la grătar…. ce să mai, toate sunt bune!
Nikos Greek Taverna are două locații deschise în București: în Centrul Vechi, pe str. Șelari nr. 16, și la Piața Alba Iulia, pe Bd Burebista nr. 2.
Rezervă o masă la Nikos Greek Taverna Centrul Vechi / Burebista
Sardin
Destul de aproape de clădirile de birouri de la Timpuri Noi, Sardin e unul dintre locurile speciale din București, atunci când vine vorba despre preparte din fructe de mare. E un restaurant cu specific mediteranean, în care se prepară aprope totul în casă. Ei se aprovizionează, în funcție de sezonalitate, cu pește și fructe de mare sălbatice, de captură, ceea ce înseamnă că sunt foarte proaspete. Personalul îți va recomanda un vin bun și te va servi cu o porție de pește sau fructe de mare foarte gustoase! Recomandăm cu căldură caracatița servită cu cartofi aurii de Lungulețu, Calamari Fritti alături de un Vino Rosato și midiile mai bune decât în orice alt loc de pe litoralul românesc.
Găsești restaurantul pe Bd. Mircea Vodă 39H, în apropierde de Timpuri Noi.
Mesogios Seafood Primăverii
Alertă de gust bun! Aici, rețetele sunt gătite cu fructe de mare proaspete, cele mai multe făcute pe grătar, fără artificii sofisticate. Mesogios se bazează mai ales pe calitatea produselor și a ingredientelor, iar rețeta de coadă de homar preparată la cuptor, gratinată cu o selecție de brânzeturi grecești și brandy ne-a uns pe suflet (dar și pe papilele gustative). Neapărat trebuie încercat și calamarul umplut, dar meniul preparatelor din pește și fructe de mare este vast și necesită mai mult de o vizită.
Au tot felul de aperitive, supe (inclusiv supă de homar), paste de casă cu fructe de mare, ba chiar și caviar și stridii dacă vrei să încerci ceva mai extravagant. Mesogios este unul dintre cele mai bune restaurante cu fructe de mare din București.
Restaurante cu fructe de mare care s-au închis (update 2022)
Le Vivier
E unul dintre cele mai apreciate restaurante cu fructe de mare din zona Dorobanți. Staff-ul restaurantului este antrenat în Franța, iar decorul te face să te simți ca într-un loc luxos de pe coasta Mării Mediteraneene. Platoul Saint Malo, pentru două persoane pofticioase, te va încânta cu selecția de scoici, creveți și melci într-un ambient plăcut și relaxat.
Pescaria Dorobanților
Aflată în inima Capitalei, Pescăria Dorobanților este recunoscută pentru deliciile exotice din meniu. Restaurantul are un aer grecesc în decorațiuni și în gust, dar secretul se află doar în bucătărie. Proprietarii folosesc o carte de rețete veche din 1963, iar iscusita doamnă Zana este cea care dă viață acestor rețete. Am mâncat aici caracatiță și vom mai reveni pentru această experiență.
Agape Cuisine
Vizita la Agape a fost o surpriză foarte plăcută! Aici ne-am convins că lintea neagră poate fi mai bună decat fructele de mare, iar caracatița a fost gătită ideal. Un plus în ochii gurmanzilor ar putea fi faptul că Agape se prezintă ca și „restaurant și market”. Acolo găsiți și o mică băcănie în interior, chiar în fața bucătăriei, în cazul în care vreți să experimentați și acasă rețete cu fructe de mare.
Meze Taverna
(în aceeași locație s-a deschis un alt restaurant grecesc cu fructe de mare bune, Nikos Greek Taverna)
Restaurantul grecesc prezintă diverse rețete din fructe de mare, iar salata de vinete cu ardei roșii copți este un antreu perfect. Puteți încerca și musacaua cu vinete, carne tocată de miel și bechamel, care e foarte populară printre clienții fideli. Recomandăm orice produs pe bază de scoici și creveți deoarece taverna aduce mereu fructe de mare proaspete și gustoase. Nu va lipsi de la masă tradiționalul tzatziki aromat cu ierburi și legume.
Citește și:
- Top 10 taverne și restaurante bune din Thassos, pe care să le încerci în vacanță
- Unde mănânci bine în Cluj. Cele mai bune 15+ localuri din oraș
- Terase la înălțime din București, cu priveliști spectaculoase
Iar dacă vrei mai multe sugestii, aruncă un ochi pe lista de restaurante pescărești din Restograf și rezervă o masă în oraș, simplu și rapid!