5 preparate celebre, denumite după oameni reali

13 noiembrie 2019 | Locuri cool

Te-ai întrebat vreodată cine este Alfredo care a dat numele cremosului sos de paste? Sau cine a fost Benedict și ce legătură a avut el cu faimoasele ouă?

Sunt multe preparate culinare care au fost „botezate” după oameni reali și multe dintre ele au o istorie interesantă. Iar noi ți le povestim acum pe câteva dintre ele.

Salată Caesar

preparate celebre

Da, știm, toată lumea asociază denumirea cu marele împărat al Imperiului Roman. Dar, de fapt, Caesar-ul care ar trebui să primească credit în acest caz este dl. Caesar Cardini. Imigrantul italian în Tijuana, Mexic, a fost cel care a inventat acest preparat pe bază de salată crocantă romaine. Și chiar dacă Caesar este cel care a pus la punct rețeta, fratele său, Alex, a adăugat tușa finală: anșoa, care dă preparatului acea aromă umami difuză.

Restograf recomandă: încearcă salata Caesar, de la Stadio Unirii. Este făcută cu pancetta crocantă, ou și pipet de pui sau somon (depinde ce variantă preferi.)
Rezervă o masă la Stadio Unirii.

Fettuccine Alfredo

preparate celebre

Chef-ul Alfredo di Lelio, care avea un restaurant în Roma, a inventat aceste paste în 1907. Denumite inițial „fettuccine al triplo burro”, Alfredo a preparat aceste paste pentru soția sa, Ines, în încercarea de a o convinge să mănânce ceva după ce tocmai născuse.

Faima pastelor sale s-a răspândit treptat în Italia și în alte țări. Și asta în parte datorită gustului, în parte servirii care era în sine un spectacol. Turiștii americani au dus rețeta în State, însă aici a suferit unele modificări. Dacă inițial se foloseau doar fettuccine, parmezan și unt, americanii au adăugat smântâna (pentru că brânza lor nu avea aceeași calitate ca parmezanul italian).

Restograf recomandă: pentru o rețetă specială, încearcă pastele Alfredo în varianta celor de la BistroMar. Restaurantul a devenit deja cunoscut pentru faptul că aici găsești mereu pește proaspăt și sunt experți în tot ce înseamnă preparate marine. Tocmai de aceea, poate, și pastele lor Alfredo conțin un mix de fructe de mare.
Rezervă o masă BistroMar

Ouă Benedict

preparate celebre

Rețeta este originală din Manhattan, asta este sigur. Și cel mai probabil „vinovatul” este unul din două restaurante cu reputație – Delmonico’s Restaurant și Waldorf Hotel de pe Fifth Avenue.

Povestea noastră preferată este așa: în 1894, agentul de bursă Lemuel Benedict a trecut într-o zi pe la Waldorf pentru brunch, având o mahmureală îngrozitoare. A comandat două ouă ochiuri, bacon, pîine prăjită cu unt și puțin sos olandez, apoi le-a pus pe toate laolaltă și așa s-a născut rețeta. Oscar Tschirky era la acea vreme maître d’hotel la Waldorf și a recunoscut imediat potențialul rețetei. În loc de toast a folosit chifle, iar în loc de bacon, șuncă. A inclus-o în meniu și… restul e istorie.

Restograf recomandă: Simbio, locul unde ziua începe cu o cafea bună, unde micul dejun nu are program fix, prânzul e gustos și serile relaxate. Șiii… locul în care, sâmbăta și duminica, se servesc cele mai gustoase ouă Benedict, la brunch. Sunt cu brioșă englezească făcută în casă, jambon de porc, ouă poșate și sos Hollandaise.
Rezervă o masă la Simbio

Vită Stroganoff

Contele Pavel Stroganov este cel care dă numele acestui preparat clasic. Este un fel de tocăniță gătită la foc mic timp de mai multe ore, din vită cu ciuperci și smântână. În ani 1300, familia Stroganov controla cea mai mare parte din Siberia. Și, cel mai probabil, mâncarea a fost inventată de bucătarii familiei.

 

Restograf recomandă: dacă vrei să mănânci o vită Stroganoff bună de tot, mergi la Mon Paris. Este preparată cu mușchi de vită Black Angus, ciuperci, ceapă, catraveți murați, muștar Dijon, smântână, și ceapă verde, și este foarte gustos!
Rezervă o masă la Mon Paris

Margarita

Sunt multe legende care au legătură cu acest cocktail. La fel de multe pe câți oameni au pretins că ei sunt cei care au inventat-o.

Una dintre legende este cea a lui Carlos „Danny” Herrera, patronul restaurantului Rancho la Gloria din Tijuana, cel care spune că a inventat băutura în 1938. Ce l-a inspirat? O fostă dansatoare devenită clienta lui. Se pare că Marjorie King era alergică la orice tip de alcool, mai puțin tequila, dar nu-i plăcea să o bea seacă. Așa că Herrera a venit cu o variantă a ceea ce avea să devină Margarita.

O altă poveste spune că Danny Negrete este inventatorul băuturii. Acesta avea un bar la hotelul Garci Crispo cu fratele său, David. Iar în cu ocazia nunții celui din urmă, Danny i-a făcut cadou de nuntă cumnatei sale, Margarita, acest cocktail.

Restograf recomandă: mergi să bei un cocktail la Ganesha Caffe. Este locul ideal dacă eşti în căutarea unui ambient vesel şi în acelaşi timp intim, unde te poţi răsfăţa cu cele mai deosebite băuturi şi deserturi (printe care și Margarita).
Rezervă o masă la Ganesha Caffe – Barbu Văcărescu
Rezervă o masă la Ganesha Caffe – Victoriei