9 restaurante cu specific românesc, la care să iei masa în București

27 noiembrie 2019 | Locuri cool

Noi, românii, suntem sociabili. Și gurmanzi. Așa că ne simțim cel mai bine când suntem în compania prietenilor, la o masă cu mâncare bună, un pahar și muzică pe sufletul nostru. E momentul pentru a sărbători în stilul nostru!

Pe oriunde ne-am plimba și oricât ne-am da în vânt după mâncarea italienească, franțuzească, chinezească etc., nimic nu se compară cu o porție de fasole cu cârnați, sărmăluțe sau cozonac… ca la mama acasă.

Așa că noi am făcut pentru tine o listă de câteva restaurante tradiționale, în care te poți bucura de gastronomia românească și tot ce are ea mai bun. 

Lacrimi și Sfinți

restaurante cu specific românesc

Cu toții știm cât de pasionat de bucătăria românească este Mircea Dinescu. Așa că nu e de mirare că în restaurantul lui, Lacrimi și Sfinți, vei regăsi aromele specific românești, în preparate care mai tradiționale, care mai reinterpretate și reașezate. Cultura culinară autohtonă aproape pierdută este redescoperită, readusă la viață. Un mare plus este și că preparatele sunt gătite cu ingrediente locale, organice – de exemplu peștele este de captură, păsările sunt de curte, iar porcii și vițeii vin din ferme individuale mici.

Și pentru ca totul să fie cât mai autentic românesc, inclusiv decorul are o istorie. Amenajarea este făcută doar cu lemn recuperat, fiecare bucățică având cel puțin câteva zeci de ani – spre exemplu, ușa de la intrare este de la o casă din Sighișioara, grinzile dintr-un hambar vechi, podeaua este recuperată din scândură de șură și tot așa.

 Rezervă o masă la Lacrimi și Sfinți 

RosT

restaurante cu specific românesc

Într-o frumoasă casă boierească din apropierea pieței Charles de Gaulle, pe strada Herăstrău, restaurantul RosT ne reamintește ce înseamnă gastronomia cu suflet, cum spun chiar ei. Într-un cadru intim, cu o atmosferă caldă, de familie, chef Alexandru Niță (fost concurent MasterChef) ne surprinde cu preparate inspirate, născute din reinventarea rețetelor tradiționale într-o manieră fresh și surprinzătoare. Fiecare preparat are o poveste, reușind cumva să trezească ceva din emoțiile copilăriei, când servirea mesei era un moment intim împărtășit cu familia și cei dragi. Un restaurant de fine dining, în care bucătăria modernă se împletește cu cea tradițională.

Și pentru că de 1 Decembrie e RosT de gastronomie autohtonă pură, te așteaptă un meniu 100% românesc: carne la garniță, iahnie de fasole cu ciolan la ceaun, mini papanași dar și un țoi de palincă de prune! Hai noroc!

 Rezervă o masă la RosT 

Restaurant Voievodal Băneasa

restaurante cu specific românesc

Pe vechile moșii ale boierilor Văcărești, adică zona Băneasa de astăzi, găsești un alt restaurant cu specific românesc: Restaurant Voievodal Băneasa. Locația este foarte elegantă, amenajată în stil autentic, cu preparate și mâncare pur românească. Dacă vrei să te simți tratat regește, ca la curtea banului Șerban Văcărescu și a soției sale Ecaterina, localul este perfect! Deși restaurantul a trecut printr-o amplă renovare, au fost păstrate elementele de arhitectură și decor specifice secolelor 15-17, tocmai pentru a păstra farmecul vechilor conace boierești.

Cât privește mâncarea, meniul se bazează mai ales pe bucătăria românească veche, autentică, din secolele 16-18, când se mânca mult – mai ales carne, în special la jar – și se bea mult vin (tocmai de aceea au o bogată selecție de vinuri de colecție).

 Rezervă o masă la Restaurant Voievodal Băneasa 

Crama Hanul Hangiței

restaurante cu specific românesc

Dacă îți place muzica românească lăutărească, sau dacă pur și simplu te gândești să încerci o astfel de experiență de Ziua României, mergi la Crama Hanul Hangiței, de pe Bulevardul Mărășești. Asta pentru că aici poți asculta muzică live și lăutari vestiți precum Nelu Ploieșteanu, Nicu Gigantu sau Gheorghe Turda împreună cu taraful.

Și pentru că voia bună merge la fix cu preparatele românești, să știi că aici vei găsi tot felul de preparate ca la bunica sau la mama acasă – de la tocăniță bănățeană, la pastrame, saramuri, sărmăluțe, tochituri, ciorbe și platouri țărănești proaspete și apetisante, alături de vinuri gustoase. Cadrul este și el unul rustic, cu ștergare și farfurii specific românești, toate ca să-ți amintești de tradițiile noastre și să te „veselești” cu prietenii.

 Rezervă o masă la Crama Hanul Hangiței 

Terasa Doamnei

Chiar în centrul istoric al Capitalei, în fața Băncii Naționale, pe strada Doamnei, poți lua o masă autentic românească la Terasa Doamnei. Și aici ai ocazia de a asculta muzică live – ba chiar sunt puse la punct programe speciale împreună cu Ansamblul de muzică și dansuri populare Terasa Doamnei și cu Acustic Band, formație de muzică ușoară. Și dacă vara terasa spațioasă este plină de oameni, când se face frig afară restaurantul este cel care se umple de oameni.

Meniul este foarte, foarte bogat, și gastronomia românească este adusă în prim plan. De la specialitățile bucătarului, precum „Ceaunel românesc” sau ciolan cu fasole și varză, până la carne la garniță sau frigărui haiducești și până la preparate vânătorești, ai atâtea variante încât îți va fi greu să te hotărăști la care să te oprești. Iar mâncarea este foarte bună!

 Rezervă o masă la Terasa Doamnei 

Restaurant Mărul de Aur

Tot din zona restaurantelor în care muzica lăutărească atrage oaspeții și petrecăreții face parte și Restaurant Mărul de Aur, de pe Calea Victoriei. Într-o casă care datează din 1925, fostă reședință a principesei Elisabeta, această bijuterie arhitecturală găzduiește astăzi acest restaurant cu nume de renume în Capitală. Mărul de Aur a găzduit de a lungul timpului Clubul Marii Industrii, Uniunea ziariștilor, Uniunea Arhitecților, Clubul milionarilor și restaurantul Mărul de Aur. Cu o așa istorie, localul păstrează ceva din aerul interbelic și tradiția pe care a moștenit-o.

În plus, pentru iubitorii de muzică românească, de joi până duminică ai ocazia să-ți petreci seara cu Ionel Tudorache, Nicu Gigantu și Cristina Bălcescu.

Cât privește mâncarea, ce-ai zice de un borș de cocoș sau o ciorbă de burtă, ori de niște ciulama, un platou tradițional sau de niște varză cu cârnați?

 Rezervă o masă la Restaurant Mărul de Aur 

Berăria Nenea Iancu

Cu ce merge cel mai bine o bere bună dacă nu cu niște mici, cârnăciori sau pastramă delicioasă?! Numai bine, căci la Berăria Nenea Iancu din Centrul Vechi, cele două tipuri de „ingrediente” se îmbină numa’ bine! Berăria s-a deschis în 2013, pe strada Covaci, însă locația are o bogată tradiție culinară – aici s-au inventat pentru prima oară mititeii și este un loc în care-și petreceau nopțile Caragiale și Hașdeu.

Restaurantul are un aspect interbelic ce-i dă un farmec aparte, dar și muulte sortimente de bere (de pe la noi și nu numai), printre care și berea Nenea Iancu (produsă în Germania). De fapt, berea este și motivul pentru localul și-a câștigat renumele. Cât privește mâncarea, mititeii sunt specialitatea casei. Serviți cu cartofi prăjiți, murături și muștar, sunt delicioși!

 Rezervă o masă la Berăria Nenea Iancu 

Rare House

Nu lăsa numele să te păcălească, căci în acest restaurant micuț și cochet vei gusta unele dintre cele mai gustoase preparate românești! Rare House este situat în apropiere de parcul Grădina Icoanei, pe strada Schitul Dârvari, și este unul din acele localuri „family owned” în care se pune accent pe calitatea fiecărui ingredient.

Plecând de la conceptul farm to table, aici poți savura preparate de sezon, gătite numai din ingrediente proaspete, cu un puternic caracter autohton. Spre exemplu, aici am găsit mâncare de gutui cu carne de porc, urechi de porc prăjite, cu sos de smântână și hrean, cârnați afumați sau borș țărănesc de cocoș. Noi îți recomandăm cu încredere să le faci o vizită!

 Rezervă o masă la Rare House 

Vatra Neamului

Situat în nordul Bucureștiului, mai exact pe Șoseaua București-Ploiești în zona Balotești, restaurantul Vatra Neamului este un loc definit de autenticitate și bucătărie tradițională. Spațiul este extrem de generos, aici putând fi organizate evenimente private în cele cinci saloane spațioase. Dar este și locul în care poți ieși la o masă mare, la care să-ți aduni prietenii și familia. Fiecare încăpere este amenajată luxos, cu mult bun gust, păstrând totodată ceva din ambianța domnească din alte vremuri.

Motivați de convingerea că tradiționalul nu se inventează ci se redescoperă, meniul de la Vatra Neamului aduce un omagiu tradițiilor și tocmai de aceea se evidențiază în peisajul gastronomic autohton. Noi îți recomandăm să încerci pastrama de oaie (una din specialitățile casei) sau cotletul de berbecuț flambat.

 Rezervă o masă la Vatra Neamului