Mâncarea japoneză, more than just sushi
4 noiembrie 2019 | Locuri cool
Dacă atunci când te gândești la mâncarea japoneză spui automat sushi, e timpul să-ți schimbi percepția. Și asta pentru că sunt multe alte preparate pe care merită să le descoperi!
Bucătăria japoneză este unică, variată și delicioasă! Bazată pe „regula de cinci”, bucătăria tradițional japoneză (sau washoku) pune accent pe varietate și echilibru. Iar acest lucru se obține prin folosirea a cinci culori (negru, alb, roșu, galben și verde), cinci tehnici de gătire (crud, la grătar, la abur, fiert și prăjit) și cinci arome (dulce, picant, sărat, acru și amar). Aceste principii pot fi regăsite chiar și în cele mai simple preparate, precum o supă și trei feluri secundare, plus orez. Însă experiența culinară nu se rezumă doar la gust. O atenție deosebită este acordată inclusiv prezentării, designului din farfurie. Și astfel, îmbinând estetica cu ingredientele de calitate, nu e de mirare că mâncarea este delicioasă și atât de apreciată peste tot în lume.
Tocmai de aceea am vrut să îți facem cunoștință cu câteva astfel de preparate tradiționale. Merită să le încerci! Bonus, îți spunem în ce restaurante le poți găsi în București.
8 preparate specifice bucătăriei japoneze și restaurante în care le găsești
Edamame
Dacă de obicei mergi într-un bar și ronțăi alune sau covrigei, clienții pub-urilor în varianta japoneză – denumite izakaya – preferă proaspăt preparatele edamame. Aceste păstăi verzi, imature, de soia, sunt culese înainte ca boabele să se întărească și folosite. De obicei sunt servite chiar așa, în păstaie, după ce au fost fierte și condimentate cu sare sau usturoi. Au o aromă umami naturală delicioasă, care se potrivește foarte bine cu garniturile ușor sărate din mâncarea japoneză. În plus aduc o mulțime de beneficii organismului – sunt bogate în proteine, fier și calciu.
Restograf Recomandă: Zen Sushi. Indiferent de restaurantul în care alegi să mergi (căci Zen Sushi are mai multe locații în București), vei avea parte de o experiență zen în arta culinară. Poți servi de la faimoasele rulouri cu orez învelite în alge nori – makisushi – până la sofisticatele sashimi pregătite migălos din pește crud și din cele mai fine ingrediente. Toate preparate sub ochii tăi. Tot aici vei găsi și edamame – fie simple, servite cu sare, fie servite cu usturoi și ulei de susan.
Rezervă o masă la Zen Sushi.
Tempura
Tempura este un preparat pane din pește, fructe de mare sau legume. O atenție deosebită este acordată felului în care ingredientele sunt tăiate. Contează și temperatura pe care aluatul o are la preparare (trebuie să fie foarte rece) și a uleiului (foarte încins). La final, fiecare bucățică pe care o bagi în gură este crocantă, perfect preparată. În regiunea Kanto (care include orașul Tokyo), tempura se servește cu sos. În schimb în Kansai (unde se află Kyoto și Osaka), fiecare bucățică de tempura se înmoaie în sare aromată înainte de a fi băgată în gură.
Restograf Recomandă: Sushi Garden. O mică echipă de antreprenori au transpus pasiunea lor pentru cultura asiatică într-un restaurant cu specific japonez, cu preparate fresh și gustoase. La ei vei găsi mai multe variante de tempura – fie cu legume, cu sparanghel, cu creveți, crab, sau chiar un amestec între toate acestea.
Rezervă o masă la Sushi Garden.
Sashimi
Este poate cel mai controversat preparat dintre mâncarea japoneză. Sashimi este pește crud sau carne care a fost tăiată profesionist, în felii foarte subțiri. De obicei, sunt servite cu ridichii daikon, ghimbir murat, wasabi și sos de soia. Sashimi se diferențiază de sushi prin faptul că cel din urmă se prepară cu orez în oțet și nu se folosește pește crud. În schimb, sashimi se prepară exclusiv cu pește crud și nu se servește cu orez. Peștele folosit trebuie să fie cât mai proaspăt. Asta pentru a minimiza riscul de contaminare, cât și pentru a fi mai gustos. Feliile se pot mânca cu sos de soia sau puțină pastă wasabi. Cele mai populare sunt făcute din ton, somon, caracatiță sau calamar.
Restograf Recomandă: Sushi Terra Dorobanți, un restaurant care aduce cinste artei culinare asiatice. Bucătarii prepară foarte bine tot ce gătesc, au o tehnică de gătit atent cizelată şi un stil foarte creativ. Nouă ne-a plăcut foarte mult varianta lor de sashimi și ți-o recomandăm și ție!
Rezervă o masă la Sushi Terra Dorobanți.
Yakitori
Yakitori este un preparat care se aseamănă cu frigăruile: bucățele mici de pui, preparate la grill. Numai că japonezii folosesc tot – inclusiv inima, ficatul, chiar și creasta. Și asta pentru a evita risipa, unul din aspectele cele mai importante în bucătăria japoneză. Carnea este asezonată cu sare sau unsă cu sos ori tare (un fel de sos de soia mai gros și mai dulce). Sau cu vin de oțet mirin, sos de soia, sake și zahăr. Sunt multe variante de yakitori. Însă cele mai populare sunt momo (din pulpă de pui), negima (cu pui și ceapă verde) și tsukune (un fel de chifteluțe de pui).
Restograf Recomandă: Kanpai Bistro, un pub/bistro cu mâncare gătită de un chef japonez, cu un sushi bar accesibil, atmosferă prietenoasă și multă voie bună! Preparatele lor sunt foarte gustoase, indiferent ce alegi! Cât privește yakitori, găsești mai multe tipuri din care poți alege – pornind de la cele cu pui în diverse variante, până la yakitori din piept de rață sau chiar asortat.
Rezervă o masă la Kanpai Bistro.
Udon
Reprezintă una din cele trei variante populare de tăiței specifice Japoniei. Sunt denși, gumoși și mai groși, preparați din făină de grâu și apă sărată. Este unul din preparatele preferate datorită gustului delicios și versatilității sale. Udon pot fi mâncați reci sau calzi, cu tot felul de toppinguri și preparați în diverse variante. Cel mai frecvent, sunt serviți în supe, cu ceapă verde tăiată mărunt, sau cu tempura și ouă, ori amestecați în preparatele la wok. Printre supe, cele mai populare sunt kitsune udon (cu tofu prăjită), tempura udon (cu topping de legume sau fructe de mare făcute pane cu făină tempura) și chikara udon (cu chifteluțe de orez la grill).
Restograf Recomandă: Nadasan, un restaurant elegant din Cartierul Francez, unde găsești preparate specific asiatice delicioase. Pe lângă numeroase tipuri de sushi, preparate calde precum orezuri, noodles, salate și deserturi, ai la îndemână și o varietate de supe (Miso, Tom yum, Ramen) printre care și supa Udon cu somon. Este foarte gustoasă!
Rezervă o masă la Nadasan.
Teppanyaki
Mai mult decât un anumit preparat, teppanyaki este, mai degrabă, un stil de preparare a mâncării. Teppan înseamnă plită de gătit, iar yaki înseamnă gătit la grătar. Bucățile de carne de vită, fructele de mare sau legumele proaspete sunt puse pe această plită (așezată de obicei în mijlocul mesei). Iar bucătarul poate găti mâncarea fix pe gustul tău (mai bine făcută sau mai crudă).
Restograf Recomandă: Studio 80, un restaurant cu o bucătărie de primă clasă, din zona de nord a Bucureștiului, cu specific internațional, mediteranean și asiatic. Pe lângă pastele de orez, mugurii de bambus, laptele de cocos, urechile de lemn, sosul de soia și multe altele, aici găsești și o secțiune de teppanyaki. Meniul este compus din supă Miso, legume, orez, dar și tot felul de fructe de mare și chiar desert.
Rezervă o masă la Studio 80.
Ramen
Este o supă de tăiței, aromată (cu sos de soia, sare, miso și os de porc tonkotsu), carne și/sau legume (porc, alge de mare nori, ceapă verde, muguri de bambus etc.). Este una din delicatesele bucătăriei japoneze și se găsește în aproape orice restaurant din „Țara soarelui răsare”. Există chiar și un muzeu cu această tematică, în Tokyo.
Restograf Recomandă: Sushi Time, unde găsești o bucătărie cu specific japonez care te va încânta și delecta! Atmosfera este foarte plăcută, iar preparatele sunt toate proaspete și apetisante – de la sushi până la specialități de pește, fructe de mare și deserturi delicioase.
Încearcă supa Ramen! Este foarte bună!
Rezervă o masă la Sushi Time.
Miso
Rămânem în registrul supelor și vorbim acum despre o altă vedetă a meniului japonez – supa Miso. Deși la prima vedere poate părea o mâncare foarte simplă, este un preparat nelipsit de la orice masă tradițională. Ba mai mult, 75% din japonzei o mănâncă zilnic. Este preparată din supă dashi (din pește sau alge de mare), combinată cu pastă miso din soia, la care se pot adăuga ingrediente precum tofu, ceapă verde, pește, scoici, carne de porc etc.
Restograf Recomandă: încearcă supa Miso de la Nadasan, restaurant despre care îți povesteam mai sus.
Rezervă o masă la Nadasan.
Descoperă și alte recomandări: