7 preparate de post din meniul restaurantelor bucureștene
11 decembrie 2019 | Locuri cool
Preparate de post? Dar mai ține cineva post? Ei bine, da. Chiar dacă s-a mai pierdut cumva din acest obicei religios, sunt în continuare persoane care aleg o astfel de dietă. Fie din motive religioase, fie din motive ce țin de stil de viață.
Dacă bunicii sau chiar părinții noștri respectau cu sfințenie, cum s-ar zice, zilele de post din calendar, mulți dintre tineri nu mai țin seamă de aceste cutume. Pe de altă parte, tot mai multe diete recomandă astfel de perioade, așa încât organismului să ia o pauză de la tot ce înseamnă mese grele, cu carne.
Indiferent care este motivul pentru care alegi să postești, noi îți recomandăm câteva preparate pe care le-am găsit în meniurile restaurantelor din București. Și adevărul este că arată atât de bine și sunt atât de gustoase, încât merită încercate oricum, de oricine!
Înainde de asta, însă, hai să vedem și de ce postul este benefic pentru organism.
Ce zice știința?
Așa cum spuneam, dincolo de motive ce țin de cutumele religiei, oamenii de știință sunt de părere că perioadele de post aduc o mulțime de beneficii organismului.
În primul rând, înseamnă un proces de detoxifiere, de eliminare din corp a reziduurilor acumulate în timp. Practic, este vorba de un repaos alimentar, în care se consumă doar apă, ceaiuri, sucuri, fructe și legume.
Ceea ce ne aduce la al doilea mare avantaj: un aport mai mare de nutrienți și vitamine – mai ales dacă fructele și legume sunt consumate mai mult în stare crudă. Oamenii de știință spun că astfel se normalizează nivelul glicemiei și al colesterolului din sânge, dar și tensiunea arterială și trigliceridele. Și sporește energia.
Pe de altă parte, este important să reții că trebuie consumate alimente bogate în proteine vegetale (cum ar fi fasolea, mazărea, lintea, dar și ciupercile), grăsimi (ulei de măsline) și carbohidrați (orez, cereale integrale), astfel încât organismul să aibă „combustibilul” necesar.
Unde mâncăm la restaurant preparate de post?
Primul răspuns care ne vine în minte ar fi restaurantele cu specific vegetarian/vegan/raw. Însă vei găsi și în alte localuri tot felul de rețete gustoase și foarte arătoase, demne de un fine dining! Și să știi că nu va trebui să te rezumi doar la salate. Așadar, uite ce-ți propunem noi.
Aubergine Healthy Food
Cine ar fi crezut că în Centrul Vechi vei găsi un restaurant în care se promovează mâncarea sănătoasă mai presus de orice? Ei bine, pe strada Smârdan, la Aubergine Healthy Food, Chef Ronan gătește numai cu produse proaspete, în combinații dintre cele mai inedite și mai sănătoase. Vânăta ocupă loc fruntaș (de unde și logo-ul restaurantului), fiind inclusă în multe dintre preparate, la fel ca și multe alte legume. Motiv pentru care este un restaurant apreciat de vegetarieni și vegani.
Nouă ne-a atrast atenția această salată de quinoa cu avocado, dar au și niște supe foarte bune și o „oală de vinete vegan” foarte interesantă.
Rezervă o masă la Aubergine Healthy Food
Restaurant Barca Raw – Vegan
Așa cum îi spune și denumirea, Barca se numără printre restuarantele raw-vegane din București. Situat foarte aproape de piața Charles de Gaulle, pe strada Iscovescu Barbu, restaurantul vrea să ne demonstreze că mesele raw nu sunt nici pe departe plictisitoare. Ba din contră – diversitatea meniului este esențială! De la preparate gătite, până la salate, pateuri și deserturi, la Barca găsești tot felul de bunătăți! Așadar, fie că doar vrei să servești o masă de post, fie că ai adoptat stilul de viață vegan, ai la dispoziție o ofertă foarte variată!
Nu-i așa că sună bine un tort de fructe de pădure (cu migdale, curmale, fructe de pădure, caju și agave)? Și cum ar fi să încerci salata cu germeni, cu semințe de quinoa și susan negru, dressing proteic lejer din cânepă și caju?
Rezervă o masă la Restaurant Barca Raw – Vegan
Pio Bistro
În zona Floreasca, pe strada Puțul lui Zamfir, Pio Bistro este unul dintre localurile acelea moderne, foarte frumos amenajate, cu un aer tineresc dar foarte călduros totodată. Spațiul luminos, mobilierul comod, pereții „îmbrăcați” în vegetație, toate laolaltă creează o ambianță foarte plăcută și relaxată! La parter au o bucătărie deschisă – ceea este întotdeauna un plus pentru oaspeți –, iar la etaj un salon mare și spațios.
Când vine vorba de mâncare, trebuie menționat faptul că își procură ingrediente de la fermierii locali de pe lângă București. În plus, e de ajuns să te uiți la cum arată farfuriile lor pentru a ți se deschide apetitul! Din fericire, gustul nu dezamăgește. Din contră – depășește aparențele. Deși este un bistro, meniul este destul de variat. Ce ni s-a părut deosebit este Shakshuka (sos de roșii cu ou, brânză feta, toast și pătrunjel) – dar pentru aceasta va trebui să aștepți până trece postul. În schimb poți alege o salată Evergreen (salată bio cu măcriș, kale, salată romaine cu semințe de dovleac, caju, sparanghel, avocado și dressing de ulei și lămâie) – aceasta a fost și alegerea noastră – sau o supă de linte roșie.
Trattoria Verdi
La Trattoria Verdi vei redescoperi Italia la fiecare vizită, indiferent în care dintre locații alegi să mergi – Aviatorilor, Unirii sau Victoriei. Acesta este și unul dintre motivele pentru care am inclus localul în lista noastră. Indiferent în care zonă a Bucureștiului ai treabă, poți ajunge ușor să iei masa la iei. Este adevărat că specificul este italian, cu tot ce are mai bun de oferit la cucina italiana (paste, antipasti, pizza etc.), dar dacă te uiți atent în meniu vei descoperi și preparate de post. Spre exemplu, antipasto di verdure (cu vinete, dovlecei, ciuperci, ardei gras, roșii uscate, măsline, ceapă și usturoi). Sau supe foarte, foarte bune – noi am ales supa cremă de roșii, dar au și un minestrone foarte bun. Ca să nu mai vorbim de selecția mare de salate (multe, multe!) și de risotto, sau garniturile care sunt interesante.
Rezervă o masă la Trattoria Verdi
Gusteria
Ce-ai zice de niște varză murată călită? Nu doar că e de post, dar este și unul dintre preparatele preferate ale românilor. Am găsit noi niște varză bună de tot la Gusteria, pe bulevardul Lascăr Catargiu de la Romană. Am mai fost în vizită la ei și ne-a plăcut mereu faptul că este un local foarte intim, micuț, un boutique bistro cum spun chiar ei. Au tot felul de rețete „meșteșugite”, pregătite domol, așa încât să aibă gustul acela… care trebuie!
E musai să vii la un moment dat aici să încerci ciolanul bavarez – e demențial! Micul dejun e foarte bogat, au tot felul de supe (de obicei la meniul zilei), și preparate „din ocean”, „de la rotisor”, „de pe pășune” saaau… „din grădină”(adică salate una și una). Nu uita de varza care ne-a adus aici!
Taverna Sârbului
Rămânem în zona preparatelor tradiționale și mergem la Taverna Sârbului de la Piața Presei Libere, să mâncăm niște ardei umpluți cu orez și ciuperci – mai au în plus doar ceapă, morcov, sare, piper, bulion, ulei, făină și verdeață, deci sunt 100% de post.
Ce ne-a plăcut foarte tare este că găsești un întreg meniu cu preparate de post, ceea ce nu prea am văzut în multe alte restaurante. Și au cam tot ce vrei! De la supă cremă de legume la ciorbiță de fasole. De la gustări de post, zacuscă sau fasole bătută până la mâncare gătită (spanac, iahnie, varză călită și cartofi). Ba chiar și desert – plăcintă cu nuci și miere, sau cu mere ori dovleac.
Taverna Sârbului e un loc foarte plăcut, amenajat tradițional, cu mult lemn, ca o cabană la munte. În special iarna este unul din restaurantele noastre preferate – mai ales dacă prinzi masă lângă șemineu!
Rezervă o masă la Taverna Sârbului
Restaurant Savart
Dacă tot a venit vorba despre desert, trebuie să vă spun că am găsit o budincă super bună!! La Restaurant Savart, pe strada George Enescu, aproape de Ateneul Român. Este un desert vegan, o budincă de tapioca cu lapte de cocos, confit de fructe cu ghimbir, lime, piper roșu și fulgi de migdale. O minunăție! Și să știi că nu sunt singurele preparate de post din meniu. Ba chiar restaurantul este unul care se mândrește cu preparatele sale vegane. Și pe bună dreptate! Chef Manuela a lucrat ca bucătar la Paris, în două restaurante cu stele Michelin (cu sub îndrumarea lui Guy Martin și Jean-François Piège). Iar acum și-a pus amprenta în meniul actual și jucăuș al restaurantului Savart, implicându-se de la concept general, până la ultimele detalii dintr-o farfurie.