Au-gust de fructe. Deserturi ușoare, de vară

22 august 2022 | Noutati

Mai mult ca sigur că denumirea populară a ultimei luni de vară – Gustar – nu este deloc întâmplătoare sau lipsită de fundament solid. Nicio alta nu este atât de bogată în fructe, fiecare cu propriile super-puteri și beneficii. Dacă ai poftă de ceva dulce, profită de ele și prepară unul din aceste deserturi ușoare, de vară.

Portrait of happy young woman comes on summer party, celebrate something special, dressed in summer clothing, eats delicious cake, has glad positive expression. People, eating and rest concept - foto concept deserturi ușoare, de vară
Foto: wayhomestudio / Freepick

Fiecare anotimp vine cu bunătățile lui, iar în luna august e momentul perfect de a te înfrupta din preaplinul de arome (și vitamine) al verii. Ar fi și păcat să nu beneficiezi de faptul că roadele dulci sunt acum proaspete și accesibile ca preț. Și – slavă Domnului! – există pentru toate gusturile – de la pepenii roșii pântecoși și zemoși la cei galbeni, dulci și parfumați, la caisele mălăiețe, piersicile aromate, murele și afinele întunecate sau strugurii (cam) timpurii.

Fructe de vară pline-pline de vitamine

Apa este constituentul principal al fructelor (72-95%), ceea ce le face atât de zemoase şi de răcoritoare. Glucidele simple (glucoza, fructoza, zaharoza), conținute în proporție de 2-3%, le conferă dulceaţa unică atât de îndrăgită. Punctul lor forte constă în abundența de minerale şi vitamine pe care le conţin. Vitamina C este prezentă practic în aproape toate fructele proaspete. Marea ei problemă o constituie, însă, perisabilitatea: veştejirea, păstrarea, prepararea, conservarea, congelarea mai mult de şase luni a fructelor duce la distrugerea ei. Vitamina A abundă în fructele galbene. Vitaminele B (B1, B2, B6), vitaminele PP şi P sunt, de asemenea, conţinute în fructe şi legume. Fructele mai sunt importante pentru sănătate şi pentru aportul de pectine şi hemiceluloză – nişte glucide pe care tubul nostru digestiv nu le poate digera, lipsindu-i anumite echipamente enzimatice prezente la alte animale (erbivore). Aceste glucide speciale, neputând fi digerate, rămân în intestin şi atrag apă, iar în felul acesta menţin un tranzit intestinal normal, combătând constipaţia. Nici excesele însă nu sunt bune, prea multe pectine putând deveni iritante pentru mucoasa digestivă.

Mixed summer fruits, berries flat lay with peaches and kiwis food - concept deserturi ușoare de vară
Foto: rawpixel / Freepick

Pepenele roșu

Foarte bogat în apă (92 %), pepenele roşu este un fruct extrem de zemos şi de răcoritor. Bogat în vitamine: vitamina C (11 mg la 100 g, cu concentraţii care pot ajunge la 31 mg), vitamine din grupul B, provitamină A, vitamină E. Chiar dacă nu în cantităţi mari, conţine şi minerale (potasiu, magneziu, calciu, fosfor) şi oligoelemente (fier, zinc, cupru, mangan). Se numără printre fructele cele mai sărace în glucide (30 de calorii la 100 g – practic, pepenele roşu e mai „lejer” chiar și decât fructele roşii).

Pepenele galben

Extrem de bogat în apă (90%), pepenele galben are un aport caloric ceva mai mare (circa 48 de calorii la 100 g). Este o sursă excelentă de provitamina A, 100 g de fruct putând acoperi jumătate din necesarul zilnic. Mai conține vitaminele C și pe cele din grupul B, minerale în cantități notabile (în special potasiu) și oligoelemente (fier, zinc, cupru, mangan, iod, bor). Conținând un gram de fibre la suta de grame, pepenele galben este eficient în accelerarea tranzitului intestinal.

Caisele

Conțin vitaminele A, B3 și C. Culoarea aurie a fructului se datorează conținutului ridicat în betacaroten, care, odată ajuns în organism, se transformă rapid în vitamina A. Conţine si o mulţime de minerale (magneziu, fosfor, potasiu) şi oligo-elemente, de aceea este un reputat remediu împotriva anemiei. Este bogat în fibre – şi delicios pe deasupra – fiind perfect asimilat de organism. Acest fruct are proprietăţi antidiareice când este consumat în stare proaspătă, în timp ce uscat are, dimpotrivă, efect laxativ.

Piersicile

Ușoară și răcoritoare, piersica hidratează fără un aport prea mare de zahăr (doar 40 de calorii la 100 g fruct). Are un conţinut sănătos de vitamina C (7 mg la 100 g fruct) şi de provitamină A (mai ales în piersicile aurii, 0,5-1 mg la 100 g). Consumată coaptă, piersica e parfumată, savuroasă şi foarte hrănitoare; iar fibrele sunt extrem de moi şi de bine tolerate de stomac.

Strugurii

Prin excelență fructe energizante, strugurii sunt bogați în glucide, asimilarea fiind favorizată de prezența acizilor organici și de vitaminele din grupa B. Principala lor calitate este aceea de a stimula apetitul, ceea ce îi face foarte indicați dacă ai un junior aflat în creştere. Au efect diuretic şi facilitează tranzitul intestinal, datorită concentraţiei mari de apă (80 % din fruct) şi de potasiu, şi prezenţei fibrelor. Graţie conţinutului ridicat de minerale şi acizi organici, reechilibrează nivelul acido-bazic al organismului. Prin zestrea de vitamine, este benefic pentru sistemul nervos şi muscular (vitaminele din grupul B), dar totodată protejează capilarele sanguine, prin aportul de vitamină P.

Fructele de pădure

Zmeură, afine, căpșuni, mure… toate sunt foarte parfumate și gustoase, dar sunt și foarte sănătoase. Sunt pline, pline de vitamina C și antioxidanți (cei care ne protejează de radicalii liberi și astfel previn o mulțime de boli), iar polifenolii, cei care le dau culoarea vibrantă, este un redutabil aliat care luptă împotriva inflamației cronice cauzate de stres, alimentație nesănătoasă și sedentarism. În plus, conțin multe fibre care ajută digestia, acid folic, și sunt o bună sursă de hidratare atât de importantă mai ales în perioada verii.

5 deserturi ușoare și super gustoase, de vară

E adevărat că cel mai bine este să consumăm fructele în stare crudă (și ideal ar fi să facem asta zilnic. Dar când îți vine pofta de ceva bun sau cei de-ai casei te roagă să le faci un dulce, poți încerca una din următoarele rețete ca să te bucuri de un desert ușor, de vară.

Tartă de caise

tarta de caise, unul dintre deserturi ușoare, de vară, fotografoata de sus in tava rotunda, cu o ceasca de cafea langa
Foto: Alexandra Torro / Unsplash

Ingrediente:

  • 10 caise tăiate în jumătăţi
  • 2 linguri cu unt
  • 3 ouă
  • 150 ml smântână dulce
  • zahăr vanilat
  • fulgi de migdale (opțional)
  • Pentru blat:
  • 250 g făină
  • 125 ml lapte călduţ
  • 1 cub drojdie
  • 2 linguri cu zahăr
  • 30 g unt

Mod de preparare:

1. Frământă aluatul din făină și drojdia dizolvată în lapte. Lasă-l la crescut 30 de minute.

2. Întinde o foaie și pune-o într-o formă unsă cu unt. Taie marginile care depășesc forma. Deasupra, așază o hârtie de copt și multe boabe de fasole. Dă la cuptor pentru 20 de minute.

3. Așază caisele peste tartă apoi toarnă peste ele smântâna bătută cu ouăle, untul și zahărul vanilat. Bagă tarta la cuptor pentru 20 de minute, la 180°C. La final, dacă dorești, presară fulgi de migdale pe deasupra, pentru un plus de savoare.

Prăjitură cu vișine

felii de prajitura cu visine, asezate pe un platou alaturi de visine crude, fotografiate de sus, imagine cu unul din deserturi ușoare, de vară
Foto: azerbaijan_stockers / Freepick

Ingrediente:

  • 1 kg vișine
  • 6 ouă
  • 250 g zahăr
  • 1 linguriță esență de rom
  • 50 ml lapte
  • 125 g margarină
  • 200 g făină 
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf de linguriță de sare

Mod de preparare:

1. Spală vișinele și scoate sâmburii. Presară-le cu zahăr și bagă-le la frigider cât timp pregătești compoziția de prăjitură.

2. Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile la mixer până se întăresc, adăugând treptat zahărul și esența de rom. Amestecă gălbenușurile cu laptele rece și cu margarina.

3. Amestecă albușurile cu gălbenușurile, răsturnând compoziția cu telul de 4-5 ori. Adaugă făina amestecată cu praful de copt și sarea și continuă să amesteci cu telul până se omogenizează.

4. Unge tava cu unt și presară faină. Toarnă compoziția în tavă și presară vișinele. Bagă la cuptorul încins, la temperatură medie, și las-o la copt aproximativ 30 minute. La final, pudrează prăjitura cu zahăr vanilat.

Salată de fructe în cupă din pepene

salata de fructe asezata intr-o jumatate de  pepene galben, servita pe o farfurie alba asezata pe o masa din lemn langa un pahar cu apa
Foto: Brooke Lark / Unsplash

Ingrediente:

  • 1 pepene galben
  • 600 g de fructe (un amestec de piersici, zmeură, mure, afine)
  • 60 g zahăr pudră
  • lămâie

Mod de preparare:

1. Taie pepenele felii mai groase. Cu un cuțit, îndepărtează pulpa așa încât să formezi o cupă pentru fructe.

2. Taie bucăți pulpa de pepene, piersica feliuțe, iar fructele mici lasă-le întregi.

3. Deasupra toarnă una dintre următoarele compoziții: zeama de la o lămâie, 60 ml zeamă de fructe, 30 ml sirop de fructe; sau zeama de la 1/2 de lămâie, 100 g pulpă de fructe; sau zeama de la 1/2 de lămâie şi 30-40 g smântână. La final, ornează cu frișcă.

Parfait de zmeură cu ricotta

pahar cu desert cu zemură și ricotta, servit in pahar transparent, unul dintre deserturi ușoare, de vară
Foto: topntp26 / Freepick

Ingrediente:

  • 1 ceașcă zmeură
  • ½ ceașcă ricotta
  • ½ ceașcă de cremă de brânză dulce
  • două lingurițe de miere
  • 1 cană de frișcă lichidă
  • un vârf de linguriță cu nucșoară proaspăt măcinată
  • un vârf de linguriță cu scorțișoară

Mod de preparare:

1. Pasează la blender zmeura, până obții un piure.

2. Într-un bol, amestecă brânza ricotta, crema de brânză, mierea și frișca, apoi mixează până la omogenizare. Adaugă scorțișoara și nucșoara și mixează din nou.

3. În cupe de desert, pune alternativ un strat de fructe și unul de cremă de frișcă și ricotta. Bagă la frigider, să se răcească. Îl poți servi decorat cu fructe.

Înghețată de afine cu levănțică

Inghetata de afine pe bat, asezate pe un fundal movuliu cu afine proaspete presarate peste tot
Foto: Racool_studio / Freepickh

Ingrediente:

  • 300 ml de frișcă lichidă
  • 60 g de zahăr
  • 4 linguri de flori de levănțică uscate
  • 500 ml budincă de vanilie
  • 2 căni de afine
  • forme și bețe de înghețată

Mod de preparare: 

1. Într-o cratiță,încălzește frișca. Ia cratița de pe foc și adaugă zahărul, amestecând până se dizolva, apoi adaugă florile de levănțică. Las-o să infuzeze cel puțin 30 de minute, apoi scoate-le din cratiță.

2. Dă afinele prin blender și apoi amestecă-le cu budinca de vanilie. Dacă vrei, poți păstra câteva afine întregi pe care să le adaugi în amestec.

3. Toarnă totul în formele de înghețată și bagă-le în congelator. Când s-a întărit, înfige bețele și bagă formele din nou în congelator, pentru a se îngheța bine.


Citește și: