Arriba, arriba! Andale… la tacos (prin București)

3 octombrie 2022 | Locuri cool

Dacă te numeri printre cei care iubesc tacos, atunci știi că este una din mâncărurile mexicane emblematice. Dar, mai mult de atât, sunt și alte lucruri interesante pe care poate nu le cunoști. Ca de exemplu că pe 4 octombrie este Ziua Internațională a Taco-ului. Hai să îți povestim mai multe despre el (și îți spunem și unde mănânci tacos bun în București).

3 tacos fotografiate de sus, pe o farfurie asezata pe o masa albastra - concept foto pentru unde mâncăm tacos bun în București

Cu porc, pui, vită, sau fructe de mare, cu salsa, chili sau avocado, cu roșii, ceapă, coriandru, brânză, guacamole (și lista poate continua), toate învelite de o tortilla delicioasă – cam asta așa ai putea descrie în câteva cuvinte acest preparat tipic mexican, cuiva care nu l-a gustat niciodată. Tortilla se face fie din făină simplă, fie din ceea ce se cheamă masa – o făină specială, din porumb nixtamalizat. Acest tip de tortilla tradițională este mai moale și mai elastică. Foile se coc și se umplu apoi cu ingredientele alese.

În Mexic, la fiecare colț de stradă întâlnești o Taqueria – un restaurant mic sau chiar o rulotă de street food unde se vând tacos și burrito. Și din fericire avem și noi, în București, taquerii autohtone (semn că a „prins” și pe la gusturile românilor).

Dacă se numără și printre preferatele tale, atunci n-ar strica să afli și câteva lucruri interesante despre tacos.

Tacos, un preparat… bombă!

Nu se știe exact care e originea taco-ului. Însă majoritatea pare a fi de acord că a apărut undeva în secolul 18 în minele de argint din Mexic. Minerii foloseau cuvântul „taco” pentru a se referi la micile încărcături cu explozibil pe care le foloseau pentru a extrage minereu. Practic, erau niște foițe de hârtie în care înfășurau praf de pușcă și apoi le inserau în crăpăturile bucăților de rocă. Dacă stai să te gândești, un taco cu un sos iute de tot poate fi considerat… dinamită, nu!? Mai mult, unul dintre primele tacos apărute purtau denumirea de „tacos de minero” (tacosu-ului minerului).

Mexicul are o bucătărie foarte variată – fiecare regiune, stat și chiar oraș are un anumit fel de a găti. Odată cu industrializarea, mulți s-au mutat în capitală, aducând cu ei propriul specific culinar. Așa de face că Ciudad de México a devenit un amalgam de arome. Timp de multă vreme, taqueriile erau mici localuri (să le spunem așa) tipice cartierelor clasei muncitoare.

Odată cu migrația mexicanilor în State, taco-ul a ajuns și acolo – însă sub aceeași formă de mâncare de stradă, ieftină. În 1905, era asociat cu un grup de femei denumit The Chili Queens – care vindeau street food pe la diverse festivaluri, pentru a mai câștiga un ban în plus. În timp, au devenit atât de faimoase încât putea fi considerate una din „mărcile” orașului San Antonio (Texas).

Astăzi tacos se numără printre cele mai populare preparate din lume, servite a mic dejun, prânz sau cină. De fapt, e așa popular încât americanii mănâncă 4,5 miliarde de tacos pe an!

tacos mexican cu carne de pui, porumb si sos de tomate - preparat din bucataria mexicana

Fun facts  

  • Primul food truck din lume a fost, probabil, un…. taco truck. E posibil să existe unele controverse legate de asta, dar se crede că primul food truck a fost deschis de un imigriant mexican, Raul Martinez, în 1974, în fața unui restaurant din Los Angeles. Și a avut așa un succes, încât a ajuns să dețină un întreg lanț de restaurante, King Taco.
  • Cel mai mare taco făcut vreodată a avut 75 m. Era umplut cu „carnitas” (varianta mexicană de pulled pork) și a fost „construit” în Mexic, în noiembrie 2011.
  • Cel mai scump taco a avut un preț de 25.000 de dolari. A fost vândut de un resort de lux din Las Vegas și conținea carne de vită Kobe, caviar de beluga, langustine, trufe negre, brânză brie, salsa făcută în casă și foițe de aur.
  • Diferența între taco și burrito este că cel din urmă este mai mare decât taco (care e, mai degrabă, o gustare și ai putea mânca mai multe bucăți la o masă ca să te saturi).
  • Tacos al pastor este un taco cu influențe libaneze în care carnea e preparată la grătar, pe o frigăruie mare (exact ca la shaorma) și garnisită cu ananas, ceapă și coriandru.
  • Ministerul Agriculturii din Mexic estimează că sunt peste 20.000 de rețete de tacos.
  • Emiliano Zapato și calul său mâncător de tacos. Emiliano Zapato este una dintre cele mai proeminente figuri ale Revoluției din Mexic și legenda spune că era patronul de la Tacos Beatriz, una din cele mai vechi taquerii din Ciudad de Mexico. Adora să mănânce tacos și i le servea inclusiv calului său. „Calul meu nu mănâncă porcării. Și nici nu mănâncă oriunde”, spunea el.
  • Au ajuns și în spațiu. Tocmai pentru că e un preparat atât de versatil, NASA a inclus tacos în meniul astronauților. Aventura cosmică a taco-ului a început în 1985, când astronautul mexican Rodolfo Neri Vela a luat parte la o misiune de explorare. Dragostea lui pentru acest preparat i-a făcut pe ingineri să realizeze că ar putea, foarte bine, să fie mâncarea ideală în spațiu: ușor de făcut și de manevrat, fără a face multe firimituri care să interfereze cu circuitele navetei.

Unde mănânci tacos bun în București?

Fie că îți faci drum pe la una din taqueriile locale, fie că le găsești în meniurile restaurantelor cu specific mexican, poți savura un tacos bun și în București.

Uite recomandările noastre.

Taqueria El Torito

4 tacos asezati in suport special, iar in fundal  2 sticle de bere, la Taqueria El Torito unde mâncăm tacos bun în București

Taqueria El Torito este un restaurant mexicano-texan și locul în care poți face cunoștință cu bucătăria autentică de tip street-food din Mexic. Au o mulțime de feluri de tacos din tortilla de porumb, nachos, quesadilla, burrito, dar și aripioare picante și salsa… pe cât poți duce de iute (de la ușor picant, la iute rău de tot). Și mai au ceva – Taco Tuesday: o tradiție de peste ocean, care a apărut undeva între anii 1959 și 1977 în restaurantul El Torito din California. Iar după 50 de ani, El Torito București repetă istoria în România și vine cu o promoție specială în fiecare marți, după ora 16:00 – tacos la doar 6,5 lei bucata! Oferta e valabilă doar după ora 16:00. Îi găsești pe str. Apolodor nr. 3, în zona Unirii.

PS: taco găsești și la fratele mai mare al taqueriei, adică la El Torito.

Rezervă o masă la Taqueria El Torito

M.A.T.

doua platouri cu cate 3 tacos, fotografiate de sus, langa un platou cu cartofi la cuptor la MAT București

M.A.T. (Masa Artisanal Taqueria) este un restaurant de pe str. Mircea Vulcănescu nr. 121. Localul pornește de la un concept de „tacos & more” și propune o bucătărie creativă, cu elemente avangardiste, unde creația este pe primul loc. Cu un design rustic, cu influențe mexicane, restaurantul arată foarte bine și are o atmosferă cu totul aparte – relaxată, proaspătă, tinerească! La M.A.T. fac tacos 100% ca în Mexic, de la zero. Folosesc făină din porumb nixtamalizat și chiar o moară specială, adusă din Mexic. Inclusiv porumbul este cultivat de ei încă din primăvara lui 2019. Plita pe care fac foile, presa, condimentele și ingredientele folosite, totul e autentic! Iar rezultatul e grozav! Meniul se schimbă și el periodic, ca să te poți bucura de tacos în ton cu sezonul.

Află mai multe despre M.A.T

TAQUERIA Eminescu

3 șiruri cu foarte multe tacos asezate pe o fata de masa verde inchis, la Taqueria Eminescu

Taqueria Eminescu este un alt loc în care poți găsi mâncare mexicană gustoasă. Taco, quesadilla, burrito, nachos, burgeri și multe alte preparate tex-mex. Porțiile sunt mari și generoase, mâncarea super bună, cu gust autentic, atmosfera relaxată și personalul foarte prietenos. Și nu zicem doar noi – sunt mulți cei care îi laudă pentru tacos-ul excelent.

Rezervă o masă la Taqueria Eminescu

Casa de Tacos

close uo cu tacos cu carne de vita, ceapa, si verdeata la Casa de Tacos, unde mâncăm tacos bun în București

După ani lungi de degustări și pasiune pentru gastronomia mexicană, o excursie în Mexic a fost sursa de inspirație a unui idei ce reprezintă astăzi Casa de Taco. În bucătăria lor se regăsesc preparate după rețete originale, din diverse state ale Mexicului, toate făcute cu meticulozitate.

După cum îi spune și numele, produsul lor principal este faimosul taco (al pastor, cochinita, suadero etc), dar au și un preparat la fel de cunoscut, quesadilla. Conținutul – fie el de carne sau de legume – are un mod amplu de preparare de minim 12h, așezat pe o tortilla de maíz (lipia din faină de porumb. Se mai regăsesc ceapa și coriandrul, care la rândul lor îi acorda taco-ului o prospețime și aromă specifică Americii Centrale, dar și sosurile aparte, precum Salsa Roja (cu aromă de chili) sau Salsa Verde (de Guacamole și Tomatillo).

Maya Fresh

3 tacos fotografiate pe fundal negru, cu ceapa, ardei gras, rosii si carne de porc la Maya Fresh

Burrito, quesadilla, tacos – le ai pe toate la Maya Fresh. Un loc cu mâncare proaspătă și sănătoasă, gătită în locație după rețete proprii, inspirate din bucătăria latină (în special cea mexicană). Și la ei tortilla este făcută din porumb, și găsești lipii proaspete în fiecare dimineață. Ce ne place e că la ei poți să-ți iei un mix care conține 3 taco diferite (cu vită, porc și pui) ca să le poți testa pe toate. Iar carnea este delicioasă – aromată, fragedă și gustoasă.

Taco Bell

femeie care tine in mana 4 bucati de tacos invelite in ziar la Taco Bell Romania

Pe ei îi găsești în mall-uri (n-ai cum să nu-i știi). După succesul pe care l-a avut cu standurile cu hotdogi și burgeri, Glen Bell și-a luat inima în dinți și a făcut lucrul care urma să cucerească oamenii de pe întreaga planetă: a deschis primul Taco Bell în Downey, California în anul 1962. Rezultatul? Spre surprinderea tuturor, Taco Bell a devenit în scurt timp (pe bune, chiar n-a durat mult) un succes. La doar 5 ani de la deschiderea primului Taco Bell, standul lui Bell a ajuns să facă milioane de oameni din SUA să descopere, să redescopere și să se îndrăgostească de taco. Moștenirea lui Glen trăiește acum prin cele 7.000 de restaurante Taco Bell din toată lumea.

Tacos Factory

close up cu un tacos frantuzesc, taiat, asezat pe un alt tacos intreg la Tacos Factory

Tacos Factory a adus în 2020 rețeta originală de tacos franțuzesc în România. Ce înseamnă asta? Tacos-ul franțuzesc a fost inventat în sudul Franței și se diferențiază de cel mexican prin faptul că în acesta se pun cartofi prăjiți, lipia este o lipie clasică (nu din porumb), și în el se adaugă un sos de brânză home-made (și nu ingrediente de tip guacamole, porumb, salsa etc.) În plus, majoritatea ingredientelor sunt pe stil european (spre exemplu mozzarella, măsline, falafel sau cordon bleu). Tot meniul lor este À la carte, iar cartofii sunt naturali, prăjiți proaspeți.

Tu în ce alte locuri ai mai mâncat tacos bun în București? Dă-ne un semn și spune-ne!

Iar dacă ți-am trezit curiozitatea în ceea ce privește bucătăria mexicană, am povestit în articolul de aici și despre alte preparate delicioase de-ale lor!