Atelierul de gatit pentru copii (prezentare)

23 februarie 2012 | Noutati

Atelierul de gatit pentru copii sau de ce si cum ne-am gandit sa promovam o alimentatie sanatoasa in randul celor mici

Stresul si ritmul accelerat in care ne ducem existena reprezinta, nu doar la nivelul societatii romanesti, premise pentru un stil de viata nu tocmai sanatos, in care dietele dezechilibrate, lipsa activitatilor fizice si extinderea anumitor vicii devin reguli de trai.

In 2008, prin intermediul programului “Esti cu ce te hranesti” desfasurat de Papa la Soni impreuna cu primaria sectorului 1 au fost aduse pe agenda publica cateva date ingrijoratoare, care sustin afirmatia de mai sus si care, mai mult, trag un semnal de alarma privind alimentatia copiilor – segmentul cel mai vulnerabil in ce priveste capacitatea de a opta pentru o viata echilibrata. Din datele cercetarii a reiesit ca cele mai frecvente greseli privind alimentatia copiilor variaza de la luarea meselor intr-un mod dezordonat, complet haotic, la consumarea exagerata a alimentelor sintetice si a dulciurilor cu adaos de indulcitori sintetici.

La nivel social, erorile cele mai frecvente asociate actului alimentar tin de timpul redus pe care, de regula, familiile il acorda ritualului gastronomic: apelarea la mijloace rapide cum ar fi bani pentru chips-uri si shaorma, mancare de tip fast-food, neimplicarea copiilor in procesul prepararii hranei, lipsa de timp si inspiratie din bucatarie – este mai simplu sa prepari retete cunoscute si simple decat sa inovezi – sau rarirea momentelor in care familia sta propriu-zis la masa.

Din pacate, gusturile si obieciurile alimentare ale copiilor urmeaza tiparele existente in interiorul fiecarei familii, iar, pe masura ce cresc, cei mici cu greu reusesc sa se debaraseze de ceea ce au invatat sau vazut in familie: mancare cu multa sare, mult dulce sintetic, sucuri carbonatate, consumul produse tip junk-food si lipsa uneri rigori privind actul alimentar. Dar nu doar familia s-a retras din educatia de tip gastronomic a copiilor, ci si institutiile cu rol educativ. Pe termen mediu si lung, dezinteresul fata de aceasta problematica va duce la dezvoltarea precara a viitorului adult si la aparitia unor carente si boli cu mult inaine de vreme.

Si asa s-a nascut ideea unui atelier de gatit dedicat copiilor, un concept de fapt mai amplu, care inglobeaza elemente de gastronomie si biologie, de socializare si invatare, de intrecere si multa buna dispozitie. Pentru prima editie, care va incepe pe 3 martie, atelierul va gazdui 40 de copii, viitori maestrii bucatari, cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, care vor fi instruiti de Soni – maestru alchimist in bucatarie si bun cunoscator al principiilor alimentatiei echilibrate.

Cursurile se vor desfasura in weekend, astfel incat sa nu interfereze cu programul scolar, iar cei 40 de bucatari vor fi impartiti in 4 grupe a cate 10, fiecare coalizat in jurul unui blazon reprezentativ: capsuna voioasa, cireasa inimoasa, patrunjelul cel poznas, spanacul musculos. Atelierele vor acoperi urmatoarele tematici: procurarea, selectarea si recunosterea alimentelor (cu vizite la piata si supermaket); prepararea, asocierea lor si impartasirea unor retete sofisticate, numai de Soni stiute. In cadrul atelierelor, micii bucatari vor primi materiale educative, vor viziona filme tematice, vor beneficia de sesiuni recreative si creative de indemanare, dar si de concerte.

Asadar, in numele unei alimenatii sanatoase si al unui stil de viata decent si echilibrat va invitam alaturi de copii la atelierul de gatit “40 de bucatari” care va avea loc la restaurantul Papa la Soni din strada Sfintii Voivozi nr.13. Proiectul Atelierul de gatit este implementat de Papa la Soni in parteneriat cu Asociatia Centrul de Programe si Proiecte pentru Tineret – CPPT.

Pentru mai multe detalii vizitati www.40bucatari.ro sau pagina http://www.facebook.com/40bucatari

* * * * * * * * * * * * * * * *

Atelierul de gatit este un spatiu in care cei mici (varste intre 6-11 ani), odata inscrisi, vor veni in fiecare weekend timp de 6 saptamani pentru a invata de la Soni cum sa aleaga alimentele indispensabile unei mese delicioase, dar mai ales sanatoase. Pustanii vor fi antrenati intr-un joc in care isi vor folosi ingeniozitatea in combinarea alimentelor si condimentelor, atat cele de uz larg cat si cele exotice, pentru a crea mese hranitoare si bogate in vitamine.

Nu numai ca bucatele gatite cu pasiune si avant tineresc vor gadila papilele degustatorilor de toate varstele, ele se vor supune cu strictete unor reguli de nutritie precise, menite sa incurajeze si sa sustina un stil de viata sanatos si echilibrat. Nu trebuie sa va ingrijorati sau sa depuneti vreun efort sa le dati celor mici un pachetel de acasa, pentru ca in ziua fiecarui curs ei vor manca la restaurantul lui Soni. De fapt, este mult mai probabil sa descoperiti la intoarcerea acasa ca bucatarasul dumneavoastra are ghiozdanelul burdusit cu prajiturici glazurate inventiv chiar de el, facute dupa retete invatate la Soni.

Atelierul de gatit isi propune sa dezvolte intr-un mod jucaus, atractiv si provocator, abilitatile si sociabilitatea copiilor, cat si sa extinda cunostintele acestora despre implicatiile complexe ale unei alimentatii gustoase si echilibrate pentru sanatate.

Durata: Fiecare atelier se desfasoara pe o perioada de 2-3 ore, o data pe saptamana pe parcursul weekendului, timp de 6 saptamani.

Locul de desfasurare: Restaurantul Papa la Soni, Sfintii Voievozi numarul 13, Bucuresti

Data de incepere a atelierelor: 3 martie 2011

Modul de desfasurare al atelierelor: prichindeii, viitorii bucatari iscusiti, care vor descoperi secretele culinare ale unor mese savuroase, vor fi 40 la numar, impartiti in patru grupe. Un atelier va gazdui doua grupe odata. În fiecare grupa, cei mici vor putea sa-si foloseasca manutele care pe parcurs vor deveni tot mai dibace in prepararea variatelor retete pe care le vor invata la fiecare intalnire de la Soni.       Pe durata atelierului, fiecare grupa de cate 10 va pregati bucate timp de aproximativ o ora. Nici sa nu va treaca prin gand ca ceilalti 10 viitori maestri vor fi neglijati. În acest timp, ei vor putea desena, vor fi antrenati in jocuri tematice si vor afla nenumarate taine din lumea bucatelor de la asistentii atelierului.

Bineinteles ca Soni nu va uita nici de partea educativa si va pune la dispozitia copiilor dumneavoastra o serie de filmulete si desene animate tematice vivide despre lumea variata a alimentelor si condimentelor.

Iata mai jos denumirile si caracteristicile celor 4 grupe de viitori maestri de ceremonii culinare. Fiecare grupa va avea propriul blazon a carui reputatie va trebui sa o cultive pe durata atelierelor si apoi sa o apere in competitta finala. Viitori maestri bucatari vor fi impartiti in cele patru grupe in functie de abilitatile si personalitatea lor.

Patrunjelul cel poznas se intinde pe imas.

Patrunjelul cel poznas este simbolul sanatatii desavarsite, fiind un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului si antiviral. Frunzele si tulpinile sale verzui neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor, fiind totodata si-un grozav tonic digestiv. Asadar, aceasta planta puternic aromata n-ar trebui sa lipseasca din nicio alimentatie echilibrata. Patrunjelul cel poznas strange multi copii buclucasi, vioi, zvelti si alintati, iscusiti si talentati in a ierburilor combinare din retete culinare.

Spanacul musculos pentru Popeye cel fortos.

Aceasta leguma consumata cruda si cat mai proaspata este totusi foarte blanda cu digestia si asigura aportul necesar de fibre, vitamine, acid folic, fier si magneziu. Are efecte benefice in caz de anemie sau convalescenta, in scaderea nivelului colesterolului, fiind si un bun cicatrizant. Drept urmare, spanacul musculos il ajuta pe Popeye cel fortos in invingerea lui Bluto cel fioros, dar in special pe copii, in intarirea sistemul imunitar si revitalizarea organismul. Cu spanacul musculos fiecare pici devine fortos, plin de viata si curajos, precum Popeye cel voinic neinfricat in folosirea unui polonic.

Capsuna voioasa numai buna pentru o sanatate armonioasa.

Simbolul rumen al bucuriei verii, cand natura se-nverzeste si se trezeste la viata dupa o iarna somnoasa si lunga, capsuna te pofteste voioasa sa o degusti si sa beneficiezi de continutul ei bogat de vitamine si minerale. Astfel, capsunica este fructul care te face sa te bucuri de savoarea gustului dulce-acrisor si care este musai sa nu lipseasca din alimentatia nimanui, dar mai ales a celor mici, aflati in crestere. Pentru capsuna voioasa formam o grupa frumoasa cu copii intr-o dispozitie haioasa, care invata a prepara, degusta si perfectiona bucate savuroase pentru trupuri sanatoase.

Cireasa inimoasa de pe tortul de mireasa.

V-ar putea aminti si de verile copilariei in care mergeati la cules de cirese la bunici la tara, dar v-ar castiga sigur aprecierea si prin faptul ca este unul dintre fructele care ajuta la prevenirea cancerului. O cura cu cirese stimuleaza detoxifierea naturala a organismului, prin continutul lor ridicat de apa. Cireasa inimoasa, parguita si carnoasa este numai buna de papat. Dulceata ciresei nu are de ce sa va ingrijoreze ca veti lua kilograme in plus, deoarece zaharul ei este asimilat perfect si de cei sanatosi, dar si de diabetici. Cu cireasa inimoasa nu ne vom uita niciodata pasiunea acasa. Ciresica ne indeamna sa fim calzi si toti de-o seama, dulciuri bune sa preparam pentru gusturi variate si bucate delicioase pentru pofte nesatioase.

TEMELE ATELIERELOR

Curs 1: Cei mici vor face cunostinta unii cu altii. Apoi vor fi impartiti pe grupe in functie de preocupari, trasaturi comune, varsta etc. Li se vor prezenta legumele, fructele, precum si felul de curatare, feliere etc.

Curs 2: Primii pasi in bucatarie: partea practica – fierberea unui ou, prepararea salatele etc. Si partea teoretica – distinctie intre produse de tip fast-food sau junk-food si o nutritie sanatoasa (provenienta si componenta produselor sanatoase pe care le asimilam, felul corect de preparare si consumare).

Curs 3: Învatarea prepararii si combinarii unor bucate alese si hranitoare pentru trup, suflet si minte.

Curs 4: Cum sa ne-ndulcim lumea prin preparea prajiturilor preferate.

Curs 5: Bucate complexe pentru bucatari profesionisti.

Curs 6: Bucatarie Ayurvedica

La sfarsitul celor 6 saptamani, bucatarasi isi vor demonstra indemanarea in cadrul unui concurs. Ceea ce sigur ii va incanta de la bun inceput si le va mentine zambetul pe buze micutilor, va fi modul foarte inventiv si atractiv de desfasurare a concursului. Astfel, pustanii se vor regasi dintr-o data in lumea de basm a lui Harry Potter. Ei vor fi impartiti in 4 grupe a cate 10 cursanti, unde fiecare grup va avea blazonul sau.

Apoi, copiii vor imbina cu dibacie utilul cu placutul, iar ustensilele lor de gatit vor deveni niste baghete magice in prepararea unor bucate dupa care sigur veti tanji cu mare pofta. În incheierea povestii pline de vraja si savoare, toti bucatarasii participanti vor primi diplome si premii. Nu va lipsi nici un premiu mai consistent pentru grupa castigatoare.

Despre noi / organizatorii

PAPA LA  SONI – Alexandru Padurean (Soni)

În contextul actual, se poate vorbi de o gastronomie „elitista”, practicata in marile resturante si adesea inaccesibila pentru un public educat, dar cu venituri modeste. Acesteia i se adauga gastronomia cu „specific romanesc” mult aclamata si proclamata in restaurante mai modeste, dar cu meniuri limitate, servicii pe masura si un cadru prafuit, excesiv folclorizat/stilizat (stergare, blide, pasari impaiate, legume din plastic). Între cele doua, exista nevoia unui spatiu decent, cu o oferta proaspata, creativa, in care publicul sa poata consuma un produs gastronomic si cultural, autentic, de calitate.

Alexandru Padurean ( Soni) a creat un concept viu, relaxat: gastro-muzica, asociind o mancare bine facuta, gustoasa, cu un eveniment cultural/artistic la fel de savuros. Razvan Cucui („Bucataria pentru toti”) si o echipa s-au alaturat, imbogatind conceptul cu noi dimensiuni: informatie utila, mediatizare, iesire in spatii publice. Rezultatul este un concept original, activ, un loc unic, spatiu al exprimarii libere, ingeniozitatii si non-conformismului. Un mixt gastronomic-cultural-social, de certa valoare, consumat de un public cunoscator si simtitor.

Astfel, „Papa la  Soni” a devenit un spatiu de referinta pentru cei care iubesc gastronomia alternativa/creativa, dar si pentru cei care gusta muzica buna, cartea, teatrul, fotografia sau …publicitatea. Pe scena din Vama Veche sau pe cea de la Bucuresti, s-a mixat muzica, s-au mixat mancaruri, s-au amestecat culturi, expresii, s-a creat, s-a comunicat. „Papa la  Soni” a produs mancaruri si gusturi originale pe care le-a asociat cu evenimente singulare. Trupe de muzica underground, dansuri traditionale, expozitie de fotografii, colocviu de publicitate, teatru alternativ, prezentari si lansari de carte, demonstratii gastronomice sunt genul de evenimentele derulate la „Papa la  Soni”.

Despre noi / organizatorii

Asociatia Centrul de Programe si Proiecte pentru Tineret CPPT

CPPT isi propune sa promoveze tinerii si programele destinate acestei categorii respectand 4 principii fundamentale: libertate, invatare continua, egalitate de sanse, drepturile omului. În atingerea obiectivelor, Asociatia pune accent pe extinderea tipurilor de activitati in care tinerii se pot implica si care le permit dezvoltarea unor competente specifice, care alaturi de educatiei pe care acestia o primesc in sistemul de invatamant, reprezinta premisele unei dezvoltari durabile a societatii romanesti.

Asociatia isi canalizeaza eforturile pentru dezvoltarea unei culturii a colaborarii si a coeziunii, care sa permita tinerilor functionarea intr-un sistem deschis si in continua schimbare, in care negocierea si intelegerea reprezinta valorile cheie. Asociatia a fost infiintata pentru desfasurarea unor activitati de educare si formare a tinerilor, facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii prin dezvoltarea unor competente care vin in completarea celor deprinse in sistemul educational, prevenirea abandonului scolar, pentru identificarea problemelor cu care se confrunta tinerii si aducerea acestora in atentia decidentilor.

Înscrieri

Pentru a putea participa la cursurile de gatit trebuie sa urmezi pasii de mai jos:

1. Completeaza formularul de inscriere de pe site-ul www.40bucatari.ro care contine datele bucatarasului si spune-ne de ce vrei sa intri in echipa noastra.

2. În termen de 7 zile din momentul completarii acestui formular trebuie sa achitati suma de 350 Ron, reprezentand avansul contributiei de participare in valoare totala de 650 Ron la sediul „Papa la Soni” din Sfintii Voievozi nr. 13

În aceasta suma se regasesc urmatoarele: taxa de participare la cursuri, masa asigurata bucatarasului in ziua de desfasurare a cursului.

De asemenea, dulciurile pe care bucatarasii le prepara vor fi luate acasa pentru a le arata parintilor cat de priceputi au devenit.
E-mail: [email protected]
Telefon: +40724482052