Brunch-ul – o idee bună de weekend. Câteva recomandări în București
9 august 2019 | Noutati
Ești blocat în București în weekend și ți s-au cam epuizat opțiunile de ieșit, parcă mai mereu asemănătoare? Brunch-ul mi se pare o idee bună de petrecut câteva ore relaxante cu familia sau cu prietenii/ fetele în oraș. Te îmbraci frumos, sari în mașină sau în taxi, sau cunoști și alți oameni și ai la dispoziție un preparat variat, băuturi la alegere, uneori și muzică chill, care cade chiar bine pe primul prosecco al zilei.
Dacă ai copii, multe restaurante au cornere speciale cu activități fun și cineva are grijă de ei, așa că poți mânca în liniște.
Oferta din restaurantele și bistro-urile din București e, în general, fie de tip open open buffet/ all you can eat cu mai multe preparate și băuturi incluse în același preț, fie cu preparate individuale, fiecare cu prețul lui. Pot fi brunch-uri tematice, cu un specific culinar sau care scot în față ingrediente/ preparate gătite diferit, fie mixte, cu mâncăruri din mai multe bucătării ale lumii. Însă mai sunt și variații, concepte noi, după cum veți vedea mai jos.
Iată câteva idei, cu precizarea că sunt selecții din meniuri, listele complete le găsiți pe site-urile/paginile de social media aferente.
Brunch & Pizza Festival la Trattoria della Nonna
Peste 15 preparate pentru cei mari, atelier de pizza, clătite și magie pentru copii
Dacă vrei să ieși cu toată familia, Trattoria della Nonna are un meniu variat și activități fun și educative pentru copii. Peste 15 preparate din bucătăriile lumii sunt disponibile în meniul celor mari: startere: egg avocado – toast cu ou de prepeliță, avocado, guacamole, tartină cu cremă de brânză și piept de rață afumat, file de somon în crustă de susan; salată de andive cu curcan; main-uri: Dorada, scoici, creveți, mușchi de porc cu sos brun, spaghette Nero Di Seppia; deserturi: cheesecake, duo chocolat, tiramisu. Preparatele sunt aduse pe rând la mese, în funcție de cum își dorește fiecare, așa că nu trebuie să te ridici periodic să iei mâncare, cum se întâmplă, de regulă, la brunch-urile clasice.
O degustare de vinuri de la Crama Histria le însoțește și vei afla chiar de la reprezentanții cramei ce tipuri de vinuri se asociază cel mai bine preparatelor de brunch.
Copiii se vor distra în acest timp într-un spațiu amenajat special, unde primesc șorțuri, aluat și ingrediente, iar chef-ul pizzaiollo le dă tips-uri despre cum se face o pizza reușită. Cât timp aceasta se coace la cuptorul cu lemne la vedere, au la dispoziție gustări: tartină cu cremă de brânză și piept de rață afumat, inele de calamar, mozzarella pane, file de somon în crustă de susan. Iar un magician le-a pregătit câteva momente atractive. La sfârșit, nu lipsesc îndrăgitele clătite, care pot fi luate și la pachet dacă nu mai au loc în stomac.
Brunch de două zile, pe terasa Point, cu bunătățuri de casă
Point se laudă cu lucruri bune de făcut în ambele zile de weekend. Are un meniu cu ouă în fel și chip, legume bio de la Nasul Roșu și diferite tipuri de carne, pâine de casă, dulciuri ș.a. care se schimbă periodic. Mai jos, avem meniul pentru weekendurile 10-11 și 17-18.
Cum aici sunt prezentate individual preparatele și nu într-un meniu standard cu preț fix, le vom reda ca atare:
Ouă Benedict – pâine de casă, două ouă, prosciutto sau somon afumat, sos olandez, legume de sezon + salată 25 lei
Ouă scrambled – toast de casă, trei ouă, pancetta crocantă, avocado + salată 23 lei
Shakshuka – roșii, ardei gras, ceapă, trei ouă, verdețuri + salată, pâine de casă 23 lei
Supă Thom Kha Ghai – pui, ciuperci, lapte de cocos, lemongrass, kaffir 15 lei
Osso Bucco – rasol de vită, coajă de lămâie, pătrunjel, usturoi + piure de cartofi 28 lei
Quiche cu somon afumat, zuchinni + salată 24 lei
Turtă de casă cu skirt steak, cheddar, unt cu verdețuri, castraveți murați + salată 28 lei
Pancakes cu mascarpone și fructe roșii 22 lei
Indian Summer – all you can eat, la Taj
Dacă vrei să „spice up your life” un pic și-ți place mâncarea indiană, Summer Sunday Brunch de la Taj, unul dintre cele mai vechi restaurante indiene de la noi, are peste 20 de preparate, de fiecare dată altele, însoțite de vinuri, apă și ceai indian.
Iată câteva: supă cu afumatură, aperitive specifice indiene – chifteluțe de ceapă, pui pane cu condimente, samosa – pateuri cu legume; feluri principale: tandoori murgh – bucăți de pui marinate în iaurt cu condimente indiene, korma gosht – miel cu sos korma, fasole roșie cu sos masala, brânza paneer cu sos kadai, orez cu șofran. Nu lipsesc sosurile specifice: vindaloo (iute), de mentă, raita – de iaurt cu legume. Pâinea indiană de tip foietaj parantha și lipiile naan însoțesc mâncărurile. Iar la desert: prăjituri asortate și găluște Rasmalai din faină de orez în sos de lapte.
O experiență premium, într-o ambianță elegantă la Cafe Athenee – Bottomless Brunch
Dacă îți dorești ceva mai sofisticat, să zicem, și ești dispus să aloci o sumă mai mare, brunch-ul de la Cafe Athenee, cafeneaua-bistro a hotelului Hilton ni se pare bine pus la punct, cu opțiuni de breakfast sau cu opțiuni gourmet de prânz.
Poți alege fie din meniul prestabilit de brunch cu preț unic, fie poți comanda din meniul a la carte, achitând fiecare preparat/ băutură în parte.
Iată și ce găsești în Bottomless Brunch: burger Wagyu cu bacon, brânzǎ, sos barbeque și chutney de roșii cu caise, cartofi prǎjiți; ouǎ Benedict cu trufe negre italiene, ouǎ Royal cu caviar, Platou pentru 2 persoane cu ouǎ preparate cum vrei, bacon, cârnați, cartofi, fasole în sos tomat, ciuperci și roșii. Iar la sweets, sandwich Banana Bread cu mascarpone, fructe de pǎdure, migdale și miere, granola de casǎ cu iaurt grecesc și fructe de pǎdure, pancakes cu diferite toppinguri. Pentru copii, special: omletǎ cu ingrediente extra, banana pops cu musli și miere, fulgi de cereale cu lapte, clǎtite cu Nutella și cǎpșune. Sunt evident și băuturi incluse, variate. Oferta de brunch cu consum nelimitat este valabilǎ timp de douǎ ore de la servirea primei bǎuturi, iar oaspeții vor putea comanda până la finalul acestei perioade de câte ori doresc, atât din lista de mâncare, cât și din meniul de cocktailuri.
Dacă nu vrei neapărat să iei un brunch așa sățios și ți-e doar poftă de ceva, poți comanda din meniul a la carte atât cât consideri că poți mânca. Ai preparate specifice de breakfast, precum: quiche cu brânzǎ de caprǎ și sfeclǎ – 35 lei, croque monsieur – 40 lei, main-uri gourmet și mai sățioase, precum ouǎ fierte în farsǎ din carne de rațǎ și foie gras – 75 lei, friptură de ton cu salată Nicoise – 75 lei, antricot de vitǎ cu ou prǎjit, roșii uscate, cartofi prǎjiți – 110 lei, dar și deserturi delicioase.