Tot ce trebuie să știi despre avocado 🥑
30 august 2019 | Noutati
Avocado toast este poate cel mai mare trend culinar al ultimilor ani. Aproape orice bistro îl are în meniu într-o formă sau alta. Și asta pentru că se cere. Dar fructul avocado poate fi servit în multe alte forme, de la guacamole la avocado pane, trecând, evident, prin salate. Și chiar dacă România nu este o țară producătoare a acestui fruct, acum îl putem găsi pe piață în orice sezon.
Ce facem, însă, cu avocado, pentru a obține maximum de profit de pe urma lui?
Depozitarea
În magazine se găsesc două tipuri de fructe: cele încă verzi și cele gata de folosit (ready to eat). Pentru primele trebuie să le acordați câteva zile pentru a ajunge la consistența potrivită, în vreme ce celelalte trebuie folosite imediat.
Dacă decideți să cumpărați avocado ready to eat trebuie să fiți atenți să nu fi trecut deja în faza următoarea, cea de alterare, pentru că astfel veți arunca o mare parte din produs. Cel mai indicat este să le luați verzi și să controlați procesul de coacere.
În primă fază se pot ține o zi la temperatura camerei, însă cel mai bine se păstrează în frigider, la temperaturi între 3,3 și 5,5 grade celsius. Pe măsură ce se aprope de momentul consumului, este bine să stea la o temperatură mai apropiată de limita de jos, astfel încât să îi prelungească viața.
Pentru a grăbi procesul de coacere, depozitarea alături de banane sau mango este indicată. Însă dacă vreți să păstrați fructele mai multă vreme, atunci trebuie ținute departe de acestea.
Coacere
Etapa 1: când este proaspăt cules din copac, fructul de avocado este într-o etapă imatură și este foarte ferm. Dacă este lăsat la temperatura camerei, ajunge la stadiul de consum în aproximativ 5 zile sau chiar mai mult.
Etapa 2: consistența lui este încă destul de dură, dar procesul de coacere a început deja. Este faza în care îl găsim în magazine. Dacă este lăsat la temperatura camerei devine bun de mâncat cam în 4-5 zile.
Etapa 3: este etapa în care fructul de avocado este ușor ferm. Textura trebuie să fie egală pe suprafața întregului fruct. Această fază este ideală pentru folosirea lui în salate și alte preparate unde trebuie să fie destul de tare.
Etapa 4: coacerea completă, moment în care este perfect pentru consum. Acesta este momentul în care să folosiți avocado pentru guacamole și alte paste pentru că este ușor de zdrobit.
O altă metodă pentru determinarea stadiului de coacere, dacă este bun de folosit sau încă mai trebuie să aștepte, este cea a codiței. Dacă codița se desprinde cu ușurință, atunci este gata. Dacă s-a desprins greu, atunci trebuie să mai stea o zi, două. Dacă atunci când desprindeți codița în loc de verde este maro, înseamnă că deja este supracopt.
La ce folosim fructul de Avocado?
Dacă doriți să îl folosiți în etapa 3 de coacere, atunci este perfect în salate, sandvișuri, burgeri, tacos, omlete, sau pur și simplu pane sau pe grill.
Dacă, însă, ați ajuns în etapa 4, atunci vă recomandăm să îl folosiți pentru guacamole, smoothie, avocado toast sau mâncare pentru copii. Yummy.
Preparate creative pe bază de Avocado
Dincolo de clasicele rețete cu avocado pe care le întâlnim la tot pasul, acest fruct poate fi cu succes folosit în multe alte preparate:
- Guacamole făcut din avocado ținut pe grill în prealabil.
- Avocado poate înlocui untul în diverse preparate, deci puteți face negrese cu avocado sau mousse de ciocolată vegan.
- Paste cu cremă de avocado în loc de sos.
- Avocado umplut la cuptor.
- Înghețată de avocado.
- Salată de fructe cu Avocado.