10 alimente care taie pofta de mâncare
6 ianuarie 2020 | Noutati
„De mâine intru la dietă!”. Îți sună cunoscut? Dar pentru asta ar trebui mai întâi să reușim cumva să ne ținem sub control pofta de mâncare…
După mesele mai mult decât îndestulătoare pe care le-am servit cu toții de Sărbători, câți dintre noi nu am jurat pe roșu că, gata, din ianuarie intrăm la cură de slăbire?! Exact ca studentul care de mâine se apucă de învățat… Problema e tocmai că, după Crăciun, ne-am învățat stomacul să cam primească tot ce-și dorește. Așa că avem nevoie de ceva ajutoare care să… pună poftele-n cui!
Alimente sănătoase, care-ți taie pofta de mâncare
Ți se întâmplă să te ridici de la masă și să ai în continuare senzația că ți-e foame? Dacă răspunsul e „Da”, atunci trebuie să știi că nu foamea, ci poftele te fac să te simți în acest fel. Iar dacă le dai curs, atunci nu doar că nu vei reuși să slăbești, dar vei acumula și kilograme în plus. De aceea noi îți sugerăm să incluzi în meniul tău câteva alimente care taie apetitul. În plus, sunt naturale, sănătoase și pline de nutrienți care mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Mierea
Dacă nu reușești și pace să scapi de pofta de ceva dulce, ia o linguriță de miere. Aceasta suprimă grelina, unul dintre hormonii care stimulează apetitul, așa încât vei avea senzația că ești sătul pentru o perioadă mai lungă. Pune o linguriță de miere într-un pahar cu apă caldă și ai să vezi că nu-ți va mai fi foame vreme de ceva timp.
Ardeiul Cayenne (Capsicum)
Mulți consideră că ardeiul nu face bine organsimului (stomacului, în special). Din contră, însă: anumiți ardei sunt extrem de sănătoși și aduc o mulțime de beneficii sănătății. Ardeiul Cayenne face parte din această categorie și ajută la reducerea apetitului în cazul celor care nu consumă, de obicei, preparate picante.
Ouăle
Despre ouă se știe prea bine că sunt bogate în proteine, dar și grăsimi. Și tocmai de aceea sunt alimente foarte sățioase care, în plus, îți și taie pofta de a mai mânca ceva în plus. Nu e de mirare că sunt preferatele tuturor pentru masa de mic dejun!
Ciocolata neagră
Sunt mai multe studii care arată că o bucățică de ciocolata neagră servită ca gustare te ajută să mănânci mai puțin pe parcursul zilei. Îți taie apetitul, dar îți și satisface pofta de ceva bun. În plus, crește producția de endorfine, așa că vei avea o stare de bine, pozitivă. Ideal ar fi să alegi o ciocolată neagră cu un procent de 80-85% cacao.
Supa
La noi, la români, masa de prânz se bazează, de regulă, pe o supă urmată de un al doilea fel de mâncare. Adevărul e că știm noi ce știm… Supa este sățioasă și umple stomacul, așa încât să mâncăm mai puțin la felul doi și să consumăm mai puține calorii, per total. Dacă servești o porție la masa de prânz, atunci alege o supă de legume. Iar dacă preferi să înlocuiască masa de seară, atunci asigură-te că are și ceva proteine (ca de exemplu, carne slabă).
Apa
Ai observat cum în toate curele de slăbire ți se indică să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi? Pe lângă faptul că o hidratare corectă este importantă pentru sănătate, apa îți taie și pofta de mâncare. Un secret ar fi ca, înainte de masă, să bei un pahar mare de apă. Astfel „păcălești” creierul că ai stomacul plin mult mai repede și mănânci mai puțin.
Oțetul
Dincolo de a fi un simplu ingredient care dă salatei (și nu numai) acel ceva care desăvârșește preparatul, oțetul se poate dovedi a fi și sănătos pentru organism. Astfel, nu doar intensifică savoarea mâncării, dar și reduce apetitul, ba chiar contribuie la menținerea glicemiei în limite normale.
Fructele și legumele bogate în vitamina C
Studiile sugerează că ar trebui să includem mai multe alimente bogate în vitamina C dacă vrem să ne menținem greutatea sub control, la fel și poftele. Fructele și legumele care conțin această vitamină (precum portocalele sau grapefruitul) scad glicemia și reduc apetitul.
Alimentele bogate în fibre
Dacă vrei să mai scapi de câțiva centimetri din talie, atunci trebuie să consumi multe fibre. Principalul motiv care susține această teorie este acela că fibrelor le ia mai mult timp să se descompună în organism, drept urmare păstrând mai mult timp senzația de sațietate. În această categorie intră alimente precum legumele, fructele, cerealele integrale, migdalele, fasolea și semințele de chia. Așa că include cât mai multe dintre acestea în meniul tău.
Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc se obține fix la fel ca iaurtul clasic, numai că, la final, este „strecurat” așa încât să se mai elimine din zerul lichid și din lactoză, rezultând un iaurt cu o cantitate aproape dublă de proteine. Tocmai de aceea este și mai sățios. La asta contribuie totodată și textura sa, mai groasă și mai cremoasă, care „păcălește” stomacul, dând senzația de plin. Consumă-l ca pe orice alt iaurt – ca atare sau adaugă fructe, nuci ori cereale.